09/06/2013

ΕΛΒΕΤΙΑ: Έγκριση του νόμου για την αυστηροποίηση των διαδικασιών ασύλλου με ποσοστό 79%

Σήμερα, οι Ελβετοί τάχθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της αυστηροποίησης του νόμου για το άσυλο, που τέθηκε σε ισχύ το φθινόπωρο. Τα μέτρα αυτά εγκρίθηκαν, σύμφωνα με ένα άθροισμα των αποτελεσμάτων από τα καντόνια της χώρας, το οποίο μετέδωσαν τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης. Δύο ήταν τα ερωτήματα που τέθηκαν στους εκλογείς σε ομοσπονδιακό επίπεδο: 
- Η έγκριση ή όχι του νόμου για την αυστηροποίηση του ασύλου. Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση εγκρίθηκε από το 79% των Ελβετών
- Η εκλογή των μελών της κυβέρνησης από το λαό και όχι πλέον από το Κοινοβούλιο. Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση απορρίφθηκε από περισσότερο από το 76% των ψηφισάντων
Το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του νόμου για το άσυλο ζητήθηκε από μια επιτροπή αντιτιθέμενων στο νόμο που πήρε το προσωνύμιο "Stop exclusion" (Σταματήστε τον αποκλεισμό). Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η επιτροπή κατήγγειλε αυτό "το επικίνδυνο αποτέλεσμα για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων" και εξέφρασε λύπη για "τις ολέθριες και σε ορισμένες περιπτώσεις μοιραίες συνέπειες που θα έχει για τους αιτούντες άσυλο και για τους πρόσφυγες". "Όσο θα υπάρχουν συγκρούσεις και κρίσεις και η Ελβετία θα είναι μία από τις πιο ασφαλείς και πλούσιες χώρες του κόσμου, θα μιλάμε για άσυλο", προειδοποίησε ακόμη η "Stop exclusion", που δεν αναμένεται να καταθέσει τα όπλα.

Η αναθεώρηση του νόμου έχει σκοπό να μειώσει τις καθυστερήσεις στην επεξεργασία των φακέλων σε μερικούς μήνες, αντί για κάποια χρόνια σήμερα, λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων. Αυτή τη στιγμή περίπου 48.000 άνθρωποι βρίσκονται στη διαδικασία ασύλου στην Ελβετία, Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 28.631 νέες αφίξεις το 2012, έναν αριθμό-ρεκόρ από το 1999. Μόνο το 11,7% των αιτούντων πήραν άσυλο το 2012, έπειτα από χρόνια στην αναμονή. Η Ελβετία φιλοξενεί σήμερα αναλογικά τέσσερις ή πέντε φορές περισσότερους πρόσφυγες απ΄ό,τι η Γαλλία, η Γερμανία ή η Ιταλία. Το 2012, οι αιτούντες άσυλο στην Ελβετία προέρχονταν κυρίως από την Ερυθραία, τη Νιγηρία, την Τυνησία, τη Σερβία και το Αφγανιστάν. Σε επίπεδο καντονιού, οι εκλογείς της Ζυρίχης ενέκριναν σήμερα την ενίσχυση των μέτρων κατά των χούλιγκαν, αλλά απέρριψαν την επιβολή ενός επιπλέον φόρου στους πολύ πλούσιους.

- Η Σελίν Αμοντρίζ, βουλευτής της λαϊκής δεξιάς UDC, χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δηλώνοντας πως εννιά στους δέκα αιτούντες άσυλο στην Ελβετία το κάνουν "για οικονομικούς λόγους".
- Η βουλευτής του κεντρώου κόμματος PDC Αν Σεϊντού-Κριστί, είπε πως το αποτέλεσμα αυτό δείχνει "μια εξασθένιση της ανθρωπιστικής μας παράδοσης και μια έλλειψη αλληλεγγύης προς ό,τι συμβαίνει στις χώρες σε κρίση". 
- Για την Ιζαμπέλ Μορέτ, βουλευτή του φιλελεύθερου κόμματος PLR, η οποία τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των μέτρων, οι αιτούντες άσυλο που έρχονται στην Ελβετία παρακινούμενοι από οικονομικά και όχι οικονομικά κίνητρα θα έχουν έτσι ένα "καθαρό σημάδι". Θα γνωρίζουν πως δεν μπορούν πλέον "να έρχονται για μία περίοδο τεσσάρων ετών στην Ελβετία", όσο χρειάζεται σήμερα κατά μέσον όρο προκειμένου να εξεταστεί ένας φάκελος, και θα συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προτού απελαθούν. 
- Η βουλευτής των σοσιαλιστών Σέσλα Αμαρέλ, η οποία ηγήθηκε της μάχης κατά των μέτρων αυτών, εξέφρασε έκπληξη. "Το εύρος του «ναι» στα μέτρα αυτά είναι εντυπωσιακό, αναμενόταν ότι θα χάναμε", αλλά όχι με τέτοια διαφορά, είπε.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments :

Post a Comment