13/02/2013

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΔΟΕ – ΠΑΛΗ: Παγκόσμια κατακραυγή για την απόφαση να βγει από το πρόγραμμα

Η πρόταση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ για «αποπομπή» του αγωνίσματος της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή στη διεθνή κοινότητα του αθλήματος. Ο ένας μετά τον άλλο, παράγοντες, αθλητές και Ολυμπιονίκες καταδικάζουν απερίφραστα την πρωτοφανή αυτή απόφαση, που ουσιαστικά θέτει στο περιθώριο ένα από τα ελάχιστα σπορ που διατηρήθηκαν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η παγκόσμια ομοσπονδία χαρακτήρισε την πρόταση «μεγάλη έκπληξη», ενώ στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει πως «θα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να πείσει τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ ότι πρόκειται για απόφαση εναντίον ενός αθλήματος, το οποίο βρίσκεται στο πρόγραμμα από τους Αγώνες της αρχαιότητας». «Είναι παράλογη η πρόταση της ΔΟΕ να αποσύρει την πάλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες,» δήλωσε ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας και νούμερο 2 της παγκόσμιας, Ματέο Πελικόνε, καθιστώντας σαφή την πρόθεσή του για μεγάλη μάχη με όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή του το άθλημα, προκειμένου να αλλάξει η απόφαση.

-«Είναι μια ολική παραφροσύνη. Πώς μπορούν να σκέφτονται να αφαιρέσουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το αρχαιότερο άθλημα; Τι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι χωρίς την πάλη;» αναρωτήθηκε ο Ιταλός Αντρέα Μινγκούτσι, που είχε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στο Πεκίνο, το 2008.
- πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας, Μιχάιλ Μανιασβίλι, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Itar-TASS υποστήριξε ότι η παγκόσμια ομοσπονδία είναι μέρος του προβλήματος: «Πιστεύω ότι δουλειά του Μαρτινέτι (σ.σ. ο πρόεδρος) τώρα είναι να παλέψει και να υπερασπιστεί το άθλημα».
- Ο παράγοντας της γερμανικής ομοσπονδίας, Γιάννης Ζαμαντουρίδης, τόνισε χαρακτηριστικά πως «με αυτή την απόφαση πεθαίνει ένα μέρος της Ολυμπιακής ιδέας».
- «Πραγματικά είναι αηδιαστικό. Αρρωσταίνω μόνο που το σκέφτομαι,» είπε ο Ολυμπιονίκης της Αθήνας, Κάελ Σάντερσον, ενώ η Ρωσίδα «χρυσή» Ολυμπιονίκης Ναταλία Βορομπίεβα, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη, δίνοντας ταυτόχρονα το «στίγμα» των παλαιστών ανά την υφήλιο: «Οι αθλητές θα παλέψουν για τη θέση τους στους Αγώνες έως το τέλος και πιστεύω ότι τελικά όλα θα είναι εντάξει,» δήλωσε.
- Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας, Κώστας Θάνος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η απόφαση δεν θα σταθεί στην ολομέλεια του Σεπτεμβρίου. «Θα χαρακτήριζα την απόφαση ανεκδιήγητη. Η πάλη είναι ένα άθλημα που είναι ταυτισμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν γίνεται να αποφασίζουν να ρίξουν ένα σύμβολο, όπως είναι η πάλη. Έτσι, όπως το πάνε θα καταργήσουν σε λίγο και την ονομασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος ότι η ολομέλεια δεν θα αφήσει την πάλη εκτός Ολυμπιακών Αγώνων,» δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό NovaΣΠΟΡ.

Όσο για τους λόγους που υπαγόρευσαν την απόφαση της ΔΟΕ, ο κ. Θάνος δεν είχε απάντηση: «Η πάλη στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες πήγε καλά. Επίσης, δεν έχουμε κρούσματα ντόπινγκ και γι΄ αυτό πιστεύω πως αυτή η απόφαση που πάρθηκε ήταν ιεροσυλία. Πως θα έρθουν αυτοί που θέλουν να καταργήσουν την πάλη να πατήσουν στην αρχαία παλαίστρα στην αρχαία Ολυμπία για να πάρουν την φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων; Θεωρώ σαν Έλληνας ότι αυτό το άθλημα είναι αναπόσπαστο κομμάτι πολιτισμού και ταυτισμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

