- Αποστολή: Αποστολή του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) είναι η ανάπτυξη ικανής ναυτικής ισχύος, η διεξαγωγή ναυτικών επιχειρήσεων, η διασφάλιση των θαλασσίων οδών, η παροχή ναυτικής προστασίας, η προβολή ισχύος στη ξηρά και η υποστήριξη των επιχειρήσεων των άλλων Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της Αποτροπής, της προάσπισης των Εθνικών συμφερόντων, της διασφάλισης της Εθνικής Κυριαρχίας και της Ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας.
- Ηγεσία: Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ.
- Προσωπικό: Στο ΠΝ υπηρετούν 16.722 στελέχη (Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Επαγγελματίες Οπλίτες) καθώς και διαρκώς μειούμενος αριθμός στρατευσίμων οπλιτών. [1]
- Προϋπολογισμός: > €500 εκατ.
Οργάνωση: Στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) υπάγονται το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ), η Διοίκηση Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ) και η Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ).
Στο ΑΣ υπάγονται οι εξής Διοικήσεις: Διοίκηση Φρεγατών (ΔΦΓ), Διοίκηση Υποβρυχίων (ΔΥ), Διοίκηση Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ), Διοίκηση Κανονιοφόρων (ΔΚΦ), Διοίκηση Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ), Διοίκηση Αμφίβιων Δυνάμεων (ΔΑΔ), Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ), Σχολή Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής (ΣΕΝΤ), Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ), Ναυτική Διοίκηση Ιονίου (ΝΔΙ), Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος (ΝΔΒΕ). [2]
Στη ΔΔΜΝ υπάγονται: ο Ναύσταθμος Σαλαμίνας (ΝΣ) και η Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Σύρου, ο Ναύσταθμος Κρήτης (ΝΚ) και η Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου, η Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ), το Κέντρο Εφοδιασμού Ναυτικού (ΚΕΦΝ), ο Κεντρικός Σταθμός Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ), ο Προμηθευτικός Οργανισμός Ναυτικού (ΠΟΝ) καθώς και αριθμός πλοίων.
Στη ΔΝΕ υπάγονται: η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), η Σχολή Διοικήσεως Επιτελών Π.Ν (ΣΔΕΠΝ), τα Κέντρα Εκπαίδευσης «ΠΑΛΑΣΚΑΣ» και «ΠΟΡΟΣ», η Υπηρεσία Ναυτονομίας (ΥΝΑ) και η Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος. [2]
Ασκήσεις: Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, το ΠΝ διεξάγει ασκήσεις διάφορης κλίμακας σε εθνικό, συμμαχικό ή διακρατικό επίπεδο καθώς και βολές οπλικών συστημάτων σε σενάρια υψηλής δυσκολίας, κυρίως στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ). Σε τακτά χρονικά διαστήματα διεξάγονται οι εθνικές τεχνικές ασκήσεις μεσαίας κλίμακας «ΚΑΤΑΙΓΙΣ» και «ΛΑΙΛΑΨ» από το Αρχηγείο Στόλου καθώς και οι μικρής κλίμακας «ΑΣΤΡΑΠΗ» της Διοίκησης Φρεγατών, «ΟΡΜΗ» της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών, «ΒΡΟΝΤΗ» της Διοίκησης Κανονιοφόρων, «ΝΗΡΗΙΣ» της Διοίκησης Υποβρυχίων, «ΓΡΙΠΟΣ» της Διοίκησης Ναρκοπολέμου, «ΚΥΜΑ» της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και «ΑΙΓΙΑΛΟΣ» της Διοίκησης Αμφίβιων Δυνάμεων σε συνεργασία με την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών (32 ΤΑΞΠΝ).
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΦΡΕΓΑΤΩΝ
Η Διοίκηση Φρεγατών (ΔΦΓ) είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη Διοίκηση του ΑΣ με έδρα το ΝΣ. Ο Διοικητής Φρεγατών και οι Διοικητές Μοιρών Φρεγατών (ΔΜΦ/Γ 1 και 2) προβλέπεται να ασκούν επιχειρησιακό έλεγχο επί πολεμικών πλοίων άλλων Διοικήσεων του ΑΣ ως Διοικητές Μικτών Ομάδων Κρούσης καθώς και Μονάδων άλλων Κλάδων των ΕΕΔ ως Διοικητές της Ομάδας Κρούσης Ταχείας Αντιδράσεως. Τα πλοία της ΔΦΓ χωρίζονται σε δύο Μοίρες Φρεγατών (ΜΦ/Γ 1 και 2) και επιχειρούν μαζί με τα Πλοία Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) της Διοίκησης Μοίρας Υποστήριξης (ΔΜΥ) [3]. H ΔΦΓ διαθέτει 4 φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ-200ΗΝ κλάσης ΥΔΡΑ και 9 φρεγάτες τύπου S κλάσης ΕΛΛΗ, εκ των οποίων οι 6 έχουν υποβληθεί σε πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (EMZ). Στο πλαίσιο της Νέας Δομής Δυνάμεων (ΝΔΔ) 2013-2028, ο αριθμός των φρεγατών μειώνεται σε 12 με τον παροπλισμό μίας εκ των μη εκσυγχρονισμένων φρεγατών τύπου S, μετά τον παροπλισμό της ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ (F463) στις 18 Φεβρουαρίου 2013. [4] Οι 4 φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ-200ΗΝ, εκτοπίσματος 3.400 τόνων, είναι οι εξής:
ΥΔΡΑ (F452)
ΣΠΕΤΣΑΙ (F453)
ΨΑΡΑ (F454)
ΣΑΛΑΜΙΣ (F456)
Ο οπλισμός των Φ/Γ του τύπου περιλαμβάνει πυροβόλο Mk45 Mod2A των 127mm/54cal, Σύστημα Κατακόρυφης Εκτόξευσης Κατευθυνομένων Βλημάτων (GMVLS) Mk48 Mod2 για 16 βλήματα κατά εναέριων στόχων NATO Sea Sparrow (NSSM) RIM-7Μ, 2×4 κάνιστρα Mk141 με βλήματα επιφανείας-επιφανείας RGM-84 Harpoon, δύο Οπλικά Συστήματα Εγγύς Άμυνας (CIWS) Phalanx Mk15 των 20mm, δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mk32 Mod5 των 324mm, σύστημα εξαπόλυσης αναλωσίμων αντιμέτρων Mk36 Mod2 SRBOC και οργανικό ελικόπτερο S-70B/B6 Aegean Hawk. To GMVLS Mk48 Mod2 έχει πιστοποιηθεί στην εκτόξευση αντιαεροπορικών Εξελιγμένων Βλημάτων Sea Sparrow (ESSM) RIM-162C. O κύριος ηλεκτρονικός εξοπλισμός περιλαμβάνει 3D ραντάρ έρευνας MW08 και επιφανείας DA08, Σύστημα Ελέγχου Όπλων Διπλού Κατευθυντήρα (DDWCS) STIR 180, Σόναρ Μεταβλητού Βάθους (VDS) DE1160, Σύστημα Ηλεκτρονικών Αντιμέτρων (ECM) APECS ΙΙ, σύστημα πληροφοριών-επικοινωνιών (COMINT) Τelegon 10, ζεύξης δεδομένων Link-11, ολοκληρωμένων σε Σύστημα Διαχείρισης Μάχης STACOS Mod2. Οι 9 φρεγάτες τύπου S, εκτοπίσματος 3.500 τόνων, είναι οι εξής:
ΕΛΛΗ (F450)
ΛΗΜΝΟΣ (F451)
ΑΔΡΙΑΣ (F459)
ΑΙΓΑΙΟΝ (F460)
ΝΑΒΑΡΙΝΟ (F461)
ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F462)
ΚΑΝΑΡΗΣ (F464)
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (F465)
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F466)
Οι τρεις τελευταίες Φ/Γ μαζί με την παροπλισθείσα ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ (F463) αποκτήθηκαν από τα ολλανδικά αποθέματα μεταξύ 2000-2003 και δεν έχουν υποβληθεί σε πρόγραμμα ΕΜΖ, όπως οι έξι πρώτες που παραδόθηκαν εκσυγχρονισμένες στο ΠΝ μεταξύ 2006-2009. Ο οπλισμός των Φ/Γ του τύπου περιλαμβάνει πρώραιο πυροβόλο Compact των 76mm/62cal, περιστρεφόμενο εκτοξευτή Mk29 για οκτώ βλήματα NATO Sea Sparrow (NSSM) RIM-7P BlockII με συνολικό απόθεμα 24 βλημάτων, 2×4 κάνιστρα Mk141 βλημάτων επιφανείας-επιφανείας RGM-84G Harpoon, δύο CIWS Phalanx Mk15 των 20mm, δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες Mk32 των 324mm και οργανικό ελικόπτερο ΑΒ-212ASW/EW. Στις Φ/Γ ΕΛΛΗ (F450) και ΛΗΜΝΟΣ (F451) έχει εγκατασταθεί δεύτερο πυροβόλο Compact των 76mm/62cal και CIWS Phalanx Mk15 επί του υποστέγου ελικοπτέρων. Με την εφαρμογή του προγράμματος ΕΜΖ, οι 6 Φ/Γ τύπου S απέκτησαν, μεταξύ άλλων, ραντάρ επιτήρησης Variant και ναυτιλίας BridgeMaster E, ραντάρ ελέγχου βολής LIROD Mk2, ηλεκτροπτικό σύστημα ελέγχου βολής MIRADOR, ραντάρ έρευνας επιφανείας Χαμηλής Πιθανότητας Υποκλοπής (LPI) SCOUT Mk2, σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) τύπου CS-3701 και ζεύξη δεδομένων Link-11, ολοκληρωμένων σε Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) τύπου TACTICOS. Σε τέσσερις Φ/Γ προστέθηκε εξοπλισμός Αυτόματης Εξαπόλυσης Αναλωσίμων (ALEX) και δύο μονάδων Mk137 των 6 φυσιγγίων 130mm, στις δύο υπάρχουσες του συστήματος Μk36 RBOC. Oι ΕΛΛΗ (F450) και ΛΗΜΝΟΣ (F451) διέθεταν ήδη ανάλογο εξοπλισμό.
