Σε φιάσκο μεγατόνων εξελίσσεται η υπόθεση της αποκρατικοποίησης ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ με τα φαβορί Gazprom και Sintez να μην καταθέτoυν δεσμευτικές προσφορές και να αποσύρονται από τον διαγωνισμό! Μόνο οι τουρκόφωνοι Αζέροι της εταιρείας SOCAR έμεινε για την ΔΕΣΦΑ και η κοινοπραξία Βαρδικογιάννη-Μυτηληναίου για την ΔΕΠΑ. Πριν λίγο η ρωσικός κολοσσός Sintez ανακοίνωσε ότι αποσύρεται απο τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΣΦΑ (είχε ήδη αποσυρθεί από την ΔΕΠΑ) προφανώς κατόπιν συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Μόσχα) αφήνοντα ανοικτό το πεδίο στην Socar. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε η Gazprom κατέθεσε προσφορά, αφού θεώρησαν ότι το παιχνίδι ήταν στημένο. «Η Sintez αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση», ανέφερε αξιωματούχος της Sintez στο Reuters προσκείμενος ενώ η είδηση επιβεβαιώνεται και από δύο Έλληνες αξιωματούχους. που εμπλέκονται στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης. Την ίδια ώρα, αι το ελληνο-τσέχικο σχήμα PPF-Τέρνα του μεγαλοκατασκευαστή Περιστέρη, διέρρευσε από πηγές του ομίλου ότι τελικά δεν θα υποβάλλουν προσφορά αφήνοντας ως μοναδικό υποψήφιο για τον ΔΕΣΦΑ την εταιρεία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν ενός Αζερμπαϊτζάν που είναι κράτος-δορυφόρος της Τουρκίας. Δηλαδή πρακτικά βάζουν την Άγκυρα διά της πλαγίας οδού στην στρατηγικές υποδομές της χώρας! Η προθεσμία υποβολής προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ και τη μητρική του, ΔΕΠΑ, λήγει σήμερα. Με τον εκβιασμό των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ χάθηκε η μεγαλύτερη προσφορά ύψους συνολικού ύψους περί τα 3 δισ ευρώ και των δύο ρωσικών εταιρειών που είχε ποτέ κατατεθεί για περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου.
Υψηλά ιστάμενη πηγή της Gazprom με την οποία ήρθε σε επικοινωνία το defencenet.gr αιτιολογώντας την απόφαση της ρωσικής εταιρείας να μην καταθέσει δεσμευτική πρόταση και συνεπώς να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό γι την ΔΕΠΑ τόνισε τα εξής: "Θέσαμε κάποια θέματα για τα οποία δεν λάβαμε ποτέ απαντήση. Ο ίδιος ο Α.Μίλερ κατά την τελευταία του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά, ζήτησε να πληροφορηθεί πως σκέπτεται η κυβέρνηση να εξασφαλίσει στο νέο ιδιοκτήτη της εταιρείας την είσπραξη των χρεών των ιδιωτών προς την εταιρεία. Τα χρέη αυτά ανέρχονται στα 600 εκατομμύρια ευρώ χονδρικά. από τα οποια τα 400 εκατ. ευρώ είναι των μεγαλο-οφειλετών της ΔΕΠΑ. Υπήραν και άλλα ζητήματα, στα οποία δεν δόθηκαν απαντησει, αλλά αυτό ήταν το σημαντικότερο." Πρακτικά η Gazprom ζητούσε εγγυήσεις υπό την μορφή νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα προέβλεπε την εγγύηση του δημοσίου σε περίπτωση που για κάποιους λόγους δεν γινόταν εφικτή η καταβολή των χρεών αυτών στην Gazprom. Κάτι που δεν έγινε και κατ'αυτό τον τρόπο δεν κατατέθηκε η προσφορά.
Ένα τηλεφώνημα που φέρεται να έκανε ο προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο το Σάββατο το πρωί σε υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό στέλχος μπλόκαρε την συμμετοχή των δύο ρωσικών εταιρειών στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Το Σάββατο ο ΖοΖέ Μπαρόζο ειδοποίησε υψηλόβαθμο παράγοντα της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα μπλοκάρει την απόκτηση των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ από τις ρωσικές Gazprom και Sintez. Από το ημιεπίσημο τηλεφώνημα του Ευρωπαίου αξιωματούχο στον παράγοντα της ελληνικής κυβέρνησης, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Οι Ρώσοι γνωρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού θα προβάλλει ενστάσεις στην πώληση της ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ επέλεξαν να μην καταθέσουν καν πρόταση για την εξαγορά των δύο εταιρειών. Σήμερα πάντως όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αρενκίλντε, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα οποία χαρακτήρισε αβάσιμα: «Δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στον διαγωνισμό".
