26/06/2015

Αλκμάν: Η Κοσμογονία μέσω της ποίησης, 2500 χρόνια πριν την σύγχρονη επιστήμη !

Ο Αλκμάν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους λυρικούς ποιητές της αρχαιότητας και έζησε γύρω στα 660 π.Χ. στη Σπάρτη. Από την πλούσια παραγωγή του, δεν σώζονται παρά ελάχιστοι στίχοι του. Σύμφωνα με αρχαίες μαρτυρίες, ήταν Έλληνας ιωνικής καταγωγής που γεννήθηκε στις Σάρδεις της Λυδίας. Από εκεί πήγε στη Σπάρτη. Υπήρχαν δύο εκδοχές για την έλευσή του εκεί. Κατά την πρώτη διατάχτηκε με κάποιο χρησμό, κατά την δεύτερη πουλήθηκε δούλος από τις Σάρδεις. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι στην τοποθεσία Σέβρικον στα δεξιά της Σπάρτης υπήρχε μνημείο του Αλκμάνος. Το 1855 βρέθηκε στην Αίγυπτο πάπυρος με έναν απο τος ύμνους του για χορό παρθένων, τα περίφημα Παρθένια, σ’ αυτούς χρωστούσε την πλατιά δημοφιλία του.

Για τον Αλκμάν ειπώθηκε πως, όπως ο Σωκράτης κατέβασε την φιλοσοφία απο τον ουρανό στη γή, το ίδιο κι αυτός κατέβασε την θρησκευτική λυρική ποίηση από τον Όλυμπο στους ανθρώπους. Οι ύμνοι του ενώ αρχίζουν απο τους θεούς ύστερα εγκωμιάζουν τους ανθρώπους για την ομορφιά τους, την ηθική και τη φυσική. Όσα λέει σήμερα ο περίφημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ για την κβαντική κοσμολογία, η οποία περιγράφει τις διαδικασίες δημιουργίας του σύμπαντος, περιέχονται σε ποιήματα που έγραψε ο Αλκμάν όπως απέδειξαν σε πρόσφατη εργασία τους τέσσερις αστροφυσικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έτσι, εκτός από τον Δημόκριτο που θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ατομικής φυσικής, φαίνεται πως οι Ελληνες, μέσω του Αλκμάνος, είχαν προβλέψει, έστω και θεωρητικά και άλλες σύγχρονες θεωρίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κοσμογονική άποψη που διατυπώνεται από τον Αλκμάν στα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα περιγράφει απόψεις πολύ αρχαιότερες οι οποίες συμπίπτουν με σύγχρονες κοσμολογικές υποθέσεις περί γεννήσεως του αισθητού από εμάς αστρικού σύμπαντος «από μια σημειακή ιδιομορφία στο εσωτερικό μιας λευκής οπής, η οποία λόγω της χρονικής συμμετρίας των εξισώσεων του Αϊνστάιν μπορεί να θεωρηθεί ως μια χρονικά ανεστραμμένη μαύρη τρύπα».

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

1 comment :

  1. Anonymous27/6/15 10:39

    https://www.youtube.com/watch?v=kMqaaIH04K0

    ΠΟΡΟΣ-ΣΚΟΤΟΣ-ΤΕΚΜΩΡ

    Η ΤΡΙΑΔΑ ΤΟΥ ΠΙΝΔΑΡΟΥ....ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
    Ο ΠΟΡΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΕΛΕΗΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΖΑΓΡΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ(ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΟΝΤΟΣ/ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΣΕ ΘΕΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ Η ΚΕΑΡ-ΔΙΑ ΤΟΥ ΟΝΤΟΣ ΜΕΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝ ΑΝΑΓΕΝΝΑΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ..ΚΑΙ Ο ΖΑΓΡΕΑΣ ΘΑ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΑΝ ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΜΕΛΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΓΗΣ..ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΑΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΙΑΣΠΑΤΑΙ,ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΑΙ,ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ*)...ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΡΑΤΩΝ ΤΟΥΣ..ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ...ΟΠΟΥ ΤΟ ΤΕΚΜΩΡ ΚΥΡΙΕΥΕΙ ΑΛΙΤΑΝΕΥΤΑ.



    Ο ΕΡΜΗΣ ΝΑΙΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΥΠΟΣΤΡΟΦΟ ΠΟΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΟΡΦΙΚΟΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΑΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΠΟΡΟ ΤΟΥ ΠΙΝΔΑΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΡΟ ΤΗΣ ΔΙΟΤΙΜΑΣ;;;

    ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΠΟΡΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΤΕΚΜΩΡ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ...

    * ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ ΜΙΤΩΣΗ ΔΗΛΑΔΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΥ ΠΥΡ-ΗΝΑ....

    ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ.

    ReplyDelete