http://www.bankwars.gr/

Συναγωνιστές, η είδηση μας συγκλόνισε πραγματικά. Όπως μας πληροφορεί η επίσημη ιστοσελίδα της ελληνορωμαϊκής πάλης η ΔΟΕ αποφάσισε να “διώξει” το αρχαίο αυτό αγώνισμα από τους ολυμπιακούς αγώνες από τους αγώνες του 2020. Βέβαια η τελική απόφαση θα παρθεί το Σεπτέμβριο. Μερικοί από τους λόγους που έγινε αυτό, όπως δήλωσε η ΔΟΕ, είναι η χαμηλή τηλεθέαση(!!!), τα λίγα εισιτήρια(!!!), και η μικρή απήχηση στους νέους(!!!)…. “Κάποιοι” έκαναν καλά τη δουλειά τους και τα κατάφεραν… Η πάλη από την αρχαιότητα ξεχώριζε σαν άθλημα καθώς κατά τους αρχαίους ήταν παιδαγωγικό μέσον δια την τελειοποίηση του ανθρώπου, για αυτό άλλωστε όλοι οι αρχαίοι φιλόσοφοι ήταν παλαιστές. Ακόμη οι νέοι μετά το σχολείο κατέβαιναν στην παλαίστρα για να αγωνιστούν. Για αυτό και η λέξη αγώνας σημαίνει παλεύω, βεβαία στα νέα λεξικά αυτό δεν αναφέρεται… Επίσης το όνομα του αθλήματος υποδηλώνει την προέλευση του αλλά και το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του. Ονομάστηκε ελληνορωμαϊκή από το Έλλην + ρωμαλέος(=δυνατός). Από τη λέξη ρωμαλέος προκύπτει η λέξη ρώμη δηλαδή δύναμη.

Πως, λοιπόν, να αντέξουν “κάποιοι” να γίνονται αγώνες “ελληνικής δύναμης” δηλαδή ελληνορωμαϊκής πάλης. Μπορεί κανείς να αναζητήσει την ετυμηγορία της λέξης στο ρήμα πάλλω(=κραδένω), παλαίω(=παλεύω), εξ’ ου και πάλη, πάλαισμα, παλαίστρα, παλαιστής, παλαιστής, (Παλαστή =παλαιστής), Παλαστιαίος (=παλαιστιαίος), από την παλάμη και από το «πάλος εγγύς την πάλην ωνομάσθαι». Χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο σαν μέσο εξάσκησης για να εξασφαλίσει την ύπαρξη του μέσα στο χρόνο. Φανερώνει την επιδίωξη του ανθρώπου για επικράτηση για αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί τόσο παλαιό αγώνισμα όσο παλαιά είναι τα χέρια και τα πόδια του. Απόδειξη ότι το πρώτο γυμναστικό ίδρυμα ονομαζόταν «παλαίστρα». Όπως κάθε αγώνισμα έτσι και η πάλη λέγεται ότι ήταν εύρημα του θεού Ερμή .Με τον τρόπο αυτό καλλιέργησαν την αγωνιστική θρησκευτική συνείδηση των ατόμων. Ο Φιλόστρατος, λέει, η κόρη του Ερμή η Παλαίστρα, που πέρασε τα χρόνια της ήβης στα δάση της Αρκαδίας εφεύρε την πάλη. «η γη όλοι χαίρει για το εύρημα, επειδή τα σιδερένια πολεμικά όπλα θα πεχθουν μακριά από τα χέρια των ανθρώπων και τα στάδια θα πάρουν γλυκότερη δόξα από τα πολεμικά στρατόπεδα, οι δε άνθρωποι θα αγωνίζονται γυμνοί» . Ο ίδιος για να τονίσει τη χρησιμότητα της πάλης στο πόλεμο, γράφει ότι το πολεμικό κατόρθωμα στο Μαραθώνα (Αθηναίοι κατά Περσών 490 π.Χ.) ήταν σχεδόν αγώνας πάλης (ως αγχού πάλης) και ότι στις Θερμοπύλες (Λεωνίδας με τους τριακοσίους του κατά Περσών 480 π.Χ) οι Σπαρτιάτες, σαν έσπασαν τα δόρατα και τα σπαθιά τους, έπεσαν πάνω στους εχθρούς με γυμνά χέρια χωρίς όπλα. Ας μην μας διαφεύγει ότι είναι η πρώτη μορφή αγώνα χωρίς όπλα. Στην αρχαία Ελλάδα η πάλη ήταν ένα ιδιαίτερα λαοφιλές άθλημα αρκετά διαδεδομένο και μία από τις βασικές δραστηριότητες οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση των νέων. Οι συγγραφείς Φιλόστρατος και Απολλόδωρος υποστηρίζουν ότι την πάλη εφεύρε η κόρη του Ερμή η Παλαίστρα. Κατά τον Παυσανία την τέχνη της πάλης σοφίστηκε ο Θησέας, όταν πάλαιψε και σκότωσε τον Κερκύονα. Κατα τον Πολέμωνα η παλαιστρική ήλθε στο φώς από τον Αθηναίο παιδοτρίβη του Θησέα τον Φόρβαντα. Ο Πλούταρχος χαρακτηρίζει την πάλη ως: τεχνικώτατον και πανουργότατον των αθλημάτων. Η πάλη παρουσιάζεται ως πολιτισμός και μάθηση της τέχνης. Εισήχθη στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα Ανδρών το 708 π.Χ.

Συναγωνιστές μου αυτό λοιπόν το αγώνισμα θέλουν να διώξουν και έτσι μας δείχνουν, ακόμη μια φορά, πόσο πολύ μας μισούν… μας απεχθάνονται… δεν θέλουν στον κόσμο να ακούγετε τίποτα το ελληνικό, σαν να μη υπήρξαμε ποτέ. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και τόσο η Ελλάδα μας όσο και η πάλη θα σωθούν…

Ιωάννης Παλαιολόγος
http://ellinokratia.blogspot.gr/2013/02/2020.html

No comments :

Post a Comment