27/06/2016

Εξομάλυνση ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ… μετρά αντίστροφα για μας - Ισραήλ: Μαζοχιστική αυτοταπείνωση

Μετά τις ισραηλινές πηγές χθες τα ξημερώματα που έκαναν λόγο για οριστική απόφαση εξομάλυνσης ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, ήταν η σειρά τουρκικών πηγών, πριν λίγη ώρα, να διαρρεύσουν ότι η συμφωνία είναι γεγονός. Οι επαφές ήταν συνεχείς στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, τη Ρώμη, όπου εκτός από τους εκπροσώπους των δυο μερών, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Ρώμη, του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών και επόμενου εκπροσώπου της χώρας του στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου και του ειδικού αντιπροσώπου του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Τζόζεφ Τζιεχάνοβερ, εκεί μετέβη χθες το μεσημέρι ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται στους διπλωματικούς διαδρόμους και μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ανακοινωθούν αύριο σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη στις 13.00 ώρα Ελλάδας, ενώ την ίδια ώρα αναμένεται συνέντευξη Τύπου του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Άγκυρα. Νετανιάχου και Γιλντιρίμ θα υπογράψουν ξεχωριστά τη συμφωνία, όχι μαζί…

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας, το Ισραήλ συμφώνησε να καταβάλει 20 εκατομμύρια δολάρια (18 εκατομμύρια ευρώ) σε «ταμείο αποζημιώσεων» που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό και θα προορίζεται για τις οικογένειες των 10 Τούρκων που σκοτώθηκαν τον Μάιο του 2010 στο ισραηλινό «ρεσάλτο» στο πλοίο των ισλαμιστών «ακτιβιστών», το Μαβί Μαρμαρά, που μετέβαινε στη Γάζα, αψηφώντας τις απαγορεύσεις των ισραηλινών αρχών. Η συμφωνία των δυο πλευρών προβλέπει την πλήρη αποκατάστασης των σχέσεων με την Άγκυρα και το Τελ Αβίβ. Πλέον θα απομένει η έγκριση της συμφωνίας από το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας την ερχόμενη Τετάρτη, όπως ανέφερε αξιωματούχος του εβραϊκού κράτους.

Πρόκειται για μια συμφωνία που εμπλέκει ευθέως τα συμφέροντα του Ελληνισμού στην Ανατολική μεσόγειο και αναμένεται στο επόμενο διάστημα να διαπιστωθεί πως θα τα επηρεάσει. Η ισραηλινή πλευρά έχει παράσχει διαβεβαιώσεις στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ότι η συμφωνία δεν θα αλλάξει σε τίποτε τη στρατηγική σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές και όσα έχουν συμφωνηθεί θα τηρηθούν απαρέγκλιτα. Βασικό κίνητρο της συμφωνίας ήταν οι ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Απομένει να αποδειχθεί ποιο αποτέλεσμα έφεραν οι συνεχείς μεταβάσεις στην περιοχή και Ελλαδιτών αξιωματούχων που είχαν σε γενικές γραμμές ικανοποιητική ενημέρωση για τα τεκταινόμενα και εάν η Ελλάδα, πέραν της Κύπρου, συμμετέχει στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Διότι οι εύλογες υποψίες είναι πως η Τουρκία θα στρέψει το «ενδιαφέρον» της στην πλευρά της Ελλάδας, με αιχμή την πλήρη απόρριψη των δικαιωμάτων του Καστελορίζου για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και απόπειρα να μην επιτρέψει καμία εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από την Ελλάδα εάν η ίδια δεν αναγνωρίσει «δικαιώματα» και λάβει τη μερίδα του λέοντος, με τρόπο διαπραγμάτευσης που δεν αφήνει πολλά περιθώρια συμβιβασμών, ενώ όταν η Τουρκία κάνει τα χατίρια ορισμένων στην περιοχή, η προδιάθεσή τους να τείνουν ευήκοον ους στα αιτήματά της είναι ιστορικά τεκμηριωμένη.

Ελπίζουμε ότι οι όποιοι κυβερνώντες θα απόσχουν από τη… θεωρία «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του» και ότι δεν υπάρχουν σύνορα στις θάλασσες που έχουν διατυπώσει εν Ελλάδι νέο-αγράμματοι, παίζοντας το παιχνίδι της Τουρκίας και σε συνδυασμό με το παραδοσιακό φοβικό σύνδρομο των ελληνικών πολιτικών ελίτ (…) απέναντι στην Τουρκία, να οδηγούν τη χώρα σε περιπέτειες, πέραν του ότι αποστερούν επί πολλά χρόνια από τον προϋπολογισμό έσοδα που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τη σημερινή κατάσταση.

http://www.defence-point.gr/news/?p=154868

Με τις επίσημες διαρροές να πέφτουν βροχηδόν, φαίνεται να έχουν εισέλθει σε τροχιά ευθυγράμμισης για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ιερουσαλήμ και Άγκυρας. Αυτή τοποθετείται και από τις δύο πλευρές στα μέσα Ιουλίου.  Αυτό που παίζει τώρα είναι πως θα βρεθεί εκείνη η “γλωσσική ασάφεια” που να επιτρέπει στον “νεο- χαλίφη” της Άγκυρας-τον Ταγίπ Ερντογάν- να ισχυρίζεται με δημόσιες τυμπανοκρουσίες, πως
α) δεν πρόδωσε την Χαμάς και του Παλαιστίνιους της Γάζας και
β) πως ως ο “Μεγάλος Μάστρος” (“Buyuk Usta”) ταπείνωσε για ακόμη μια φορά το Ισραήλ, του Ισραηλινούς και τους τσίφτιδες (cifti) Εβραίους της διασποράς.

