24/05/2015

Το «όραμα 2033» του τουρκικού Ναυτικού - Ενίσχυση του υποβρύχιου στόλου

Η σημαντικότερη εξέλιξη που καταγράφηκε στη διεθνή αμυντική έκθεση της Κωνσταντινούπολης ήταν η συμφωνία της Τουρκίας με τα ναυπηγεία Sedef και τα ισπανικά ναυπηγεία Navantia για την κατασκευή του τουρκικού «αεροπλανοφόρου». Πρόκειται για ένα σχέδιο ύψους 1.2 δισ. δολαρίων, το ακριβότερο που ανέλαβε ποτέ η Τουρκία. Το σκάφος LPD (Landing Platform Dock) αναμένεται να παραδοθεί το 2021 στο Τουρκικό Ναυτικό. Το σκάφος θα παρέχει ενδιαιτήσεις για 1.450 άτομα και θα έχει αυτονομία 50 ημερών, με ταχύτητα 22 κόμβων. Θα έχει εκτόπισμα 27.436 τόνων και μήκος 231 και θα είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που τέθηκε σε υπηρεσία στο Οθωμανικό και το Τουρκικό Ναυτικό. Θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι 15 μαχητικά F-35B. Αν και θα μεταφέρει αεροσκάφη και ελικόπτερα το σκάφος είναι στην πραγματικότητα, περισσότερο από αεροπλανοφόρο. Θα είναι ένα σκάφος ικανό να μεταφέρει αποβατικές δυνάμεις με τα όπλα και τα πυρομαχικά τους, μαζί με άρματα μάχης και άλλα οχήματα σε κρίσιμες αποστολές. Θα μεταφέρει μικρότερα αποβατικά σκάφη μέσω των οποίων θα αποβιβάζονται τα μεταφερόμενα οχήματα και υλικά και φυσικά το προσωπικό. Είναι εμφανές πως οι δυνατότητες που θα προσφέρει το νέο πλοίο στο Τουρκικό Ναυτικό είναι μεγάλες και «θα αποτελέσει βασικό εργαλείο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής», σύμφωνα με Τούρκο ειδικό, καθώς «θα μπορεί να μεταφέρει την τουρκική ισχύ μακρά».

Το σχέδιο του νέου σκάφους υποστηρίζεται ενθέρμως τόσο από την ηγεσία του Τουρκικού Ναυτικού, όσο και από τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος το θεωρεί, πέραν του στρατιωτικού του ρόλου, ως ένα σκάφος που θα προσδώσει κύρος στην Τουρκία. Επίσης, με την έγκριση του σχεδίου για το νέο πλοίο, ο Ερντογάν επιχειρεί, επιτυχώς από ότι φαίνεται, να επουλώσει τις πληγές που άνοιξαν στο σώμα των αξιωματικών οι υποθέσεις Εργκενεκόν και Βαριοπούλα. Στην έκθεση Αμυντικών Μεταρρυθμίσεων της τουρκικής προεδρίας, που αποκαλύφθηκε το 2014, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος «Όραμα για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις 2033». Ο Ιλκέρ Γκουρέλ, καθηγητής ναυτικής ασφάλειας στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας αναφέρει: «Μια χώρα που σκοπεύει να αναδειχθεί ανάμεσα στις 10 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, μέχρι το 2033, με ακαθάριστο εθνικό προϊόν της τάξης των 2 τρισ. δολαρίων, μιας χώρας που θα είναι μια από τις 32 του κόσμου που θα χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια, έχοντας δύο πυρηνικούς σταθμούς, μιας χώρας που η παραγωγικής της οικονομία ήδη βασίζεται στην πρόβλεψη πως ο πληθυσμός της θα φτάσει τα 90 εκατ. θα έχει εθνικά συμφέροντα σε παγκόσμια κλίμακα. Σήμερα το Ναυτικό προσπαθεί να αποκτήσει βάση στο Κατάρ, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει στη Σομαλία και να επιδεικνύει την τουρκική σημαία στην Ασία και τον Ειρηνικό. Με το νέο σκάφος το Τουρκικό Ναυτικό πραγματοποιεί ένα ποιοτικό άλμα».

Το «Όραμα για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις του 2033» εξυπηρετεί τους στρατιωτικούς, καθώς τους δίνει νέες στρατιωτικές δυνατότητες, αλλά και τους πολιτικούς, οι οποίοι σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τις νέες αυτές στρατιωτικές δυνατότητες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μέτωπο. Το ερώτημα είναι πως, πότε και εναντίον ποιου θα χρησιμοποιηθεί η ανανεωμένη τουρκική ισχύς.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΡΥΚΑ
http://www.defence-point.gr/news/?p=129242

Οι Τούρκοι εκμεταλλεύθηκαν στο μέγιστο βαθμό τις τραγικές καθυστερήσεις στην ενίσχυση του δικού μας υποβρύχιου Στόλου. Τα όσα απίστευτα έγιναν με τα υποβρύχια 214, αλλά και με τον εκσυγχρονισμό των 209, τους έδωσαν το χρόνο και 214 να παραγγείλουν αλλά και δύο υποβρύχια 209 να εκσυγχρονίσουν. O εκσυγχρονισμός των δύο υποβρυχιων του τουρκικού ναυτικού κλάσεως U-209-1200, TCG DOĞANAY  περιλαμβάνει:
• Εγκατάσταση νέων περισκοπίων Zeiss Optronics SERO 250-A & SERO 250- S. 

• Εγκατάσταση νέου συστήματος πλοήγησης 

• Εγκατάσταση νέου ραντάρ κατασκευής της τουρκικής εταιρείας Αselsan (LPI 
Radar) 

• Εγκατάσταση νέου συστήματος επικοινωνιών κατασκευής κατασκευής της 
τουρκικής εταιρείας Αselsan 

• Εγκατάσταση νέου συστήματος αντιμέτρων για την προστασία από εχθρικά 
οπλικά συστήματα κατασκευής της τουρκικής εταιρείας Αselsan 

• Εγκατάσταση νέου συστήματος μάχης κατασκευής της τουρκικής εταιρείας 
Havelsan.

No comments :

Post a Comment