06/05/2013

Συρία: Σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ - Απειλεί ο Ερντογκάν

Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σε ένα στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο κοντά στην Δαμασκό συνιστούν μια "κήρυξη πολέμου", δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο CNN ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ αλ Μέκνταντ. Ο Μέκνταντ πρόσθεσε ότι η επίθεση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι το Ισραήλ έχει συμμαχήσει με τους αντάρτες που πολεμούν για να διώξουν από την εξουσία τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Συρία, υπογράμμισε επίσης ο ίδιος, θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ στον δικό της χρόνο και με τον δικό της τρόπο. Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε παράλληλα ότι η επίθεση "σε θέσεις που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις συνιστούν απόδειξη της συνεργασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τρομοκρατικές ομάδες που ανήκουν στο Μέτωπο Αλ Νούσρα, μια από τις πτέρυγες της Αλ Κάιντα", μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana. Το πυραυλικό οπλοστάσιο της Συρίας στοχεύει τώρα το Ισραήλ αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο τηλεοπτικός σταθμός Al Mayadeen TV ο οποίος επικαλείται πηγές από το συριακό Στρατό. Ο συριακός Στρατός διαθέτει μια σειρά βαλλιστικών πυραύλων αρκετοί εκ των οποίων είναι παλαιοί οι οποίοι είχαν παραδοθεί επι σοβιετικής ένωσης όπως Frog-7 ή Scud αρκετοί όμως εξ αυτών είναι αρκετά σύγχρονοι και έχουν παραδοθεί είτε από την Ρωσία είτε από το Ιράν αλλά και τη Βόρεια Κορέα. Οι πλέον εξελιγμένοι είναι οι ιρανικοί Fateh-110 και Shahab-2 οι ρωσικοί 9K720 Iskander αλλά και οι βορειοκορεατικοί Rodong-1.

Όπως ανέφερε ο φιλοιρανικός τηλεοπτικός σταθμός al manar του Λιβάνου η συριακή αεράμυνα κατέρριψε ένα ισραηλινό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της επιδρομής η πληροφορία όμως αυτή δεν επιβεβαιώνεται από άλλες πηγές. Αυτό όμως που προκαλεί το ενδιαφέρον είναι διάφορα δημοσιεύματα που κάνουν το γύρο του διαδικτύου και τα οποία αναφέρουν ότι η Συρία έχει μετατρέψει αριθμό μαχητικών MiG-21 σε μη επανδρωμένα με την ικανότητα να μεταφέρουν κάνιστρα σε εξωτερικούς φορείς τα οποία περιέχουν χημικά όπλα. Τις πληροφορίες αυτές τις βασίζουν στην εξέταση ενός συριακού MiG-21 το οποίο ο πιλότος του το προσγείωσε στην Ιορδανία τον Ιούνιο του 2011 εξέταση από την οποία βρέθηκε ότι ήταν δυνατό να πετά βάσει τηλεχειρισμού και διαμορφωμένο κατάλληλα να μεταφέρει χημικά όπλα. Ο πιλότος του αεροσκάφους ταξίαρχος Hassan Hamada είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση Dumair βορειοανατολικά της Δαμασκού και προσγειώθηκε στην ιορδανική βάση King Hussein ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η Συρία ειδικά για το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε δηλώσει πως επιθυμεί την επιστροφή του αλλά η Ιορδανία είχε αρνηθεί να κάνει κάτι τέτοιο. Προφανώς πρόκειται περί προβοκατόρικων δημοσιευμάτων με στόχο να βρεθεί κάποια δικαιολογία για επέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς επιχειρησιακά δεν προκύπτουν οφέλη από την χρήση μη επανδρωμένων μαχητικών φορτωμένα με χημικά όπλα κάτι που μπορεί να κάνει κάλλιστα ένας πύραυλος ο οποίος πετά και διπλάσια τουλάχιστον ταχύτητα από ένα αεροσκάφος.