Για την εκπλήρωση της αποστολής της, η Διοίκηση Μοίρας Υποστήριξης (ΔΜΥ) διαθέτει σήμερα τρία Πλοία Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ), το πετρελαιοφόρο ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ (A374), εκτοπίσματος 13.400 τόνων και τα μικρότερα ΠΓΥ ΑΞΙΟΣ (Α464) και ΑΛΙΑΚΜΩΝ (A470) Τύπου 701C. Το ΠΓΥ ΑΞΙΟΣ (Α464) αναμένεται να παροπλισθεί σύντομα στο πλαίσιο της ΝΔΔ 2013-2028. To ελληνικής ναυπήγησης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ (A374) αποτελεί το πλοίο με το μεγαλύτερο εκτόπισμα σε υπηρεσία με το ΠΝ και μπορεί να υποστηρίξει πλήρως την αποστολή μιας ΜΦ/Γ σε μεγάλες αποστάσεις, καλύπτοντας τις ανάγκες της σε ανεφοδιασμό καυσίμου και παροχής πλήρους υλικοτεχνικής υποστήριξης. Το πλοίο έχει επίσης υψηλή ικανότητα αυτονομίας να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, καθαρό νερό και έτοιμα γεύματα ενώ διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο και ιατρικές εγκαταστάσεις επί του σκάφους. Μπορεί να εξυπηρετήσει δύο πλοία ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας τέσσερις σταθμούς αναπλήρωσης στη θάλασσα/καυσίμου στη θάλασσα (RAS/FAS) αμφίπλευρα. Ο οπλισμός του περιλαμβάνει πρωραίο CIWS Phalanx Mk15 Mod12 των 20 mm, τέσσερα πυροβόλα των 20mm, δύο πολυβόλα 12,7mm και οκτώ των 7,62mm.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ
Η πρώτη πολεμική επιχείρηση υποβρυχίου με τορπίλη στην παγκόσμια ναυτική ιστορία εκτελέστηκε από το ΠΝ όταν στις 9 Δεκεμβρίου 1912, το υποβρύχιο ΔΕΛΦΙΝ με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Στέφανο Παπαρρηγόπουλο επιτέθηκε εναντίον του τουρκικού θωρηκτού MECIDIYE στο βόρειο Αιγαίο. Η Διοίκηση Υποβρυχίων (ΔΥ) διαθέτει σήμερα σε υπηρεσία 7 υποβρύχια και βρίσκεται σε αναμονή για την παράδοση τουλάχιστον 4 ακόμα. Το έμψυχο δυναμικό της ΔΥ αριθμεί περί τα 500 μόνιμα στελέχη, εκ των οποίων τα 250 περίπου αποτελούν τα πληρώματα των υποβρυχίων και τα υπόλοιπα 250 (πρώην πληρώματα των Υ/Β) έχουν επωμιστεί με την ευθύνη της οργανώσεως της ΔΥ, την εκπαίδευση που εκτελείται από τη Σχολή Υποβρυχίων (ΣΥΒ), την σχεδίαση των ασκήσεων και αποστολών, καθώς και με σημαντικό μέρος της υποστηρίξεως, συντηρήσεως και επισκευής των μέσων στη Βάση Υποβρυχίων (ΒΥ). Η ΔΥ διαθέτει το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120), αρχικό υποβρύχιο Τύπου 214 και βρίσκεται σε στάση αναμονής για την παράδοση των ελληνικής ναυπήγησης, ΠΙΠΙΝΟΣ (S121), ΜΑΤΡΩΖΟΣ (S122) και ΚΑΤΣΩΝΗΣ (S123). Η παράδοση των υποβρυχίων θεωρείται αναγκαία για την κάλυψη των τομέων περιπολίας, σύμφωνα με τα υφιστάμενα Επιχειρησιακά Σχέδια. Ο οπλισμός των υποβρυχίων Τύπου 214, εκτοπίσματος σε κατάδυση 1.858 τόνων, περιλαμβάνει 8 τορπιλοσωλήνες με δυνατότητα βολής 16 τορπιλών εναντίον στόχων επιφανείας και Υ/Β, καθώς και δυνατότητα βολής κατευθυνομένων βλημάτων και ναρκοθέτησης. Το Υποθαλάσσιο Σύστημα Ολοκληρωμένων Αισθητήρων (ISUS) 90-15 ενσωματώνει όλους τους υπερσύγχρονους ακουστικούς και μη αισθητήρες του Υ/Β. Καινοτομία των Υ/Β του τύπου αποτελεί το Σύστημα Αναερόβιας Πρόωσης (ΑΙΡ), το οποίο παρέχει δυνατότητα περιπολίας 14 ημερών χωρίς ανάδυση στην επιφάνεια και κατ΄επέκταση κίνδυνο εντοπισμού. Συγκριτικά με τα Υ/Β Τύπου 209, τα Υ/Β Τύπου 214 έχουν τετραπλάσια ακτίνα δράσης σε κατάδυση και δεκάδες φορές χαμηλότερη ακουστική υπογραφή. Οι επιχειρήσεις που δύναται να διεξάγουν τα Υ/Β Τύπου 214 είναι:
Eπιχειρήσεις εναντίον στόχων επιφανείας
Επιχειρήσεις εναντίον Υ/Β
Επιχειρήσεις επιτήρησης και τακτικής αναγνώρισης
Συγκαλυμμένες επιχειρήσεις
Επιχειρήσεις ναρκοθέτησης
Επιχειρήσεις υποστήριξης ναυτικής δύναμης
Η ΔΥ διαθέτει 3 εκσυγχρονισμένα υποβρύχια Tύπου 209/1100, εκτοπίσματος 1.236 τόνων σε κατάδυση:
ΝΗΡΕΥΣ (S111)
ΤΡΙΤΩΝ (S112)
ΠΡΩΤΕΥΣ (S113)
Tα Υ/Β διαθέτουν 8 τορπιλοσωλήνες των 533mm για εκτόξευση 14 τορπιλών SST4, SUT και Μk37 Μod2. Mετά την εφαρμογή προγράμματος ΕΜΖ, το οποίο στο μεγαλύτερο βαθμό εκτελέσθηκε από προσωπικό του ΠΝ στο ΝΣ, τα Υ/Β Τύπου 209/1100 απέκτησαν δυνατότητα εκτόξευσης βλημάτων κατά στόχων επιφανείας UGM-84D Block 1C Harpoon. Στα Υ/Β εγκαταστάθηκε σύστημα sonar χαμηλών συχνοτήτων με πλευρική διάταξη υδροφώνων (Flank Aray Sonar) PSU 83-90, σύστημα διαχείρισης τακτικών δεδομένων και ελέγχου βολής ΚΑΝΑΡΗΣ, το οποίο αποτελεί αποτελεί τελειοποίηση σχετικού προγράμματος του Γραφείου Έρευνας και Τεχνολογίας Ναυτικού (ΓΕΤΕΝ) καθώς και αναβαθμισμένος εξοπλισμός ναυτιλίας, επικοινωνιών και ESM/ECM. Η ΔΥ διαθέτει επίσης 4 υποβρύχια Τύπου 209/1200, εκτοπίσματος 1285 τόνων σε κατάδυση:
ΠΟΣΕΙΔΩΝ (S116)
ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ (S117)
[ΩΚΕΑΝΟΣ (S118)]
ΠΟΝΤΟΣ (S119)
Tα Υ/Β διαθέτουν 8 τορπιλοσωλήνες των 533mm για εκτόξευση 14 τορπιλών SST4, SUT και Μk37 Μod2. Η εφαρμογή προγράμματος ΕΜΖ περιορίστηκε στο ΩΚΕΑΝΟΣ (S118), οι δοκιμές του οποίου εκκρεμούν. Το Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ (S118) απέκτησε μεταξύ άλλων Σύστημα Αναερόβιας Πρόωσης (AIP), δυνατότητα βολής κατευθυνομένων βλημάτων Sub-Harpoon, ζεύξη δεδομένων Link-11 και σύγχρονους αισθητήρες ναυτιλίας και επικοινωνιών. Τα πληρώματα της ΔΥ έχουν διακριθεί σε πλήθος συμμαχικών ασκήσεων. Ενδεικτικά, το Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ (S113) κατάφερε εύστοχο πλήγμα κατά πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κρούσης (SSN) κλάσης Los Angeles του Ναυτικού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της άσκησης «DOGFISH-2002» ενώ το ΝΗΡΕΥΣ (S111) σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις στην κορυφαία ανθυποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ «ΝΟΒLE MANTA-2012» απέναντι σε πιο σύγχρονες μονάδες.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΑΧΕΩΝ ΣΚΑΦΩΝ
Η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ) αποτελεί την αιχμή του δόρατος και τη δύναμη άμεσης αντίδρασης του ΠΝ στο Αιγαίο . Η ΔΤΣ με έδρα την Αμφιάλη είναι οργανωμένη για λόγους διοικητικής ευελιξίας, εκπαίδευσης και υποστήριξης σε τρεις Μοίρες ΤΠΚ ωστόσο σε περίοδο επιχειρήσεων κάθε πυραυλάκατος δρα μεμονωμένα από συγκεκριμένες θέσεις απόκρυψης («αγκίστρωση») χωρίς εκπομπές ραντάρ ή επικοινωνιών με σκοπό την εξαπόλυση βλημάτων στους στόχους, χωρίς ποτέ να αντιληφθούν την παρουσία τους. Σημειώνεται πως η πρώτη εκτόξευση κατευθυνόμενου βλήματος MM-38 Exocet παγκοσμίως εκτελέστηκε από πυραυλάκατο τύπου Combattante II του ΠΝ. Η ΔΤΣ διαθέτει 4 πυραυλακάτους τύπου Super Vita, εκτοπίσματος 550 τόνων:
ΡΟΥΣΣΕΝ (P67)
ΔΑΝΙΟΛΟΣ (P68)
ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ (P69)
ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (P70)
[PIΤΣΟΣ (Ρ71)]
H ναυπήγηση του πέμπτου ΤΠΚ PIΤΣΟΣ (Ρ71) έχει ολοκληρωθεί ενώ σε αναστολή βρίσκεται η ναυπήγηση του έκτου και έβδομου, ΒΛΑΧΑΚΟΣ (Ρ72) και ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (Ρ73) αντίστοιχα, λόγω των γνωστών προβλημάτων της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας. Ο οπλισμός των ΤΠΚ Super Vita περιλαμβάνει πρωραίο πυροβόλο Super Rapid των 76mm/62cal, 8 κατευθυνόμενα βλήματα MM-40 Exocet Block 2 ή Βlock3 από το τρίτο σκάφος, Οπλικό Σύστημα Κατευθυνομένων Βλημάτων (GMWS) Mk31 RAM με 21 βλήματα RIM-116 Block 1A σε περιστρεφόμενο φορέα εκτόξευσης Mk49, δύο μονούς πυργίσκους πυροβόλου Single 30/SAFS των 30mmx173 και σύστημα ALEX με δύο μονάδες Mk137 των 6 φυσιγγίων 130mm. H έκδοση Block 3 του βλήματος MM-40 Εxocet θεωρείται η πλέον προηγμένη καθώς υπερδιπλασιάζεται η μέγιστη ακτίνα βολής σε 180km από 72km του Block 2 ενώ εισάγεται η δυνατότητα προσβολής επάκτιων στόχων. To GMWS RAM δοκιμάστηκε σε σχεδόν πραγματικές συνθήκες όταν κατά τη διάρκεια άσκησης στο ΠΒΚ στις 11 Ιουνίου 2007, η ΤΠΚ ΡΟΥΣΣΕΝ (P67) εκτόξευσε τρία βλήματα RIM-116 Block 1A κατά επερχόμενου βλήματος ΜΜ-38 Exocet, το οποίο πέρασε τον αρχικό στόχο. Τακτική του ΠΝ κατά την εκτέλεση βολών είναι η ανάπτυξη ναυτικών μονάδων πίσω από το στόχο έτσι ώστε τα πληρώματα να εκπαιδεύονται στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση εισερχομένων βλημάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ΤΠΚ ΡΟΥΣΣΕΝ (P67) κατέστρεψε το βλήμα MM-38 Exocet που προσέγγιζε σε ελάχιστο ύψος (sea-skimming) και απόσταση δύο μιλίων με το πρώτο RAM, καθιστώντας περιττές τις δοκιμές αποδοχής του συστήματος που είχαν προγραμματισθεί μερικούς μήνες αργότερα.
