11/07/2016

Η.Β: Βουλευτές καταθέτουν πρόταση νόμου για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Πρόταση νόμου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα κατατίθεται σήμερα το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων από διακομματική ομάδα Βρετανών βουλευτών. Η πρόταση παρουσιάζεται στην επέτειο της συμπλήρωσης 200 ετών από την ημέρα που η βρετανική κυβέρνηση επισημοποίησε με νόμο την αγορά των Γλυπτών από τον λόρδο Έλγιν, στις 11 Ιουλίου 1816. Την παρουσίαση του νομοσχεδίου έχει αναλάβει ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Μαρκ Γουίλιαμς, έχοντας τη στήριξη 11 συναδέλφων του από τους Συντηρητικούς, τους Εργατικούς, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας SNP και το Κόμμα Ουαλία Plaid Cymru. Σε δήλωσή του ο κ. Γουίλιαμς ανέφερε: «Αυτά τα εξαίσια αριστοτεχνήματα εσφαλμένα σύρθηκαν και κατακρεουργήθηκαν από τα επιζώντα τμήματα του Παρθενώνα. Το νομοσχέδιο προτείνει να ακυρώσει το κοινοβούλιο αυτό που έκανε πριν από 200 χρόνια. (…) Είναι ώρα να προβούμε σε μία μεγαλόψυχη πράξη. Να διορθώσουμε ένα λάθος 200 ετών».

Ο μέχρι πέρυσι βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Άντριου Τζορτζ, που είναι Πρόεδρος της βρετανικής οργάνωσης Marbles Reunited, χαιρέτισε την κίνηση και σχολίασε ότι «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ένα αίτημα που ξεκάθαρα έχει μεγάλη σημασία για το λαό της Ελλάδας». Ο ίδιος σημείωσε ότι η επιχειρηματολογία υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών ενισχύεται περισσότερο μετά από την απόφαση των Βρετανών υπέρ του Brexit. «Αν επίκειται η διαπραγμάτευση μίας καλής εμπορικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους φίλους μας, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να δείξουμε την περιφρόνηση και την προσβολή που έδειξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις προάλλες ο Νάιτζελ Φάρατζ”, είπε.“Θα ήταν προς το βρετανικό συμφέρον να επιδείξουμε ότι η έξοδός μας από την ΕΕ δεν συνεπάγεται την ομφαλοσκόπηση και τη ξενοφοβία έναντι της ΕΕ από μέρους μας, αλλά ότι γινόμαστε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας, περισσότεροι ικανοί να επιδείξουμε μεγαλοψυχία. Και θα δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επίδειξη αυτής της γενναιοδωρίας και μεγαλοψυχίας από να κάνουμε αυτό που θα ήταν το σωστό για τους Έλληνες», δήλωσε στην εφημερίδα Independent ο κ. Τζορτζ.

Νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή των Κοινοτήτων από βουλευτές που δεν είναι μέλη της κυβέρνησης σπάνια καταλήγουν να γίνουν νόμοι του βρετανικού κράτους, ωστόσο αρκετές φορές επηρεάζουν εμμέσως τη νομοθεσία.

Αθανάσιος Γκαβός, ΚΥΠΕ

http://mignatiou.com/2016/07/vretani-vouleftes-katathetoun-protasi-nomou-gia-epistrofi-ton-glipton-tou-parthenona/

1 comment :

  1. ΓΙΑΤΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    http://ieraellas-kinimaethnikon.blogspot.gr/2015/11/blog-post_39.html?spref=fb

    ReplyDelete