Παρά το μίσος που έχουν μεταξύ τους Σιιτες και Σουνίτες όλα ξεχνιούνται όταν πρόκειται για το Ισραήλ. Και αυτό η Συρία το γνωρίζει πολύ καλά. Καθώς παραμένουν οι ανοιχτοί λογαρισμοί του Ισαραήλ, τόσο με τους Σιίτες της Χεζμπολάχ και του Ιράν, όσο και με τους σουνίτες ισλαμιστές της Αλ Νούσρα, του συριακού παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, το καθεστώς Άσαντ μπορεί να βγει κερδισμένο από το ανακάτεμα αυτό της "τράπουλας" και να επιτύχει, μια λύση ευνοική για αυτό, αφού η Δύση βλέπει η κρίση την οποία η ίδια δημιούργησε, να απειλεί συμμαχικο της κράτος, και να εκτίθεται ακόμα περισσότερο. Βέβαια το καθεστώς γνωρίζει ότι θα έχει την υποστήριξη μέχρι θανατου της Χεζμπολάχ, και έτοιμες "φρέσκιες" εφεδρείες που θα σταλθούν άμεσα από το Ιράν, οι οποίες με πολλή χαρά θα εμπλακούν σε συγκρούσεις με τον Ισραηλινό στρατό. Γνωρίζοντας ο Άσαντ την υποστήριξη των ισχυρών συμμάχων του ότι θα είναι δεδομένη, προχώρησε σε αυτή την ανακοίνωση μέσω του σύρου υφυπουργού εξωτερικών Φάισαλ αλ Μέκνταντ.

Ο Ισραηλινός Ραδιοσταθμός μετέδωσε επικαλούμενος έναν μη κατονομαζόμενο δυτικό διπλωμάτη, ότι οι αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Δαμασκό είχαν στόχο ένα φορτίο με προχωρημένης τεχνολογίας ιρανικούς πυραύλους, οι οποίοι φέρεται ότι προορίζονταν για την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ. Οι πύραυλοι αυτοί Fatah-110 έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων. Ο Ραδιοσταθμός πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις κατέστρεψαν τα όπλα αυτά επειδή θα έθεταν σε κίνδυνο το Ισραήλ, δίνοντας στην Χεζμπολάχ ένα πλεονέκτημα στην περίπτωση άλλης μιας σύγκρουσης με το εβραϊκό κράτος. Αυτή ήταν η δεύτερη επιδρομή που πραγματοποιεί το Ισραήλ σε διάστημα τριών ημερών εναντίον όπλων που προορίζονταν για την Χεζμπολάχ στην Συρία. Περίπου 300 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στην σημερινή αεροπορική 
επίθεση του Ισραήλ στα προάστια της Δαμασκού, ενώ άλλα εκατοντάδες άτομα τραυματίστηκαν. Τις πληροφορίες αυτές δημοσίευσε η ειδησεογραφική διαδικτυακή πύλη Damas post επικαλούμενη δικές της πηγές και μετέδωσε η Φωνή της Ρωσίας. 
Όπως αναφέρεται, το χτύπημα πραγματοποιήθηκε κατά περιοχών των προαστίων της Δαμασκού, όπου βρίσκονται δύο ταξιαρχίες της Προεδρικής Φρουράς. Εκτός αυτής, βομβαρδίστηκαν επίσης αποθήκες όπλων και το στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο στη Τζαμαράι. Από άλλη πηγή δεν έχει μεταδοθεί κάτι για αριθμό θυμάτων και δή στρατιωτικών. Την ίδια ώρα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Άμυνας Αχμάντ Βαχιντί, σύμφωνα με τον οποίο η ισραηλινή επίθεση "έγινε με το πράσινο φως των ΗΠΑ" .

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αυτήν την ώρα έκτακτη συνεδρίαση με το υπουργικό του συμβούλιο για να συζητήσουν για την Συρία, καθυστερώντας κατά δύο ώρες την αναχώρησή του για την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα. Στο μεταξύ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ ανέπτυξε δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος στο βόρειο τμήμα της χώρας για προληπτικούς λόγους. "Δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος αναπτύχθηκαν στο βόρειο Ισραήλ στο πλαίσιο του τακτικού επιχειρησιακού προγράμματος ανάπτυξης και σε συνάρτηση με επιχειρησιακές αποτιμήσεις", σημείωσε η εκπρόσωπος του στρατού. Ο Ισραηλινός Ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι οι συστοιχίες αυτές αναπτύχθηκαν έξω από τις βόρειες πόλεις Χάιφα και Σάφεντ. Η αντιπυραυλική ομπρέλα αναπτύχθηκε γιατί περιμένουν μπαράζ επιθέσεων από ρουκέτες της Χεζμπολάχ αλλά και της Χαμάς. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πολιτικής Αεροπορίας του Ισραήλ ο εναέριος χώρος στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας είναι κλειστός για πολιτικές πτήσεις κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως θα ακολουθήσουν και άλλες αεροπορικές επιδρομές προς τη Συρία.

Το Ιράν καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση κατά της Συρίας και κάλεσε τις χώρες στην περιοχή να ταχθούν εναντίον της ενέργειας αυτής, μετέδωσαν σήμερα το ιρανικό δίκτυο Press TV και το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Ιράν «καταδικάζει την επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος και ζητεί από τις χώρες της περιοχής να αντιδράσουν με σύνεση σε αυτές τις επιθέσεις», σημείωσε ο Μεχμανπαράστ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που καταβάλλει το Ισραήλ «να δημιουργήσει αστάθεια και έλλειψη ασφάλειας στην περιοχή». «Το σιωνιστικό καθεστώς και οι σύμμαχοί του επιζητούν να δημιουργήσουν εθνικές και θρησκευτικές έριδες μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών», πρόσθεσε το Press TV, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Μεχμανπαράστ. Ο Μεχμανπαράστ κάλεσε εξάλλου τις χώρες στην περιοχή να ταχθούν κατά της «επίθεσης», μετέδωσε επίσης το Fars, επικαλούμενο τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Το Ιράν είναι έτοιμο να εκπαιδεύσει τον συριακό στρατό αν υπάρξει ανάγκη, δήλωσε ο διοικητής των ιρανικών χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Αχμαντ-Ρεζά Πουρνταστάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna. «Βρισκόμαστε στο πλευρό της Συρίας και αν υπάρξει ανάγκη, είμαστε έτοιμοι να της παρέχουμε την απαραίτητη εκπαίδευση, αλλά δεν θα συμμετάσχουμε ενεργά στις επιχειρήσεις της», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο ιρανός στρατηγός επισήμανε πως ο συριακός στρατός «με την εμπειρία που έχει στις συγκρούσεις με το σιωνιστικό κράτος μπορεί να αμυνθεί και δεν έχει ανάγκη εξωτερικής βοήθειας».

Το δορυφορικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι η έκρηξη στην περιοχή Τζιμράγια, προάστιο της Δαμασκού, έπληξε δύο τάγματα της 4ης Μεραρχίας της Δημοκρατικής Φρουράς που διοικείται από τον αδελφό του Μπασαάρ Άσαντ, στρατηγό Maher Assad, καθώς και το ερευνητικό κέντρο. Αναφέρεται ότι μερικά από τα χτυπήματα ήταν και εναντίον του όρους Qassioun, τοποθεσία όπου βρίσκεται ένα από τα προεδρικά μέγαρα, αλλά και θέσεις διοικήσεως κια επιτήρησης της πρωτεύουσας. Η Δημοκρατική Φρουρά καθώς και η Τέταρτη Μεραρχία αποτελούν σημαντικές δυνάμεις που έχουν ως στόχο την προστασία του καθεστώτος κατά πιθανών πραξικοπημάτων. Κατά το BBC στοχοποιήθηκαν και θέσεις της Χεζμπολάχ. Στρατιωτικές πηγές στο ισραηλινό debka αναφέρουν ότι οι τακτικές βομβαρδισμού φορτίων εξελιγμένου οπλισμού με μετάβαση απο το Ιράν στην σιιτική Χεζμπολάχ, δεν αποδίδουν πλέον καθώς η μισή δύναμη της Χεζμπολάχ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Συρία, και παραλαμβάνει τον οπλισμό απευθείας. Είναι γεγονός, ότι ο συριακός στρατός άμεσα μετέφερε τους SCUD D και τους Fateh-110 απευθείας στις επίλεκτες ταξιαρχίες Al Qods και Al Mahdi της Χεζμπολάχ, οι οποίες πρωταγωνιστούν στο συριακό μέτωπο, στις μάχες για την πόλη κλειδί Al Qusayr κοντά στα λιβανέζικα σύνορα, με τους ισλαμιστές αντάρτες να την κατέχουν ένα χρόνο τώρα.

