16/08/2016

Κι άλλες απολύσεις στον τουρκικό στρατό με νέο διάταγμα - Συνεχίζονται οι διώξεις δημοσιογράφων - Νέα επιδρομή της αστυνομίας σε 44 εταιρείες - Δις ισόβια και 1900 χρόνια κάθειρξη για τον Γκιουλέν ζητούν οι Τούρκοι εισαγγελείς - Κέρι–Τσαβούσογλου συζήτησαν την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν

Η Τουρκία θα εκδώσει ένα νέο διάταγμα που θα επιτρέπει περαιτέρω απολύσεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, όπως και στην ακτοφυλακή και τον στρατό, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου μήνα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κουρτουλμούς σημείωσε επίσης ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα τεθούν υπό τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας. Πάνω από 2.000 αστυνομικοί και δεκάδες μέλη του στρατού και της αρχής τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών BTK, που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με την απόπειρα πραξικοπήματος απολύονται με βάσει δύο διατάγματα που εξέδωσε σήμερα η Τουρκία.  Συγκεκριμένα προβλέπεται η απόλυση 2.360 αστυνομικών, περισσότερων από 100 μελών του στρατού και 196 υπαλλήλων της αρχής τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών BTK.  Τα διατάγματα, που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, περιλαμβάνουν επίσης μια απόφαση για το κλείσιμο μιας αρχής τηλεπικοινωνιών και μια άλλη απόφαση με την οποία ο πρόεδρος διορίζει τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων. Με προηγούμενα έκτακτα διατάγματα έχουν ήδη απολυθεί χιλιάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και έχουν κλείσει χιλιάδες ιδιωτικά σχολεία, φιλανθρωπικές οργανώσεις και άλλοι θεσμοί.

Ο διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet Τζαν Ντιουντάρ ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, εξηγώντας ότι δεν πιστεύει πλέον, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, στην τουρκική δικαιοσύνη, η οποία θα εξετάσει την έφεση που έχει υποβάλλει σε προηγούμενη καταδικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί εναντίον του στο πλαίσιο μιας αμφιλεγόμενης δικαστικής υπόθεσης. Τον Μάιο ο Τζαν Ντιουντάρ είχε καταδικαστεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε κάθειρξη πέντε ετών και δέκα μηνών για αποκάλυψη κρατικών απορρήτων, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που είχε προκαλέσει την οργή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στον Ντιουντάρ είχε επιτραπεί να είναι ελεύθερος εν αναμονή της απόφασης του Εφετείου για την υπόθεσή του. Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Cumhuriyet ο ίδιος γνωστοποιεί ότι δεν θα παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, του αφαιρεί το δικαίωμα να έχει μια δίκαιη δίκη.

Ο δημοσιογράφος ανακοινώνει επίσης ότι παραιτείται από τη θέση του διευθυντή της εφημερίδας, στην οποία θα συνεχίσει ωστόσο να γράφει άρθρα γνώμης ως αρθρογράφος. Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις για μια περίοδο απουσίας δικαίου, σημειώνει ο Τζαν Ντιουντάρ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιείται από την τουρκική κυβέρνηση για να ελέγξει τη δικαιοσύνη με αυθαίρετο τρόπο. “Το να δείξω εμπιστοσύνη σε μια τέτοια εξουσία θα ήταν σα να έβαζα το κεφάλι μου στην λαιμητόμο”, προσθέτει στο άρθρο του αυτό που φέρει τον τίτλο “Ήρθε η ώρα να πω αντίο”. “Εφεξής δεν θα αντιμετωπίζουμε τη δικαιοσύνη, αλλά την κυβέρνηση. Κανένα ανώτερο δικαστήριο δεν θα μπορεί να αντιταχθεί στην απουσία δικαίου που εγκαθιδρύεται”, υπογραμμίζει. “Κατά συνέπεια αποφάσισα να μην παρουσιαστώ ενώπιον της δικαιοσύνης για όσο καιρό θα υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, η οποία επιβλήθηκε στις 20 Ιουλίου.