Εν μέσω όλων των πρόσφατων “πανηγυρισμών” από το ευρώ-ατλαντικό στρατόπεδο, πως επιτέλους θα αποκατασταθούν οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο αυτά κράτη που θεωρούνται “αναντικατάστατοι” στρατηγικοί εταίροι της Δύσης στην περιοχή, προέκυψε μια ψυχρολουσία. Εκπρόσωπος των Παλαιστινίων της Γάζας δήλωσε πως η Τουρκία του ισλαμιστή Ερντογάν τους πούλησε, ουσιαστικά, αφού υποχώρησε και συμβιβάστηκε στον τρίτο όρο που δημόσια και με τυμπανοκρουσίες έθεσε. Αυτός ήταν πως οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ δεν πρόκειται να αποκατασταθούν εκτός εάν η Ιερουσαλήμ άρει τον αποκλεισμό της Γάζας. Όπως είναι γνωστό το Ισραήλ υπέκυψε, το 2013 και μάλιστα ταπεινωτικά, στους άλλους δύο όρους που ήταν
α) να απολογηθεί δημόσια στην Τουρκία αναφορικά με το γνωστό επεισόδιο με το Μαβί Μαρμαρά στη Μεσόγειο το 2010 και
β) να πληρώσει αποζημιώσεις για τους 9 Τούρκους που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης, όταν το πλοίο Μαβί Μαρμαρά είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας.
Παλαιστίνιος εκπρόσωπος της Χαμάς, μιλώντας στις 23 Ιουνίου από την πόλη Ντόχα των Εμιράτων, στην εφημερίδα Rai al-Youm με έδρα το Λονδίνο, υπήρξε ξεκάθαρος. Είπε: “Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν ανακοίνωσε στους ηγέτες της Χαμάς πως έκανε όλα τα δυνατά για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας… αλλά η Ισραηλινή κυβέρνηση πεισματικά αρνήθηκε την προσπάθειά του. Ο Ερντογάν δήλωσε στην ηγεσία πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος στην αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ διότι έτσι θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Τουρκίας”.

Η δήλωση αυτή άφησε πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένο τον επίδοξο “νεο-χαλίφη” της Άγκυρας, τον υπερασπιστή της πίστης και της κοινότητας των πίστων -της Ούμας- που δηλώνει δημοσίως πως καθήκον του είναι να πάει ως “κατακτητής” στην Αλ Κούτς (Ιερουσαλήμ) και να προσευχηθεί στο τζαμί Αλ Άσκα. Και έτσι, την επόμενη, έσπευσε ασθμαίνων ο Τούρκος ΥΠΕΞ -που βρίσκονταν στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας- να δηλώσει πως η Άγκυρα απαιτεί συμμόρφωση και στον τρίτο όρο, κάτι που επανέλαβε και στις 22 τρέχοντος. “Είναι απλοί οι όροι”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρέπει να πληρωθεί και ο τρίτος, όπως έγινε και με τους άλλους δύο. Από το Ισραήλ εξαρτάται, επανέλαβε, η αποκατάσταση των σχέσεων. Είναι γεγονός πως στο θέμα της άρσης του αποκλεισμού της Γάζας έγινε συμβιβασμός. Οι φυσικός αποκλεισμός της από το Ισραήλ παραμένει. Όμως θα υπάρχει χαλάρωση, με τους Τούρκους να προμηθεύουν υλικά για την ανοικοδόμηση, φάρμακα, ενέργεια και άλλες υπηρεσίες, πάντοτε όμως μέσω του Ισραήλ και υπό τον αυστηρό του έλεγχο.

