18/03/2016

Σε συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση.

- Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία επισφράγισαν τη συμφωνία για την επιστροφή των μεταναστών που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια στην Ευρώπη, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Donald Tusk μιλώντας για ομόφωνη απόφαση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu.
- Τη συμφωνία επιβεβαίωσε με ανάρτησή του και ο εκπροσώπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Preben Aamann.
- Την είδηση ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter και ο Φιλανδός πρωθυπουργός Juha Spilia που ανέφερε ότι οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν την συμφωνία για το προσφυγικό με την Τουρκία.
- Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Bettel Xavier επιβεβαιώνει πως η συμφωνία πήρε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει σεβασμός στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς και να εμπλακεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
- Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία επισφράγισαν τη συμφωνία για την επιστροφή των μεταναστών που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια στην Ευρώπη, ανακοίνωσε μέσω του Twitter η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.
- Την ικανοποίηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κουρφής της ΕΕ, εξέφρασε σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης.
- Tο Associated Press, επικαλείται δηλώσεις του Τσέχου ηγέτη, ότι η Ε.Ε και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για την άμβλυνση της προσφυγικής κρίσης, δίνοντας παραχωρήσεις στην Άγκυρα.
- Tο Bloomberg αναφέρει ότι η συμφωνία με την Τουρκία για τη δημιουργία ενός νόμιμου μεταναστευτικού διαύλου θα τερματίζει τις χαοτικές διελεύσεις στο Αιγαίο και θα ανακόπτει τη ροή των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή.
- Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνται άλλα πρακτορεία η τελική συμφωνία προβλέπει μόνο μικρές αλλαγές σε σύγκριση με το χθεσινό κείμενο των ηγετών της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναθεωρημένη πρόταση συμφωνίας μετά από τις συνομιλίες των τριών Ευρωπαίων αξιωματούχων (Rutte, Juncker, Tusk), περιλαμβάνει προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:

1. Σε σχέση με τις ενστάσεις της Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός), το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σε άλλους ηγέτες της Ε.Ε. ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας για τη μεταναστευτική κρίση.  (Το κεφάλαιο 33 καλύπτει τους κανόνες που αφορούν τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Αυτοί οι πόροι προέρχονται κυρίως από την συνεισφορά των κρατών-μελών, βασισμένοι μέσω εσόδων από τα τελωνεία, τον αγροτικό τομέα και τα τέλη της ζάχαρης, το ΦΠΑ, καθώς και ένα τμήμα που βασίζεται στο ΑΕΠ κάθε χώρας. Τα κράτη-μέλη πρέπει να έχουν τη διοικητική ικανότητα να συντονιστούν και να εξασφαλίσουν ακριβή υπολογισμό, είσπραξη, πληρωμή και έλεγχο πάνω στους ίδιους πόρους. Το κεκτημένο σε αυτόν τον τομέα είναι ευθέως δεσμευτικό και δεν χρειάζεται ενσωμάτωση στις εθνικές νομολογίες.)

2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης "ένας προς έναν" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι όλοι όσοι καταφτάνουν στη χώρα από το βράδυ της Κυριακής θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια θα επαναπροωθούνται μετά την Κυριακή και η επανεισδοχή τους θα ξεκινήσει την 4η Απριλίου, δήλωσε ανώτερος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, καθώς οι 28 και η Άγκυρα βάζουν τις τελευταίες πινελιές όσον αφορά τη συμφωνία τους για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές

4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments :

Post a Comment