Ανάμεσα στα σχεδόν δύο εκατομμύρια μηνύματα Αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών που διέρρευσαν μέσω της ιστοσελίδας Wikileaks, υπάρχουν και αρκετά σχετικά με την Ελλάδα. Ένα τέτοιο, πολύ ενδιαφέρον διπλωματικό τηλεγράφημα θα δούμε εδώ και σχετίζεται με την αναδιοργάνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) για θέματα αντιτρομοκρατίας από το Φεβρουάριο του 2010.Το μήνυμα είχε αποσταλεί από την Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα τη Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010 και τοπική ώρα 14:32 με παραλήπτες διάφορες Αμερικανικές υπηρεσίες. Για την ακρίβεια οι υπηρεσίες αυτές ήταν η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και τέλος, η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Συλλογικής Εργασίας. Ο τίτλος του μηνύματος ήταν «GREEK INTELLIGENCE DIR. BIKAS ON PROPOSED REORGANIZATION», δηλαδή, «Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΜΠΙΚΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ» και είχε σταλεί μέσω διπλωματικού τηλεγραφήματος χαρακτηρισμένο ως εμπιστευτικό.
Συνολικά, το διπλωματικό τηλεγράφημα αποτελείται από εννέα παραγράφους. Μπορείτε να τις μελετήσετε μεταφρασμένες στα Ελληνικά στη συνέχεια όπως ακριβώς αυτές εστάλησαν στις προαναφερθέντες υπηρεσίες.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ: Ντάνιελ Β. Σπέκχαρντ, Πρέσβης, Υπουργείο, ανώτατος υπάλληλος. ΛΟΓΟΣ: Παράγραφος 1.4(Β), (Γ), και (Δ)
1. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Κατά τη συνάντηση διάρκειας μίας ώρας στις 8 Φεβρουαρίου, ο Διοικητής της ΕΥΠ Πρέσβης Μπίκας είπε στον Πρέσβη Σπέκχαρντ ότι δέχθηκε τη πρόταση του για ένα γενικό διάλογο ανάμεσα στη πρεσβεία και την ηγεσία της ΕΥΠ και της Ελληνικής Αστυνομίας πάνω στην αντιτρομοκρατία. Ο Μπίκας σχολίασε εν συντομία τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη μεταμόρφωση της ΕΥΠ ώστε να γίνει πιο παραγωγική, ιδιαίτερα στο πως κατανέμει πόρους για ανάλυση και υποκλοπές. ΤΕΛΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ.
2. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) Στις 8 Φεβρουαρίου του 2010, ο πρέσβης έκανε μία συνάντηση διάρκειας μίας ώρας με τον διοικητή της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Πρέσβη Κωνσταντίνο Μπίκα, στο γραφείο του προαναφερθέντα στα κεντρικά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αυτή ήταν η τελευταία συνάντηση από μία σειρά τεσσάρων συναντήσεων από τον πρέσβη για να μάθει από ηγετικά στελέχη της Ελλάδας νέα σχετικά με την εν εξελίξει αναδιοργάνωση της Ελληνικής ασφάλειας, των υπηρεσιών πληροφοριών, και των σωμάτων ασφαλείας κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Η συνάντηση του πρέσβη με τον αρχηγό της Ελληνικής Ακτοφυλακής στις 20 Ιανουαρίου αναφέρεται στη Παραπομπή Α. Η συνάντηση του με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Ελευθέριο Οικονόμου στις 21 Ιανουαρίου αναφέρεται στη Παραπομπή Β. Η συνάντηση του στις 22 Ιανουαρίου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αναφέρεται στη Παραπομπή Γ. Αυτή δεν ήταν η πρώτη συνάντηση του πρέσβη με τον Μπίκα, ο οποίος είχε παραστεί στη συνάντηση γνωριμίας με τον Χρυσοχοΐδη στις 12 Νοεμβρίου του 2009 (Παραπομπή Δ). Ωστόσο, αυτή ήταν η πρώτη μεγάλης διάρκειας ιδιωτική συζήτηση με τον Μπίκα, που έγινε μετά την ανάληψη καθηκόντων του τον Οκτώβριο του 2009. Ο πρέσβης συνοδεύονταν από τον αρχηγό πληροφοριών της περιοχής, ενώ ο Μπίκας δε συνοδεύονταν.
3. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) Ο Μπίκας καλωσόρισε τον πρέσβη θερμά και τον οδήγησε στο γραφείου του. Έπειτα από ανταλλαγή αστεϊσμών, ο πρέσβης ρώτησε τον Μπίκα για το πως προχωράει η αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, προσθέτοντας ότι στις 22 Ιανουαρίου είχε δει τον Χρυσοχοΐδη, που ήταν σκληρά επικριτικός για την ΕΥΠ και είχε ανακοινώσει ότι θα επρόκειτο να δεχθεί πλήρη αναδιοργάνωση. Ο πρέσβης ανέφερε ότι ο Χρυσοχοΐδης τον πίεσε να συναντήσει τον Μπίκα για να μάθει τα σχέδια μόνος του.
4. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) Ο Μπίκας επιβεβαίωσε ότι ο Χρυσοχοΐδης τον είχε ενημερώσει για τη συνάντηση με τον πρέσβη. Είπε ότι ο Χρυσοχοΐδης δέχθηκε τη πρόταση του πρέσβη για μία τοπική αντιτρομοκρατική μονάδα με συμμετοχή της ΕΥΠ, Ελληνικής Αστυνομίας, και της πρεσβείας. Υποσχέθηκε να μιλήσει με τον Αρχηγό της Αστυνομίας Οικονόμου στο άμεσο μέλλον και έπειτα να κάνει επαφή με τη πρεσβεία για να οργανώσει μία συνάντηση με εκείνους και τον αρχηγό πληροφοριών της περιοχής και το διεθνές τμήμα του FBI (LEGATT). Ο Μπίκας σχολίασε οτί έχει πολύ καλή χημεία με τον Οικονόμου. Πρόσφατα είχαν κάνει ταξίδια στη Ρώμη και στο Παρίσι μαζί ως μέρος μίας αποφασιστικής προσπάθειας υιοθέτησης διϋπηρεσιακής συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΕΥΠ.
5. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) Ο Μπίκας δήλωσε ότι ο κύριος στόχος του ήταν η αύξηση της παραγωγικότητας και αρμοδιότητας της ΕΥΠ, αλλά αυτό ήταν υψηλός στόχος σε μία εξαιρετικά συνδικαλιστική υπηρεσία, ειδικά σε μία που οι περισσότεροι υπάλληλοι ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ. Εντόπισε τμήματα που θα έπρεπε να καταργηθούν όμως, αποδεικνύονταν δύσκολο να βρεθούν αλλού κυβερνητικές θέσεις εργασίας για το προσωπικό. Ήταν επικριτικός για το μεγάλο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί στην ΕΥΠ σε αποστολές πέντε ή και περισσοτέρων ετών. Ήταν κατανοητό ότι ήταν δελεαστικό για αυτούς να εργάζονται στην ΕΥΠ, επειδή οι μισθοί τους ήταν πολύ υψηλότεροι και τα οφέλη μεγαλύτερα όσο βρίσκονται σε αποσπάσματα. Ωστόσο, συχνά δεν έφερναν καμία απαιτούμενη ικανότητα συλλογής πληροφοριών. Ο Μπίκας είπε ότι ήθελε να φέρει το στρατιωτικό προσωπικό στην ΕΥΠ έπειτα από διαδικασία επιλογής για αποστολές τριών ετών. Επίσης ήταν επικριτικός στο τμήμα αναλύσεων της ΕΥΠ, λέγοντας ότι χρόνια πριν η ΕΥΠ είχε λάβει την απόφαση να υιοθετήσει το μοντέλο της CIA και της Βρετανικής SIS σχετικά με τους πόρους αναλύσεως. Παρότι το μοντέλο ίσως να είναι κατάλληλο για υπηρεσίες πληροφοριών που εργάζονται με φορείς χάραξης πολιτικής για παγκόσμια ζητήματα, είναι ακατάλληλο για τους φορείς χάραξης πολιτικής της ανώτερης Ελληνικής ηγεσίας, των οποίων τα διπλωματικά θέματα και ερωτήματα ασφαλείας συγκεντρώνονται σε λίγα τοπικά ζητήματα κλειδιά. Ως αποτέλεσμα, η ΕΥΠ χρειάστηκε να επαναφέρει τους ελαφρώς διασπαρμένους πόρους αναλύσεων, που δεν παρήγαγαν αναλύσεις χρήσιμες σε ήδη καλά ενημερωμένους φορείς χάραξης πορείας, και να τους συγκεντρώσει στις περιοχές κλειδιά οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν κάτι νέο στο χώρο των πληροφοριών και προοπτικών. Ο Μπίκας πρόσθεσε ότι επίσης προσεκτικά επανεξετάζει όλες τις δυνατότητες και προγράμματα τεχνικών συλλογής πληροφοριών της ΕΥΠ.
6. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) Ο πρέσβης ρώτησε τον Μπίκα αν προετοίμαζε το νομοσχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΥΠ, όπως ο Χρυσοχοΐδης ζήτησε. Ο Μπίκας απάντησε ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, λόγω του ότι ακόμα μελετάει την υπηρεσία. Επισήμανε ότι στις 9 Φεβρουαρίου εκείνος και ο Χρυσοχοΐδης είχαν προγραμματισμένη ομιλία στη βουλή για την ΕΥΠ, με συγκέντρωση ειδικά στο σκάνδαλο Vodafone. (Σχόλιο: Αυτή ήταν μία αναφορά σε ένα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που εμπλέκει την ΕΥΠ και τον πρώην Υπουργό Δημόσιας Τάξης ως επακόλουθο των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004). Για να προετοιμαστεί, μελετούσε στατιστικά του μεγέθους της ΕΥΠ, προϋπολογισμούς, τεχνικούς πόρους, κτλ. Με άλλα λόγια, ακόμα μαθαίνει για την ΕΥΠ και έτσι δεν ήταν έτοιμος ακόμα να συνηγορήσει δημόσια σε επίσημες μεταρρυθμίσεις.
7. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) Ο Μπίκας περιέγραψε εν συντομία τις προσπάθειες της ΕΥΠ κατά της τρομοκρατίας. Από τη μία πλευρά, προσπαθούσε να γίνει η ηγετική υπηρεσία στην Ελλάδα για καθοδήγηση επιχειρήσεων ενάντια στην εγχώρια τρομοκρατία, τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά. Από την άλλη πλευρά, συνέχιζε να τοποθετεί πόρους ενάντια στην αυξανόμενη απειλή διακρατικών τρομοκρατών που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως βάση ή ως ένα σημείο διέλευσης. Ο Μπίκας αναφέρε ότι και σε αυτό η ΕΥΠ ήταν στη μέση προγραμματικής μεταρρύθμισης για αύξηση διϋπηρεσιακής συνεργασίας και εξάλειψη παλαιών μη αποδοτικών πρακτικών. Πρόσθεσε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίος εκείνος και ο Οικονόμου επισκέφθηκαν τη Γαλλία και την Ιταλία ήταν για να μάθουν πως οι εσωτερικές υπηρεσίες ασφαλείας αντιμετώπιζαν αυτά τα δύο προβλήματα. Ο Μπίκας επισήμανε το τρόπο με τον οποίο η Γαλλία ανέπτυξε τόσο επιχειρησιακές όσο και διοικητικές μεθόδους για εγχώριες αναταραχές, για παράδειγμα με χρήση προσωρινών φραγμάτων που οδηγούν τους διαδηλωτές μακριά από πιθανά σημεία έντασης, και έτσι επιτρέποντας τους να έχουν τη δημόσια φωνή αλλά επίσης να συγκρατεί το καπάκι από εξάρσεις βίας. Ο Μπίκας άγγιξε σύντομα την ανάγκη μεταρρύθμισης των Ελληνικών αντιτρομοκρατικών νόμων, σημειώνοντας τμήματα στα οποία τα δικαστήρια είχαν ματαιώσει αντιτρομοκρατικές προσπάθειες απελευθερώνοντας ύποπτους κρατούμενους (π.χ., δεχόμενοι επιχειρήματα υπεράσπισης ότι τα αποτυπώματα σε μετακινούμενα αντικείμενα σε γιάφκες αναρχικών δεν ήταν αποδεκτά στοιχεία συμμετοχής στις ενέργειες της οργάνωσης).
8. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) Η συνάντηση έκλεισε με τον πρέσβη να εκφράζει τη στάση των ΗΠΑ στην ετοιμότητα να βοηθήσει την ΕΥΠ και την Ελληνική Αστυνομία στις αντιτρομοκρατικές τους προσπάθειες και στην εκτίμηση του τόσο για τον Μπίκα όσο και για τον Οικονόμου που δέχθηκαν τη πρόταση του για αύξηση της επικοινωνίας ανάμεσα στη πρεσβεία και την ηγεσία των υπηρεσιών κλειδιά στη καταπολέμηση του εγκλήματος από το Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
9. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) ΣΧΟΛΙΑ: Παρότι ο νέος Διοικητής φάνηκε σωστός, διανοούμενος και συμπαθητικός, σε αντίθεση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, δεν έδειξε αίσθηση του επείγουσας επίλυσης ή μίας «ισχυρής διοίκησης» στις προσεγγίσεις του για την αποστολή του. Αν και η Κυβέρνηση της Ελλάδας θέσπισε μερικές νέες πρωτοβουλίες, όπως η έμφαση στην αντιτρομοκρατία, η αίσθηση που είχαμε ήταν ότι αυτά ήταν υπό τη καθοδήγηση του νέου Υπουργού, και ότι ο Διοικητής ακόμα μάθαινε τα κατατόπια στο σχετικά ήσυχο γραφείο του. ΣΠΕΚΧΑΡΝΤ
https://defensegr.wordpress.com/2016/07/07/eyp-anadiorganwsh-yphresias-2010/
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Ερώτηση σοκ στην Βουλή για διαρροές της ΕΥΠ υπέρ των ΗΠΑ!
ΜΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΕΥΠ…;;;!!!
Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ
ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ: ΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ-ΜΠΙΚΑΣ, ΤΟ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΞΕΝΟ ΠΡΕΣΒΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΠ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ... Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ CIA ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ;;;
ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΝΤΩΣ ΕΠΡΑΤΤΑΝ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (;;;) ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Ο ΝΕΩΤΕΡΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΔΙΔΕ ΟΜΟΙΩΣ ΤΙΣ ...ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΔΩ: https://isxys.blogspot.com/2010/12/1993.html Ο ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: http://www.thepressproject.gr/searchlabdetails.php?ref=09ATHENS1255. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΩΡ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΝ ΝΕΩΤΕΡΟ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΑΝ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ. Η ...ΠΡΟΘΥΜΙΑ ΚΑΙ Η ...ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ, ΕΙΧΕ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΑΒΑΝΙ.
Συνολικά, το διπλωματικό τηλεγράφημα αποτελείται από εννέα παραγράφους. Μπορείτε να τις μελετήσετε μεταφρασμένες στα Ελληνικά στη συνέχεια όπως ακριβώς αυτές εστάλησαν στις προαναφερθέντες υπηρεσίες.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ: Ντάνιελ Β. Σπέκχαρντ, Πρέσβης, Υπουργείο, ανώτατος υπάλληλος. ΛΟΓΟΣ: Παράγραφος 1.4(Β), (Γ), και (Δ)
1. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Κατά τη συνάντηση διάρκειας μίας ώρας στις 8 Φεβρουαρίου, ο Διοικητής της ΕΥΠ Πρέσβης Μπίκας είπε στον Πρέσβη Σπέκχαρντ ότι δέχθηκε τη πρόταση του για ένα γενικό διάλογο ανάμεσα στη πρεσβεία και την ηγεσία της ΕΥΠ και της Ελληνικής Αστυνομίας πάνω στην αντιτρομοκρατία. Ο Μπίκας σχολίασε εν συντομία τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη μεταμόρφωση της ΕΥΠ ώστε να γίνει πιο παραγωγική, ιδιαίτερα στο πως κατανέμει πόρους για ανάλυση και υποκλοπές. ΤΕΛΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ.
2. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) Στις 8 Φεβρουαρίου του 2010, ο πρέσβης έκανε μία συνάντηση διάρκειας μίας ώρας με τον διοικητή της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Πρέσβη Κωνσταντίνο Μπίκα, στο γραφείο του προαναφερθέντα στα κεντρικά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αυτή ήταν η τελευταία συνάντηση από μία σειρά τεσσάρων συναντήσεων από τον πρέσβη για να μάθει από ηγετικά στελέχη της Ελλάδας νέα σχετικά με την εν εξελίξει αναδιοργάνωση της Ελληνικής ασφάλειας, των υπηρεσιών πληροφοριών, και των σωμάτων ασφαλείας κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Η συνάντηση του πρέσβη με τον αρχηγό της Ελληνικής Ακτοφυλακής στις 20 Ιανουαρίου αναφέρεται στη Παραπομπή Α. Η συνάντηση του με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Ελευθέριο Οικονόμου στις 21 Ιανουαρίου αναφέρεται στη Παραπομπή Β. Η συνάντηση του στις 22 Ιανουαρίου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αναφέρεται στη Παραπομπή Γ. Αυτή δεν ήταν η πρώτη συνάντηση του πρέσβη με τον Μπίκα, ο οποίος είχε παραστεί στη συνάντηση γνωριμίας με τον Χρυσοχοΐδη στις 12 Νοεμβρίου του 2009 (Παραπομπή Δ). Ωστόσο, αυτή ήταν η πρώτη μεγάλης διάρκειας ιδιωτική συζήτηση με τον Μπίκα, που έγινε μετά την ανάληψη καθηκόντων του τον Οκτώβριο του 2009. Ο πρέσβης συνοδεύονταν από τον αρχηγό πληροφοριών της περιοχής, ενώ ο Μπίκας δε συνοδεύονταν.
3. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) Ο Μπίκας καλωσόρισε τον πρέσβη θερμά και τον οδήγησε στο γραφείου του. Έπειτα από ανταλλαγή αστεϊσμών, ο πρέσβης ρώτησε τον Μπίκα για το πως προχωράει η αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, προσθέτοντας ότι στις 22 Ιανουαρίου είχε δει τον Χρυσοχοΐδη, που ήταν σκληρά επικριτικός για την ΕΥΠ και είχε ανακοινώσει ότι θα επρόκειτο να δεχθεί πλήρη αναδιοργάνωση. Ο πρέσβης ανέφερε ότι ο Χρυσοχοΐδης τον πίεσε να συναντήσει τον Μπίκα για να μάθει τα σχέδια μόνος του.
4. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) Ο Μπίκας επιβεβαίωσε ότι ο Χρυσοχοΐδης τον είχε ενημερώσει για τη συνάντηση με τον πρέσβη. Είπε ότι ο Χρυσοχοΐδης δέχθηκε τη πρόταση του πρέσβη για μία τοπική αντιτρομοκρατική μονάδα με συμμετοχή της ΕΥΠ, Ελληνικής Αστυνομίας, και της πρεσβείας. Υποσχέθηκε να μιλήσει με τον Αρχηγό της Αστυνομίας Οικονόμου στο άμεσο μέλλον και έπειτα να κάνει επαφή με τη πρεσβεία για να οργανώσει μία συνάντηση με εκείνους και τον αρχηγό πληροφοριών της περιοχής και το διεθνές τμήμα του FBI (LEGATT). Ο Μπίκας σχολίασε οτί έχει πολύ καλή χημεία με τον Οικονόμου. Πρόσφατα είχαν κάνει ταξίδια στη Ρώμη και στο Παρίσι μαζί ως μέρος μίας αποφασιστικής προσπάθειας υιοθέτησης διϋπηρεσιακής συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΕΥΠ.
5. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) Ο Μπίκας δήλωσε ότι ο κύριος στόχος του ήταν η αύξηση της παραγωγικότητας και αρμοδιότητας της ΕΥΠ, αλλά αυτό ήταν υψηλός στόχος σε μία εξαιρετικά συνδικαλιστική υπηρεσία, ειδικά σε μία που οι περισσότεροι υπάλληλοι ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ. Εντόπισε τμήματα που θα έπρεπε να καταργηθούν όμως, αποδεικνύονταν δύσκολο να βρεθούν αλλού κυβερνητικές θέσεις εργασίας για το προσωπικό. Ήταν επικριτικός για το μεγάλο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί στην ΕΥΠ σε αποστολές πέντε ή και περισσοτέρων ετών. Ήταν κατανοητό ότι ήταν δελεαστικό για αυτούς να εργάζονται στην ΕΥΠ, επειδή οι μισθοί τους ήταν πολύ υψηλότεροι και τα οφέλη μεγαλύτερα όσο βρίσκονται σε αποσπάσματα. Ωστόσο, συχνά δεν έφερναν καμία απαιτούμενη ικανότητα συλλογής πληροφοριών. Ο Μπίκας είπε ότι ήθελε να φέρει το στρατιωτικό προσωπικό στην ΕΥΠ έπειτα από διαδικασία επιλογής για αποστολές τριών ετών. Επίσης ήταν επικριτικός στο τμήμα αναλύσεων της ΕΥΠ, λέγοντας ότι χρόνια πριν η ΕΥΠ είχε λάβει την απόφαση να υιοθετήσει το μοντέλο της CIA και της Βρετανικής SIS σχετικά με τους πόρους αναλύσεως. Παρότι το μοντέλο ίσως να είναι κατάλληλο για υπηρεσίες πληροφοριών που εργάζονται με φορείς χάραξης πολιτικής για παγκόσμια ζητήματα, είναι ακατάλληλο για τους φορείς χάραξης πολιτικής της ανώτερης Ελληνικής ηγεσίας, των οποίων τα διπλωματικά θέματα και ερωτήματα ασφαλείας συγκεντρώνονται σε λίγα τοπικά ζητήματα κλειδιά. Ως αποτέλεσμα, η ΕΥΠ χρειάστηκε να επαναφέρει τους ελαφρώς διασπαρμένους πόρους αναλύσεων, που δεν παρήγαγαν αναλύσεις χρήσιμες σε ήδη καλά ενημερωμένους φορείς χάραξης πορείας, και να τους συγκεντρώσει στις περιοχές κλειδιά οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν κάτι νέο στο χώρο των πληροφοριών και προοπτικών. Ο Μπίκας πρόσθεσε ότι επίσης προσεκτικά επανεξετάζει όλες τις δυνατότητες και προγράμματα τεχνικών συλλογής πληροφοριών της ΕΥΠ.
6. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) Ο πρέσβης ρώτησε τον Μπίκα αν προετοίμαζε το νομοσχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΥΠ, όπως ο Χρυσοχοΐδης ζήτησε. Ο Μπίκας απάντησε ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, λόγω του ότι ακόμα μελετάει την υπηρεσία. Επισήμανε ότι στις 9 Φεβρουαρίου εκείνος και ο Χρυσοχοΐδης είχαν προγραμματισμένη ομιλία στη βουλή για την ΕΥΠ, με συγκέντρωση ειδικά στο σκάνδαλο Vodafone. (Σχόλιο: Αυτή ήταν μία αναφορά σε ένα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που εμπλέκει την ΕΥΠ και τον πρώην Υπουργό Δημόσιας Τάξης ως επακόλουθο των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004). Για να προετοιμαστεί, μελετούσε στατιστικά του μεγέθους της ΕΥΠ, προϋπολογισμούς, τεχνικούς πόρους, κτλ. Με άλλα λόγια, ακόμα μαθαίνει για την ΕΥΠ και έτσι δεν ήταν έτοιμος ακόμα να συνηγορήσει δημόσια σε επίσημες μεταρρυθμίσεις.
7. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) Ο Μπίκας περιέγραψε εν συντομία τις προσπάθειες της ΕΥΠ κατά της τρομοκρατίας. Από τη μία πλευρά, προσπαθούσε να γίνει η ηγετική υπηρεσία στην Ελλάδα για καθοδήγηση επιχειρήσεων ενάντια στην εγχώρια τρομοκρατία, τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά. Από την άλλη πλευρά, συνέχιζε να τοποθετεί πόρους ενάντια στην αυξανόμενη απειλή διακρατικών τρομοκρατών που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως βάση ή ως ένα σημείο διέλευσης. Ο Μπίκας αναφέρε ότι και σε αυτό η ΕΥΠ ήταν στη μέση προγραμματικής μεταρρύθμισης για αύξηση διϋπηρεσιακής συνεργασίας και εξάλειψη παλαιών μη αποδοτικών πρακτικών. Πρόσθεσε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίος εκείνος και ο Οικονόμου επισκέφθηκαν τη Γαλλία και την Ιταλία ήταν για να μάθουν πως οι εσωτερικές υπηρεσίες ασφαλείας αντιμετώπιζαν αυτά τα δύο προβλήματα. Ο Μπίκας επισήμανε το τρόπο με τον οποίο η Γαλλία ανέπτυξε τόσο επιχειρησιακές όσο και διοικητικές μεθόδους για εγχώριες αναταραχές, για παράδειγμα με χρήση προσωρινών φραγμάτων που οδηγούν τους διαδηλωτές μακριά από πιθανά σημεία έντασης, και έτσι επιτρέποντας τους να έχουν τη δημόσια φωνή αλλά επίσης να συγκρατεί το καπάκι από εξάρσεις βίας. Ο Μπίκας άγγιξε σύντομα την ανάγκη μεταρρύθμισης των Ελληνικών αντιτρομοκρατικών νόμων, σημειώνοντας τμήματα στα οποία τα δικαστήρια είχαν ματαιώσει αντιτρομοκρατικές προσπάθειες απελευθερώνοντας ύποπτους κρατούμενους (π.χ., δεχόμενοι επιχειρήματα υπεράσπισης ότι τα αποτυπώματα σε μετακινούμενα αντικείμενα σε γιάφκες αναρχικών δεν ήταν αποδεκτά στοιχεία συμμετοχής στις ενέργειες της οργάνωσης).
8. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) Η συνάντηση έκλεισε με τον πρέσβη να εκφράζει τη στάση των ΗΠΑ στην ετοιμότητα να βοηθήσει την ΕΥΠ και την Ελληνική Αστυνομία στις αντιτρομοκρατικές τους προσπάθειες και στην εκτίμηση του τόσο για τον Μπίκα όσο και για τον Οικονόμου που δέχθηκαν τη πρόταση του για αύξηση της επικοινωνίας ανάμεσα στη πρεσβεία και την ηγεσία των υπηρεσιών κλειδιά στη καταπολέμηση του εγκλήματος από το Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
9. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) ΣΧΟΛΙΑ: Παρότι ο νέος Διοικητής φάνηκε σωστός, διανοούμενος και συμπαθητικός, σε αντίθεση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, δεν έδειξε αίσθηση του επείγουσας επίλυσης ή μίας «ισχυρής διοίκησης» στις προσεγγίσεις του για την αποστολή του. Αν και η Κυβέρνηση της Ελλάδας θέσπισε μερικές νέες πρωτοβουλίες, όπως η έμφαση στην αντιτρομοκρατία, η αίσθηση που είχαμε ήταν ότι αυτά ήταν υπό τη καθοδήγηση του νέου Υπουργού, και ότι ο Διοικητής ακόμα μάθαινε τα κατατόπια στο σχετικά ήσυχο γραφείο του. ΣΠΕΚΧΑΡΝΤ
https://defensegr.wordpress.com/2016/07/07/eyp-anadiorganwsh-yphresias-2010/
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Ερώτηση σοκ στην Βουλή για διαρροές της ΕΥΠ υπέρ των ΗΠΑ!
ΜΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΕΥΠ…;;;!!!
Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ
ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ: ΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ-ΜΠΙΚΑΣ, ΤΟ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΞΕΝΟ ΠΡΕΣΒΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΠ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ... Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ CIA ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ;;;
ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΝΤΩΣ ΕΠΡΑΤΤΑΝ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (;;;) ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Ο ΝΕΩΤΕΡΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΔΙΔΕ ΟΜΟΙΩΣ ΤΙΣ ...ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΔΩ: https://isxys.blogspot.com/2010/12/1993.html Ο ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: http://www.thepressproject.gr/searchlabdetails.php?ref=09ATHENS1255. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΩΡ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΝ ΝΕΩΤΕΡΟ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΑΝ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ. Η ...ΠΡΟΘΥΜΙΑ ΚΑΙ Η ...ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ, ΕΙΧΕ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΑΒΑΝΙ.
No comments :
Post a Comment