26/12/2015

Ρωσία: S-400 και όπλα αξίας 150 δις δολαρίων πούλησε στην Ινδία!

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, ανακοίνωσε αγορές εξοπλισμών από τη Ρωσία για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του , οι οποίες μπορεί να φθάσουν 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι Μόσχα και Νέο Δελχί σχεδιάζουν να υπογράψουν σειρά συμφωνιών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την άμυνα και τη πυρηνικής ενέργεια . Η Ινδία έχει ήδη εγκρίνει την αγορά πέντε συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, η οποία αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης συμφωνίας πώλησης όπλων μεταξύ των δύο χωρών σε μια δεκαετία. Μεταξύ άλλων οι συμβάσεις πώλησης όπλων που αναμένεται να υπογραφούν θα αφορούν και στην αγορά του 200 ελικοπτέρων Ka-226T . Συζητήσεις γίνονται για την ενός ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου, την αγορά τριών ρωσικών πολεμικών πλοίων αλλά και του αεροσκάφους PAK FA (Τ-50) .

http://www.onalert.gr/stories/s-400-kai-opla-axias-150-dis-poulise-o-putin-stin-india/47007

Δεν ήταν και αυτό που αναμενόταν από πολλές πλευρές τελικά το ταξίδι του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στη Ρωσία, τουλάχιστον στο σκέλος που αφορά στη συνεργασία στον αμυντικό τομέα, μια εξέλιξη που θα τροφοδοτήσει περεταίρω τις εκτιμήσεις, ότι η Ινδία έχει εισέλθει ανεπιστρεπτί στην οδό της διαφοροποίησης των εξοπλιστικών της προτεραιοτήτων και αποφάσισε να «ψωνίζει» περισσότερο από τη Δύση. Πρόκειται για μια απόφαση που έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία όμως εδράζεται στη δυσαρέσκεια που έχουν εκφράσει σε πολλές περιστάσεις οι Ινδοί για την αντιμετώπισή τους από την πλευρά της Ρωσίας στα διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα που εμπλέκουν τις αμυντικές βιομηχανίες των δυο χωρών. Σε αρκετά οι Ινδοί έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται για τη ρωσική στάση, όμως από την εικόνα δεν θα πρέπει να λείπει η αναποτελεσματικότητα και η μη ανταγωνιστικότητα των ινδικών αμυντικών βιομηχανιών που έχουν κρατικό χαρακτήρα, κάτι που έχει φανεί και στις διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους για τα Rafale…

Αυτά που έλειψαν ως ανακοινώσεις από τις δηλώσεις του Ναρέντρα Μόντι και του Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το πέμπτης γενιάς μαχητικό αεροσκάφος T-50 όπου οι Ινδοί που είναι εταίροι στο πρόγραμμα, διαμαρτύρονται πως οι Ρώσοι τους έχουν αφήσει ουσιαστικά έξω από το αναπτυξιακό σκέλος, με αποτέλεσμα να μην εξελίσσεται το πρόγραμμα και με τον πιο ομαλό τρόπο. Άλλη ηχηρή απουσία ήταν οι πέντε πυροβολαρχίες του αντιαεροπορικού – αντιβαλλιστικού συστήματος S-400 Triumph, για το οποίο οι διαρροές ανέφεραν ότι ίσως υπάρξουν ανακοινώσεις κατά την επίσκεψη του Ναρέντρα Μόντι. Το ινδικό ενδιαφέρον είναι δεδομένο, όμως, οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, φαίνεται πως δεν έχουν ακόμα τελεσφορήσει. Τρίτη σημαντική απουσία από τις αναμενόμενες ανακοινώσεις, ήταν αυτή των φρεγατών τύπου Krivak που έχουν ναυπηγηθεί αλλά δεν μπορούν να παραδοθούν στο ρωσικό Ναυτικό, εξαιτίας της άρνησης της Ουκρανίας να παραδώσουν τους κινητήρες για την πρόωσή τους. Οι Ινδοί επιθυμούν συμφωνία εξαγοράς των φρεγατών όπως είναι και ναυπήγησής τους στη χώρα τους. Τα προσχήματα έσωσε η συμφωνία ύψους ενός περίπου δισεκατομμυρίου δολαρίων, για την από κοινού κατασκευή των ελαφρών ελικοπτέρων τύπου Kamov Ka 226T για τις ινδικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις, κυρίως σε ρόλους επιτήρησης συνόρων. Και εδώ όμως, η ανακοίνωση αφορά σε 200 ελικόπτερα, ενώ δημοσιεύματα σε ινδικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη άνοιξη (προς καλοκαίρι), ανέφεραν ότι η διαφαινόμενη τότε συμφωνία θα αφορούσε 400 ελικόπτερα του τύπου. Όσον αφορά στα τα ρωσικά «αντίποινα» για τους Ινδούς που λοξοκοιτούν προς Δυσμάς στα εξοπλιστικά, π.χ. προωθούν επιθετικά ελικόπτερα που απορρίφθηκαν από την Ινδία, στον μεγάλο της εχθρό, το Πακιστάν, ενώ την περασμένη εβδομάδα εστάλη επιστολή στην Ουάσιγκτον με αίτημα προμήθειας 100 μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης, αλλά και με δυνατότητα κρούσης.