Από πλευράς της η Άγκυρα τερμάτισε της επίσημη παρουσία της Χαμάς, την οποία το Ισραήλ θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, στην Τουρκία. Ο αρχηγός τη Χαμάς Khaled Mashaal, που εδώ και δύο χρόνια είχε το αρχηγείο του στην Τουρκία και που εμφανίζονταν “αρχηγικά” σε επίσημες εκδηλώσεις της Τουρκίας και του ισλαμιστικού κόμματος του Ερντογάν , είναι εδώ και μήνες “εξαφανισμένος”. Δεν παρευρέθηκε στη φετινή ετήσια συνέλευση του κόμματος – ενώ πέρυσι ήταν ο “σταρ” της συνέλευσης- ούτε και ήταν παρόν στο γάμο της κόρης του Ερντογάν το περασμένο Μάιο. Άλλο όμως τα πράγματα και άλλο τα επιφαινόμενα και οι αντιλήψεις. Αυτό που κυριαρχεί στους σχεδιασμούς του “Μεγάλου Μάστρου” είναι η εικόνα του μέσα στην Τουρκία των πιστών, και στην ευρύτερη κοινότητα των Αράβων μουσουλμάνων. Και η τοποθέτηση της Χαμάς του χάλασε την προπαγανδιστική του “σούπα”. Μάλιστα στο προεδρικό περιβάλλον του Ερντογάν μιλούν απαξιωτικά για μια ακόμη “πισώπλατη μαχαιριά ” των Αράβων-Παλαιστινίων, που δεν έχουν ικανοποίηση παρά τις “θυσίες” που η Τουρκία, (όπως και παλιά το Χαλιφάτο των Οθωμανών) κάνει για αυτούς.

Στο ζήτημα της Γάζας παίζει και ένα σενάριο που είδε ξαφνικά το φως και μάλλον όχι τυχαία. Ο τελικός “μεγάλος συμβιβασμός” θα υλοποιηθεί με την κατασκευή τεχνητού νησιού λίγα μίλια από της ακτές της Γάζας που να συνδέεται με μια θαλασσογέφυρα με τη Γάζα. Στο τεχνητό νησί θα υπάρχει αεροδρόμιο και άλλες υπηρεσίες που θα κάνουν την πρόσβαση στη Γάζα από τον έξω κόσμο εφικτή. Όμως η θαλασσογέφυρα και η ασφάλεια θα βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο των Ισραηλινών. Εδώ παίζουν και επιπρόσθετα σενάρια. Το κόστος του εγχειρήματος είναι περίπου 5 δις δολάρια και το Ισραήλ αναζητά επενδυτές. Ένα πιθανός επενδυτής αλλά και κατασκευαστής ίσως να είναι και η Τουρκία του Ερντογάν. Ίσως εδώ να παίζει και το ζήτημα της συμμετοχής της Τουρκίας στα ενεργειακά του Ισραήλ και της Ανατολικής Μεσογείου. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στην Τουρκία να ισχυρίζεται πως μέσω του “μεγάλου” αυτού στρατηγικού συμβιβασμού θα “ανοίξει” ένα πραγματικό παράθυρο για την επίλυση του Παλαιστινιακού. Από τη άλλη, όμως, τα περί “τεχνητού νησιού ” μπορεί να είναι ακόμη μια ευρηματική μπλόφα των Ισραηλινών να παραπέμψουν τα πράγματα στις …ελληνικές καλένδες. Ένα είναι σίγουρο.

Η Ισλαμιστική Τουρκία του Ερντογάν επείγεται να βγει από την απομόνωσή της στην περιοχή, μια κατάσταση που η ίδια δημιούργησε. Και με τις σχέσεις της με τη Ρωσία να βρίσκονται στα τάρταρα, μόνο το Ισραήλ- που έχει και εξαιρετικές σχέσεις με Ρωσία, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ- μπορεί να τη βγάλει από την απομόνωσή της. Θα βρεθεί όμως εκείνη η ξύλινη γλώσσα τη διπλωματίας που θα επιτρέψει στον Ερντογάν να παρουσιάζεται ως “υπερασπιστής” της Ούμας, ενώ για μια ακόμη φορά θα συνωμοτήσει με τους Ισραηλινούς κατά των Παλαιστινίων; Δεν θα είναι η πρώτη φορά ούτε για τον ένα, ούτε για τον άλλο. Όσο για του Ισραηλινούς θα μάθουν και αυτοί, όπως ο κάθε εξυπνάκιας, πως, πέραν από τη μαζοχιστική αυτοταπείνωση, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.

Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
http://mignatiou.com

Σε διπλωματικό αγώνα δρόμου για να πειστεί η Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στις διμερείς σχέσεις έχει αποδυθεί το Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό του εβραϊκού κράτους, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να τηλεφωνεί στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με την συμφωνία με την Τουρκία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα πρακτορεία, αναμένεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς η κατάσταση χρήζει περισσοτέρων διευκρινίσεων, αφού ο ίδιος ο Νετανιάχου ανέφερε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και τον ενεργειακό τομέα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, τόνισε σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι σε μια τέτοια περίπτωση, «προϋπόθεση είναι η σύνδεση του κοιτάσματος Λεβιάθαν με αγωγό της Τουρκίας, να γίνει μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που προϋποθέτει επίλυση του Κυπριακού». Ίσως ο Κασουλίδης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός και να αντιλαμβάνεται ότι από τη στιγμή που οι προτεραιότητες των άλλων είναι οικονομικές – ενεργειακές, το να βάζεις στο τραπέζι τέτοια προϋπόθεση, είναι σα να προ(σ)καλείς μια κακή λύση για τα ελληνικά συμφέροντα, για την οποία θα σε πιέσουν και σύμμαχοι…

http://www.defence-point.gr/news/?p=154975

No comments :

Post a Comment