Σύμφωνα με ισραηλινές πληροφορίες η ταξιαρχία Al Mahdi, ενώθηκε με την Al Qods στις 30 Απριλίου. Η Χεζμπολάχ μαθαίνει να χρησιμοποιεί τον οπλισμό αυτό στη μάχη με τους ισλαμιστές.Είναι η πρώτη φορά που συναντάμε οργάνωση (ουσιαστικά πολιτοφυλακή) να αποκτά δεξιότητες και δυνατότητες τακτικού στρατού. Πράγμα που δείχνει την ραγδαία αναβάθμιση της οργάνωσης, από τον κερδισμένο ουσιαστικά πόλεμο του 2006 με το Ισραήλ στις μάχες του ποταμού Λιτάνι, επιχειρήσεις που καθιέρωσαν την οργάνωση ως κράτος εν κράτει στον Λίβανο, αλλά και ώθησε στην πολιτική της πτέρυγα να συμμετέχει στην λιβανέζικη κυβέρνηση και στην διοίκηση της χώρας. Το Ισραήλ μέχρι τώρα απεύφευγε να χτυπήσει ευθέως τη Χεζμπολάχ, καθότι αυτό θα σήμαινε αντίποινα στα βόρεια του Ισραήλ, και ουσιαστικά κανένα κέρδος για το εβραϊκό κράτος. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει όταν στον δρόμο της επιστροφής, για τον Λίβανο η Χεζμπολάχ θα μεταφέρει αποσυναρμολογημένα σε κιβώτια τα νέα της εξελιγμένα (για οργάνωση) "παιχνίδια".

Στο μεταξύ μονάδες του συριακού στρατού χτύπησαν ισλαμιστές αντάρτες στα σύνορα με Ιορδανία, κατά μαρτυρίες και εντός ιορδανικού εδάφους, προξενώντας τους μεγάλες απώλειες, καθώς προσπαθουσαν να περάσουν το υδάτινο κώλυμα του ποταμού Γιαρμούκ. Ανάμεσα στους νεκρούς βρέθηκαν και Ιορδανοί εκπαιδευτές, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ανεπίσημη εμπλοκή της Ιορδανίας κατά του Άσαντ. Ούτε το Ισραήλ θέλει πραγματικά να εμπλακεί στη συριακή κρίση, αλλά αυτό που το "καίει" είναι η ενίσχυση της Χεζμπολάχ, η οποία θα αποκτήσει πολύ αναβαθμισμένες δυνατότητες, από αυτή την ιστορία. Και από αποψη εξοπλισμού, και φυσικά από την αποκτηθείσα εμπειρία στο πεδίο της μάχης. «Αυτό που θέλουμε είναι να εξασφαλίσουμε ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επωφεληθεί από το χάος στην Συρία για να ενισχυθεί», δήλωσε στον ισραηλινό στρατιωτικό ραδιοσταθμό ο βουλευτής του Λικούντ, Τζάχι Χανεγκμπί, ο οποίος πρόσκειται στον Νετανιάχου.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον αλ Ασαντ ως «σφαγέα» που θα πληρώσει «ένα πολύ βαρύ τίμημα» για όσα έχει διαπράξει σε βάρος του λαού της χώρας του. «Εσείς, Μπασάρ Ασαντ, Θεού θέλοντος, θα πληρώσετε για όλα αυτά», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προβαίνοντας σε μια από τις πιο σφοδρές φραστικές επιθέσεις του εναντίον του Σύρου ηγέτη, στον οποίο αναφέρθηκε χρησιμοποιώντας επανειλημμένα εκφράσεις όπως «δολοφόνος» και «σφαγέας».«Θα πληρώσετε ένα πολύ, πολύ βαρύ τίμημα για το θάρρος που επιδείξατε στα βρέφη στις κούνιες τους, αλλά δεν ήσασταν ικανός να το επιδείξετε σε κανέναν άλλο», συνέχισε ο Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον βουλευτών και μελών του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).«Εάν το θέλει ο Θεός, θα φυλακίσουμε αυτόν τον σφαγέα, αυτός ο δολοφόνος θα τιμωρηθεί με την ποινή που του αξίζει από τη διεθνή κοινότητα. Και θα υμνούμε τον Θεό γι' αυτό», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Η Αγκυρα είχε ειρωνευτεί την Δαμασκό το Φεβρουάριο, όταν είχε σημειωθεί μια ισραηλινή επιδρομή σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στην Δαμασκό. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε διερωτηθεί τότε γιατί ο συριακός στρατός δεν αντέδρασε: «γιατί δεν πέταγαν κανένα χαλίκι;», είχε πει. Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Δαμασκό αφού οι "εκκλήσεις" της να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης – η οποία διανύει πλέον την τρίτη της χρονιά κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 70.000 ανθρώπους – δεν εισακούστηκαν... Εκτοτε, η τουρκική κυβέρνηση έχει ταχθεί με τους αντάρτες που μάχονται για την ανατροπή του Άσαντ και φιλοξενεί περίπου 400.000 Σύρους πρόσφυγες και αποστάτες του στρατού.