Ο Ντιουντάρ, συγγραφέας πολλών βιβλίων, είχε διοριστεί διευθυντής της Cumhuriyet τον Φεβρουάριο του 2015. Την ίδια χρονιά το μέσο αυτό ενημέρωσης είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο και ένα σχετικό βίντεο που γνωστοποιούσαν παραδόσεις όπλων την προηγούμενη χρονιά από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία. “Θα το πληρώσουν ακριβά”, είχε διαμηνύσει τότε ο πρόεδρος της χώρας Ερντογάν, προσφεύγοντας και προσωπικά κατά του Ντιουντάρ και του επικεφαλής του γραφείου της Cumhuriyet στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιούλ. Η Τουρκία καταλαμβάνει την 151η θέση όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στον πιο πρόσφατο κατάλογο 180 χωρών που κατήρτισαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του κύματος διώξεων στο οποίο έχουν προβεί οι αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους 273 άνθρωποι. Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί επίσης κατά 42 δημοσιογράφων, ενώ στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι αρχές έχουν κλείσει περισσότερα από 100 μέσα ενημέρωσης που ήταν επικριτικά για την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονες επιδρομές σε 44 εταιρείες στην Κωνσταντινούπολη εξαπέλυσε σήμερα η τουρκική αστυνομία μετά την έκδοση ενταλμάτων για την σύλληψη 120 διευθυντικών στελεχών εταιρειών στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στην Τουρκία για το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου μήνα, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Οι εταιρείες στις οποίες εξαπέλυσε επιδρομές η αστυνομία κατηγορούνται ότι παρέχουν οικονομική υποστήριξη στο κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία αυτή. Καμία από τις εταιρείες στις οποίες επέδραμε η αστυνομία δεν κατονομάζεται. Σύμφωνα με το Anadolu, η αστυνομία άρχισε έρευνες στις περιοχές Ουσκουντάρ και Ουμρανίγιε της Κωνσταντινούπολης σε κτίρια στα οποία περιλαμβάνονται αυτά μιας μη κατονομαζόμενης εταιρείας συμμετοχών.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, εκ των οποίων 17.000 έχουν τεθεί επισήμως υπό κράτηση, και δεκάδες χιλιάδες έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στους κόλπους του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας και των συστημάτων παιδείας και δικαιοσύνης στο πλαίσιο του κύματος διώξεων στο οποίο έχουν προβεί οι αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Η τουρκική εισαγγελία ζήτησε την επιβολή δύο ποινών ισόβιας κάθειρξης και μια συμπληρωματική ποινή 1.900 ετών κάθειρξης για τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι εξύφανε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Στο κατηγορητήριο έκτασης 2.527 σελίδων που ενέκριναν οι εισαγγελείς της περιοχής Ουσάκ (δυτικά), ο 75χρονος ιεροκήρυκας, που έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την έκδοση του οποίου ζητεί η Άγκυρα, κατηγορείται ότι “επιχείρησε να καταλύσει με τη βία τη συνταγματική τάξη” και ότι “συνέστησε και διηύθυνε μια ένοπλη τρομοκρατική ομάδα”, σύμφωνα με το Ανατολή. Εκτός από τις δύο καταδίκες σε ισόβια και 1.900 χρόνια στη φυλακή, οι εισαγγελείς ζητούν την επιβολή προστίμου στον Γκιουλέν που αντιστοιχεί σε 4,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Τζον Κέρι συζήτησαν για την πιθανή έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρισκόταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Οι Τσαβούσογλου και Κέρι συζήτησαν επίσης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, κυρίως την κατάσταση στη Μάνμπιτζ και στο Χαλέπι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η Άγκυρα επιρρίπτει στον Γκιουλέν την ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα κι αξιώνει την έκδοσή του από την Ουάσινγκτον. Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ από το 1999, αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος και την καταδίκασε εξαρχής. Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να δει αποδεικτικά στοιχεία πριν αντιδράσει στο αίτημα έκδοσης του ιεροκήρυκα.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment