29/04/2016

Security Jam 2016 - Σημεία αναφοράς.

Με επιτυχία και χιλιάδες συμμετοχές τελείωσε χθες (28/4) το διεθνές ηλεκτρονικό συνέδριο ασφαλείας που απευθυνόταν στο ευρύ ειδικό κοινό που σχετίζεται με τον παραπάνω τομέα. Υπήρξε συμμετοχή από αξιωματούχους κρατών και διεθνών οργανισμών ως και πολίτες με ειδικότητες επί πολλών τομέων που αφορούν τα διεθνή τεκταινόμενα. Στο συνέδριο συμμετείχε ηλεκτρονικά και ο εδώ αναφερόμενος για λογαριασμό του Geopolitics & Daily News και του Security Group IISCA. Κύρια σημεία αναφοράς:
- Η έντονη ανησυχία σχετικά με το μεταναστευτικό. Πολλαπλές οι αναφορές και οι σημειώσεις σχετικά με την λανθασμένη πολιτική της Δύσης απέναντι στα όσα συμβαίνουν σε βαθμό πρόληψης, αλλά ήταν εμφανές πώς θα υπάρξει αυστηροποίηση της κατάστασης όσον αφορά την φρούρηση συνόρων εντός και εκτός Σένγκεν.
- Μια σταθερή τάση απομόνωσης της Ρωσίας. Στο συνέδριο ενώ υπήρξε παρουσία από την Μαρία Ζαχάροβα που αναφέρθηκε με πολύ έντονο, καυστικό και δηκτικό τρόπο σε όσα συμβαίνουν και την θέληση της Μόσχας για συνεργασία, είναι παραπάνω από εμφανές πως επικρατεί ψυχολογία Ψυχρού Πολέμου που δύσκολα θα διορθωθεί.
- Μέση Ανατολή: Ο Γόρδιος δεσμός του 20ου αιώνα συνεχίζει και υφίσταται και στον 210 αιώνα. Είναι σημαντικό να τονιστεί εδώ πώς παρόλο που υπήρξε ειδική θεματολογία για το ζήτημα των καταστάσεων σε Μέση Ανατολή, είναι εμφανές πώς η Δύση αδυνατεί να βρεί λύσεις σε αυτό , κυρίως γιατί εμμένει σε μια οπτική που δεν έχει καμία σχέση με αυτή της Μέσης Ανατολής και των χωρών εκεί. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό κάποια στιγμή πώς η Μέση Ανατολή έχει δική της κουλτούρα και δική της αντιμετώπιση καταστάσεων όπου η Δυτική θεματολογία δεν έχει χώρο και λόγο ύπαρξης.

- Ε.Ε.: Με απλά λόγια;... Το χάος! Όλοι διαπιστώνουν την έλλειψη κεντρικής πολιτικής που θα διαχειρίζεται ισότιμα και ομοιόμορφα τα ζητήματα των μελών χωρών, αλλά ουδείς βάζει το πρόβλημα στην σωστή του βάση. Ούδείς (αξιωματούχος κυρίως) δεν μπήκε στην ουσία που δείχνει ότι η Ε.Ε. έχει χάσει προ πολλού το έδαφος στο ζήτημα της ενιαίας πολιτικής καθώς υποστηρίζει μόνο τις αποφάσεις ισχυρών ακόμα και αν αυτές αδικούς τα άλλα μέλη της Ένωσης. Κυριάρχο ζήτημα το BREXIT και η τάση φυγής πλέον που μπορεί να δημιουργήσει μια τέτοια έξοδος αν και εφόσον πραγματοποιηθεί. Είναι δεδομένο πώς απασχολεί το σύνολο της Δύσης και πιθανώς να αποτελέσει εναρκτήριο σημείο αλλαγής ισορροπιών ισχύων σε όλο τον πλανήτη.Ειδικά στο θέμα του Ευρωπαϊκού στρατού και σχετικής υπηρεσίας που θα διαχειρίζεται κεντρικά πληροφορίες για την Ένωσης, υπήρξε καθολική αναγνώριση της ανάγκης αυτής, αλλά εξίσου δεν υπήρχε καμία.. απολύτως καμία.. ρεαλιστική πρόταση στο πώς θα επιτευχθεί αυτό, ειδικά όταν οι χώρες μέλη προτιμούν για πολλούς λόγους τις εθνικές πολιτικές τους.
- Τρομοκρατία. Εντός και εκτός συνόρων φαίνεται πάρα πολύ πώς έχει πιαστεί όλη η Ε.Ε. στον ύπνο. Τόσο πολυ μάλιστα που ακόμα συζητάνε σε πρωτογενές επίπεδο για στρατηγικές CONTEST και μόλις πρόσφατα φτιάχτηκε κέντρο ενιαίας αντιμετώπισης. Αδυνατούν φυσικά να βρούν ακόμα και κοινά σημεία επαφής για τον ορισμό ενώ παράλληλα ψάχνουν να βρούν σημεία αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης μελών για το Ισλαμικό χαλιφάτο , την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει όμοια αντίδραση προς το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Απλά τραγική διαπίστωση πώς όλες οι χώρες (πλήν ΗΠΑ και Ρωσίας) είναι ανέτοιμες οργανωτικά απέναντι στο φαινόμενο.
- ΜΚΟ: της κακομοίρας. Ναι.. είχαν την τιμητική τους. Υπήρξαν προτάσεις που έλεγαν πώς μπορούν να παίξουν μέχρι και συμβουλευτικό χαρακτήρα σε σχέσεις κρατών και υπήρξαν και πιο ρεαλιστικές φωνές (και του εδώ αρθρογράφου) που μιλήσαν για αλλαγή νομικού πλαισίου και τρόπου λειτουργίας τους έτσι ώστε να περιοριστούν στο αντικείμενο τους και οχι να υποκαταστήσουν διεθνούς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ.

