11/05/2016

ΠΟΕΣ: Καταγγελίες στρατιωτικών και ζητήματα υγειονομικής προστασίας του προσωπικού.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ.

Με την (α) σχετική ΚΥΑ, αποφασίστηκε η εμπλοκή των ΕΔ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης καθώς το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΚΕ.Ο.Σ.Δ.Π.), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διεύθυνση και το συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές και τις προσφυγικές ροές στη Χώρα, υπάχθηκε απευθείας στον κ. Α/ΓΕΕΘΑ. Η εμπλοκή των ΕΔ σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ αφορά αποκλειστικά στη μεταφορά, διαμονή, τη σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών. Όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς η διαχείριση του προσφυγικού είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση για το προσωπικό των ΕΔ, φέρεται να παρουσιάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις δυσλειτουργίες και προβλήματα διοικητικής φύσεως στα στελέχη που ενεπλάκησαν στην οργάνωση και λειτουργία των κατά τόπων Κέντρων Υποδοχής Προσφύγων και Μεταναστών. Ωστόσο τα στελέχη αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και της πίεσης που ασκήθηκε στη Χώρα μας, για την παρουσίαση σε σύντομο χρόνο απτών αποτελεσμάτων αποτελεσματικής διαχείρισης της κρίσης, υπέμειναν τις όποιες δυσκολίες αναμένοντας την εν καιρώ ομαλοποίηση της κατάστασης. Ωστόσο, σχεδόν δύο μήνες από την επίσημη εμπλοκή των ΕΔ στην προσφυγική κρίση, στην Ομοσπονδία μας συνεχίζουν να καταφθάνουν καθημερινά, μέσω των Περιφερειακών Ενώσεων – μελών της, μηνύματα τα οποία μας μεταφέρουν τη δυσαρέσκεια των στελεχών σχετικά με τις συστηματικές παραβιάσεις του ωραρίου εργασίας χωρίς σχετική αντιστάθμιση, τις υπέρμετρες υπηρεσίες πέραν όσων προβλέπουν οι διαταγές και παραλείψεις σε οργάνωση διοικητικής μέριμνας προβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις μία αρνητική κατάσταση η οποία τείνει δυστυχώς να παγιοποιηθεί.

Επιτρέψτε μας να σας παρουσιάσουμε μια ενδεικτική καταγγελία, που έφθασε στην Ομοσπονδία μας, προς αξιολόγησή της αναμένοντας την παρέμβαση σας.

Πριν από λίγες ημέρες γίναμε αποδέκτες παραπόνων από μέλη μας, που υπηρετούν στην 71η Ταξιαρχία στο Κιλκίς, τα οποία εμπλέκονται στα Κέντρα Φιλοξενίας στο Χέρσο Κιλκίς και στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Όπως μας ανέφεραν είναι συστηματική η μη εφαρμογή των υφιστάμενων διαταγών αναφορικά με τον ανώτατο αριθμό υπηρεσιών πέραν του ωραρίου εργασίας που προβλέπεται για κάθε στέλεχος. Συγκεκριμένα, μας ενημέρωσαν πως για τον μήνα Μάιο, οι Υπαξιωματικοί διατάχθηκαν να εκτελέσουν συνολικά οκτώ (8) υπηρεσίες [έξι (6) στη Μονάδα τους και δύο (2) στο Κέντρο Φιλοξενίας] ενώ οι Αξιωματικοί θα εκτελέσουν συνολικά έξι (6) υπηρεσίες [τρεις (3) στη Μονάδα τους και τρεις (3) στο Κέντρο Φιλοξενίας], αριθμός που απέχει σημαντικά από το ανώτατο όριο εκτελούμενων υπηρεσιών που προβλέπει το (β) σχετικό. Εάν σε αυτά προσθέσουμε το συνεχές και ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων της Μονάδας που περιλαμβάνει εκπαιδεύσεις, συμμετοχή σε παρελάσεις, επιχειρησιακές ετοιμότητες και διοικητικές επιθεωρήσεις, η ανωτέρω κατάσταση έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία του προσωπικού καθώς καθίσταται αδύνατη η χορήγηση των προγραμματισμένων αδειών τους ενώ συχνά αναβάλλεται αυθαίρετα η χορήγηση των δικαιούμενων απαλλαγών τους προκαλώντας την υπέρμετρη καταπόνησή τους. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ δεν εμπλέκονται σε ζητήματα φύλαξης των Κέντρων Φιλοξενίας, τα στελέχη διατάσσονται να διανυκτερεύσουν στα Κέντρα Φιλοξενίας δίχως όμως την έκδοση σχετικών διαταγών από τη Διοίκηση που να αναφέρονται με σαφήνεια τα καθήκοντά τους και τυχόν οδηγίες σχετικά με τη συμπεριφορά τους και τον τρόπο χειρισμού των μεταναστών – προσφύγων, όπως επίσης και οι κανόνες εμπλοκής σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, δεδομένου ότι οι υπάρχοντες κανόνες αναφέρονται στη φύλαξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Το αποτέλεσμα, όπως μας μετέφεραν τα μέλη μας, είναι τα στελέχη επί της ουσίας να διανυκτερεύουν στον καταυλισμό έχοντας άγνοια των αρμοδιοτήτων τους, των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων τους και δίχως τα απαιτούμενα μέσα για την αυτοπροστασία τους, λαμβάνοντας μόνο γενικές προφορικές οδηγίες και διαταγές, τις οποίες εκτελούν αόκνως.

Όσον αφορά στα ζητήματα υγειονομικής προστασίας παρατηρούνται ακόμα και σήμερα σημαντικές παραλείψεις. Συγκεκριμένα, τα στελέχη εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους από τη μη πραγματοποίηση του απαραίτητου εμβολιασμού και την έκθεσή τους σε πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι ενδεχομένως να είναι φορείς ασθενειών και όπως μας ενημέρωσαν, τα εμβόλια έχουν εξαντληθεί τόσο από τα Στρατιωτικά Φαρμακεία όσο και από τα λοιπά φαρμακεία. Επίσης, σε χώρους φιλοξενίας που είναι κοντά σε βαλτώδεις και παραλίμνιες περιοχές όπως στην περίπτωση του Σκαραμαγκά απαιτείται άμεσα η διενέργεια εντομοκτονίας, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα μολύνσεων από ασθένειες που μεταδίδονται μέσω εντόμων και ιδίως κουνουπιών.

No comments :

Post a Comment