Ωστόσο, αν στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας φαίνεται να υπάρχει προς το παρόν δυστοκία, το οποίο συνδυάζεται με σημαντικές εξοπλιστικές προμήθειες από χώρες της Δύσης, σε προγράμματα όπου υπήρχαν και ρωσικές εταιρίες στους πιθανούς προμηθευτές, άλλοι τομείς δείχνουν να αναπτύσσονται ταχύτερα. Ο τομέας της συνεργασίας στην ενέργεια δείχνει να κινείται ταχύτερα από την αντίστοιχη συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα. Η Ινδία είναι ο τρίτος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως (έχει άνω του ενός δισεκατομμυρίου ατόμων πληθυσμό) και επιδιώκει τη συνεργασία με τη Ρωσία για την κάλυψη των αναγκών της. Η Ρωσία φέρεται μάλιστα να συζητά με την Ινδία την εξαγορά από τη Rosneft του 49% της ινδικής ενεργειακής εταιρίας Essar. Μια συνεργασία που προβλέπει χρυσοφόρα συμβόλαια και όχι μόνο για την προμήθεια πετρελαίου, αλλά και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών και στην κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή 12 πυρηνικών αντιδραστήρων σε δυο σημεία στην Ινδία. Ο ίδιος ο Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του θα κατασκευάσει έξι πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 20 χρόνια. Τέτοια συμβόλαια είναι ικανά να «αποφορτίσουν» τη ρωσική ενόχληση για τη μείωση του ποσοστού στα εξοπλιστικά. Παράλληλα, αναφορά έγινε και στον πύραυλο BrahMos που οι δυο χώρες αναπτύσσουν από κοινού, ενώ οι δυο χώρες φέρονται να συζητούν για την ανάπτυξη νέου μαχητικού αεροσκάφους καθώς επίσης και ‘ένα μεταφορικό αεροσκάφος.

Κατά τα άλλα, οι δυο ηγέτες δήλωσαν ότι αναμένουν τον τριπλασιασμό του διμερούς εμπορίου που ανέρχεται σήμερα στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσα σε μια δεκαετία. Πάλι τα νούμερα δεν εντυπωσιάζουν, αν αναλογιστεί κανείς ότι το συνδυασμένο ΑΕΠ των δυο χωρών ξεπερνά τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στο διπλωματικό μέτωπο, η ρωσική πλευρά ανέφερε ότι υποστηρίζει ολόθερμα την κατάληψη μόνιμης θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τους Ινδούς, μια θέση που έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη και στο παρελθόν.

No comments :

Post a Comment