O ηλεκτρονικός εξοπλισμός των ΤΠΚ Super Vita περιλαμβάνει 3D ραντάρ ΜW08, ραντάρ επιτήρησης Variant και ναυτιλίας BridgeMaster E, ραντάρ ελέγχου βολής LIROD Mk2, ηλεκτροπτικό σύστημα ελέγχου βολής MIRADOR, ραντάρ έρευνας επιφανείας Χαμηλής Πιθανότητας Υποκλοπής (LPI) SCOUT Mk2, σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) τύπου DR300SLW και ζεύξη δεδομένων Link 11, ολοκληρωμένων σε Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) τύπου TACTICOS με 3 Κονσόλες Χειριστή Πολλαπλών λειτουργιών (MOC) Mk3. Η ΔΤΣ διαθέτει 4 πυραυλακάτους τύπου Combattante IIIΑ, εκτοπίσματος 429 τόνων:
ΛΑΣΚΟΣ (Ρ20)
ΜΠΛΕΣΣΑΣ (Ρ21)
[ΜΥΚΟΝΙΟΣ (P22)]
ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ (Ρ23)
Η ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ (P22) υπέστη σημαντικές φθορές από πυρκαγιά το 2010 και αναμένεται να παροπλισθεί, σύμφωνα με τη ΝΔΔ 2013-2025. Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει δύο πυροβόλα Compact των 76mm/62cal, τέσσερις εκτοξευτές κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας-επιφανείας ΜΜ-38 Εxocet, δύο πυργίσκους δίδυμων πυροβόλων EMERLEC των 30mm και δύο τορπιλοσωλήνες TORO S-5/3 για τορπίλες ενσύρματης καθοδήγησης SST4 των 533mm. Mετά την εφαρμογή προγράμματος ΕΜΖ, οι ΤΠΚ απέκτησαν σύστημα ALEX με δύο μονάδες Mk137 των 6 φυσιγγίων 130mm. O ηλετρονικός εξοπλισμός περιλαμβάνει ραντάρ επιτήρησης Variant και ναυτιλίας BridgeMaster E, ραντάρ ελέγχου βολής LIROD Mk2, ηλεκτροπτικό σύστημα ελέγχου βολής MIRADOR, ραντάρ έρευνας επιφανείας Χαμηλής Πιθανότητας Υποκλοπής (LPI) SCOUT Mk2, σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) τύπου DR300SLW και ζεύξη δεδομένων Link 11, ολοκληρωμένων σε Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) τύπου TACTICOS με 4 Κονσόλες Χειριστή Πολλαπλών λειτουργιών (MOC) Mk3. Επιπλέον εγκαταστάθηκε ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνιών WISPR-Net. Η ΔΤΣ διαθέτει 5 πυραυλακάτους Combattante IIIB, εκτοπίσματος 429 τόνων:
ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ (Ρ24)
ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ (Ρ26)
ΞΕΝΟΣ (Ρ27)
ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ28)
ΣΤΑΡΑΚΗΣ (Ρ29)
Ο οπλισμός των ΤΠΚ του τύπου περιλαμβάνει δύο πυροβόλα Compact των 76mm/62cal, έξι εκτοξευτές κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας-επιφανείας Penguin Mk2 Mod3, δύο πυργίσκους δίδυμων πυροβόλων EMERLEC των 30mm και δύο τορπιλοσωλήνες TORO S-5/3 για τορπίλες ενσύρματης καθοδήγησης SST4 των 533mm. H ΔΤΣ διαθέτει 3 πυραυλακάτους Τύπου S148, εκτοπίσματος 265 τόνων:
BOTΣΗΣ (Ρ72)
ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ73)
ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ (P75)
Ο οπλισμός των ΤΠΚ του τύπου περιλαμβάνει πρώραιο πυροβόλο Compact των 76mm/62cal, τέσσερις εκτοξευτές κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας-επιφανείας ΜΜ-38 Εxocet, πλην του ΤΠΚ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ (P75) που φέρει τέσσερις εκτοξευτές βλημάτων Harpoon, πυροβόλο Βofors των 40mm/L70 και δυνατότητα πόντισης ναρκών. Το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) αποφάσισε το 2008 την ένταξη των 6 παράκτιων περιπολικών που επιχειρούν μονίμως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στη ΔΤΣ, συγκεκριμένα των τεσσάρων πρώην τορπιλακάτων ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ (Ρ196), ΚΥΚΝΟΣ, (Ρ198), ΠΗΓΑΣΟΣ (Ρ199), ΤΟΞΟΤΗΣ (Ρ228) και των περιπολικών ΑΝΤΩΝΙΟΥ (P286) και ΣΤΑΜΟΥ (P287). Τα συγκεκριμένα πλοία χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για την εκπαίδευση των νέων αξιωματικών της ΔΤΣ στην περιοχή του Αιγαίου.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΩΝ
Η Διοίκηση Κανονιοφόρων (ΔΚ/Φ) έχει ως αποστολή την επιτήρηση και τον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων καθώς και την έγκαιρη προειδοποίηση για ενδεχόμενη εχθρική ενέργεια στο νησιωτικό χώρο. Η ΔΚ/Φ διαθέτει δέκα κανονιοφόρους, εκ των οποίων οι οκτώ είναι σύγχρονες, ελληνικής ναυπήγησης, με δυνατότητα υποστήριξης ομάδας Ειδικών Δυνάμεων. Συγκεκριμένα διαθέτει τέσσερις Κ/Φ ελληνικής σχεδίασης και ναυπήγησης τύπου Osprey-56A, εκτοπίσματος 575 τόνων:
ΜΑΧΗΤΗΣ (Ρ266)
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ(Ρ267)
ΑΗΤΤΗΤΟΣ (Ρ268)
ΚΡΑΤΑΙΟΣ (Ρ269)
Ο οπλισμός των Κ/Φ του τύπου περιλαμβάνει πρώραιο πυροβόλο Compact των 76mm/62cal, πυροβόλο Breda Τύπου 564 των 40mm/L70, δύο Rheinmetall Mk20 των 20mm/90cal, δύο βάσεις φορητών αντιαεροπορικών βλημάτων Stinger και δύο μονάδες εκτόξευσης θερμοβολίδων Mk137 SRBOC. Κάθε Κ/Φ του τύπου έχει δυνατότητα μεταφοράς και πόντισης ναρκών Mk55 καθώς και δύο Άκαμπτες Ελαστικές Λέμβους (RIB) για μεταφορά 21 Καταδρομέων. O ηλετρονικός εξοπλισμός περιλαμβάνει ραντάρ επιτήρησης Variant και ναυτιλίας BridgeMaster E, ραντάρ ελέγχου βολής LIROD Mk2, ηλεκτροπτικό σύστημα ελέγχου βολής MIRADOR, ραντάρ έρευνας επιφανείας Χαμηλής Πιθανότητας Υποκλοπής (LPI) SCOUT Mk2, σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) τύπου DR300SLW και ζεύξη δεδομένων Link 11, ολοκληρωμένων σε Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) τύπου TACTICOS με 3 Κονσόλες Χειριστή Πολλαπλών λειτουργιών (MOC) Mk3. Oι Κ/Φ τύπου Osprey-55, επίσης ελληνικής ναυπήγησης, είναι οι:
ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ (Ρ18)
ΝΑΥΜΑΧΟΣ(Ρ19)
ΚΑΣΟΣ (Ρ57)
ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ (Ρ61)
Οι ΚΑΣΟΣ (P57) και ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ (P61) έχουν εκτόπισμα 550 τόνων και αποτελούν σχεδιαστική εξέλιξη των ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ (Ρ18) και ΝΑΥΜΑΧΟΣ (P19), εκτοπίσματος 515 τόνων, ωστόσο ο οπλισμός είναι κοινός και περιλαμβάνει πρώραιο πυροβόλο Compact των 76mm/62cal, πυροβόλο Breda Τύπου 564 των 40mm/L70, δύο Rheinmetall Mk20 των 20mm/90cal, δύο φορητά αντιαεροπορικά βλήματα Stinger και 4 τριπλές μονάδες εκτόξευσης αναλωσίμων αντιμέτρων Wegmann. Κάθε Κ/Φ του τύπου έχει δυνατότητα μεταφοράς και πόντισης ναρκών (30 Μk6 ή 20 Μk18 ή 12 Μk55) καθώς και ειδική εσωτερική διάταξη με θύρα για άφεση και ανάκτηση λέμβου RHIB. Η Κ/Φ ΚΑΣΟΣ (πρώην ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ) ήταν το πρώτο πλοίο που έφτασε στην περιοχή των Βραχονησίδων Ίμια κατά την Ελληνοτουρκική κρίση τον Ιανουαρίο του 1996 ενώ το 2005 αποφασίστηκε η μετονομασία του πλοίου με σκοπό να τιμηθεί η μαρτυρική νήσος, στην περιοχή του οποίου επιχειρεί το πλοίο. Η σύνθεση της ΔΚ/Φ συμπληρώνεται από τις Κ/Φ ΤΟΛΜΗ (Ρ229) και ΟΡΜΗ (Ρ230) τύπου Asheville, εκτοπίσματος 265 τόνων. Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει δύο πυροβόλα των 40mm/L70, δύο πολυβόλα 12,7mm, σύστημα διεύθυνσης βολής Mk63 και 4 τριπλές μονάδες εκτόξευσης αναλωσίμων αντιμέτρων Wegmann.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΜΦΙΒΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Η Διοίκηση Αμφιβίων Δυνάμεων (ΔΑΔ) αποτελεί τη Διοίκηση Ομάδος Πλοίων στην οποία εντάσσονται oι κύριες αμφίβιες δυνάμεις (Αρματαγωγά, Πλοία Ταχείας Μεταφοράς) και αποβατικών ακάτων (ΑΒΑΚ). Η Μοίρα Αρματαγωγών έχει στη διάθεσή της πέντε αρματαγωγά ελληνικής σχεδίασης και ναυπήγησης:
ΧΙΟΣ (L173)
ΣΑΜΟΣ (L174)
ΙΚΑΡΙΑ(L175)
ΛΕΣΒΟΣ, (L176)
ΡΟΔΟΣ (L177)
Ο οπλισμός των Α/Γ του τύπου περιλαμβάνει πρώραιο πυροβόλο Compact των 76mm/62cal, δύο δίδυμα αντιαερoπορικά BOFORS 40L/70 και δύο αντιαεροπορικά πυροβόλα των 20mm/90cal. Έχουν μέγιστη μεταφορική ικανότητα 22 μέσων αρμάτων μάχης Leopard-1A5, τεθωρακισμένων και τροχοφόρων οχήματων ανάλογα με την επιχείρηση μεταφοράς, 287 Πεζοναύτες, και δυνατότητα άφεσης τεσσάρων ΑΒΑΚ και αριθμού λεμβών. Το ΠΝ διαθέτει 4 αερόστρωμνα Πλοία Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) τύπου Zubr:
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ (L-180)
[ΙΘΑΚΗ (L-181)]
ΚΕΡΚΥΡΑ (L-182) και
ΖΑΚΥΝΘΟΣ (L-182)
Στο πλαίσιο της ΝΔΔ 2013-2025 αναμένεται ο παροπλισμός του ΠΤΜ ΙΘΑΚΗ (L-181). Ο οπλισμός των ΠΤΜ περιλαμβάνει δύο πυργίσκους πυροβόλων ΑΚ-630Μ τύπου Gatling των 30mm/54cal και ΑΚ 630 εξάκαννα Gatling των 30mm και δύο ανασυρόμενα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών MS-227 Ogon με 22 ρουκέτες των 140mm. Έχουν μέγιστη μεταφορική ικανότητα 500 Πεζοναυτών ή δέκα τεθωρακισμένων οχημάτων.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑΡΚΟΠΟΛΕΜΟΥ
