11/05/2015

ΗΠΑ: "...συνεχίζουν να τηρούν μία ακραία φιλοτουρκική στάση, η οποία είναι αδικαιολόγητη"

Τα τηλεφωνήματα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν και του υπουργού Εξωτερικών Τζόν Κέρι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αντίστοιχα, δείχνουν στους «βετεράνους» του Κυπριακού, ότι οι Αμερικανοί «δεν βάζουν μυαλό» και θα συνεχίσουν στον ίδιο λανθασμένο δρόμο, όπως και το 2004: Παρεμβάσεις και πιέσεις σε υψηλό επίπεδο με στόχο τη διευθέτηση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν, άσχετα από το περιεχόμενο της λύσης. Είναι μία δοκιμασμένη αλλά αποτυχημένη πολιτική, όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά και σε όλα τα διεθνή προβλήματα με τα οποία έχουν ασχοληθεί επί προεδρίας του Μπάρακ Ομπάμα. Αναφορικά με το πρόβλημα της Κύπρου, συνεχίζουν να τηρούν μία ακραία φιλοτουρκική στάση, η οποία είναι αδικαιολόγητη, με δεδομένες τις θέσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σε σημαντικά διεθνή ζητήματα, οι οποίες βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης με τις αμερικανικές. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στις «δεξαμενές σκέψης» της Ουάσιγκτον η Αμερική δείχνει «συμπεριφορά ζητιάνου» σε ότι αφορά την Τουρκία στα θέματα της τρομοκρατίας, του Ιράκ και της Συρίας, και ενώ συνεχίζει να αγνοεί τις ιστορικές αλλαγές στην περιοχή, που θα μπορούσαν να αποβούν προς όφελος των ΗΠΑ. Και δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η υπόθεση των Κούρδων, που με την ενθάρρυνση των Αμερικανών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα «δεύτερο Ισραήλ» στη Μέση Ανατολή και βεβαίως η επιθετικότητα εναντίον του πρωθυπουργού Νετανιάχου, που αποδυνάμωσε τις ΗΠΑ στην πιο δύσκολη περίοδο για τα συμφέροντά της. Στο Κυπριακό οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται κοντόφθαλμα και αυτό οφείλεται στη γραφειοκρατία που έχει «κολλήσει» σε μία χρεοκοπημένη εξωτερική πολιτική και σε συμπεριφορές πρεσβευτών, που πιστεύουν πως έγιναν ξαφνικά …ανθύπατοι, και επιχειρούν να επιβληθούν της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Και ένα παράδειγμα αυτής της φιλοτουρκικής πολιτικής είναι ο Αμερικανός πρέσβης Τζον Κόνιγκ, που επιστρέφει στην Ουάσιγκτον τον Αύγουστο και ο οποίος είχε καταστεί ισχυρός σύμμαχος της Τουρκίας στην κυπριακή πρωτεύουσα. Η αμερικανική γραφειοκρατία αγνοεί στους σχεδιασμούς της για το Κυπριακό, τους δύο πιο σημαντικούς συμμάχους της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και επιχειρεί να ωθήσει την Κύπρο, μετά τη λύση, στην επιρροή της Τουρκίας.

