26/10/2015

Dreadnought 2050: Το μέλλον του επί της θαλάσσης πολέμου ; (vid)

Μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος σειρά καλλιτεχνικών απεικονίσεων, ενός μελλοντικού πλοίου που φέρει την ονομασία Dreadnought 2050 (τα «dreadnought» ήταν ο κύριος τύπος θωρηκτών στις αρχές του 20ου αιώνα και η κατηγορία έλαβε την ονομασία της από το βρετανικό HMS Dreadnought, που εισήλθε σε υπηρεσία το 1906), παρουσίασε η βρετανική εταιρία Starpoint Group, κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων DSEi 2015 που διεξήχθη στον Λονδίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι απεικονίσεις σχεδιάστηκαν από τους ναυπηγούς και σχεδιαστές της βρετανικής εταιρίας, κατόπιν άτυπης αίτησης του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας και αντιπροσωπεύουν μία σχεδιαστική σύλληψη για ένα μελλοντικό πλοίο επιφανείας που θα μπορούσε να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2050. Όπως έγινε γνωστό σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας του υπουργείου ήταν η πρόσκληση αλλά και πρόκληση στους νέους μηχανικούς της χώρας χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες να οραματιστούν τη μορφή και τον εξοπλισμό του μελλοντικού πλοίου επιφανείας.

Το πλοίο που φέρει την ονομασία T2050, θα έχει σκάφος τριμαράν (που εξασφαλίζει σταθερότητα πλεύσης, ταχύτητα και μεγάλης επιφάνειας κατάστρωμα πτήσης) και θα είναι κατασκευασμένο από εξαιρετικά υψηλής αντοχής ακρυλικό υλικό. Θα έχει επίσης τη δυνατότητα πλήρωσης δεξαμενών έρματος με θαλασσινό νερό, ώστε να μετατρέπεται σε χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) ημι-βυθιζόμενο, εφόσον το απαιτεί η αποστολή που εκτελεί.  Το μήκος του T2050 ανέρχεται σε 155 μέτρα, το πλάτος του σε 37 μέτρα, ενώ θα μπορεί να επιτυγχάνει ταχύτητα πλεύσης 50 κόμβων. Το σύστημα πρόωσης θα αποτελείται από εξαιρετικά υψηλής αποδοτικότητας αεριοστρόβιλους που θα μεταδίδουν την ισχύ σε αθόρυβης λειτουργίας ηλεκτροκινητήρες και στη συνέχεια σε υδροπροωθητές. Το πλήρωμα του θα κυμαίνεται από 50 έως 100 άτομα καθώς η υψηλού βαθμού και ευρείας έκτασης αυτοματοποίηση των συστημάτων και της λειτουργίας του μειώνει τις ανάγκες στελέχωσης.

Ο κύριος οπλισμός του T2050 περιλαμβάνει ένα πρωραίο, εξωτερικά εγκατεστημένο ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο που θα έχει δυνατότητα εμπλοκής στόχων σε βεληνεκή έως και 200 χιλιόμετρα. Υπενθυμίζεται, ότι τα πυροβόλα του τύπου αντί χημικών προωθητικών χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητική ενέργεια για την εκτόξευση υπερ-υψηλών ταχυτήτων πτήσης βλημάτων που καταστρέφουν το στόχο με την κινητική τους ενέργεια. Για την άμυνα του T2050 σε εγγύτερες αποστάσεις θα διατίθενται πυροβόλα μικροκυμάτων. Τον οπλισμό θα συμπληρώνουν τορπίλες προωθούμενες με πυραυλοκινητήρα που θα μπορούν να επιτύχουν ταχύτητες ανώτερες των 300 κόμβων. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η πλήρης υποκατάσταση των παραδοσιακής λειτουργίας οπλικών συστημάτων με άλλα νέας τεχνολογίας, θα εκμηδενίσει την ανάγκη ύπαρξης αναχορηγίας και θα αυξήσει δραματικά την επιβιωσιμότητα του σκάφους σε περίπτωση εχθρικού πλήγματος.

