06/06/2013

ΕΡΕΥΝΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΛΗ: Ποιοι είναι οι Τούρκοι διαδηλωτές και γιατί τους εξοργίζει ο Ερντογάν.

Οι περισσότεροι είναι από 19-30 ετών. Δεν ψήφισαν το κόμμα του Ερντογάν και δεν νιώθουν κοντά σε καμία πολιτική παράταξη. Αυτοχαρακτηρίζονται οπαδοί της ελεύθερης σκέψης και ένα από τα ισχυρότερα κίνητρα για να διαδηλώσουν ήταν η «αυταρχικότητα του Τούρκου πρωθυπουργού» και η δίψα για περισσότερη ελευθερία. Αυτό δείχνει έρευνα για την ταυτότητα των διαδηλωτών στην Τουρκία που δημοσιεύει η εφημερίδα Hurriyet.Τα 70% των διαδηλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα δυο ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο Bilgi στην Κωνσταντινούπολη, δηλώνει ότι δεν νιώθει κοντά σε κανένα κόμμα. Το 92,1% λέει ότι δεν ψήφισε το ΑΚΡ, το κόμμα του Ερντογάν, αλλά πάνω από το 50% αρνείται τον χαρακτηρισμό «απολιτίκ». Μόλις το 37% επιθυμεί την δημιουργία νέου κόμματος, ενώ το 79,5% τάσσεται κατά ενός πραξικοπήματος.

Σε σχέση με τους λόγους που τους ώθησαν να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, η συντριπτική πλειοψηφία (92,4%) απαντά ότι «η αυταρχική συμπεριφορά του Τούρκου πρωθυπουργού» ήταν το βασικό κίνητρο για να κατέβουν στους δρόμους, ενώ ταυτόχρονα η «δυσανάλογη χρήση βίας» από την αστυνομία παρότρυνε πολλούς (91,3%) να πάρουν μέρος στις διαμαρτυρίες.Ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό (91,1%) ανέφερε ως κίνητρο για την συμμετοχή, την «παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων». Μόλις 7% απαντούν ότι το κόμμα στο οποίο ανήκουν τους επηρέασε στην απόφασή τους να διαδηλώσουν.Το 96,7% απάντησε ότι απαιτεί να «δοθεί ένα τέλος στην αστυνομική βία», ενώ το 96,1% ζήτησε να γίνονται εφεξής σεβαστές οι ελευθερίες.Οι περισσότεροι ερωτηθέντες δηλώνουν «ελευθερόφρονες» (81,2%) και «κοσμικοί» (64,5%).
Όσο για την ηλικία των διαδηλωτών, το 63,6% είναι από 19-30 ετών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε εν μέσω της έξαρσης των επεισοδίων, από τις 3-4 Ιουνίου.

πηγή: Hurriyet Daily News

1 comment :

  1. Anonymous7/6/13 00:44

    Καμία έρευνα δεν χρειάζεται, οι διαδηλωτές κατέβηκαν με τούρκικες σημαίες και διαδήλωναν πως αγαπάνε την χώρα τους, καμία σχέση με ελλάδα δηλαδή.

    ReplyDelete