Τα παραπάνω δεδομένα, τα οποία είναι άκρως αρνητικά, προβληματίζουν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος προσβλέπει όμως στον κ. Μπάιντεν στη βάση μίας (από καρδιάς) συζήτησης που είχαν στην προεδρική οικία στη Λεμεσό, χωρίς την παρουσία του κ. Κόνιγκ. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έχει αναλύσει τις θέσεις του και σε μία ομάδα ομογενών, με τους οποίους διατηρεί συχνή επαφή. Οσο και αν ακούγεται παράξενο, οι θέσεις αυτές δεν συμπίπτουν πουθενά με τις απόψεις των γραφειοκρατών, οι οποίες είναι ξεπερασμένες και δεν λαμβάνουν υπόψιν τα νέα δεδομένα, με πλέον βασικό την αντιαμερικανική ρητορική και πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν. Διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον, αναμένουν ότι η αμερικανική και άλλες ξένες κυβερνήσεις που εμπλέκονται στο Κυπριακό, «θα βάλουν μπρος τις μηχανές» μετά τις εκλογές στην Τουρκία, στις οποίες πιστεύουν ότι θα επικρατήσουν οι ισλαμιστές. Μετά τις εκλογές, λοιπόν, θα δραστηριοποιηθούν αν και δεν θα αφήσουν το διάστημα να πάει χαμένο. Η αμερικανική πρεσβεία εισηγήθηκε να προσκληθεί ο κ. Ακιντζί στην Ουάσιγκτον, στο πρότυπο βεβαίως των επισκέψεων των προηγούμενων ηγετών του κατοχικού καθεστώτος. Αναμένεται πως λόγω της φιλοαμερικανικής του στάσης, η οποία ενισχύθηκε στην διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, η παρουσία του στην αμερικανική πρωτεύουσα θα είναι αναβαθμισμένη. Οι πηγές είπαν ότι θα αποτελέσει ηχηρό χαστούκι στον κ. Αναστασιάδη τυχόν συνάντηση του κατοχικού ηγέτη με τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν, στο Λευκό Οίκο. Με δεδομένο τον καυγά του Πρόεδρου της Κύπρου με τον Αμερικανό πρέσβη, που οφείλεται στη στάση του τελευταίου, ο κ. Κόνιγκ θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει την επίσκεψη Ακιντζί στον ύψιστο βαθμό. Μετά τις τουρκικές εκλογές «θα υπάρξουν εξελίξεις» αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές, οι οποίες πιστεύουν ότι και αυτή τη φορά θα αποτύχουν με δεδομένη τη ψυχοπαθητική συμπεριφορά του κ. Ερντογάν, ο οποίος δεν αποδέχεται καμία λύση που θα αποκλείει τις εγγυήσεις της Τουρκίας και την παρουσία Τούρκων στρατιωτών.

Οι Αμερικανοί γραφειοκράτες, ακολουθώντας αφελή προσέγγιση, ενημέρωσαν τη Λευκωσία ότι ο κ. Ερντογάν «θα κάνει κινήσεις» τον Ιούνιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν διαψευστεί, και ούτε αυτή θα είναι η τελευταία αναφέρουν οι πηγές που υπενθυμίζουν ότι το φθινόπωρο ο Αμερικανός πρέσβης υποσχέθηκε «λαγούς και πετραχήλια» στον κ. Αναστασιάδη και στο τέλος το μόνο που του πρόσφερε ήταν η NAVTEX και οι προκλήσεις του Μπαρμπάρος. Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Εθνη αποφάσισαν ότι δεν επιθυμούν να εισέλθουν σε ένα μακράς διάρκειας διάλογο. Μέχρι το τέλος του χρόνου επιθυμούν να τελειώσουν, είπαν οι πηγές, καθώς μετά θα αρχίσει η προεκλογική περίοδος στην Κύπρο λόγω των βουλευτικών εκλογών του Μαίου, όπου το Κυπριακό θα έχει δεσπόζουσα θέση από κοινού με τα θέματα της οικονομίας. Ο κ. Αιντα, που αποτελεί άλλη μία προβληματική περίπτωση στο Κυπριακό, είπε στον κ. Αναστασιάδη ότι θα καταθέσει ουδέτερες, γεφυρωτικές προτάσεις, εκεί και όποτε θεωρεί πως «μπορεί να βοηθήσει» για να επιτευχθούν συγκλίσεις. Ενημέρωσε ότι θα συζητά χωριστά το κάθε θέμα με τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί και σε περίπτωση συναίνεσης θα τις υποβάλλει και στους δύο ηγέτες. Ο σύμβουλος του ΟΗΕ δεν θεωρείται ανεξάρτητος παράγοντας και ο κ. Αναστασιάδης εκνευρίστηκε όταν πληροφορήθηκε ευρισκόμενος στην Πολωνία τη δήλωση του με την οποία χαιρέτιζε την τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό. Ο κ. Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του διαφωνούν με τον κ. Αιντα ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου εκφράζουν «την ισχυρή βούληση της Τουρκίας» για στήριξη λύσης του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν και απογοητευμένος από την αμερικανική γραφειοκρατία, η οποία του έδειξε το κακό πρόσωπό της μέσω του Πρέσβη Κόνιγκ, θα διατηρήσει τη σχέση συνεργασίας που απέκτησε με τον κ. Μπάιντεν προσβλέποντας στην υποστήριξή του στη βάση των διαχρονικών θέσεων του στο Κυπριακό, αλλά επενδύει πολύ περισσότερο στη Μόσχα, στο Παρίσι και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούγκερ. Αλλωστε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν του υποσχέθηκε υποστήριξη στην ίδια γραμμή, όπως και στο παρελθόν.

http://mignatiou.com/

No comments :

Post a Comment