07/06/2016

Τουρκία: MILGEM και όχι μόνο ζήτησε το Πακιστάν…

Τεράστιας σημασίας εξέλιξη για την τουρκική αμυντική βιομηχανία με σαφείς (γεω)πολιτικές προεκτάσεις αποτελεί το αίτημα του Πακιστάν προς την κυβέρνηση της Τουρκίας για την προμήθεια τεσσάρων κορβετών τύπου Ada, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εθνικού πλοίου (MILGEM). Προς το παρόν λεπτομέρειες για τη διαμόρφωση του οπλικού συστήματος των κορβετών που αιτήθηκε η κυβέρνηση του Πακιστάν δεν έγιναν γνωστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα του Πακιστάν περιλαμβάνει τη ναυπήγηση και των τεσσάρων κορβετών στα ναυπηγεία της χώρας. Εφόσον η συμφωνία υλοποιηθεί, τότε θα αποτελέσει εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την τουρκική ναυπηγική βιομηχανία η οποία με εγχώριες σχεδιάσεις θα διεισδύσει στην παγκόσμια αγορά πλοίων επιφανείας εκτοπίσματος 2000 έως 2.500 τόνων. Υπενθυμίζεται, ότι ήδη δύο κορβέτες του τύπου, οι TCG Heybeliada F511 και TCG Büyükada F512 (απεικονίζεται στη συνημμένη φωτογραφία κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού εν πλω) έχουν ενταχθεί σε υπηρεσία με τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας (TDK: Turk Deniz Kuvvetleri). Οι διμερείς σχέσεις των δυο μουσουλμανικών χωρών δείχνουν όμως ξεχωριστή δυναμική όπως αποδείχθηκε από τη συνάντηση που είχαν στις 3 Ιουνίου ο νέος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, με τον Πακιστανό ομόλογό του Χαουάγια Μουχάμαντ Ασίφ στο Ισλαμαμπάντ.

Στην πρώτη επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τούρκου υπουργού, ετέθησαν επί τάπητος όλα τα θέματα της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Η κοινή συνέντευξη Τύπου των δυο υπουργών ήταν αποκαλυπτική. Ο Ισίκ ανέφερε ότι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που εξετάστηκαν ήταν η προοπτική συμφωνίας για την προμήθεια από το Πακιστάν των επιθετικών ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων τύπου T129 της Turkish Aerospace Industries (TAI) μετά τη συνεργασία με την AgustaWestland και πρότυπο το A129 Mangusta. Σε αντάλλαγμα η Τουρκία εξετάζει την προοπτική προμήθειας του αεροσκάφους βασικής εκπαίδευσης τύπου Super Mushshak που κατασκευάζει το Πακιστάν, αν και ο Τούρκος υπουργός δεν έδωσε την αίσθηση μιας προχωρημένης διαπραγμάτευσης για το θέμα. Ωστόσο, οι δυο χώρες συζητούν τις λεπτομέρειες για την ανάληψη από την τουρκική αμυντική βιομηχανία του έργου για τον εκσυγχρονισμό τριών υποβρυχίων τύπου Agosta από το πακιστανικό Ναυτικό. Ο Τούρκος υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον αρχηγό του πακιστανικού στρατεύματος, στρατηγό Ραχίλ Σαρίφ στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν στην πόλη Ραουαλπίντι. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα ίδια θέματα με αυτά που συζήτησε με τον υπουργό Άμυνας. Ας μη λησμονούμε, ότι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων είναι μάλλον ισχυρότερος του – υποτίθεται – πολιτικού προϊσταμένου υπουργού Άμυνας της χώρας. Η «περιφερειακή και διεθνής ασφάλεια» στην ατζέντα της συνάντησης προσετέθη ως είθισται, η ουσία όμως ήταν οι μπίζνες…

http://www.defence-point.gr/news/?p=153616

ΣΧΕΤΙΚΟ: Τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα και κορβέτες για το Πακιστάν
ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΟΠΟΙΟΣ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΙΝΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ, ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 2010, ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ "ΤΥΦΛΟΣ" ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΙΝΕΣ. Η ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΑΝ ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΡΑ ΩΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ.

No comments :

Post a Comment