21/06/2015

ΤΟΥΡΚΙΑ: Παραλαβή κι αλλών UAV - Ολοκλήρωση της άσκησης «Αετός της Ανατολίας 2015» - Συνελήφθησαν Γεωργιανοί που μετέφεραν ραδιενεργά υλικά - Δύο υ/β εντάσσονται αναβαθμισμένα στον στόλο

Στην Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας παραδόθηκαν 6 εναέρια οχήματα και 2 επίγειοι σταθμοί του Τακτικού Μη Επανδρωμένου Εναέριου Οχήματος ( UAV ) ''Μπαϊρακτάρ'' (Bayraktar), που παρήχθη στην Τουρκία με και με ενσωματωμένα πολλά πρωτότυπα συστήματα. Πρόκειται για την δεύτερη παρτίδα του Τακτικού Μη Επανδρωμένου Εναέριου Οχήματος ''Μπαϊρακτάρ'' που θα χρησιμοποιηθεί σε αναγνωριστικές αποστολές και συλλογή πληροφοριών. Το τακτικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Μπαϊρακτάρ αναπτύχθηκε από την σύμπραξη των εταιριών Καλέ και Μπαϊκάρ ενώ το πρόγραμμα άρχισε από την Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών στις 6/1/2012,Μπαϊκάρ. Είναι εξοπλισμένο με λογισμικό και συστήματα που ανέπτυξαν για πρώτη φορά Τούρκοι μηχανικοί. Η δεύτερη παρτίδα παραδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών και της διαδικασίας αποδοχής των 6 μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και των 2 επίγειων σταθμών ενώπιον της αποστολής που αποτελούνταν από στρατιωτικούς και πολιτικό προσωπικό. Η πρώτη παρτίδα είχε παραδοθεί στις 22 Νοεμβρίου του 2014 και έγινε δεκτή από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αφού πέρασε τα ειδικά τεστ που έγιναν στην Κεσσάνη στο διάστημα από 17 έως 22 Νοεμβρίου 2014, όπως σφοδρό άνεμο 87 χλμ σε συνθήκες παγωνιάς, βραδινή πτήση, από-προσγείωση με πλάγιο άνεμο ταχύτητας 37 χλμ/ώρα κλπ ενώ κατά την διάρκεια των πτητικών δοκιμών έμεινε στον αέρα 24 ώρες και 34 λεπτά και έφτασε σε ύψος 8.238 μέτρα, κάνοντας ρεκόρ επιδόσεων. Κάθε ένα εναέριο όχημα και της 2ης παρτίδας ολοκλήρωσε με επιτυχία το στάδιο των δοκιμών και της διαδικασίας αποδοχής με πτήσεις σε δυνατή βροχή και θυελλώδεις ανέμους, αυτόματη τροχοδρόμηση–απογείωση–πτήση-προσγείωση-στάθμευση, και αυτόνομη-ημιαυτόνομη χρήση. Το UAV θα τεθεί σε επιχειρησιακή χρήση μετά την εκπαίδευση των χειριστών και του προσωπικού συντήρησης.

Η αεροπορική άσκηση «Αετός της Ανατολίας 2015», στην αεροπορική βάση του Ικονίου, στην Κεντρική Τουρκία, έλαβαν μέρος 104 μαχητικά του ΝΑΤΟ και πέντε από την Τουρκία. Ο κύριος στόχος της άσκησης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 19 Ιουνίου, εστιάστηκε στην ικανότητα των πιλότων να προβούν σε περίπλοκες και συντονισμένες στρατηγικές μανούβρες και τακτικές επιθέσεων σε στόχους. Από την Τετάρτη, 17 Ιουνίου, ο Τύπος είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις ασκήσεις. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, Χασάν Σαφέτ Τσελίκελ, είπε ότι ποτέ μέχρι τώρα, στην ιστορία των ασκήσεων αυτών, δεν συμμετείχε τόσο μεγάλος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών. «Από ότι θυμάμαι, ο μεγαλύτερος αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών που πήραν μέρος στις ασκήσεις δεν ήταν περισσότερα από 55», είπε. Στην άσκηση συμμετείχαν πιλότοι, επικεφαλής πολεμικής αεροπορίας και παρατηρητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ισπανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ καθώς και από το Πακιστάν και δεκάδες άλλες χώρες. Στο σχεδιασμό της άσκησης περιλαμβάνονταν σενάριο επίθεσης σε δύο σκάφη και μία φρεγάτα, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δύο Γεωργιανούς, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στην Τουρκία μεταφέροντας ραδιενεργά υλικά, όπως γράφει το CNN Türk. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο Γεωργιανοί, ένας 43χρονος και μία 40χρονη, συνελήφθησαν την Πέμπτη σε συνοριακή διάβαση στην βορειοανατολική Τουρκία. Προσπάθησαν να εισέλθουν με τα πόδια από τη Γεωργία και συμπεριφέρονταν ύποπτα. Μετά από έλεγχο από την αστυνομία των συνόρων, διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους, περίπου 50 γραμμάρια κόκκινου υδράργυρου σε τρεις γυάλινους σωλήνες και 1 κιλόι και 236 γραμμάρια καισίου. Λίγο αργότερα, κατόπιν ανάκρισης, συνελήφθη και ένας 60χρονος Τούρκος, που θα παραλάμβανε το ραδιενεργό υλικό και οδηγήθηκαν και οι τρείς στο Δικαστήριο. Το υλικό παραδόθηκε στο Τουρκικό Συμβούλιο Ατομικής Ενέργειας. Το καίσιο-137 είναι ένα ισχυρό ραδιενεργό υλικό, προϊόν των αποβλήτων της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων. Χρησιμοποιείται για επιστημονικούς σκοπούς, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή «βρώμικων βομβών» από τρομοκράτες.

The Hellenic Information Team

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσυγχρονισμού δύο τουρκικών υποβρυχίων Type 209 1200, των Doğanay (S-351) και Dolunay (S-352). Οι εργασίες είχαν ξεκινήσει το 2009. Ο εκσυγχρονισμός των υποβρυχίων έγινε στην Τουρκία από την εταιρεία STM. Τα υποβρύχια διαθέτουν πλέον νέα συστήματα σκόπευσης και στόχευσης, περισκόπιο, ηλεκτρονικά συστήματα και συστήματα πλεύσης. Οι εργασίες έγιναν στα ναυπηγεία του Τουρκικού Ναυτικού στην Κωνσταντινούπολη. Η STM συμμετέχει και στο πρόγραμμα για το εγχώριο τουρκικό υποβρύχιο.

http://www.defence-point.gr/news/?p=131297

No comments :

Post a Comment