18/06/2016

Πούτιν: Η Ρωσία είναι «έτοιμη να κάνει ένα βήμα» προς τους Ευρωπαίους

Ενώπιον ενός ακροατηρίου που περιλάμβανε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και ξένους επενδυτές, ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις ρωσο-ευρωπαϊκές σχέσεις» στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ ή το «ρωσικό Νταβός», όπως  το λέει το Κρεμλίνο.

Οι εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδεινώθηκαν πριν από δύο και πλέον χρόνια, μετά την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την εξέγερση των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα αντέδρασε επιβάλλοντας εμπάργκο στα ευρωπαϊκά διατροφικά προϊόντα και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφάτως παρέτεινε τις κυρώσεις προς την  Ρωσία. Η Ρωσία τώρα είναι «έτοιμη να κάνει ένα βήμα» προς τους Ευρωπαίους, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι δεν είναι «εκδικητικός» έπειτα από δύο χρόνια εντάσεων με τους Ευρωπαίους.  «Θυμόμαστε τον τρόπο που ξεκίνησε όλο αυτό. Δεν ήταν η Ρωσία εκείνη που ξεκίνησε την κατάρρευση (των σχέσεών μας), τα προβλήματα, τις κυρώσεις. Όμως, όπως λέμε στη χώρα μας, δεν είμαστε εκδικητικοί και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα βήμα προς τους ευρωπαίους εταίρους μας», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι αυτό «δεν μπορεί να είναι, εννοείται, μόνο από τη μία κατεύθυνση. Η ΕΕ, παρά τα προβλήματα που γνώρισαν οι σχέσεις μας, παραμένει ένας οικονομικός και εμπορικός εταίρος-κλειδί για τη Ρωσία. Δεν είμαστε αδιάφοροι σε αυτό που συμβαίνει στους γείτονές μας, στην ευρωπαϊκή οικονομία», είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ακόμη πως συμφωνεί με τις προτάσεις των ΗΠΑ για την Συρία και ένα μέρος της αντιπολίτευσης να ενσωματωθεί στην παρούσα συριακή κυβέρνηση, λέγοντας πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ συμφώνησε πως υπάρχει ανάγκη για μια πολιτική διαδικασία. Είπε πως "το σημαντικό πράγμα για τη Συρία δεν είναι να αποκτήσει ο Άσαντ τον έλεγχο του εδάφους, αλλά να αποκατασταθεί η συνολική εμπιστοσύνη στις Αρχές. Η κατάρρευση της Συρίας είναι αναπόφευκτη, αν τα πράγματα συνεχιστούν ως έχουν, και αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο."

Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία επιθυμούν επίσης το τέλος των κυρώσεων. Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας από την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (AEB), στην οποία μετέχουν πολλές ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και το ινστιτούτο Gfk, το 70% των ερωτηθέντων προβλέπει αύξηση του κύκλου εργασιών τους φέτος, αλλά το 87% αναφέρουν ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν τη δραστηριότητά τους. Οι πρόεδροι διαφόρων μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων, όπως ο γαλλικοί Total, Société Générale, JCDecaux και Schneider Electric, μετέχουν επίσης στο φόρουμ. Ο Πούτιν υπέγραψε ένα μεγάλο συμβόλαιο για την κατασκευή μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στη Ρωσία με τον γενικό διευθυντή του βρετανο-ολλανδικού ενεργειακού ομίλου Royal Dutch Shell, Μπεν βαν Μπέρντεν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως μεταδίδεται από ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γιεβγκένι Λουκιάνοφ, προέβη σε δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η απάντηση της Μόσχας στην ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας θα είναι «συμμετρική και αποτελεσματική». Μιλώντας στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF: St. Petersburg International Economic Forum), ο Λουκιάνοφ δήλωσε ότι οι επιλογές της Ρωσίας θα απαντούν με σαφήνεια στις ενέργειες της Δύσης, χωρίς μάλιστα να είναι και ιδιαιτέρως δαπανηρές. Ο Ρώσος αξιωματούχος αναφερόταν στην απόφαση του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη τεσσάρων ταγμάτων στις Βαλτικές Δημοκρατίες και την Πολωνία μέχρι τις αρχές του 2017, αν και εκκρεμεί η τυπική έγκριση της απόφασης από τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στη Βαρσοβία το διάστημα 8-9 Ιουλίου. Ο Ρώσος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Γκρούσκο, ανέφερε για το θέμα ότι η Ρωσία δε βλέπει καμία διαφορά στο αν τα στρατεύματα της Δύσης θα σταθμεύουν μόνιμα ή θα εναλλάσσονται – αντικαθίστανται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα.

Το σχόλιο επ’ αυτού θα ήταν ότι η διαφορά είναι όντως μικρή, παρά τον συμβολισμό που εμπεριέχει. Όμως, εξίσου μη πειστική είναι η υποτιθέμενη ανησυχία μιας χώρας με τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας για τέσσερα τάγματα (!) κοντά στα σύνορά της. Διότι εάν στρατιωτικά δεν συνιστούν απειλή αλλά μόνο βεβαιότητα παρέμβασης από την πλευρά των ΝΑΤΟϊκών, η Ρωσία έχει να ανησυχεί μόνο αν σκέφτεται να εισβάλει στους γείτονές της…

http://www.defence-point.gr/news/?p=154402

No comments :

Post a Comment