12/04/2016

Πρώτη επιχειρησιακή αξιοποίηση των UAV "Harop" (Harpy-2)

Την «έντονη δυσαρέσκεια» του Ερεβάν για τον εξοπλισμό του Αζερμπαϊτζάν με ισραηλινής προέλευσης οπλικά συστήματα εξέφρασε ο πρέσβης της Αρμενίας Armen Melkonyan στον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρασίας του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Dan Oryan. H διαμαρτυρία της Αρμενίας λαμβάνει χώρα μετά την διαπίστωση πως στην πρόσφατη ανάφλεξη της σύγκρουσης για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έγινε εκτεταμένη χρήση ισραηλινών οπλικών συστημάτων από την αζερική πλευρά, μεταξύ άλλων αντιαρματικών βλημάτων Spike και μη επανδρωμένων αεροσκαφών ThunderB και Harop. Η περίπτωση των τελευταίων παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
- αφενός καταγράφηκε για πρώτη φορά η αξιοποίησή τους στο πεδίο της μάχης
- αφέτερου βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ), έστω στην προγενέστερη έκδοσή τους (Harpy).
Στις 4 Απριλίου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, Artsrun Hovhannisyan, γνωστοποίησε μέσα από τη σελίδα του στο Facebook τη χρήση των Harop, αναδημοσιεύοντας βίντεο που είχε αναρτηθεί από φιλο-αζερικό λογαριασμό στο Youtube, όπου παρουσιάζεται το αερόχημα στην τελική φάση της πτήσης του. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, το Harop έπληξε επιτυχώς λεωφορείο με αποτέλεσμα το θάνατο 7 εθελοντών της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σύμφωνα με αρμενικές πηγές, οι φίλιες δυνάμεις κατάφεραν τις επόμενες ημέρες να καταρρίψουν δύο αζερικά Harop προτού προσβληθούν οι δυνητικοί στόχοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ισχυρισμός που αναμφίβολα θα πρέπει να διερευνηθεί σε όλες του τις πτυχές από τον Έλληνα ΑΚΑΜ στο Ερεβάν.

Καταρριφθέντα αζερικά UAV ισραηλινής προέλευσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το σύστημα Harop αποτελεί βελτιωμένη έκδοση του αυτόνομου αεροχήματος καταστολής αεράμυνας Harpy με πρόσθετη δυνατότητα τηλεχειρισμού για εντοπισμό και προσβολή πλειάδας στόχων μέσω σταθεροποιημένου περιστρεφόμενου συγκροτήματος αισθητήρων FLIR/CCD. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το Harop διαθέτει εμβέλεια που φτάνει τα 1.000 χιλιόμετρα, διπλάσια συγκριτικά με το Harpy, αλλά μικρότερη κεφαλή Υψηλής Εκρηκτικότητας (ΗΕ) βάρους 23 κιλών. Η Τουρκία παρέλαβε την περίοδο 2002-2004, κάτω από συνθήκες πλήρους μυστικότητας, 108 (κατ΄άλλες πηγές 102) φονικά UAV Harpy, στο πλαίσιο σύμβασης προϋπολογισμού $76 εκατ. του 1999 με την Israel Aerospace Industries. Τα συστήματα αυτά συγκροτούν δύο πυροβολαρχίες βολής με 3 αυτοκινούμενους εκτοξευτές έκαστη. Το αερόχημα φέρει κινητήρα Wankel-UEL AR731, ο οποίος κινεί μία δίφυλλη έλικα και παρέχει μέγιστη εμβέλεια της τάξης των 400 χλμ. Η κατεύθυνση γίνεται μέσω GPS/INS ενώ η τελική καθοδήγηση προς το στόχο (κεραίες ραντάρ) γίνεται μέσω τριών αισθητήρων εντοπισμού εχθρικής H/M εκπομπής. Ο προγραμματισμός της πτήσης εκτελείται από το έδαφος και μετά την εκτόξευσή του δεν υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας ή ανάκλησης, που τα καθιστά αναλώσιμα, ενώ αχρηστεύονται όταν διακοπεί πλήρως η Η/Μ εκπομπή.

Μέχρι σήμερα έχουν δοκιμαστεί τουλάχιστον τρία Harpy κατά τη διάρκεια ασκήσεων, όλα από την 3η Κύρια Αεροπορική Βάση (AJÜ) στο Ικόνιο:
- η πρώτη καταγεγραμμένη εκτόξευση Harpy σημειώθηκε στην άσκηση Anadolu Kartali 2006-1, κατά την σημειώθηκαν επίσης βολές Popeye-Ι και AGM-88B HARM
- η δεύτερη στην Anadolu Kartali 2010-1
- η τρίτη στο πλαίσιο της άσκησης Pençe-2013 που διεξήχθη μεταξύ 21 Ιουνίου-3 Ιουλίου 2013. To Ηarpy έπληξε επιτυχώς το στόχο του στην περιοχή Karapinar σε απόσταση 90 χιλιομέτρων με UAV ANKA να μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο εικόνα για εξαγωγή δεδομένων τελικής ταυτοποίησης και στοχοποίησης.

Το 2006 είχε εκφραστεί από την ΤΗΚ η πρόθεση αγοράς 48 αεροχημάτων της νεότερης έκδοσης Harpy-2 (Harop), κάτι που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Προφανώς τα εναπομείναντα Harpy σύντομα θα απαιτήσουν εργασίες επαναπιστοποίησης ώστε να παραμείνουν επιχειρησιακά (το ίδιο ισχύει και για τα βλήματα Popeye I), γεγονός λίαν αμφίβολο μετά τη διακοπή της ισραηλινο-τουρκικής στρατιωτικής συνεργασίας. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο το Υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) της Τουρκίας εξέδωσε στις 18 Μαρτίου 2016 αίτημα παροχής πληροφοριών (RfI) για την προμήθεια προηγμένων φονικών UAV. Τα τελευταία θα αποτελέσουν σημαντικό στοιχείο αιφνιδιασμού των ελληνικών δυνάμεων σε περίπτωση εφαρμογής στρατηγικής πρώτου πλήγματος από την Άγκυρα, ιδιαίτερα για τα στατικά ραντάρ των ΜΣΕΠ της Πολεμικής Αεροπορίας. Εκτός από το Ισραήλ και την Τουρκία, το Harpy βρίσκεται σήμερα στα οπλοστάσια της Χιλής, της Κίνας, της Ινδίας και της Νότιας Κορέας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντίστοιχα αεροχήματα που προμηθεύτηκαν οι Ινδικές Ενοπλες Δυνάμεις αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα καθοδήγησης, αποτυγχάνοντας στις δοκιμές αποδοχής, ενώ τα Harpy της Κίνας (προμήθεια ύψους $55 εκατ. το 1994) δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού παρά την υπογραφή σύμβασης με το Ισραήλ το 2004, κατόπιν ισχυρότατων αμερικανικών πιέσεων.

http://e-amyna.com/?p=22085

No comments :

Post a Comment