30/04/2016

Ρωσία: Εξασφάλιση κινεζικής χρηματοδότησης για την αξιοποίηση μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΣΙΝΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ  ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ "ΔΥΤΙΚΕΣ" ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΕΙΣΗΓΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ !!!

Μεγάλη επιτυχία για τη Ρωσία είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αξιοποίηση κοιτάσματος φυσικού αερίου Yamal στην βορειοανατολικά της ομώνυμης ρωσικής χερσονήσου, με τη δημιουργία εγκαταστάσεων υγροποίησης, ένα επενδυτικό σχέδιο εκτιμώμενης δαπάνης συνολικού ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η τρέχουσα συγκυρία με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τις κεφαλαιαγορές της Δύσης σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, είχε εγείρει πολύ σημαντικά εμπόδια στην υλοποίηση της επένδυσης που θα είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή και διανομή 16,5 εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG: liquefied natural gas). Ο σχεδιασμός ανέφερε την κατασκευή τριών εγκαταστάσεων υγροποίησης (liquefaction trains) με την πρώτη να αναμένεται επιχειρησιακή στα τέλη του 2017, με την πλήρη αξιοποίηση του κοιτάσματος και κορύφωση της παραγωγικής δυνατότητας, σύμφωνα με το σχέδιο να επιτυγχάνεται περί το 2021. Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε κι ενώ τα πράγματα έδειχναν να έχουν «κολλήσει», υπεγράφησαν δύο δανειακές συμφωνίες 12,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων με κινεζικές τράπεζες 15ετούς διάρκειας, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη εξωτερική χρηματοδότηση του έργου. Η πρώτη δανειακή σύμβαση υπογράφτηκε με την Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κίνας (Export-Import Bank of China) ύψους 10,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η δεύτερη ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων με την Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας (China Development Bank).

Η συμφωνία αποτελεί ισχυρό πλήγμα και στο καθεστώς των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος ρωσικών εταιριών, αφού μια από αυτές είναι η Novatek και ο κύριος μέτοχός της, Γκενάντι Τιμτσένκο. Η εταιρία είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας, καθώς της ανήκει το 50,1% του κοιτάσματος, με τη γαλλική Total και την κρατική κινεζική CNPC να κατέχουν από 20%. Το υπόλοιπο 9,9% του μετοχολογίου ανήκει στο κινεζικό επενδυτικό ταμείο «Silk Road Fund», έχοντας υπογράψει σχετική συμφωνίας εξαγοράς του συγκεκριμένου ποσοστού. Το κινεζικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο αφού πρόκειται για μια χώρα αναπτυσσόμενη ταχύτατα, άρα εξαιρετικά ενεργοβόρα, οπότε δε δίστασε να παρακάμψει τις δυτικές επιλογές και να επενδύσει, επιλύοντας ένα σημαντικό πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα επισκεφτεί επίσημα το Πεκίνο τον ερχόμενο Ιούνιο, όπου ως είθισται, δεν αποκλείεται να έχουμε κι άλλες ανακοινώσεις σημαντικών συμφωνιών.

http://www.defence-point.gr/news/?p=151251

No comments :

Post a Comment