Με το παροπλισμό των τελευταίων μουσειακών ναρκαλιευτικών, η Διοίκηση Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ) παραμένει ίσως για πρώτη φορά αποκλειστικά με σύγχρονα πλοία στο δυναμικό της και διαθέτει σήμερα δύο ναρκοθηρευτικά αμερικανικής προέλευσης τύπου Osprey και δύο ναρκοθηρευτικά βρετανικής προέλευσης τύπου ΗUNT, τα οποία είναι σε θέσει να διεξάγουν τόσο επιχειρήσεις ναρκαλιείας όσο και ναρκοθηρίας. Τα δύο Ν/ΘΗ τύπου Osprey, εκτοπίσματος 973 τόνων, είναι τα:
EYNIKH (Μ61)
KAΛΥΨΩ (Μ64)
O ναρκοθηρευτικός εξοπλισμός αποτελείται από σόναρ μεταβλητού βάθους τύπου AN/SQQ-32(V)2 και τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα εξουδετέρωσης ναρκών τύπου AN/SLQ-48 (Mine Neutralization Vehicle). Tα Ν/ΘΗ διαθέτουν βαρούλκο τριών τυμπάνων για ρυμούλκηση του ναρκαλιευτικού Γρίπου Μεγάλου Βάθους Μονού Πλοίου (SSDS) ΑΝ/SLQ-53. Ο οπλισμός τους περιορίζεται σε δύο πολυβόλα Browning 12,7mm. Τα Ν/ΘΗ είναι κατασκευασμένα από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP). Τα δύο Ν/ΘΗ τύπου Ηunt, εκτοπίσματος 750 τόνων, είναι τα:
ΕΥΡΩΠΗ (M62)
ΚΑΛΛΙΣΤΩ (M63)
Τα Ν/ΘΗ τύπου Ηunt είναι εξοπλισμένα με sonar Τύπου 2193 και δύο τηλεχειριζόμενα υποβρύχια οχήματα εξουδετέρωσης ναρκών τύπου PAP-104/105 (Remote Control Mine Disposal Vehicle System: RCMDVS). Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει πρώραιο πυροβόλο Oerlikon DES-30B των 30mm/75cal και δύο πολυβόλα των 7,62mm.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Στη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) υπάγονται δύο Μοίρες Ελικοπτέρων, η Σχολή Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΣΕΝ), η Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρώνι (BEΝ/ΝΟΚ) και ο Ελικοσταθμός Αμφιάλης. Η 1η Μοίρα Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΜΕΝ-1) διαθέτει 10 ελικόπτερα AB-212, εκ των οποίων τα 8 είναι ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW) με ποντιζόμενο σόναρ ΑΝ/ΑQS-13Β και τα δύο ηλεκτρονικού πολέμου (ΕW), τα οποία έχουν βαφτεί σε χρώματα χαμηλής ορατότητας. Mετά την Κρίση των Ιμίων, τα AB-212 ASW απέκτησαν βάση για πολυβόλα MG3 των 12,7mm στην πλευρική θύρα, αποτέλεσμα συνεργασίας στελεχών του ΠΝ με την ΕΒΟ που κωδικοποιήθηκε διεθνώς ως KVG-96 προς τιμή των ηρώων Αξιωματικών Καραθανάση, Βλαχάκου, Γιαλοψού. H MΕΝ-1 διαθέτει επίσης δύο παλαιά ελικόπτερα SA-319 Alouette III για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η 2η Μοίρα Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΜΕΝ-2) διαθέτει 8 ελικόπτερα S-70B6 και 3 ελικόπτερα S-70B Aegean Hawk. O βασικός εξοπλισμός αποστολής περιλαμβάνει ποντιζόμενο σόναρ AN/AQS-18(V)3 (HELRAS στα S-70B), ραντάρ έρευνας επιφανείας, AN/APS-143(V)3, σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) AN/ALR-606(V)2 (LR-100 στα S-70B), σύστημα διαχείρισης αποστολής AN/ASN-150(V) και σύστημα Υπέρυθρης Πρόσθιας Παρατήρησης AN/ AAQ-22Q SAFIRE (AN/AAS-44 FLIR/LRD στα S-70B).
Tα ελικόπτερα S-70B/B6 Αegean Hawk διαθέτουν ικανότητα μεταφοράς και εκτόξευσης κατευθυνόμενου βλήματος αέρος-επιφανείας (ASM) Penguin Mk2 Mod7 και δύο τορπιλών Mk46 Mod5, συνήθως όμως μεταφέρεται εξωτερική δεξαμενή καυσίμου αντί της δεύτερης τορπίλης. Ενδεικτικά, το S-70B-6 με φορτίο δύο τορπιλών και εξωτερική δεξαμενή καυσίμου, μπορεί να παραμείνει σε απόσταση 50NM (92,6km) από το πλοίο, εκτελώντας επιχειρήσεις ASW επί 3,5 ώρες με 50% του χρόνου σε αιώρηση και να επιστρέψει διατηρώντας 10% υπόλοιπο καυσίμου. Λόγω προηγμένου εξοπλισμού, τα 3 ελικοπτέρα S-70B Aegean Hawk έχουν πρόσθετη δυνατότητα μεταφοράς φορέα εκτόξευσης τεσσάρων βλημάτων ΑGM-114M Hellfire II με πολεμική κεφαλή εκτόνωσης θραυσμάτων ή AGM-114K1 Ηellfire με διπλή αντιαρματική κεφαλή. Στις 24 Ιανουαρίου 1913, Ελληνικό υδροπλάνο με πλήρωμα τον Υπολοχαγό Μιχαήλ Μουτούση και το Σημαιοφόρο Αριστείδη Μωραϊτίνη αποθαλασσώθηκε από τον κόλπο του Μούδρου της Λήμνου και πέταξε πάνω από τη ναυτική βάση του τουρκικού στόλου στο Ναγαρά των Δαρδανελίων, ρίχνοντας χειροβομβίδες πάνω στα τουρκικά πλοία. Αυτή ήταν η πρώτη παγκοσμίως αποστολή ναυτικής συνεργασίας. Το ΠΝ δε διαθέτει σήμερα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας μετά την καθήλωση του τελευταίου P-3B Orion και τη διάλυση της 353 Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας (ΜΝΑΣ) το 2009.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΑΚΤΙΑΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το ΠΝ διαθέτει από το 1993 δύο επάκτιες συστοιχίες κατευθυνομένων βλημάτων ΜΜ-40 Exocet Βlock 2 επί φορτηγών οχημάτων Renault TRM10000, συγκεκριμένα τη Συστοιχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων 1 (ΣΚΒ-1) στη Λήμνο και τη ΣΚΒ-2 στη Σκύρο. Στις 18 Νοεμβρίου 2009, η ΣΚΒ-2 εκτέλεσε για πρώτη φορά βολή παλαιότερου βλήματος επιφανείας-επιφανείας ΜΜ-38 Exocet στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, η οποία έπληξε το παροπλισμένο ναρκαλιευτικό ΑΙΓΛΗ (Μ246) σε απόσταση 31km. Ακολούθησε δεύτερη βολή στις 16 Φεβρουαρίου 2013, στο πλαίσιο συνδυασμένης ασκήσεως, η οποία έπληξε επιτυχώς την παροπλισμένη κανονιοφόρο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (P64). Σημειώνεται πως το βλήμα ΜΜ-40 Block 2 επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 72km έναντι 38km των παλαιοτέρων ΜΜ-38.
ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Το ΠΝ διαθέτει δύο κινητά αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς (SHORADS) Crotale NG/GR για την παροχή αντιαεροπορικής προστασίας των Ναυστάθμων Σαλαμίνας και Κρήτης από ιπτάμενους στόχους και βλήματα σε χαμηλά και μεσαία ύψη. Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε ρυμουλκούμενο όχημα και περιλαμβάνει ραντάρ έρευνας TSM 2630, ραντάρ ανίχνευσης και FLIR εγκλωβισμού εμβέλειας 20km. Το Crotale NG/GR εκτοξεύει οκτώ βλήματα VT-1 μέγιστου βεληνεκούς 11km από δύο φορείς των τεσσάρων βλημάτων έκαστος. Παράλληλα, το ΠΝ διαθέτει φορητούς αντιαεροπορικούς εκτοξευτές (MANPADS) FIM-92B/C Stinger για Α/Α προστασία εγκαταστάσεων και πολεμικών πλοίων (κανονιοφόροι, αρματαγωγά κ.ά).
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
Η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) εδρεύει στο Σκαραμαγκά, υπάγεται στο ΑΣ και από τις αρχές του 2013 έχει τεθεί υπό τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ. Το προσωπικό της ΔΥΚ φτάνει την δύναμη των 200 ανδρών, οι οποίοι επανδρώνουν τις τέσσερις Oμάδες Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ 1-4), συγκεκριμένα τις δύο Ομάδες Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ), την Ομάδα Αμφίβιων Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) και την Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών (ΟΕΝ). Η ΔΥΚ έχει στη διάθεσή της αριθμό Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ), Υποβρύχιων Οχημάτων (ΥΠΟΧ) και ταχέων οχημάτων κρούσεως ενώ ο βασικός οπλισμός περιλαμβάνει τυφέκια Μ-16/Μ-203 των 5,56mm και πιστόλια Glock-17/18 των 9mm.
Εξοπλιστικές προτεραιότητες: Σύμφωνα με το 15ετές Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού, οι εξοπλιστικές προτεραιότητες του ΠΝ είναι οι εξής: προγράμματα συντήρησης-υποστήριξης οπλικών συστημάτων του ΠΝ, προϋπολογισμού €532,44 εκατ.
πρόγραμμα προμήθειας νέων βαρέων τορπιλών και ολοκλήρωσή τους στα Υ/Β Τύπου 214 & 209ΑΙΡ, προϋπολογισμού €140,00 εκατ. πρόγραμμα προμήθειας αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας προϋπολογισμού €250,00 εκατ. [5]
YΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] Με βάση στοιχεία Δεκεμβρίου 2012 που δόθηκαν στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου.
[2] Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) δεν υπάγεται στη ΔΝΕ καθώς είναι αυτοτελές Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΣΕΙ).
[3] Η Διοίκηση Μοίρας Υποστήριξης (ΔΜΥ) απουσιάζει από το οργανόγραμμα του ΠΝ, όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα.
[4] Η φρεγάτα ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ (F463) παροπλίσθηκε στο πλαίσιο της Νέας Δομής Δυνάμεων που προβλέπει οροφή 12 φρεγατών για το ΠΝ ωστόσο είναι κοινό μυστικό πως παρέμενε σε ακινησία από το 2011 λόγω έλλειψης πιστώσεων για τη συντήρησή της.
[5] Mε το άρθρο 73 του Nόμου 3883/2010 καθιερώνεται Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων με 15ετή διάρκεια που επανεξετάζεται και επικαιροποιείται ανά τριετία. Με το άρθρο 74 του ίδιου Νόμου καταρτίζεται το Τριετές Κυλιόμενο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο επανεξετάζεται και επικαιροποιείται ανά τριετία ώστε να εναρμονίζεται με τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
http://strategyreports.wordpress.com/hellenic-navy/
- Ηγεσία: Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ.
- Προσωπικό: Στο ΠΝ υπηρετούν 16.722 στελέχη (Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Επαγγελματίες Οπλίτες) καθώς και διαρκώς μειούμενος αριθμός στρατευσίμων οπλιτών. [1]
- Προϋπολογισμός: > €500 εκατ.
Οργάνωση: Στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) υπάγονται το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ), η Διοίκηση Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ) και η Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ).
Στο ΑΣ υπάγονται οι εξής Διοικήσεις: Διοίκηση Φρεγατών (ΔΦΓ), Διοίκηση Υποβρυχίων (ΔΥ), Διοίκηση Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ), Διοίκηση Κανονιοφόρων (ΔΚΦ), Διοίκηση Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ), Διοίκηση Αμφίβιων Δυνάμεων (ΔΑΔ), Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ), Σχολή Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής (ΣΕΝΤ), Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ), Ναυτική Διοίκηση Ιονίου (ΝΔΙ), Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος (ΝΔΒΕ). [2]
Στη ΔΔΜΝ υπάγονται: ο Ναύσταθμος Σαλαμίνας (ΝΣ) και η Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Σύρου, ο Ναύσταθμος Κρήτης (ΝΚ) και η Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου, η Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ), το Κέντρο Εφοδιασμού Ναυτικού (ΚΕΦΝ), ο Κεντρικός Σταθμός Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ), ο Προμηθευτικός Οργανισμός Ναυτικού (ΠΟΝ) καθώς και αριθμός πλοίων.
Στη ΔΝΕ υπάγονται: η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), η Σχολή Διοικήσεως Επιτελών Π.Ν (ΣΔΕΠΝ), τα Κέντρα Εκπαίδευσης «ΠΑΛΑΣΚΑΣ» και «ΠΟΡΟΣ», η Υπηρεσία Ναυτονομίας (ΥΝΑ) και η Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος. [2]
Ασκήσεις: Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, το ΠΝ διεξάγει ασκήσεις διάφορης κλίμακας σε εθνικό, συμμαχικό ή διακρατικό επίπεδο καθώς και βολές οπλικών συστημάτων σε σενάρια υψηλής δυσκολίας, κυρίως στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ). Σε τακτά χρονικά διαστήματα διεξάγονται οι εθνικές τεχνικές ασκήσεις μεσαίας κλίμακας «ΚΑΤΑΙΓΙΣ» και «ΛΑΙΛΑΨ» από το Αρχηγείο Στόλου καθώς και οι μικρής κλίμακας «ΑΣΤΡΑΠΗ» της Διοίκησης Φρεγατών, «ΟΡΜΗ» της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών, «ΒΡΟΝΤΗ» της Διοίκησης Κανονιοφόρων, «ΝΗΡΗΙΣ» της Διοίκησης Υποβρυχίων, «ΓΡΙΠΟΣ» της Διοίκησης Ναρκοπολέμου, «ΚΥΜΑ» της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και «ΑΙΓΙΑΛΟΣ» της Διοίκησης Αμφίβιων Δυνάμεων σε συνεργασία με την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών (32 ΤΑΞΠΝ).
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΦΡΕΓΑΤΩΝ
Η Διοίκηση Φρεγατών (ΔΦΓ) είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη Διοίκηση του ΑΣ με έδρα το ΝΣ. Ο Διοικητής Φρεγατών και οι Διοικητές Μοιρών Φρεγατών (ΔΜΦ/Γ 1 και 2) προβλέπεται να ασκούν επιχειρησιακό έλεγχο επί πολεμικών πλοίων άλλων Διοικήσεων του ΑΣ ως Διοικητές Μικτών Ομάδων Κρούσης καθώς και Μονάδων άλλων Κλάδων των ΕΕΔ ως Διοικητές της Ομάδας Κρούσης Ταχείας Αντιδράσεως. Τα πλοία της ΔΦΓ χωρίζονται σε δύο Μοίρες Φρεγατών (ΜΦ/Γ 1 και 2) και επιχειρούν μαζί με τα Πλοία Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) της Διοίκησης Μοίρας Υποστήριξης (ΔΜΥ) [3]. H ΔΦΓ διαθέτει 4 φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ-200ΗΝ κλάσης ΥΔΡΑ και 9 φρεγάτες τύπου S κλάσης ΕΛΛΗ, εκ των οποίων οι 6 έχουν υποβληθεί σε πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (EMZ). Στο πλαίσιο της Νέας Δομής Δυνάμεων (ΝΔΔ) 2013-2028, ο αριθμός των φρεγατών μειώνεται σε 12 με τον παροπλισμό μίας εκ των μη εκσυγχρονισμένων φρεγατών τύπου S, μετά τον παροπλισμό της ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ (F463) στις 18 Φεβρουαρίου 2013. [4] Οι 4 φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ-200ΗΝ, εκτοπίσματος 3.400 τόνων, είναι οι εξής:
ΥΔΡΑ (F452)
ΣΠΕΤΣΑΙ (F453)
ΨΑΡΑ (F454)
ΣΑΛΑΜΙΣ (F456)
Ο οπλισμός των Φ/Γ του τύπου περιλαμβάνει πυροβόλο Mk45 Mod2A των 127mm/54cal, Σύστημα Κατακόρυφης Εκτόξευσης Κατευθυνομένων Βλημάτων (GMVLS) Mk48 Mod2 για 16 βλήματα κατά εναέριων στόχων NATO Sea Sparrow (NSSM) RIM-7Μ, 2×4 κάνιστρα Mk141 με βλήματα επιφανείας-επιφανείας RGM-84 Harpoon, δύο Οπλικά Συστήματα Εγγύς Άμυνας (CIWS) Phalanx Mk15 των 20mm, δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mk32 Mod5 των 324mm, σύστημα εξαπόλυσης αναλωσίμων αντιμέτρων Mk36 Mod2 SRBOC και οργανικό ελικόπτερο S-70B/B6 Aegean Hawk. To GMVLS Mk48 Mod2 έχει πιστοποιηθεί στην εκτόξευση αντιαεροπορικών Εξελιγμένων Βλημάτων Sea Sparrow (ESSM) RIM-162C. O κύριος ηλεκτρονικός εξοπλισμός περιλαμβάνει 3D ραντάρ έρευνας MW08 και επιφανείας DA08, Σύστημα Ελέγχου Όπλων Διπλού Κατευθυντήρα (DDWCS) STIR 180, Σόναρ Μεταβλητού Βάθους (VDS) DE1160, Σύστημα Ηλεκτρονικών Αντιμέτρων (ECM) APECS ΙΙ, σύστημα πληροφοριών-επικοινωνιών (COMINT) Τelegon 10, ζεύξης δεδομένων Link-11, ολοκληρωμένων σε Σύστημα Διαχείρισης Μάχης STACOS Mod2. Οι 9 φρεγάτες τύπου S, εκτοπίσματος 3.500 τόνων, είναι οι εξής:
ΕΛΛΗ (F450)
ΛΗΜΝΟΣ (F451)
ΑΔΡΙΑΣ (F459)
ΑΙΓΑΙΟΝ (F460)
ΝΑΒΑΡΙΝΟ (F461)
ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F462)
ΚΑΝΑΡΗΣ (F464)
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (F465)
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F466)
Οι τρεις τελευταίες Φ/Γ μαζί με την παροπλισθείσα ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ (F463) αποκτήθηκαν από τα ολλανδικά αποθέματα μεταξύ 2000-2003 και δεν έχουν υποβληθεί σε πρόγραμμα ΕΜΖ, όπως οι έξι πρώτες που παραδόθηκαν εκσυγχρονισμένες στο ΠΝ μεταξύ 2006-2009. Ο οπλισμός των Φ/Γ του τύπου περιλαμβάνει πρώραιο πυροβόλο Compact των 76mm/62cal, περιστρεφόμενο εκτοξευτή Mk29 για οκτώ βλήματα NATO Sea Sparrow (NSSM) RIM-7P BlockII με συνολικό απόθεμα 24 βλημάτων, 2×4 κάνιστρα Mk141 βλημάτων επιφανείας-επιφανείας RGM-84G Harpoon, δύο CIWS Phalanx Mk15 των 20mm, δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες Mk32 των 324mm και οργανικό ελικόπτερο ΑΒ-212ASW/EW. Στις Φ/Γ ΕΛΛΗ (F450) και ΛΗΜΝΟΣ (F451) έχει εγκατασταθεί δεύτερο πυροβόλο Compact των 76mm/62cal και CIWS Phalanx Mk15 επί του υποστέγου ελικοπτέρων. Με την εφαρμογή του προγράμματος ΕΜΖ, οι 6 Φ/Γ τύπου S απέκτησαν, μεταξύ άλλων, ραντάρ επιτήρησης Variant και ναυτιλίας BridgeMaster E, ραντάρ ελέγχου βολής LIROD Mk2, ηλεκτροπτικό σύστημα ελέγχου βολής MIRADOR, ραντάρ έρευνας επιφανείας Χαμηλής Πιθανότητας Υποκλοπής (LPI) SCOUT Mk2, σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) τύπου CS-3701 και ζεύξη δεδομένων Link-11, ολοκληρωμένων σε Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) τύπου TACTICOS. Σε τέσσερις Φ/Γ προστέθηκε εξοπλισμός Αυτόματης Εξαπόλυσης Αναλωσίμων (ALEX) και δύο μονάδων Mk137 των 6 φυσιγγίων 130mm, στις δύο υπάρχουσες του συστήματος Μk36 RBOC. Oι ΕΛΛΗ (F450) και ΛΗΜΝΟΣ (F451) διέθεταν ήδη ανάλογο εξοπλισμό.
Για την εκπλήρωση της αποστολής της, η Διοίκηση Μοίρας Υποστήριξης (ΔΜΥ) διαθέτει σήμερα τρία Πλοία Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ), το πετρελαιοφόρο ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ (A374), εκτοπίσματος 13.400 τόνων και τα μικρότερα ΠΓΥ ΑΞΙΟΣ (Α464) και ΑΛΙΑΚΜΩΝ (A470) Τύπου 701C. Το ΠΓΥ ΑΞΙΟΣ (Α464) αναμένεται να παροπλισθεί σύντομα στο πλαίσιο της ΝΔΔ 2013-2028. To ελληνικής ναυπήγησης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ (A374) αποτελεί το πλοίο με το μεγαλύτερο εκτόπισμα σε υπηρεσία με το ΠΝ και μπορεί να υποστηρίξει πλήρως την αποστολή μιας ΜΦ/Γ σε μεγάλες αποστάσεις, καλύπτοντας τις ανάγκες της σε ανεφοδιασμό καυσίμου και παροχής πλήρους υλικοτεχνικής υποστήριξης. Το πλοίο έχει επίσης υψηλή ικανότητα αυτονομίας να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, καθαρό νερό και έτοιμα γεύματα ενώ διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο και ιατρικές εγκαταστάσεις επί του σκάφους. Μπορεί να εξυπηρετήσει δύο πλοία ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας τέσσερις σταθμούς αναπλήρωσης στη θάλασσα/καυσίμου στη θάλασσα (RAS/FAS) αμφίπλευρα. Ο οπλισμός του περιλαμβάνει πρωραίο CIWS Phalanx Mk15 Mod12 των 20 mm, τέσσερα πυροβόλα των 20mm, δύο πολυβόλα 12,7mm και οκτώ των 7,62mm.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ
Η πρώτη πολεμική επιχείρηση υποβρυχίου με τορπίλη στην παγκόσμια ναυτική ιστορία εκτελέστηκε από το ΠΝ όταν στις 9 Δεκεμβρίου 1912, το υποβρύχιο ΔΕΛΦΙΝ με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Στέφανο Παπαρρηγόπουλο επιτέθηκε εναντίον του τουρκικού θωρηκτού MECIDIYE στο βόρειο Αιγαίο. Η Διοίκηση Υποβρυχίων (ΔΥ) διαθέτει σήμερα σε υπηρεσία 7 υποβρύχια και βρίσκεται σε αναμονή για την παράδοση τουλάχιστον 4 ακόμα. Το έμψυχο δυναμικό της ΔΥ αριθμεί περί τα 500 μόνιμα στελέχη, εκ των οποίων τα 250 περίπου αποτελούν τα πληρώματα των υποβρυχίων και τα υπόλοιπα 250 (πρώην πληρώματα των Υ/Β) έχουν επωμιστεί με την ευθύνη της οργανώσεως της ΔΥ, την εκπαίδευση που εκτελείται από τη Σχολή Υποβρυχίων (ΣΥΒ), την σχεδίαση των ασκήσεων και αποστολών, καθώς και με σημαντικό μέρος της υποστηρίξεως, συντηρήσεως και επισκευής των μέσων στη Βάση Υποβρυχίων (ΒΥ). Η ΔΥ διαθέτει το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120), αρχικό υποβρύχιο Τύπου 214 και βρίσκεται σε στάση αναμονής για την παράδοση των ελληνικής ναυπήγησης, ΠΙΠΙΝΟΣ (S121), ΜΑΤΡΩΖΟΣ (S122) και ΚΑΤΣΩΝΗΣ (S123). Η παράδοση των υποβρυχίων θεωρείται αναγκαία για την κάλυψη των τομέων περιπολίας, σύμφωνα με τα υφιστάμενα Επιχειρησιακά Σχέδια. Ο οπλισμός των υποβρυχίων Τύπου 214, εκτοπίσματος σε κατάδυση 1.858 τόνων, περιλαμβάνει 8 τορπιλοσωλήνες με δυνατότητα βολής 16 τορπιλών εναντίον στόχων επιφανείας και Υ/Β, καθώς και δυνατότητα βολής κατευθυνομένων βλημάτων και ναρκοθέτησης. Το Υποθαλάσσιο Σύστημα Ολοκληρωμένων Αισθητήρων (ISUS) 90-15 ενσωματώνει όλους τους υπερσύγχρονους ακουστικούς και μη αισθητήρες του Υ/Β. Καινοτομία των Υ/Β του τύπου αποτελεί το Σύστημα Αναερόβιας Πρόωσης (ΑΙΡ), το οποίο παρέχει δυνατότητα περιπολίας 14 ημερών χωρίς ανάδυση στην επιφάνεια και κατ΄επέκταση κίνδυνο εντοπισμού. Συγκριτικά με τα Υ/Β Τύπου 209, τα Υ/Β Τύπου 214 έχουν τετραπλάσια ακτίνα δράσης σε κατάδυση και δεκάδες φορές χαμηλότερη ακουστική υπογραφή. Οι επιχειρήσεις που δύναται να διεξάγουν τα Υ/Β Τύπου 214 είναι:
Eπιχειρήσεις εναντίον στόχων επιφανείας
Επιχειρήσεις εναντίον Υ/Β
Επιχειρήσεις επιτήρησης και τακτικής αναγνώρισης
Συγκαλυμμένες επιχειρήσεις
Επιχειρήσεις ναρκοθέτησης
Επιχειρήσεις υποστήριξης ναυτικής δύναμης
Η ΔΥ διαθέτει 3 εκσυγχρονισμένα υποβρύχια Tύπου 209/1100, εκτοπίσματος 1.236 τόνων σε κατάδυση:
ΝΗΡΕΥΣ (S111)
ΤΡΙΤΩΝ (S112)
ΠΡΩΤΕΥΣ (S113)
Tα Υ/Β διαθέτουν 8 τορπιλοσωλήνες των 533mm για εκτόξευση 14 τορπιλών SST4, SUT και Μk37 Μod2. Mετά την εφαρμογή προγράμματος ΕΜΖ, το οποίο στο μεγαλύτερο βαθμό εκτελέσθηκε από προσωπικό του ΠΝ στο ΝΣ, τα Υ/Β Τύπου 209/1100 απέκτησαν δυνατότητα εκτόξευσης βλημάτων κατά στόχων επιφανείας UGM-84D Block 1C Harpoon. Στα Υ/Β εγκαταστάθηκε σύστημα sonar χαμηλών συχνοτήτων με πλευρική διάταξη υδροφώνων (Flank Aray Sonar) PSU 83-90, σύστημα διαχείρισης τακτικών δεδομένων και ελέγχου βολής ΚΑΝΑΡΗΣ, το οποίο αποτελεί αποτελεί τελειοποίηση σχετικού προγράμματος του Γραφείου Έρευνας και Τεχνολογίας Ναυτικού (ΓΕΤΕΝ) καθώς και αναβαθμισμένος εξοπλισμός ναυτιλίας, επικοινωνιών και ESM/ECM. Η ΔΥ διαθέτει επίσης 4 υποβρύχια Τύπου 209/1200, εκτοπίσματος 1285 τόνων σε κατάδυση:
ΠΟΣΕΙΔΩΝ (S116)
ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ (S117)
[ΩΚΕΑΝΟΣ (S118)]
ΠΟΝΤΟΣ (S119)
Tα Υ/Β διαθέτουν 8 τορπιλοσωλήνες των 533mm για εκτόξευση 14 τορπιλών SST4, SUT και Μk37 Μod2. Η εφαρμογή προγράμματος ΕΜΖ περιορίστηκε στο ΩΚΕΑΝΟΣ (S118), οι δοκιμές του οποίου εκκρεμούν. Το Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ (S118) απέκτησε μεταξύ άλλων Σύστημα Αναερόβιας Πρόωσης (AIP), δυνατότητα βολής κατευθυνομένων βλημάτων Sub-Harpoon, ζεύξη δεδομένων Link-11 και σύγχρονους αισθητήρες ναυτιλίας και επικοινωνιών. Τα πληρώματα της ΔΥ έχουν διακριθεί σε πλήθος συμμαχικών ασκήσεων. Ενδεικτικά, το Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ (S113) κατάφερε εύστοχο πλήγμα κατά πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κρούσης (SSN) κλάσης Los Angeles του Ναυτικού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της άσκησης «DOGFISH-2002» ενώ το ΝΗΡΕΥΣ (S111) σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις στην κορυφαία ανθυποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ «ΝΟΒLE MANTA-2012» απέναντι σε πιο σύγχρονες μονάδες.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΑΧΕΩΝ ΣΚΑΦΩΝ
Η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ) αποτελεί την αιχμή του δόρατος και τη δύναμη άμεσης αντίδρασης του ΠΝ στο Αιγαίο . Η ΔΤΣ με έδρα την Αμφιάλη είναι οργανωμένη για λόγους διοικητικής ευελιξίας, εκπαίδευσης και υποστήριξης σε τρεις Μοίρες ΤΠΚ ωστόσο σε περίοδο επιχειρήσεων κάθε πυραυλάκατος δρα μεμονωμένα από συγκεκριμένες θέσεις απόκρυψης («αγκίστρωση») χωρίς εκπομπές ραντάρ ή επικοινωνιών με σκοπό την εξαπόλυση βλημάτων στους στόχους, χωρίς ποτέ να αντιληφθούν την παρουσία τους. Σημειώνεται πως η πρώτη εκτόξευση κατευθυνόμενου βλήματος MM-38 Exocet παγκοσμίως εκτελέστηκε από πυραυλάκατο τύπου Combattante II του ΠΝ. Η ΔΤΣ διαθέτει 4 πυραυλακάτους τύπου Super Vita, εκτοπίσματος 550 τόνων:
ΡΟΥΣΣΕΝ (P67)
ΔΑΝΙΟΛΟΣ (P68)
ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ (P69)
ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (P70)
[PIΤΣΟΣ (Ρ71)]
H ναυπήγηση του πέμπτου ΤΠΚ PIΤΣΟΣ (Ρ71) έχει ολοκληρωθεί ενώ σε αναστολή βρίσκεται η ναυπήγηση του έκτου και έβδομου, ΒΛΑΧΑΚΟΣ (Ρ72) και ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (Ρ73) αντίστοιχα, λόγω των γνωστών προβλημάτων της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας. Ο οπλισμός των ΤΠΚ Super Vita περιλαμβάνει πρωραίο πυροβόλο Super Rapid των 76mm/62cal, 8 κατευθυνόμενα βλήματα MM-40 Exocet Block 2 ή Βlock3 από το τρίτο σκάφος, Οπλικό Σύστημα Κατευθυνομένων Βλημάτων (GMWS) Mk31 RAM με 21 βλήματα RIM-116 Block 1A σε περιστρεφόμενο φορέα εκτόξευσης Mk49, δύο μονούς πυργίσκους πυροβόλου Single 30/SAFS των 30mmx173 και σύστημα ALEX με δύο μονάδες Mk137 των 6 φυσιγγίων 130mm. H έκδοση Block 3 του βλήματος MM-40 Εxocet θεωρείται η πλέον προηγμένη καθώς υπερδιπλασιάζεται η μέγιστη ακτίνα βολής σε 180km από 72km του Block 2 ενώ εισάγεται η δυνατότητα προσβολής επάκτιων στόχων. To GMWS RAM δοκιμάστηκε σε σχεδόν πραγματικές συνθήκες όταν κατά τη διάρκεια άσκησης στο ΠΒΚ στις 11 Ιουνίου 2007, η ΤΠΚ ΡΟΥΣΣΕΝ (P67) εκτόξευσε τρία βλήματα RIM-116 Block 1A κατά επερχόμενου βλήματος ΜΜ-38 Exocet, το οποίο πέρασε τον αρχικό στόχο. Τακτική του ΠΝ κατά την εκτέλεση βολών είναι η ανάπτυξη ναυτικών μονάδων πίσω από το στόχο έτσι ώστε τα πληρώματα να εκπαιδεύονται στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση εισερχομένων βλημάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ΤΠΚ ΡΟΥΣΣΕΝ (P67) κατέστρεψε το βλήμα MM-38 Exocet που προσέγγιζε σε ελάχιστο ύψος (sea-skimming) και απόσταση δύο μιλίων με το πρώτο RAM, καθιστώντας περιττές τις δοκιμές αποδοχής του συστήματος που είχαν προγραμματισθεί μερικούς μήνες αργότερα.
