21/07/2015

ΣΕΡΒΙΑ: «Ο Τσίπρας πρόδωσε το Κοσσυφοπέδιο» ΑΛΒΑΝΙΑ: Αποζημιώσεις για τους αλβανοτσάμηδες ως προαπαιτούμενο για συμφωνία στην ΑΟΖ

Φαίνεται ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νικόλαου Κοτζιά, στην Πρίστινα και οι δηλώσεις που έγιναν κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής της διπλωματίας του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, συνεχίζει να δημιουργεί εντάσεις μεταξύ του Βελιγραδίου και της Αθήνας. Ο σερβικός Τύπος εξακολουθεί να γράφει για τις δηλώσεις του Νικολάου Κοτζιά, του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο οποίος δεν δίστασε να δείξει φιλικές τάσεις προς το Κοσσυφοπέδιο, υποσχόμενος στην ψήφο του ελληνικού κράτους, για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου ως κράτος στην UNESCO και στην Interpol. Η απόφαση της Ελλάδας παρουσιάστηκε από τον Κοτζιά σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πρίστινα, μαζί με τον ομόλογό του, Χασίμ Θάτσι. Οι δηλώσεις του Κοτζιά δημοσιεύθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς αντέδρασε άμεσα με νότα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό εάν η Ελλάδα έχει απαντήσει στη σερβική νότα.

Η σερβική εφημερίδα ‘Blic’, που είναι προσκείμενη στη σερβική κυβέρνηση, γράφει ότι εδώ και αρκετές ημέρες έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενάντια στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αρχικά, η ‘Blic’ την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε άρθρο στην πρώτη του σελίδα με τον τίτλο «Ο Τσίπρας πρόδωσε το Κοσσυφοπέδιο», κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, δήλωσε ότι «η θέση της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη και δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο» η ‘Blic’ συνέχισε με άλλο άρθρο το Σαββατοκύριακο «Νέα αγάπη ανάμεσα στην Ελλάδα και το Κοσσυφοπέδιο- με δηλώσεις Τσίπρα εξαργυρώνονται χρέη προς τις ΗΠΑ, σε βάρος της Σερβίας». Η ‘Blic’ αναφέρει ότι «η Ουάσιγκτον υποστήριξε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη διένεξή του με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και αυτή η υποστήριξη, έχει έρθει μετά από παραχώρηση, με τη μορφή της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου».

Ο Ντούσαν Γιάνιτς, πολιτικός αναλυτής της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας στο Βελιγράδι, ‘Blic’, γράφει ότι «το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα στηρίξει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς δεν αποτελεί έκπληξη για το Βελιγράδι. Η Αθήνα εδώ και χρόνια έχει δοσοληψίες με το Κοσσυφοπέδιο. Το Κοσσυφοπέδιο είχε υπεισέλθει στη συζήτηση για το όνομα των Σκοπίων, περιμένοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ». «Τώρα που οι ΗΠΑ βοήθησαν την Ελλάδα να ανταπεξέλθει στο χρέος με τη Γερμανία, η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο με ακόμη μεγαλύτερη ταχήτητα», είπε ο πολιτικός αναλυτής Ντούσαν Γιάνιτς.

Ο Μπράνκο Ράντουν, πολιτικός αναλυτής στη Σερβία, πιστεύει ότι η Ελλάδα «έχει ήδη κάνει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ», λέγοντας ότι η Σερβία δεν έχει κανένα λόγο να περιμένει από τον Τσίπρα, ο οποίος είναι κοσμικός (άθεος) και δεν πιστεύει στη σχέση αδελφότητας με τους Σέρβους Ορθοδόξους.

Σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα, ο γνωστός Αλβανός ιστορικός και πρώην πρέσβης, Πελούμπ Τζούφι, διαβλέπει ότι η σύναψη μιας νέας συμφωνίας με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, θα πρέπει να ξεκινήσει ως διαδικασία, αφού πρώτα η Ελλάδα καταργήσει δια νόμου την εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία. Στη συνέντευξή του ο πρώην πρέσβης θεωρεί ότι ήταν επιτυχής η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στα Τίρανα, αλλά απαιτεί μια ρεαλιστική προσέγγιση για την επίλυση των δεινών και των περιουσιών τους που είχαν οι πρόγονοι των Αλβανοτσάμηδων στην ελληνική επικράτεια. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης. Ο Τζούφι τόνισε, ότι σε αντίθεση των δημοσιευμάτων από τα ΜΜΕ, ήρθε στην Αλβανία, όχι για να κατακρίνει τη συμμετοχή των κόμματος των τσάμηδων στην κυβέρνηση, ούτε να υπεραμυνθεί το σύμφωνο των θαλάσσιων συνόρων που καταργήθηκε, αλλά ήρθε εδώ, για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, που κατά τα τελευταία χρόνια έχει διαταραχθεί. «Ο Κοτζιάς ήρθε στην Αλβανία χωρίς αλαζονία αλλά με μοναδικό κριτήριο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης που θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν τα υφιστάμενο προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών». Ο Τζούφι τόνισε στη συνέντευξή του ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να συζητηθούν εφόσον καταργηθεί η εμπόλεμος κατάσταση με έναν νόμο του ελληνικού κοινοβουλίου.

The Hellenic Information Team

Ανοιχτό το ενδεχόμενο de jure αναγνώρισης του Κοσόβου από την Ελλάδα άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την επίσκεψή του στις 14 Ιουλίου στην Πρίστινα, όπου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Ιsa Mustafa και τον υπουργό Εξωτερικών, Hashim Thaçi. Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας για την ένταξη του Κοσσόβου σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούςόπως η Interpol και η UNESCO, καθώς και την υποστήριξη στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ευρωατλαντικές δομές και θεσμούς. [1] «Κάναμε την αρχή με την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών εδώ στο Κόσσοβο. Αναφορικά με την αναγνώριση, πιστεύω ότι θα πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα με βάση δύο κριτήρια. Το ένα κριτήριο είναι οι ανάγκες όλης της περιοχής και το δεύτερο το εθνικό μας και το ευρωπαϊκό συμφέρον. Θα πρέπει να δούμε στο μέλλον τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσουμε στην πράξη αυτά τα δύο κριτήρια», δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς, προαναγγέλοντας την ίδρυση Γραφείου Συνδέσμου του Κοσόβου στην Αθήνα.

Οι δηλώσεις του Ν. Κοτζιά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Σερβίας με τον υπουργό Εξωτερικών Ivica Dačić, ο οποίος σε δηλωσή του για την εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου αναφέρει πως «έχουμε στείλει αίτημα στο ελληνικό ΥΠΕΞ ζητώντας διευκρινήσεις για τις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Κοτζιά στην Πρίστινα. Αναμένω ότι η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται, δεν θα αναθεωρήσει τη στάση για μη αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου».

http://e-amyna.com/?p=16808

No comments :

Post a Comment