Αποσύρθηκε και η κοινοπραξία των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου ("Μ&Μ Ανώνυμη Εταιρεία Φυσικού Αερίου") από την διεκδίκηση της ΔΕΠΑ! Η κοινοπραξία δεν κατέθεσε ούτε αυτή δεσμευτική προσφορά, ακολουθώντας τον δρόμο Gazprom, Sintez, και του ελληνο-τσεχικού σχήματος PPF-Τέρνα. Πλέον η όλη υπόθεση έχει εξελιχθεί σε ενα φιάσκο ανυπολόγιστων διαστάσεων που απειλεί να συμπαρασύρει στην κατάρευση οτιδήποτε έχει μείνει όρθιο στην ελληνική οικονομία. Λογω μη ύπαρξης υποψηφίων μάλλον ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος (αν προλάβουν...). Στη δίνη των τεράστιων ενεργειακών συμφερόντων έχει «μπλεχτεί» τόσο η χώρα, όσο και η οικονομία και το χρηματιστήριο. Η εκδίωξη της Gazprom από τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ και η μη κατάθεση προσφοράς από την ρωσική Sintez για την ΔΕΣΦΑ και τις υπόλοιπες εταιρείες δημιουργεί νέα δεδομένα και πιέσεις στην αγορά. Κι αυτό γιατί απομακρύνεται το ενδεχόμενο να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου, με ότι αυτό σημαίνει για τις ελληνικές βιομηχανίες. Χαρακτηριστικό της ρωσικής οργής (δεν δέχθηκαν κανέναν όρο που να κατοχύρωνε την ρωσική εταιρεία ότι οι Βρυξέλλες δεν θα απέρριπταν την ρωσική εταιρεία και κατ'αυτό τον τρόπο θα χανόταν για τους Ρώσους η εγγύηση ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ) ο ρωσικός κολοσσός, δεν ενημέρωσε καν την διοίκηση του Ταμείου, σχετικά με την μη συμμετοχή στον διαγωνισμό.
Στο Χρηματιστήριο τα νέα έχουν γίνει δεκτά με πολύ άσχημο τρόπο. Η ελληνικη κεφαλαιαγορά υποχωρεί στις 947 μονάδες χάνοντας σχεδόν 4%. Πτώση 2,10% για την Εθνική στα 4,10 ευρώ. Με πτώση 7,32% η μετοχή της Alpha banκ στα 0,486 ευρώ. Με βουτιά 3,46% τα Ελληνικά Πετρέλαια και πάνω από 2% σε ΟΠΑΠ και Μυτιληναίο. Με κέρδη 1,66% η Βιοχάλκο και οριακά κέρδη σε ΕΧΑΕ και Eurobank Properti. Τώρα, σε ότι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, πιθανότητα η κυβέρνηση (τυπικά το ΤΑΙΠΕΔ) δεν θα κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό, αλλά θα επιχειρήσει με κάποιο τρόπο να δώσει παράταση, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η κάθοδος της Gazprom σε αυτόν. Σε διαφορετική περίπτωση ρωσικό επενδυτικο ρεύμα στην Ελλάδα, τέλος τουλάχιστον όχι με την ορμή που θα ερχόταν.. Μάλιστα κάποιες πηγές, θέλουν να έχει διαμηνυθεί από την πλευρά της Κομισιόν ότι η ελληνική υπόθεση (ΔΕΠΑ) θα εξεταστεί «πακέτο» με την εν εξελίξει έρευνα της Ε.Ε. για μονοπωλιακές πρακτικές των ρωσικών εταιρειών σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, τότε η ολοκλήρωση της πώλησης δεν θα μπορούσε να γίνει πριν από 1 με 1,5 χρόνο, με αβέβαιη έκβαση. Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμούν οι συγκεκριμένες πηγές, δε θέλησε η Gazprom να προχωρήσει στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς. To ζήτημα είναι ότι αν δεν προχωρήσει η πώληση προκύπτει σημαντική «τρύπα» τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2013, συνεπώς, το κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει ή να αναπροσαρμόσει το πλάνο για το τρέχον έτος ή να αναζητήσει άλλες πηγές κάλυψης της. Δηλαδή επιπλέον φόρους...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Για το ξεπούλημα της ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar: Μας κάνουν δορυφόρο της Τουρκίας! Αποτελεί εθνικό έγκλημα η εκχώρηση της πλέον νευραλγικής εταιρείας για την εθνική μας οικονομία και ασφάλεια στους τουρκόφωνους Αζέρους. Η Ελλάς μετατρέπεται σε δορυφόρο της Τουρκίας με την υπογραφή της συγκυβέρνησης. Το ελληνικό φυσικό αέριο αποτελεί τεράστια ελπίδα για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και ο Σαμαράς μετατρέπει τους τούρκους σε ρυθμιστές κάθε εθνικής μας στρατηγικής. Η Χρυσή Αυγή λέει ΟΧΙ στο ξεπούλημα της ΔΕΣΦΑ: Η ενέργεια πρέπει πάση θυσία να παραμείνει σε ελληνικά χέρια!
Χρυσή Αυγή - Γραφείο Τύπου
Χρυσή Αυγή - Γραφείο Τύπου
No comments :
Post a Comment