15/11/2012

"...η Ρωσία θα μπορούσε να εμπλακεί στις παρακάτω πολεμικές συγκρούσεις"

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε παρακολουθήσει πρόσφατα αρκετές στρατιωτικές ασκήσεις. Στην άσκηση "Καύκασος 2012" προέτρεψε τους στρατιωτικούς ηγέτες να "κρατήσουν το μπαρούτι στεγνό." Ακόμη και ανώτεροι στρατιωτικοί δείχνουν ολοένα και πιο μαχητικοί. Όλο και περισσότερο μιλούν για "εξωτερικούς εχθρούς." Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Νικολάι Μακάροβ είπε τέλη του περασμένου έτους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εμπλακεί σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Ο μέχρι πρόσφατα υπουργός Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ μίλησε για "νέα κέντρα εξουσίας" και "ένταση" στα σύνορα της Ρωσίας. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν με αυτές τις προειδοποιήσεις, εν μέρει, προσθέτοντας ότι οι εξωτερικοί κίνδυνοι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθούν. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι η Ρωσία στο προσεχές μέλλον θα πρέπει να εμπλακεί σε μια πολεμική σύγκρουση. Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων, στρατηγός Λεονίντ Ιβάσοβ, διαπιστώνει ότι η μεγαλύτερη απειλή σήμερα προέρχεται από τις χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες προσπαθούν να λύσουν τα οικονομικά προβλήματά τους τις περισσότερες φορές με στρατιωτικά μέσα. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η Ρωσία θα μπορούσε να εμπλακεί στις παρακάτω πολεμικές συγκρούσεις:

- Ρωσο-κινεζικός πόλεμος: Ο λόγος για μια τέτοια σύγκρουση είναι προφανής. Η Λαϊκή Δημοκρατία πρέπει να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της προκειμένου να ελέγξει νέες περιοχές και οι φυσικούς πόρους. Δεν είναι μυστικό ότι το Πεκίνο συνεχώς αυξάνει τα τελευταία χρόνια τις στρατιωτικές δαπάνες του, οι οποίες υπολογίζονται σήμερα στα 80 δισ. δολάρια ετησίως. Επιπλέον, ο κινεζικός στρατός έχει περισσότερους από 200 εκατομμύρια στρατιώτες. Ο ρωσικός στρατός στα ανατολικά της χώρας, δεν θα είναι σε θέση να αντέξει απέναντι στην κινεζική στρατιωτική μηχανή. Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτικών και Στρατιωτικών Αναλύσεων, Αλέξανδερ Κραμχίκιν ανέφερε ότι μια αντιπαράθεση ανάμεσα στη Μόσχα και το Πεκίνο θα είναι μια πιθανή κατάληξη σε 10 ή 15 χρόνια, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

- Μετασοβιετικός χώρος: Οι ειδικοί λένε ότι μια στρατιωτική σύγκρουση εδώ θα μπορούσε να λάβει στο άμεσο μέλλον, μια επανάληψη των αιματηρών γεγονότων του καλοκαιριού του 2008 στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, αν και μετά την πρόσφατη αλλαγή της εξουσίας στη Γεωργία δεν είναι τόσο πιθανό αυτό το σενάριο. Ένα άλλο καυτό σημείο είναι το πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η επίμαχη περιοχή μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Σε περίπτωση κλιμάκωσης θα μπορούσε η σύγκρουση να επεκταθεί σε ολόκληρο τον Καύκασο. Στην Αρμενία υπάρχει μια ρωσική στρατιωτική βάση. Σύμφωνα με μια συμφωνία μεταξύ της Μόσχας και του Ερεβάν, τα ρωσικά στρατεύματα είναι υποχρεωμένα να υπερασπιστούν την Αρμενία σε μια επίθεση. Για το Ναγκόρνο Καραμπάχ όμως, η συμφωνία δεν προβλέπει τίποτε. Ο εμπειρογνώμονας Κραμχίκιν πιστεύει σε μια σύγκρουση στο Καραμπάχ η Μόσχα θα βρεθεί σε μια εξαιρετικά δυσμενής θέση. Σϋμφωνα με τον ίδιο, σε μια πιθανή σύγκρουση για το Καραμπάχ, η Μόσχα δεν αναμένεται να εμπλακεί στην διαμάχη, εκτός εάν άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, επέμβουν.

- Μέση Ανατολή: Ο ειδικός Λεονίντ Ιβάσοβ προειδοποιεί ότι η παρέμβαση της Ρωσίας στη σύγκρουση στη Συρία θα ήταν επικίνδυνη τόσο για τη Μόσχα, όσο και για τη Δαμασκό, καθώς αυτό θα σήμαινε ουσιαστικά μια σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα δεν είχε ούτε τη δύναμη, ούτε τα χρήματα για να είναι σε θέση να επηρεάσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

- Κεντρική Ασία: Η Μόσχα πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην Κεντρική Ασία, κυρίως λόγω της επικείμενης απόσυρσης των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν. Το Αφγανιστάν είναι για το Κρεμλίνο μια ιστορικά σημαντική περιοχή, λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί, και η οποία επηρεάζει τα νότια σύνορα της Ρωσίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την αύξηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Η πιθανότητα ότι η Ρωσία θα πρέπει να λάβει μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν μέρος σε έναν πόλεμο στην Κεντρική Ασία, είναι αρκετά υψηλή. Ως εκ τούτου, στις χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, όπως η Κιργιζία και το Τατζικιστάν, σταθμεύουν ρωσικά στρατεύματα.

http://www.fox2magazine.net/

No comments :

Post a Comment