25/05/2013

Χαμός & διχασμός στο Ιράν, «τρίζουν τα κόκαλα του Χομεϊνί»

Η απόφαση του ιερατείου να αφήσει εκτός της λίστας των προσωπικοτήτων που τους επιτρέπεται να θέσουν υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο, έχει πολώσει επικίνδυνα την κατάσταση, ενώ δεν λείπουν και οι ερμηνείες που θέλουν τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, με την απόφαση αυτή να δείχνει πολιτική αδυναμία… Ο σάλος έχει ξεσπάσει με την απαγόρευση του πρώην προέδρου, Αλί Άκμπαρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ο οποίος είχε συσπειρώσει γύρω του σοβαρούς τεχνοκράτες πολλοί εκ των οποίων αντιλαμβάνονται ότι για να πάει μπροστά η χώρα δεν μπορεί αενάως να κάθεται πάνω στις «δάφνες» της ισλαμικής επανάστασης του Χομεϊνί. Εν ολίγοις, ο Ραφσαντζανί αρχίζει και καταξιώνεται στην ιρανική ελίτ ως πρόσωπο που μπορεί να φέρει την αλλαγή, τη στροφή προς τη λογική, αρθρώνοντας τεκμηριωμένο λόγο στις κρατικές υποθέσεις και επιδεικνύοντας πυγμή απέναντι στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ που δείχνει να έχει ανάγκη τακτικές κρατών με ολοκληρωτικά συστήματα για να διατηρήσει την εξουσία…

Το χειρότερο από όλα είναι ότι την απόφαση του ιερατείου, στην οποία αν και δεν εμπλέκεται επισήμως ο Χαμενεΐ του τη χρεώνουν, αντιτάχθηκε με τον προσήκοντα βέβαια σεβασμό και την ευπρέπεια… μια γυναίκα! Δεν είναι όμως η οποιαδήποτε, αλλά η κόρη του «πατέρα» της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979, η Ζάχρα Μοσταφαβό Χομεϊνί, αποστέλλοντας επιστολή στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη και ζητώντας την αναθεώρηση της απόφασής του. Η παρέμβασή της δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στον Χαμενεΐ, αφού στην επιστολή του αναφέρει, ότι «η απόφαση θα προκαλέσει ρήγμα ανάμεσα στους δυο φίλους του πατέρα μου, τον Ραφσαντζανί και τον Χαμενεΐ», δηλαδή των ανώτατο ηγέτη και τον πρώην πρόεδρο που σήμερα συγκρούονται! Ο διχασμός αυτός, συνεχίζει στην επιστολή η Χομεϊνί, θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην – ισλαμική – επανάσταση και «όπως ο ιμάμης [εννοώντας τον πατέρα της] πάντα έλεγε, ‘είναι καλύτερα όταν οι δυο σας συνεργάζεστε’». Για να του δώσει το «τελειωτικό πλήγμα» στη συνέχεια, λέγοντας ότι ο Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε πει για τη θέση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, ότι έχει την αρμοδιότητα να διασφαλίσει ότι κανένας δεν θα κάνει ότι θέλει, αλλά και να αποτρέψει την εμφάνιση δικτατορίας. Εν ολίγοις, η απόφασή του αποκαλείται εμμέσως πραξικόπημα!

Τούτων λεχθέντων, η απόφαση του προέδρου Αχμαντινεζάντ να διαμαρτυρηθεί και αυτός για τον αποκλεισμό του δικού του εκλεκτού, του Μασάεϊ που ήταν εξ απορρήτων σύμβουλός του, περνά αυτομάτως σε δεύτερη μοίρα…

http://www.defence-point.gr/news/?p=76585

No comments :

Post a Comment