29/10/2015

Διευθυντής της DGSE : Αλλάζει ο χάρτης στη Μέση Ανατολή - Διευθυντής της ФСБ: Ο κόσμος είναι στο χείλος της πολιτισμικής σύγκρουσης

Ο Γάλλος επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης της Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE), Μπέρναντ Μπαγιολέτ, δήλωσε ότι η σύγκρουση στη Συρία και το Ιράκ, προμηνύει μια αλλαγή στο χάρτη της περιοχής και ως εκ τουτου η γνωστή Μέση Ανατολή έχει τελειώσει και δεν θα επιστρέψει ποτέ, όπως σημειώνει η αραβική ‘Σκάι Νιουζ’. Ο Μπαγιολέτ έκανε αυτήν την απαισιόδοξη διαπίστωση κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης για τις μυστικές υπηρεσίες που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, στην οποία παρέστησαν ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Τζον Μπρένναν. Σύμφωνα με τον Μπαγιολέτ, «η Μέση Ανατολή που ξέρουμε, αμφιβάλλω εάν θα συνεχίσει να υπάρχει, οι αλλαγές θα επηρεάσουν τη Συρία και το Ιράκ». Τις απόψεις τις δικαιολόγησε λέγοντας «η Συρία είναι διαιρεμένη όσον αφορά το έδαφος, η ίδια ελέγχει μόνο το ένα τρίτο της χώρας, η βόρεια περιοχή ελέγχεται από τους Κούρδους και οι κεντρικές περιοχές από τους ισλαμιστές του ISIS.Το ίδιο ισχύει και με το Ιράκ». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η περιοχή θα σταθεροποιηθεί μετά από σημαντικές αλλαγές «και δεν θα ομοιάζει με την περιοχή που γνωρίζαμε», όπως είπε.

Οι δράσεις ορισμένων χωρών της Ασίας και της Αφρικής θέτουν τον κόσμο στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας θρησκευτικής και πολιτισμικής σύγκρουσης. Αυτό δήλωσε ο Αλεξάντερ Μποτνίκοφ, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (ФСБ ή FSB) κατά τη συνάντηση, στη Μόσχα, του Συμβουλίου των αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας και Ειδικών Υπηρεσιών των χωρών-μελών της ΚΑΚ. Σύμφωνα με τον Μποτνίκοφ «η διεθνής κοινότητα είναι τώρα αντιμέτωπη με μια νέα γεωπολιτική πρόκληση- του Διεθνή Τρομοκράτη, που απεικονίζεται στο πρόσωπο του ‘Ισλαμικού κράτους’. Η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε από την περίφημη «Αραβική Άνοιξη» και δυνάμωσε από την διπλή πολιτική παγκόσμιων και περιφερειακών χωρών, καθώς προσπαθούσαν να επιλύσουν προς το συμφέρον τους, γεωπολιτικούς στόχους στην Ασία και την Αφρική», είπε ο διευθυντής της FSB. «Οι χώρες αυτές -με τη διπλή πολιτική -οδήγησαν τον κόσμο στο χείλος μιας παγκόσμιας θρησκευτικής και πολιτισμικής σύγκρουσης, η οποία μπορεί να φέρει τις πιο καταστροφικές και χειρότερες συνέπειες», πρόσθεσε. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, προς το παρόν στη σύνθεση των τρομοκρατικών δομών υπάρχουν πολίτες από περισσότερες από 100 χώρες και το μερίδιο των μισθοφόρων φθάνει το 40%. Το 10% των τρομοκρατικών ομάδων αποτελείται από πολίτες της Ρωσίας, της Γεωργίας, της Ουκρανίας και των χωρών της περιοχής της Κεντρικής Ασίας. Επιπλέον, η γεωγραφία των χωρών από όπου προέρχονται οι τρομοκράτες, συνεχώς αυξάνεται», είπε ο επικεφαλής της FSB.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Συρία και το Ιράκ έχουν δημιουργηθεί από τους τρομοκράτες κέντρα νεοσυλλέκτων, όπου εκπαιδεύονται οι νέοι τζιχαντιστές.Τέτοια κέντρα υπάρχουν και σε γειτονικές χώρες.Επιπλέον, το ‘Ισλαμικό κράτος’ έχει δημιουργήσει μια σειρά περιφερειακών τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Αφρική, την Ευρώπη και μετακινούνται μέχρι την νοτιοανατολική Ασία. Ο Μποτνίκοφ τόνισε ότι ο κίνδυνος από τους τρομοκράτες σε όλες τις χώρες της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών είναι υπαρκτός. «Αποκτούν εμπειρία στη συνωμοσία, στη χρήση των εκρηκτικών και στο πόλεμο που γίνεται σε αστικό περιβάλλον, δημιουργούν αυτόνομες ομάδες που είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις και αντιπερισπασμούς. Στόχος των τρομοκρατών είναι η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στις χώρες της Κοινοπολιτείας, είπε ο επικεφαλής της FSB.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment