11/07/2016

ΚΑΠΟΙΟΙ ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ... Η Μολδαβία ζήτησε από το ΝΑΤΟ να εκδιώξει το ρωσικό στρατό από την Υπερδνειστερία. ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΣΒΗΣΟΥΝ... Πρωθυπουργός Βουλγαρίας: Θέλουμε τη Μαύρη Θάλασσα ‘αποστρατικοποιημένη ζώνη’

Κατά την ομιλία του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο υπουργός Άμυνας της Μολδαβίας, Ανατόλι Σάλαρου, ζήτησε βοήθεια για να απαλλαγεί από τα ρωσικά στρατεύματα στην Υπερδνειστερία. «Εδώ και 25 χρόνια, στη Δημοκρατία της Μολδαβίας βρίσκονται παράνομα τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κάνουμε έκκληση να υποστηριχθεί η πρωτοβουλία μας, να μετατρέψουμε την αποστολή διατήρησης της ειρήνης στην περιοχή της Υπερδνειστερίας σε μια πολυεθνική πολιτική αποστολή. Επιμένουμε, επίσης, στην απόσυρση από το έδαφος της Μολδαβίας των ρωσικών στρατευμάτων, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες», είπε ο Σάλαρου. Ο ίδιος τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα ορίζει το κράτος ως μια ουδέτερη χώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι «δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα αντιπαράθεσης, χωρίς παρέμβαση στρατιωτικής δύναμης». Πρόσθεσε ότι ‘το άλυτο πρόβλημα της Υπερδνειστερίας και η ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων είναι μια συνεχής πηγή ανησυχίας για την Μολδαβία». Στην ομιλία του, πρότεινε επίσης, να διατηρηθούν ως το 2019 οι στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα, «οι οποίες θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως πλατφόρμα για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου στρατιωτικής εκπαίδευσης (βάση). Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μολδαβός υπουργός Άμυνας, τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει το καλύτερο δυνατόν για να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι σύμφωνα με απόφαση του υπουργικού του συμβουλίου, η θέση της Βουλγαρίας, όσον αφορά την πρόθεση του ΝΑΤΟ να αναπτύξει στρατεύματα στην περιοχή, είναι «η Μαύρη Θάλασσα να κηρυχθεί ‘αποστρατικοποιημένη ζώνη’, χωρίς πολεμικά πλοία και χωρίς υποβρύχια». Πρόσθεσε ότι «εμείς ενδιαφερόμαστε να εξάγουμε φυσικό αέριο (από κοιτάσματα της Μαύρης Θάλασσας) και να αναπτύξουμε τον τουρισμό». Η αναφορά του έγινε κατά την έναρξη του περιφερειακού κέντρου διαχείρισης αποβλήτων στη Στάρα Ζαγκόρα. «Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος έχει ξεχάσει τι είναι πόλεμος. Εμείς δεν τον θέλουμε. Έχουμε δει να χάνονται ζωές ανθρώπων στην Κριμαία, στην Ουκρανία, στο Κοσσυφοπέδιο. Οι πολιτικοί πρέπει, επομένως, να είναι πολύ προσεκτικοί», δήλωσε ο Μπορίσοφ. Αναφορικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Ομπάμα, ο Τουσκ και ο Γιουγκέρ αποφάσισαν να τις συνεχίσουν, «εμείς ως κράτος έχουμε υποστεί τεράστιες απώλειες- μόνο στη γεωργία, για παράδειγμα, ζημιωθήκαμε κατά 300 εκατομμύρια λέβα από αυτές τις κυρώσεις».

Σύμφωνα με Βουλγαρικό δημοσίευμα επικαλούμενο άρθρο στην «Νέα Ευρώπη», τον Ιούνιο, ο Μπορίσοφ είχε ανακοινώσει ότι «η Βουλγαρία προσπαθεί να μην εμπλακεί σε μια σύγκρουση» και ότι «δεν χρειάζεται ένας πόλεμος στη Μαύρη Θάλασσα». Οι θέσεις του αυτές απεικόνισαν τη βουλγαρική αντιπολίτευση στη δημιουργία ενός Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ΝΑΤΟ που ήταν μια ρουμανική πρόταση με ισχυρή υποστήριξη από την Ουκρανία τον Ιανουάριο και εμμέσως και από την Τουρκία. Στη μέση του μήνα ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιόχανις έφθασε στη Σόφια για να παρουσιάσει το σχέδιό του – πριν από την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Αλλά, αν και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι δεν εγκρίνει το σχέδιο. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τη Συμμαχία, φέτος τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τη σύμβασης του Μοντρέ (Montreux) του 1936, πολεμικά πλοία χωρών που δεν βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα δεν μπορούν να παραμείνουν στα ύδατα για περισσότερες από 21 ημέρες, σημειώνει το δημοσίευμα.

The Hellenic Information TeamThe Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment