01/12/2012

Σαν σήμερα 1 Δεκεμβρίου 1913: Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα - Οι εκδηλώσεις για την 99η επέτειο από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Οι Κρητικοί σε αντίθεση με αυτά που προσπαθούν εντέχνως να περάσουν οι επίδοξοι αποδομητές της Εθνικής μας Μνήμης ήταν, είναι και θα είναι από τους πιο φλογερούς Έλληνες Πατριώτες. Ενδεικτικό αυτού η συμμετοχή τους σε όλες τις ένοπλες επαναστάσεις του Γένους μας στην προσπάθεια του για Ελευθερία. Παρ΄ όλο τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των Κρητικών, η Κρήτη ήταν ένα από τα τελευταία μέρη που κατάφερε να ενωθεί με την μητροπολιτική Ελλάδα. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε τους Ηρωικούς Κρήτες Μακεδονομάχους που έδωσαν την ζωή τους για την ανάκτηση της Μακεδονίας μας από τους βαρβάρους. Χαρακτηριστικές οι ρίμες Κρητικού δημοτικού τραγουδιού σχετικά με αυτά τα παλικάρια:

«...Ελάτε σεις ηρωικοί τση Κρήτης πολεμάρχοι, τσ’ Ηπείρου οι σταυραετοί και Μακεδονομάχοι, Ρούβα και Βάρδα και Κλειδή και Θύμιε Καούδη, Κατσίγαρη και Πούλακα, Σκουντρή και Νικολούδη και Καραβίτη και Μακρή, Σκαλίδη, Μαυρογένη, Μπολάνη και Καλογερή, Γαλάνη, Σεϊμένη... ψυχές μεγάλες με τιμή σ’ αγώνες, αγιασμένες τση Μάνας Κρήτης οι γενιές οι χιλιοδοξασμένες...»

Στην ίδια την Κρήτη τελέστηκαν αναρίθμητες ένοπλες επαναστάσεις προκειμένου να ενωθεί η Κρήτη με την Ελλάδα. Όμως η Κρήτη είναι ένα από τα πιο στρατηγικά σημεία της Μεσογείου. Ακόμα και σήμερα θεωρείται ένα φυσικό αεροπλανοφόρο, με τεράστια σημασία για τις πολεμικές επιχειρήσεις. Η σημασία της και τότε δεν ήταν λιγότερη, με αποτέλεσμα και οι τούρκοι να μην θέλουν με τίποτα να την αποδώσουν πίσω στην Ελλάδα, αλλά και τις λεγόμενες «Μεγάλες Δυνάμεις» της εποχής να καιροφυλακτούν για να πάρουν αυτό το στρατηγικό διαμάντι κάτω από την κατοχή τους. Με την κατάσταση για τους τούρκους να καθίσταται αφόρητη από την Κρητική φιλοπατρία και παλικαριά οι ξένοι «σύμμαχοι» αποφασίζουν στις 20 Μαρτίου του 1897 να χωρίσουν την Κρήτη σε ζώνες επιρροής με τους Άγγλους να παίρνουν τον νομό Ηρακλείου, τους Ρώσους το νομό Ρεθύμνου, τους Γάλλους τον νομό Λασιθίου και τους Ιταλούς να εγκαθίστανται στα Χανιά και τα Σφακιά.

Εν τέλει και μετά από ακόμα περισσότερες ένοπλες επαναστάσεις που μόνο τους σκοπό είχαν την Ένωση με την Ελλάδα, στις 24 Σεπτεμβρίου του 1908 σε ένα συλλαλητήριο χιλιάδων Ελλήνων στα Χανιά, ο Βενιζέλος κηρύττει την οριστική ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα και η Γαλανόλευκη επιτέλους κυματίζει πάνω από την Γη των Ελλήνων Κρητών. Μία Ένωση που έγινε επίσημη στις 1 Δεκεμβρίου 1913, σε τελετή στο Φρούριο Φίρκα, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του τότε πρωθυπουργού Βενιζέλου. Να γνωρίζουν όλοι οι ταγοί της παγκοσμιοποίησης και τα εγχώρια διεθνιστικά τσιράκια τους ότι οι Κρητικοί είναι βαθύτατα, σε "θρησκευτικό" σημείο, Έλληνες. Η λεβεντογέννα Κρήτη έβγαλε πολλά παλικάρια και τα προσέφερε στην Ελλάδα. Θα βγάλει και άλλα τόσα όποτε παραστεί ανάγκη. Οπότε, όπως λέει και ο θυμόσοφος Λαός μας, μακριά και αλάργα…

Κώστας Αλεξανδράκης
http://www.xryshaygh.com/index.php/

Με την παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ.Ευάγγελου Μειμαράκη, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στα Χανιά, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 99ης επετείου από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις, που διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», ξεκίνησαν στις 11:00 το πρωί, με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου. Ακολούθησε η καθιερωμένη πομπή προς το Φρούριο Φιρκά, η έπαρση της σημαίας και οι πρωινές εκδηλώσεις έκλεισαν με πανηγυρική ομιλία του Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη. Ο κ Μειμαράκης σε δήλωση του αναφέρθηκε στις δύσκολες αποφάσεις που εκείνη την περίοδο έλαβε ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι και σήμερα η Ελλαδα πήρε δύσκολες αλλά απαραίτητες για το μέλλον αποφάσεις.

Αμέσως μετά ο κ.Μειμαράκης, ο υφυπουργός Δ/κής Μεταρρύθμισης κ.Μ.Βολουδάκης, οι βουλευτές και οι άλλοι επίσημοι επισκέφθηκαν το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης όπου έγινε παρουσίαση νέων εκθεμάτων. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελ.Βενιζέλος» στην οποία θα προεδρεύσει τιμητικά, ο Πρόεδρος της Βουλής κ.Μειμαράκης. Η συνεδρίαση θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στη Χαλέπα. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επετειακή ομιλία με θέμα «1913–2012: 99 χρόνια εκδηλώσεις για την Ένωση της Κρήτης» που θα εκφωνήσει ο συγγραφέας Δημήτρης Νικολακάκης και η εκδήλωση θα κλείσει με τις αναγορεύσεις, σε εταίρους του Ιδρύματος, των π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκη, Χρίστου Θεοδόλου, Στέφανου Λεκανίδη, Αντώνη Πιταριδάκη, Ευάγγελου Σπανουδάκη, Ένωσης Κρητών Ν. Φλώρινας. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ.Ειρηναίος, οι βουλευτές Χρ.Μαρκογιαννάκης, Κ.Βιρβιδάκης, Γ.Σταθάκης, Επ.Μαριάς, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Στ.Αρναουτάκης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και φορέων.

Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης: Τιμώντας την 99η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης που συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις στα Χανιά, δήλωσε: «Είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τους ήρωες συμπατριώτες μας που μέσα από συνεχείς επαναστάσεις θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Είναι ημέρα τιμής και μνήμης στον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο που έκανε πράξη το όραμα της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, και της χώρας στην εθνική ολοκλήρωση. Η σημερινή επέτειος αφυπνίζει τις συνειδήσεις όλων μας και αποτελεί πηγή άντλησης διδαγμάτων για εθνική ενότητα, ανάκαμψη και πρόοδο στην χώρα μας. H Περιφέρεια Κρήτης τιμώντας την ιστορική επέτειο προετοιμάζεται ήδη για τις λαμπρές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, με τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Οι μοναδικές εκδηλώσεις- που σχεδιάζονται από επιστημονική και οργανωτική επιτροπή - θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού, στην υπόλοιπη Ελλάδα, την Ευρώπη και σε κάθε σημείο του ορίζοντα, που υπάρχει Κρητική κοινότητα».

No comments :

Post a Comment