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τα δημοσιεύματα περί αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία από την Ισραηλινή (Πολεμική) Αεροπορία», ανέφερε το γραφείο Τύπου του, σε γραπτή ανακοίνωσή. «Αυτή τη στιγμή, τα Ηνωμένα Έθνη δεν διαθέτουν λεπτομέρειες για τα γεγονότα που αναφέρθηκαν ούτε τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε θέση να επαληθεύσουν ανεξάρτητα τι συνέβη». Στην ανακοίνωση προστίθεται πως ο Μπαν Γκι Μουν «καλεί όλες τις πλευρές να ασκήσουν την μέγιστη δυνατή ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν με συναίσθηση της ευθύνης τους για να αποτραπεί η κλιμάκωση αυτής που ήδη αποτελεί μια καταστροφική και πολύ επικίνδυνη σύρραξη».

ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Μέσω διπλωματικών διαύλων και εν μέσω αεροπορικών πληγμάτων, προκύπτει από τηλεγράφημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ότι η ισραηλινή πλευρά προέβη στην αποστολή μηνύματος προς την πλευρά του ηγέτη της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, σε μια προσπάθεια διευκρίνησης της επίσημης θέσης του εβραϊκού κράτους και αποφυγής παρερμηνειών. Σε μια γραμμή, το ισραηλινό μήνυμα στον Άσαντ είναι «η στρατιωτική δράση δεν έχει στόχο τον ίδιο ή το καθεστώς του αλλά αποκλειστικά και μόνο τη Χεζμπολάχ». Οι Ισραηλινοί επιμένουν ότι επίσημη πολιτική τους παραμένει η μη ανάμιξη στο εσωτερικό της συριακής κρίσης, όμως έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα αποδεχθούν την ενίσχυση της Χεζμπολάχ με προηγμένα οπλικά συστήματα. Με τις επιδρομές, στέλνουν το μήνυμα ότι έχουν τόσο τη δυνατότητα να εντοπίσουν κάθε κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και να δράσουν προληπτικά με αποτελεσματικό τρόπο. Εμμέσως, οι ισραηλινοί διαμηνύουν στον Άσαντ να μην κάνει το σφάλμα να επιχειρήσει τη γεωγραφική επέκταση της σύγκρουσης, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε σκληρά αντίποινα που δεν θα αφήσουν περιθώρια «αμφισβήτησης» του ποιος είναι κυρίαρχος στρατιωτικά, οπότε το καθεστώς του Σύρου προέδρου δεν θα βγει ωφελημένο.

Εάν κανείς συνυπολογίσει τις αυξημένες επαφές Ισραηλινών και Ρώσων, οι οποίες εάν πρόκειται για συμφωνία με κάποιες αρχές, είναι σίγουρο ότι περιλαμβάνει την αποδοχή της αρχής ότι ο Άσαντ θα είναι παρών στη διαπραγμάτευση για τη λήξη της πολεμικής σύγκρουσης και την επόμενη μέρα στη Συρία. Επίσης, σύμφωνα με συνεργάτη του Νετανιάχου, αφενός το Ισραήλ δεν ανέλαβε και επίσημα την ευθύνη για τα πλήγματα για να μη δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση πίεσης στον Άσαντ για ανταπόδοση, ενώ ο Νετανιάχου αφετέρου πραγματοποιεί κανονικά την επίσημη επίσκεψη στην Κίνα που προετοιμαζόταν επί διετία, με στόχο να δώσει την αίσθηση ότι… η ζωή συνεχίζεται χωρίς μεγάλες αλλαγές και το Ισραήλ τουλάχιστον δεν θέλει τον πόλεμο, μόνο έλεγχο της Χεζμπολάχ… Φυσικά, το να προσπαθεί το Ισραήλ να παραπλανήσει και να αποκοιμίσει τον Άσαντ ενώ άλλες είναι οι σκέψεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

No comments :

Post a Comment