20/07/2016

Τουρκικά ΜΜΕ: "Οι διαφυγόντες στην Ελλάδα πραξικοπηματίες είναι η ομάδα δολοφονίας του Ερντογάν ;" - Βρέθηκαν τα 3 από τα 4 ελικόπτερα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση

Αναφέρεται πως οι 8 πραξικοπηματίες οι οποίοι μετά από το ανεπιτυχές πραξικόπημα κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα, μετείχαν στην ομάδα η οποία θα δολοφονούσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στην Μαρμαρίδα. Συνεχίζονται με επιμονή μέσω διπλωματικών οδών οι προσπάθειες για την συντομότερη δυνατή έκδοση τους, στην Τουρκία.

Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας και οι συνήγοροι των κατηγορουμένων επί μακρόν απέφευγαν να δώσουν στοιχεία ταυτότητος των διαφευγόντων στρατιωτικών όπως και τα μέρη όπου υπηρετούσαν.Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων υποστήριξαν πως οι πελάτες τους είχαν πάει με 3 ελικόπτερα να πάρουν τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη, πως δέχτηκαν πυρά και τότε άφησαν τα δύο ελικόπτερα και διέφυγαν με το άλλο. Αλλά σύμφωνα με πηγές των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, η ομάδα αυτή μετείχε στην ομάδα των στρατιωτικών που έκαναν την έφοδο στο ξενοδοχείο όπου έμενε ο Ερντογάν στην Μαρμαρίδα. Σύμφωνα με τουρκικές αστυνομικές πηγές ο ταγματάρχης Γκεντζάι Μπουγιούκ (39), ο ταγματάρχης Αχμέτ Γκιουζέλ (39), ο λοχαγός Αμπντουλλάχ Γετίκ (36), ο λοχαγός Φεριντούν Τσομπάν (36), ο λοχαγός Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί (34), ο λοχαγός Ουγούρ Ουτσάν(35) , ο υπαξιωματικός Μπιλάλ Κουρουγκιόλ (40) και ο υπαξιωματικός Μέσου Φιράτ (40) με το ελικόπτερο S-70 ανεφοδιάστηκαν καθοδόν από βάση που στήριζε τους πραξικοπηματίες. Ακολούθως πέρασαν την νύχτα σε δασική περιοχή στο Κορουντάγ μεταξύ Κεσάνης-Καλλίπολης. Και όταν το πρωί της 16/7 γύρω στις 10 επικοινώνησαν με τα κινητά τηλέφωνα με τους δικούς τους και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις, οι λιποτάκτες στρατιωτικοί κινήθηκαν προς Αλεξανδρούπολη, στις 11:40 μπήκαν στον εναέριο χώρο της Ελλάδας και ακολούθως προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Δημόκριτος.

http://www.dha.com.tr/
http://tourkikanea.gr/2016/07/alex-8/

Εντοπίστηκαν τα τρία από τα τέσσερα ελικόπτερα που είχαν χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση σύλληψης ή δολοφονίας του πρόεδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το ένα από τα ελικόπτερα προσγειώθηκε στη Σμύρνη και τα άλλα δύο στην Αλικαρνασσό. Τα μέλη των πληρωμάτων τους έχουν ήδη συλληφθεί από τις τουρκικές Αρχές, εκτός «εκείνων που βρίσκονται στην Ελλάδα» όπως μεταδίδουν χαρακτηριστικά τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας. Η Άγκυρα υποστηρίζει πως το τέταρτο ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη είναι «το τέταρτο της ομάδας των πραξικοπηματιών». Η πληροφορία για το τέταρτο ελικόπτερο μεταφέρεται με κάθε επιφύλαξη, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να παρουσιάζεται έτσι, για να ενισχυθούν τα επιχειρήματα της Τουρκίας για έκδοση των οκτώ αξιωματικών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Στα χέρια των τουρκικών Αρχών βρίσκεται και ο αρχηγός της επιχείρησης εναντίον του Ερντογάν, υποπτέραρχος Γκιοκχάν Σαχίν Σονμέζτας –συμμετείχε και ο ίδιος στην επιχείρηση μαζί με ομάδες της Μονάδες Έρευνας Διάσωσης σε καιρό πολέμου (MAK).

Όσον αφορά την επιχείρηση αυτή καθ' αυτή, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είπε πως «αν είχα μείνει στο σπίτι άλλα 15 λεπτά, θα μπορούσα να είχα σκοτωθεί». Η διαταγή που είχαν οι στρατιωτικοί ήταν να τον συλλάβουν, ζωντανό ή νεκρό. Λίγες ώρες πριν από την επιχείρηση, ο διοικητής της ναυτικής βάσης του Ακσάζ, που βρίσκεται κοντά στη Μαρμαρίδα, υποναύαρχος Ναμίκ Αλπέρ, ο οποίος ήταν με τους πραξικοπηματίες επισκέφτηκε το γραφείο του υποδιοικητή της Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής Μαρμαρίδας, υπολοχαγού Σελτζούκ Άπαϋντίν, και του είπε ότι έχει αυτός τον έλεγχο της όλης επιχείρησης στην περιοχή. Ο υποναύαρχος ζήτησε από τον υπολοχαγό οι στρατοχωροφύλακες να περικυκλώσουν το ξενοδοχείο που διέμενε ο Ερντογάν. Ο υπολοχαγός όμως έδωσε διαταγή στους στρατοχωροφύλακες να λάβουν θέσεις στον περίβολο του στρατοπέδου, με όπλα και πυρομαχικά έτοιμα, και τηλεφώνησε στον νομάρχη Μούγλων, Αμίρ Τσελίκ, δηλώνοντας ότι παραμένει πιστός στο κράτος και την κυβέρνηση. Λίγο πριν από την ανάπτυξη των ανδρών γύρω από το ξενοδοχείο, ο πρόεδρος της Τουρκίας διέφυγε προς το αεροδρόμιο του Νταλαμάν και από εκεί για Κωνσταντινούπολη.

Ακολούθησε μάχη μεταξύ των ομάδων της ΜΑΚ και της φρουράς του Ερντογάν, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί από τη φρουρά και τραυματίστηκαν επτά. Ο υποπτέραρχος Γκιοκχάν Σαχίν Σονμέζτας επέστρεψε στην Άγκυρα, όπου και συνελήφθη, στην περιοχή Γκιόλμπασι, για να μεταφερθεί αμέσως στα Μούγλα. Όμως ο υπολοχαγός Σελτσούκ Απαύντίν, με τους άνδρες του, συμμετέχει στην επιχείρηση σύλληψης των 23 ανδρών της ΜΑΚ, που διαφεύγουν. Ένας εκ των συλληφθέντων, που συμμετείχε στην επιχείρηση, ο ανθυπασπιστής Σελμάν Τσάνκαγια, στην κατάθεσή του είπε πως «μας είπαν ότι θα συμμετέχουμε σε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Όταν ήλθε ο υποπτέραρχος και μας είπε ότι έγινε πραξικόπημα, τότε καταλάβαμε ότι πάμε να συλλάβουμε κάποιον υψηλόβαθμο της κυβέρνησης».

http://www.pontos-news.gr/article/152525/

No comments :

Post a Comment