Όπλα αξίας 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων προμηθεύει η Ρωσία προς το Αζερμπαϊτζάν, προκαλώντας την αρνητική αντίδραση της Αρμενίας - βοηθώντας έτσι να διατηρηθεί το ισοζύγιο ισορροπίας μεταξύ των δύο δυνάμεων, ισχυρίζονται Ρώσοι αναλυτές. Στο Διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας milkavkaz.net κυκλοφόρησαν φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν εργασίες εκφόρτωσης στρατιωτικού εξοπλισμού - με ημερομηνία 15 Ιουνίου: Πρόκειται για υλικό που έχει αγοράσει το Αζερμπαϊτζάν στην Ρωσία και κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει την επίσημη εμφάνισή του κατά τη διάρκεια μιας παρέλασης προς τιμήν της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού, στις 26 του Ιουνίου. Δύο πηγές στη ρωσική αμυντική βιομηχανία επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα Vedomosti ότι οι φωτογραφίες είναι αυθεντικές και παρουσιάζουν μια διαδικασία η οποία ξεκίνησε ήδη την άνοιξη, και αφορά συμβάσεις με το Αζερμπαϊτζάν που έχουν συναφθεί το διάστημα 2011-2012. Σύμφωνα με την Vedomosti, είναι ένα συμβόλαιο για τρία τάγματα άρματα μάχης (94 μονάδες) T-90S, περίπου τρία τάγματα (περίπου 100 μονάδες) οχήματα μάχης πεζικού BMP-3, 36 μονάδες αυτοκινούμενων πυροβόλων, 18 συστήματα MLRS και 6 μονάδες TOS-1A. Στα παραδοθέντα όπλα περιλαμβάνονται τεθωρακισμένα οχήματα περισυλλογής ARV-1M και IMR-3M με βάση το Τ-90, καθώς και πυρομαχικά για τα MLRS, όπως και διάφορα μηχανήματα που απαιτούνται για τη συντήρηση. Στην περίπτωση αυτή, το T-90S που αγόρασε το Αζερμπαϊτζάν είναι σύμφωνα με τους Ρώσους ειδικούς η πιο σύγχρονη έκδοση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία περιλαμβάνει το δικαίωμα επιλογής επιπλέον 94 T-90. Το συνολικό κόστος των συστημάτων, μαζί με τα πυρομαχικά και το συνφαή εξοπλισμό, εκτιμάται σε τουλάχιστον 700 εκατ. δολάρια, έως περίπου 1 δισ. δολάρια.
Αυτή δεν είναι η πρώτη μεγάλη παράδοση όπλων από την Ρωσία προς το Αζερμπαϊτζάν. Κατά την περίοδο 2010-2011 έχουν συναφθεί συμφωνίες για δύο τάγματα αεράμυνας των πυραυλικών συστημάτων S-300PMU-2, ένα τάγμα Tor-2ΜΕ, 60 μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17 και 24 επιθετικά ελικόπτερα Mi -35M, αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Αζερμπαϊτζάν αγόρασε και από το Ισραήλ πυραύλους και ανεπάνδρωτα ενάερια οχήματα, παράκτια βλήματα κατά-πλοίων αξίας άνω των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως και άλλα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και την Τουρκία (συνεχίζονται οι διαπραγματεύσει για άρματα μάχης, οβιδοβόλα και επιθετικά ελικόπτερα). Οι ρωσικές προμήθειες όπλων προς το Αζερμπαϊτζάν έχουν προκαλέσει νευρικό κλωνισμό στην Αρμενία, όχι μόνο στην μάζα της κοινωνίας, αλλά και στην ελίτ της χώρας. Οι παραδόσεις των όπλωνστο Αζερμπαϊτζάν θα επιτρέψει στη Ρωσία να κρατήσει τη χώρα υπό την επιρροή της και να μειώσει τις αγορές του Μπακού στη διεθνή αγορά. Σε αυτή την περίπτωση πρόεκιται για μια αναλογία με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ για τις χώρες που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες όπλων, και είναι ανταγωνιστές: Αίγυπτος και Ισραήλ, Ελλάδα και Τουρκία. H εξάρτηση των χωρών αυτών από ένα μόνο προμηθευτή επιτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση να ελέγχει την ροή μεταξύ των πελατών της, λέει ο εμπειρογνώμονας του Κέντρου για την Ανάλυση των Στρατηγικών και Τεχνολογιών, Κονσταντίν Μακιγιένκο.
ΣΧΕΤΙΚΟ: http://www.fox2magazine.net/
http://www.fox2magazine.net/
ΣΧΕΤΙΚΟ: http://www.fox2magazine.net/
http://www.fox2magazine.net/
Επίσης προμηθεύονται κι από τουρκικές εταιρίες κι όπως σωστά τόνισε το ΙΣΧΥΣ πριν λίγες μέρες το συγκεκριμένο κράτος αποτελεί δορυφόρο της τουρκίας, τα πράγματα εξελίσσονται υπέρ των ασιατών στην περιοχή με τάχιστους ρυθμούς, εμείς ωστόσο στην Ευρώπη μπορούμε να ασχοληθούμε με την χρυσή αυγή και κάνα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
ReplyDeleteΚρητικός του νότου