O ηλεκτρονικός εξοπλισμός των ΤΠΚ Super Vita περιλαμβάνει 3D ραντάρ ΜW08, ραντάρ επιτήρησης Variant και ναυτιλίας BridgeMaster E, ραντάρ ελέγχου βολής LIROD Mk2, ηλεκτροπτικό σύστημα ελέγχου βολής MIRADOR, ραντάρ έρευνας επιφανείας Χαμηλής Πιθανότητας Υποκλοπής (LPI) SCOUT Mk2, σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) τύπου DR300SLW και ζεύξη δεδομένων Link 11, ολοκληρωμένων σε Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) τύπου TACTICOS με 3 Κονσόλες Χειριστή Πολλαπλών λειτουργιών (MOC) Mk3. Η ΔΤΣ διαθέτει 4 πυραυλακάτους τύπου Combattante IIIΑ, εκτοπίσματος 429 τόνων:
ΛΑΣΚΟΣ (Ρ20)
ΜΠΛΕΣΣΑΣ (Ρ21)
[ΜΥΚΟΝΙΟΣ (P22)]
ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ (Ρ23)
Η ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ (P22) υπέστη σημαντικές φθορές από πυρκαγιά το 2010 και αναμένεται να παροπλισθεί, σύμφωνα με τη ΝΔΔ 2013-2025. Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει δύο πυροβόλα Compact των 76mm/62cal, τέσσερις εκτοξευτές κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας-επιφανείας ΜΜ-38 Εxocet, δύο πυργίσκους δίδυμων πυροβόλων EMERLEC των 30mm και δύο τορπιλοσωλήνες TORO S-5/3 για τορπίλες ενσύρματης καθοδήγησης SST4 των 533mm. Mετά την εφαρμογή προγράμματος ΕΜΖ, οι ΤΠΚ απέκτησαν σύστημα ALEX με δύο μονάδες Mk137 των 6 φυσιγγίων 130mm. O ηλετρονικός εξοπλισμός περιλαμβάνει ραντάρ επιτήρησης Variant και ναυτιλίας BridgeMaster E, ραντάρ ελέγχου βολής LIROD Mk2, ηλεκτροπτικό σύστημα ελέγχου βολής MIRADOR, ραντάρ έρευνας επιφανείας Χαμηλής Πιθανότητας Υποκλοπής (LPI) SCOUT Mk2, σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) τύπου DR300SLW και ζεύξη δεδομένων Link 11, ολοκληρωμένων σε Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) τύπου TACTICOS με 4 Κονσόλες Χειριστή Πολλαπλών λειτουργιών (MOC) Mk3. Επιπλέον εγκαταστάθηκε ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνιών WISPR-Net. Η ΔΤΣ διαθέτει 5 πυραυλακάτους Combattante IIIB, εκτοπίσματος 429 τόνων:
ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ (Ρ24)
ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ (Ρ26)
ΞΕΝΟΣ (Ρ27)
ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ28)
ΣΤΑΡΑΚΗΣ (Ρ29)
Ο οπλισμός των ΤΠΚ του τύπου περιλαμβάνει δύο πυροβόλα Compact των 76mm/62cal, έξι εκτοξευτές κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας-επιφανείας Penguin Mk2 Mod3, δύο πυργίσκους δίδυμων πυροβόλων EMERLEC των 30mm και δύο τορπιλοσωλήνες TORO S-5/3 για τορπίλες ενσύρματης καθοδήγησης SST4 των 533mm. H ΔΤΣ διαθέτει 3 πυραυλακάτους Τύπου S148, εκτοπίσματος 265 τόνων:
BOTΣΗΣ (Ρ72)
ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ73)
ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ (P75)
Ο οπλισμός των ΤΠΚ του τύπου περιλαμβάνει πρώραιο πυροβόλο Compact των 76mm/62cal, τέσσερις εκτοξευτές κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας-επιφανείας ΜΜ-38 Εxocet, πλην του ΤΠΚ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ (P75) που φέρει τέσσερις εκτοξευτές βλημάτων Harpoon, πυροβόλο Βofors των 40mm/L70 και δυνατότητα πόντισης ναρκών. Το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) αποφάσισε το 2008 την ένταξη των 6 παράκτιων περιπολικών που επιχειρούν μονίμως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στη ΔΤΣ, συγκεκριμένα των τεσσάρων πρώην τορπιλακάτων ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ (Ρ196), ΚΥΚΝΟΣ, (Ρ198), ΠΗΓΑΣΟΣ (Ρ199), ΤΟΞΟΤΗΣ (Ρ228) και των περιπολικών ΑΝΤΩΝΙΟΥ (P286) και ΣΤΑΜΟΥ (P287). Τα συγκεκριμένα πλοία χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για την εκπαίδευση των νέων αξιωματικών της ΔΤΣ στην περιοχή του Αιγαίου.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΩΝ
Η Διοίκηση Κανονιοφόρων (ΔΚ/Φ) έχει ως αποστολή την επιτήρηση και τον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων καθώς και την έγκαιρη προειδοποίηση για ενδεχόμενη εχθρική ενέργεια στο νησιωτικό χώρο. Η ΔΚ/Φ διαθέτει δέκα κανονιοφόρους, εκ των οποίων οι οκτώ είναι σύγχρονες, ελληνικής ναυπήγησης, με δυνατότητα υποστήριξης ομάδας Ειδικών Δυνάμεων. Συγκεκριμένα διαθέτει τέσσερις Κ/Φ ελληνικής σχεδίασης και ναυπήγησης τύπου Osprey-56A, εκτοπίσματος 575 τόνων:
ΜΑΧΗΤΗΣ (Ρ266)
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ(Ρ267)
ΑΗΤΤΗΤΟΣ (Ρ268)
ΚΡΑΤΑΙΟΣ (Ρ269)
Ο οπλισμός των Κ/Φ του τύπου περιλαμβάνει πρώραιο πυροβόλο Compact των 76mm/62cal, πυροβόλο Breda Τύπου 564 των 40mm/L70, δύο Rheinmetall Mk20 των 20mm/90cal, δύο βάσεις φορητών αντιαεροπορικών βλημάτων Stinger και δύο μονάδες εκτόξευσης θερμοβολίδων Mk137 SRBOC. Κάθε Κ/Φ του τύπου έχει δυνατότητα μεταφοράς και πόντισης ναρκών Mk55 καθώς και δύο Άκαμπτες Ελαστικές Λέμβους (RIB) για μεταφορά 21 Καταδρομέων. O ηλετρονικός εξοπλισμός περιλαμβάνει ραντάρ επιτήρησης Variant και ναυτιλίας BridgeMaster E, ραντάρ ελέγχου βολής LIROD Mk2, ηλεκτροπτικό σύστημα ελέγχου βολής MIRADOR, ραντάρ έρευνας επιφανείας Χαμηλής Πιθανότητας Υποκλοπής (LPI) SCOUT Mk2, σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) τύπου DR300SLW και ζεύξη δεδομένων Link 11, ολοκληρωμένων σε Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) τύπου TACTICOS με 3 Κονσόλες Χειριστή Πολλαπλών λειτουργιών (MOC) Mk3. Oι Κ/Φ τύπου Osprey-55, επίσης ελληνικής ναυπήγησης, είναι οι:
ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ (Ρ18)
ΝΑΥΜΑΧΟΣ(Ρ19)
ΚΑΣΟΣ (Ρ57)
ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ (Ρ61)
Οι ΚΑΣΟΣ (P57) και ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ (P61) έχουν εκτόπισμα 550 τόνων και αποτελούν σχεδιαστική εξέλιξη των ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ (Ρ18) και ΝΑΥΜΑΧΟΣ (P19), εκτοπίσματος 515 τόνων, ωστόσο ο οπλισμός είναι κοινός και περιλαμβάνει πρώραιο πυροβόλο Compact των 76mm/62cal, πυροβόλο Breda Τύπου 564 των 40mm/L70, δύο Rheinmetall Mk20 των 20mm/90cal, δύο φορητά αντιαεροπορικά βλήματα Stinger και 4 τριπλές μονάδες εκτόξευσης αναλωσίμων αντιμέτρων Wegmann. Κάθε Κ/Φ του τύπου έχει δυνατότητα μεταφοράς και πόντισης ναρκών (30 Μk6 ή 20 Μk18 ή 12 Μk55) καθώς και ειδική εσωτερική διάταξη με θύρα για άφεση και ανάκτηση λέμβου RHIB. Η Κ/Φ ΚΑΣΟΣ (πρώην ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ) ήταν το πρώτο πλοίο που έφτασε στην περιοχή των Βραχονησίδων Ίμια κατά την Ελληνοτουρκική κρίση τον Ιανουαρίο του 1996 ενώ το 2005 αποφασίστηκε η μετονομασία του πλοίου με σκοπό να τιμηθεί η μαρτυρική νήσος, στην περιοχή του οποίου επιχειρεί το πλοίο. Η σύνθεση της ΔΚ/Φ συμπληρώνεται από τις Κ/Φ ΤΟΛΜΗ (Ρ229) και ΟΡΜΗ (Ρ230) τύπου Asheville, εκτοπίσματος 265 τόνων. Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει δύο πυροβόλα των 40mm/L70, δύο πολυβόλα 12,7mm, σύστημα διεύθυνσης βολής Mk63 και 4 τριπλές μονάδες εκτόξευσης αναλωσίμων αντιμέτρων Wegmann.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΜΦΙΒΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Η Διοίκηση Αμφιβίων Δυνάμεων (ΔΑΔ) αποτελεί τη Διοίκηση Ομάδος Πλοίων στην οποία εντάσσονται oι κύριες αμφίβιες δυνάμεις (Αρματαγωγά, Πλοία Ταχείας Μεταφοράς) και αποβατικών ακάτων (ΑΒΑΚ). Η Μοίρα Αρματαγωγών έχει στη διάθεσή της πέντε αρματαγωγά ελληνικής σχεδίασης και ναυπήγησης:
ΧΙΟΣ (L173)
ΣΑΜΟΣ (L174)
ΙΚΑΡΙΑ(L175)
ΛΕΣΒΟΣ, (L176)
ΡΟΔΟΣ (L177)
Ο οπλισμός των Α/Γ του τύπου περιλαμβάνει πρώραιο πυροβόλο Compact των 76mm/62cal, δύο δίδυμα αντιαερoπορικά BOFORS 40L/70 και δύο αντιαεροπορικά πυροβόλα των 20mm/90cal. Έχουν μέγιστη μεταφορική ικανότητα 22 μέσων αρμάτων μάχης Leopard-1A5, τεθωρακισμένων και τροχοφόρων οχήματων ανάλογα με την επιχείρηση μεταφοράς, 287 Πεζοναύτες, και δυνατότητα άφεσης τεσσάρων ΑΒΑΚ και αριθμού λεμβών. Το ΠΝ διαθέτει 4 αερόστρωμνα Πλοία Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) τύπου Zubr:
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ (L-180)
[ΙΘΑΚΗ (L-181)]
ΚΕΡΚΥΡΑ (L-182) και
ΖΑΚΥΝΘΟΣ (L-182)
Στο πλαίσιο της ΝΔΔ 2013-2025 αναμένεται ο παροπλισμός του ΠΤΜ ΙΘΑΚΗ (L-181). Ο οπλισμός των ΠΤΜ περιλαμβάνει δύο πυργίσκους πυροβόλων ΑΚ-630Μ τύπου Gatling των 30mm/54cal και ΑΚ 630 εξάκαννα Gatling των 30mm και δύο ανασυρόμενα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών MS-227 Ogon με 22 ρουκέτες των 140mm. Έχουν μέγιστη μεταφορική ικανότητα 500 Πεζοναυτών ή δέκα τεθωρακισμένων οχημάτων.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑΡΚΟΠΟΛΕΜΟΥ