Στο Κέντρο Πληροφοριών Μάχης (ΚΠΜ) του πλοίου οι σταθμοί εργασίας με οθόνες απεικόνισης πολλαπλών λειτουργιών είναι διατεταγμένοι στην περιφέρεια του χώρου. Όμως, τα καθίσματα των χειριστών θα μπορούν να περιστραφούν προς το κέντρο του χώρου όπου οθόνες απεικόνισης τεχνολογίας Google Glass επιτρέπουν την απεικόνιση πρόσθετων τακτικών πληροφοριών επί ενός εικονικού ημισφαιρικού (η βάση του οποίου είναι η επιφάνεια της θάλασσας) θόλου ολοπεριμετρικής (360 μοίρες) κάλυψης. Η υλοποίηση αυτής της διαμόρφωσης θα προσφέρει πρωτόγνωρες δυνατότητες στην τακτική επίγνωση του χώρου μάχης και θα συμβάλει στην επαύξηση των συνολικών επιχειρησιακών δυνατοτήτων του πλοίου.

Στην πρύμνη του T2050 βρίσκεται το κατάστρωμα πτήσεων το οποίο είναι κυρίως διαμορφωμένο για επιχειρήσεις και την υποστήριξη εξοπλισμένων ή μη επανδρωμένων αεροχημάτων που θα κατασκευάζονται, με διαστάσεις – δυνατότητες ανάλογα με τις απαιτήσεις της αποστολής, επί του πλοίου από τον εγκατεστημένο εκτυπωτή τριών διαστάσεων (3D). Μάλιστα, το μέγεθος του καταστρώματος πτήσεων είναι επαρκές για την ταυτόχρονη ανάκτηση/εκτόξευση δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Πάντως, η περιμετρική του καταστρώματος πτήσης υπερκατασκευή μπορεί να μετακινηθεί ώστε να είναι δυνατή η προσγείωση ελικοπτέρων με το πλευρό (κάθετα προς τον διαμήκη άξονα του σκάφους). Σε αντίθεση, το υπόστεγο έχει δυνατότητα φιλοξενίας ενός μεσαίου μεγέθους ελικοπτέρου χωρίς να υφίσταται ανάγκη αναδιαμόρφωσης. Στο ανώφλιο της πρύμνης διατίθεται χώρος αποθήκευσης–στάθμευσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άφεση, περισυλλογή, συντήρηση και αποθήκευση ελαστικών λέμβων σταθερής γάστρας (RHIB), υποβρυχίων οχημάτων (ΥΠΟΧ) δυτών (SDV: Swimmer Delivery Vehicle), μη επανδρωμένων οχημάτων επιφανείας (USV: Unmanned Surface Vehicle) και μη επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων (UUV: Unmanned Underwater Vehicle). Στο δάπεδο της πρύμνης διατίθεται δεξαμενή που διασφαλίζει την άφεση μη επανδρωμένων οχημάτων επιφανείας (USV) και μη επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων (UUV) όταν ο πρυμναίος καταπέλτης είναι κλειστός.

Επαναλαμβάνεται ότι το T2050 αποτελεί σχεδιαστική σύλληψη η οποία ενσωματώνει καινοτόμες τεχνολογίες που είτε βρίσκονται πέρα από το όριο της σημερινής τεχνολογικής ανάπτυξης είτε σε διάφορα στάδια ωριμότητας. Όμως, σε κάθε περίπτωση, μπορεί να θεωρηθεί μία πιθανή εξέλιξη των πολεμικών πλοίων επιφανείας τις επόμενες δεκαετίες.



Με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Ανάλυσης Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ – ISDA) / Τομέας Ανάλυσης Αμυντικών Τεχνολογιών
http://www.defence-point.gr/news/?p=139919

6 comments :

  1. http://isxys.blogspot.com/2015/09/zephyr-8-airbus-defence-and-space.html

    Ο Διγενης το ανεφερε πολυ πριν το defencepoind.Eνα μηνα σχεδον πριν απο αυτους.

    ReplyDelete
  2. ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΑΝΩΝΥΜΕ. ΑΒΛΕΨΙΑ ΜΑΣ.

    ReplyDelete
  3. ΕΓΩ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΘΗΡΙΩΝ (Dreadnought) ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΤΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ...ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΚΑΙ ...ΕΝΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ "ΑΟΡΑΤΟ" (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΙΑ). ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΔΛΔ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ, ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΟ 2050) ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ), ΤΕΤΟΙΑ "ΜΕΓΑΘΗΡΙΑ" ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΑΧΥΤΕΡΩΝ ΜΕΣΩΝ.

    ReplyDelete
  4. ...."ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΤΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ...ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΚΑΙ ...ΕΝΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ "ΑΟΡΑΤΟ"..."

    ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ Η ΤΡΙΤΟΝΙΔΑ η ΤΡΙΤΟΓΕΝΕΙΑ;;ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΟΡΑΤΗ....
    ΤΡΙΤΟΓΕΝΕΙΑ=η το τρείν ενγεννώσα τοις εναντίοις

    ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΑΥΤΟ Η ΑΡΧΑΙΟΙ;;

    ΕΙΧΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΥ ΠΕΡΙ "ΘΟΛΩΝ"...Η ΘΟΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΘΟΛΟ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ...ΛΙΓΟ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΛΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΛΛΑ...ΤΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ;;;ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΤΕΩΡΟΣ η ΚΡΕΜΜΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΥΔΑΤΑ(ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΗΣΥΧΙΟ).

    ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ.

    ReplyDelete
  5. http://www.defence-point.gr/news/?p=139991

    ReplyDelete
  6. ΑΝΩΝΥΜΕ ΣΤΙΣ 27/10/2016 11:05

    ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ:
    ..."Η πράξη όμως έχει αποδείξει ότι πάντα υπάρχει απάντηση σε κάθε νέα τεχνολογία και το μεγάλο ενδιαφέρον βρίσκεται ακριβώς εδώ, ποια θα είναι αυτή η απάντηση σε όλα αυτά τα ΝΕΑ ΟΠΛΑ; Το μέλλον προδιαγράφεται πολύ ενδιαφέρον ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΑ ΖΟΥΝ, για να δουν όλες αυτές τις μεγάλες τεχνικές και επιστημονικές εξελίξεις."


    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΕΑ ΟΠΛΑ...ΑΠΛΑ ΤΩΡΑ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ...ΜΕΡΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΛΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥΣ...ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
    ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΟΧΗΜΑ....ΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ η ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ..Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΛΙΓΓΙΩΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΟΧΗΜΑΤΑ...ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΟΙ ΟΔΙΚΕΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΩΣΤΟΣΟ,ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΟ ΑΡΓΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ....ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΠΟΥ ΘΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΟΧΟΦΟΡΑ,ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΜΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΩΠΟ ΥΛΙΚΟ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗΣ ΥΦΗΣ ,ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ...ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΠΤΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥ (ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΔΗΛΑΔΗ),ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΥΨΟΣ 30 ΕΚΑΤΟΣΤΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ.....ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ "ΔΡΟΜΟΣ" ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΗΚΟΣ ΚΑΙ Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΩ-ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ....ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ,ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΑΜΑΣΕΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ...ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΛΥΝΩΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

    ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ...ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ...ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΥ ,Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΧΘΟΝΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΟΙΟΥΣΑ ΑΝΟΔΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ....ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ HOMO SAPIENS(ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ) ΣΤΟΝ HOMO OCCIDENTALIS NOVUS ,ΑΥΤΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ο HOMO NOVUS ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ,ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΥΛΙΣΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

    ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο HOMO SAPIENS.

    ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ.



    ReplyDelete