- ΝΑΤΟ: υπάρχει συγκεκριμένη αντίληψη από τα στελέχη του πώς το ΝΑΤΟ έχει ξεπεράσει το όριο δράσης του και πρέπει να γυρίσει στο ότι έκανε μέχρι στιγμής. Να παραμείνει δηλαδή ένα όργανο που στηρίζεται η δράση του περισσότερο στο άρθρο 5 της συλλογικής άμυνας και στην διατήρηση καλών σχέσεων εντός συμμαχίας, παρά στην επέκταση του σε συλλογικό όργανο ασφαλείας. Ειδικότερα όταν έθεσα ερώτημα στον αναπληρωτή γ.γ. του ΝΑΤΟ αν τελικά θα υπάρξει κάποια κίνηση μεταμόρφωσης του, η απάντηση ήταν πώς η συμμαχία παραμένει προσηλωμένη στην προστασία των χωρών μελών της βάση του άρθρου 5 και θα συνεργαστεί με όποιο διεθνή οργανισμό για την βελτίωση της ασφάλειας στον πλανήτη (φωτογραφίζοντας το SCO αλλά και τα Battlegroups της Ε.Ε.). Είναι εμφανές πώς οι ΗΠΑ που κινούν τα νήματα στην συμμαχία θέλουν να μειώσουν την συμμετοχή τους στην προστασία της Ε.Ε. μέσω του ΝΑΤΟ και αυτό παρουσιάζεται όπως είπα παραπάνω.
- Ελλάδα: Είχε αρνητικά, είχε και θετικά.. Τα αρνητικά ήταν πώς είχαμε ελάχιστη συμμετοχή με μετρημένα 10 ονόματα όπως τα είδα (εκτός και αν μου διέφυγε κάποιο) σε σχόλια και φυσικά την εισήγηση του στρατηγού Κωσταράκου. Σημείωση εδώ λοιπόν.

Αξίοτιμε κ. Κωσταράκο, σε τέτοιες εκδηλώσεις το να μπεί μια δήλωση εν είδος δελτίου τύπου ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ. Αμέσως μετά την, ομολογουμένως ενδιαφέρουσα δήλωση σας για τον Ευρωπαϊκό στρατό και την συμμετοχή του εντός και εκτός Ε.Ε, η "εξαφάνιση/καμία απάντηση" στις πολλαπλές ερωτήσεις που μπήκαν μετά απο πολλούς ειδικούς, μου δείχνει πώς είτε ήταν "προκατ" δήλωση από ομάδα Τύπου χωρίς διάθεση για συζήτηση της, είτε υπήρξε απλά απαξίωση του όλου γεγονότος πράγμα που προκαλεί ερωτήματα και για την αρχική συμμετοχή. Το συγκεκριμένο ήταν brainstorming forum και οχι press conference. Να τονίσω εδώ πώς σε όλες τις τοποθετήσεις των VIP υπήρξε διάλογος και συνεχείς απαντήσεις και ερωτήσεις. Θετική ήταν η εισήγηση από τον κ. Πρίντζο, αν θυμάμαι καλά, για την δημιουργία ενιαίας υπηρεσίας ελέγχου Ευρωπαϊκών συνόρων (εντός Σένγκεν) που θα διεκπεραιώνει μέσα απο ενιαίο αποδεκτό πλαίσιο διαδικασίες ταξιδίου και ελέγχου μέσα στην Ε.Ε. Υπήρξε καταιγισμός ερωτημάτων και σκέψεων στο θέμα αυτό. Θετική φάνηκε να είναι και η δική μου εισήγηση για την διαχείριση του φαινόμενου της τρομοκρατίας, σε επίπεδο πολιτών στο πρότυπο του Αμερικανικού CAP (Citizens Awareness Program). Και οι δύο εισηγήσεις πήραν τον χαρακτηρισμό "emerging idea" και συζητήθηκαν αρκετά.

Όπως αναφέρθηκα εξαρχής , το ηλεκτρονικό συνέδριο ασφαλείας είχε χιλιάδες συμμετοχές και έδειξε εξαρχής πώς θα είχε στην ατζέντα πολύ σημαντικά θέματα. Από όσο φάνηκε βγήκαν και κάποιες ειδήσεις όπως η συγκέντρωση των ηγετών της Ευρώπης σε ένα STRATCOM συμβούλιο μετά την επίθεση σε Βρυξέλες για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, την γενική αρνητική προδιάθεση προς την Τουρκία και την δράση της σε μεταναστευτικό και του DAESH, την γενική αντίληψη πώς ο πλανήτης είναι σε μια κατάσταση αναταραχής και χρειάζονται δραστικές λύσεις τώρα καθώς και άλλα επιμέρους θέματα.

Αλέξανδρος Νίκλαν, Σύμβουλος θεμάτων Ασφαλείας.
http://www.geopolitics.com.gr/2016/04/security-jam-2016.html

No comments :

Post a Comment