Με το παροπλισμό των τελευταίων μουσειακών ναρκαλιευτικών, η Διοίκηση Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ) παραμένει ίσως για πρώτη φορά αποκλειστικά με σύγχρονα πλοία στο δυναμικό της και διαθέτει σήμερα δύο ναρκοθηρευτικά αμερικανικής προέλευσης τύπου Osprey και δύο ναρκοθηρευτικά βρετανικής προέλευσης τύπου ΗUNT, τα οποία είναι σε θέσει να διεξάγουν τόσο επιχειρήσεις ναρκαλιείας όσο και ναρκοθηρίας. Τα δύο Ν/ΘΗ τύπου Osprey, εκτοπίσματος 973 τόνων, είναι τα:
EYNIKH (Μ61)
KAΛΥΨΩ (Μ64)
O ναρκοθηρευτικός εξοπλισμός αποτελείται από σόναρ μεταβλητού βάθους τύπου AN/SQQ-32(V)2 και τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα εξουδετέρωσης ναρκών τύπου AN/SLQ-48 (Mine Neutralization Vehicle). Tα Ν/ΘΗ διαθέτουν βαρούλκο τριών τυμπάνων για ρυμούλκηση του ναρκαλιευτικού Γρίπου Μεγάλου Βάθους Μονού Πλοίου (SSDS) ΑΝ/SLQ-53. Ο οπλισμός τους περιορίζεται σε δύο πολυβόλα Browning 12,7mm. Τα Ν/ΘΗ είναι κατασκευασμένα από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP). Τα δύο Ν/ΘΗ τύπου Ηunt, εκτοπίσματος 750 τόνων, είναι τα:
ΕΥΡΩΠΗ (M62)
ΚΑΛΛΙΣΤΩ (M63)
Τα Ν/ΘΗ τύπου Ηunt είναι εξοπλισμένα με sonar Τύπου 2193 και δύο τηλεχειριζόμενα υποβρύχια οχήματα εξουδετέρωσης ναρκών τύπου PAP-104/105 (Remote Control Mine Disposal Vehicle System: RCMDVS). Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει πρώραιο πυροβόλο Oerlikon DES-30B των 30mm/75cal και δύο πολυβόλα των 7,62mm.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Στη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) υπάγονται δύο Μοίρες Ελικοπτέρων, η Σχολή Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΣΕΝ), η Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρώνι (BEΝ/ΝΟΚ) και ο Ελικοσταθμός Αμφιάλης. Η 1η Μοίρα Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΜΕΝ-1) διαθέτει 10 ελικόπτερα AB-212, εκ των οποίων τα 8 είναι ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW) με ποντιζόμενο σόναρ ΑΝ/ΑQS-13Β και τα δύο ηλεκτρονικού πολέμου (ΕW), τα οποία έχουν βαφτεί σε χρώματα χαμηλής ορατότητας. Mετά την Κρίση των Ιμίων, τα AB-212 ASW απέκτησαν βάση για πολυβόλα MG3 των 12,7mm στην πλευρική θύρα, αποτέλεσμα συνεργασίας στελεχών του ΠΝ με την ΕΒΟ που κωδικοποιήθηκε διεθνώς ως KVG-96 προς τιμή των ηρώων Αξιωματικών Καραθανάση, Βλαχάκου, Γιαλοψού. H MΕΝ-1 διαθέτει επίσης δύο παλαιά ελικόπτερα SA-319 Alouette III για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η 2η Μοίρα Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΜΕΝ-2) διαθέτει 8 ελικόπτερα S-70B6 και 3 ελικόπτερα S-70B Aegean Hawk. O βασικός εξοπλισμός αποστολής περιλαμβάνει ποντιζόμενο σόναρ AN/AQS-18(V)3 (HELRAS στα S-70B), ραντάρ έρευνας επιφανείας, AN/APS-143(V)3, σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) AN/ALR-606(V)2 (LR-100 στα S-70B), σύστημα διαχείρισης αποστολής AN/ASN-150(V) και σύστημα Υπέρυθρης Πρόσθιας Παρατήρησης AN/ AAQ-22Q SAFIRE (AN/AAS-44 FLIR/LRD στα S-70B).
Tα ελικόπτερα S-70B/B6 Αegean Hawk διαθέτουν ικανότητα μεταφοράς και εκτόξευσης κατευθυνόμενου βλήματος αέρος-επιφανείας (ASM) Penguin Mk2 Mod7 και δύο τορπιλών Mk46 Mod5, συνήθως όμως μεταφέρεται εξωτερική δεξαμενή καυσίμου αντί της δεύτερης τορπίλης. Ενδεικτικά, το S-70B-6 με φορτίο δύο τορπιλών και εξωτερική δεξαμενή καυσίμου, μπορεί να παραμείνει σε απόσταση 50NM (92,6km) από το πλοίο, εκτελώντας επιχειρήσεις ASW επί 3,5 ώρες με 50% του χρόνου σε αιώρηση και να επιστρέψει διατηρώντας 10% υπόλοιπο καυσίμου. Λόγω προηγμένου εξοπλισμού, τα 3 ελικοπτέρα S-70B Aegean Hawk έχουν πρόσθετη δυνατότητα μεταφοράς φορέα εκτόξευσης τεσσάρων βλημάτων ΑGM-114M Hellfire II με πολεμική κεφαλή εκτόνωσης θραυσμάτων ή AGM-114K1 Ηellfire με διπλή αντιαρματική κεφαλή. Στις 24 Ιανουαρίου 1913, Ελληνικό υδροπλάνο με πλήρωμα τον Υπολοχαγό Μιχαήλ Μουτούση και το Σημαιοφόρο Αριστείδη Μωραϊτίνη αποθαλασσώθηκε από τον κόλπο του Μούδρου της Λήμνου και πέταξε πάνω από τη ναυτική βάση του τουρκικού στόλου στο Ναγαρά των Δαρδανελίων, ρίχνοντας χειροβομβίδες πάνω στα τουρκικά πλοία. Αυτή ήταν η πρώτη παγκοσμίως αποστολή ναυτικής συνεργασίας. Το ΠΝ δε διαθέτει σήμερα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας μετά την καθήλωση του τελευταίου P-3B Orion και τη διάλυση της 353 Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας (ΜΝΑΣ) το 2009.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΑΚΤΙΑΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το ΠΝ διαθέτει από το 1993 δύο επάκτιες συστοιχίες κατευθυνομένων βλημάτων ΜΜ-40 Exocet Βlock 2 επί φορτηγών οχημάτων Renault TRM10000, συγκεκριμένα τη Συστοιχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων 1 (ΣΚΒ-1) στη Λήμνο και τη ΣΚΒ-2 στη Σκύρο. Στις 18 Νοεμβρίου 2009, η ΣΚΒ-2 εκτέλεσε για πρώτη φορά βολή παλαιότερου βλήματος επιφανείας-επιφανείας ΜΜ-38 Exocet στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, η οποία έπληξε το παροπλισμένο ναρκαλιευτικό ΑΙΓΛΗ (Μ246) σε απόσταση 31km. Ακολούθησε δεύτερη βολή στις 16 Φεβρουαρίου 2013, στο πλαίσιο συνδυασμένης ασκήσεως, η οποία έπληξε επιτυχώς την παροπλισμένη κανονιοφόρο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (P64). Σημειώνεται πως το βλήμα ΜΜ-40 Block 2 επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 72km έναντι 38km των παλαιοτέρων ΜΜ-38.
ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Το ΠΝ διαθέτει δύο κινητά αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς (SHORADS) Crotale NG/GR για την παροχή αντιαεροπορικής προστασίας των Ναυστάθμων Σαλαμίνας και Κρήτης από ιπτάμενους στόχους και βλήματα σε χαμηλά και μεσαία ύψη. Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε ρυμουλκούμενο όχημα και περιλαμβάνει ραντάρ έρευνας TSM 2630, ραντάρ ανίχνευσης και FLIR εγκλωβισμού εμβέλειας 20km. Το Crotale NG/GR εκτοξεύει οκτώ βλήματα VT-1 μέγιστου βεληνεκούς 11km από δύο φορείς των τεσσάρων βλημάτων έκαστος. Παράλληλα, το ΠΝ διαθέτει φορητούς αντιαεροπορικούς εκτοξευτές (MANPADS) FIM-92B/C Stinger για Α/Α προστασία εγκαταστάσεων και πολεμικών πλοίων (κανονιοφόροι, αρματαγωγά κ.ά).
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
Η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) εδρεύει στο Σκαραμαγκά, υπάγεται στο ΑΣ και από τις αρχές του 2013 έχει τεθεί υπό τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ. Το προσωπικό της ΔΥΚ φτάνει την δύναμη των 200 ανδρών, οι οποίοι επανδρώνουν τις τέσσερις Oμάδες Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ 1-4), συγκεκριμένα τις δύο Ομάδες Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ), την Ομάδα Αμφίβιων Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) και την Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών (ΟΕΝ). Η ΔΥΚ έχει στη διάθεσή της αριθμό Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ), Υποβρύχιων Οχημάτων (ΥΠΟΧ) και ταχέων οχημάτων κρούσεως ενώ ο βασικός οπλισμός περιλαμβάνει τυφέκια Μ-16/Μ-203 των 5,56mm και πιστόλια Glock-17/18 των 9mm.
Εξοπλιστικές προτεραιότητες: Σύμφωνα με το 15ετές Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού, οι εξοπλιστικές προτεραιότητες του ΠΝ είναι οι εξής: προγράμματα συντήρησης-υποστήριξης οπλικών συστημάτων του ΠΝ, προϋπολογισμού €532,44 εκατ.
πρόγραμμα προμήθειας νέων βαρέων τορπιλών και ολοκλήρωσή τους στα Υ/Β Τύπου 214 & 209ΑΙΡ, προϋπολογισμού €140,00 εκατ. πρόγραμμα προμήθειας αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας προϋπολογισμού €250,00 εκατ. [5]
YΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] Με βάση στοιχεία Δεκεμβρίου 2012 που δόθηκαν στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου.
[2] Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) δεν υπάγεται στη ΔΝΕ καθώς είναι αυτοτελές Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΣΕΙ).
[3] Η Διοίκηση Μοίρας Υποστήριξης (ΔΜΥ) απουσιάζει από το οργανόγραμμα του ΠΝ, όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα.
[4] Η φρεγάτα ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ (F463) παροπλίσθηκε στο πλαίσιο της Νέας Δομής Δυνάμεων που προβλέπει οροφή 12 φρεγατών για το ΠΝ ωστόσο είναι κοινό μυστικό πως παρέμενε σε ακινησία από το 2011 λόγω έλλειψης πιστώσεων για τη συντήρησή της.
[5] Mε το άρθρο 73 του Nόμου 3883/2010 καθιερώνεται Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων με 15ετή διάρκεια που επανεξετάζεται και επικαιροποιείται ανά τριετία. Με το άρθρο 74 του ίδιου Νόμου καταρτίζεται το Τριετές Κυλιόμενο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο επανεξετάζεται και επικαιροποιείται ανά τριετία ώστε να εναρμονίζεται με τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
http://strategyreports.wordpress.com/hellenic-navy/
No comments :
Post a Comment