30/05/2016

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα των P-3B Orion - Εν αναμονή εξελίξεων για τον εκσυγχρονισμό των F-16

Eξελίσσεται ομαλά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion και σύμφωνα με τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα το πρώτο αεροσκάφος της ενδιάμεσης συμφωνίας επόκειτο να παραδοθεί στις αρχές του 2017. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται πως ήδη έχει δοθεί η προκαταβολή 9,4% του συνολικού ύψους 496 εκατ. δολαρίων, που αντιστοιχεί σε περίπου 46 εκατ. δολάρια. Εκ των 496 εκατ. δολαρίων το 30% των χρημάτων είναι καθαρή εγχώρια προστιθέμενη αξία. Τα νέα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3B Orion δεν θα είναι "απλά" αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας αλλά ολοκληρωμένες πλατοφόρμες που θα συνδιάζουν επιδόσεις ISR (Intelligence Surveillance & Reconnaissance) καθώς και ιδιαίτερα αυξημένες εκτέλεσης ναυτικών αποστολών. Το τακτικό σύστημα (M2IMS - Maritime Mission Integration & Management System for Maritime Patrol Aircraft) του εξοπλισμού του αεροσκάφους κατασκευάζεται από μια ελληνική εταιρείας, την ISI Hellas.

Παράλληλα με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3B Orion εξελίξεις παρατηρούνται και σε αυτό του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16 της Π.Α. Στις 9 Μαίου 2016, πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση μεταξύ του Γενικού Διευθυντή κ. Κοσμά Βούρη και επιτελών αυτής με την Vice President International Business Development κα. Ana Wugofski τον Program Director κ. Mark Atkins και τον Vice President International Business Development Initatives κ. Διονύσιο Πλέσσα της εταιρείας «Lockheed Martin Aeronautics Company», κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την αναβάθμιση των Α/Φ F-16 και των Α/Φ Ρ-3. Ο στόχος που έχει θέση η Π.Α είναι η εκκίνηση του προγράμματος από το Φθινόπωρο του 2016. Από πλευράς Π.Α έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες τεχνοοικονομικές μελέτες που καταδεικνύουν την επιχειρησιακή αναγκαιότητα για την άμεση έναρξη του προγράμματος. Τα δεδομένα στο ελληνοτουρκικό ισοζύγιο επιδεινώνονται διαρκώς καθώς η Τουρκική Αεροπορία έχει προβεί εγκαίρως στον εκσυγχρονισμό των δικών της Α/Φ F-16 ενώ από το 2018 αναμένει τις πρώτες παραλαβές των F-35. Η είσοδος του αεροσκάφους με χαμηλό ηλεκτρομαγνητικό ίχνος (RCS) αποτελεί την κορυφαία πρόκληση για τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό. Με δεδομένο ότι η Τουρκία έπειτα από απόφαση καθολικής αναβάθμισης των μαχητικών F-16 C/D, διαθέτει πλέον έναν ομοιογενή στόλο από 163 μαχητικά (επιπέδου αντίστοιχου με τα Block 52+ Advanced της ΠΑ) το ΓΕΑ στρέφεται στον εκσυγχρονισμό των F-16 βάσει του F-14 VIPER.

http://defencenews.gr/amina/3849-en-anamoni-ekselikseon-gia-ton-eksygxronismo-ton-f-16-se-ekseliksi-to-programma-ton-p-3b-orion

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Αναβάθμιση F-16

No comments :

Post a Comment