16/08/2012

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ....

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΕΙΔΗΣΗ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ (ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟ) ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ.  Η ΚΑΤΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΡΕΨΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΑΤΑΡΟΜΟΓΓΟΛΟΙ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ;;; ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΙ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΜΑΖΙ ΤΗΣ;;; ή ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ;;; ΤΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ;;; ΜΗΠΩΣ ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ;;; ΘΕΛΕΙ ΣΚΕΨΗ ΤΟ ΘΕΜΑ...

Παρέμβαση των ΗΠΑ στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας μέσω του τουρκικού στρατού και ιδιαίτερα στο πλαίσιο του λεγόμενου "μεταμοντέρνου πραξικοπήματος" της 28ης Φεβρουαρίου 1997, αποκαλύπτει αμερικανικό έγγραφο που επικαλείται ο τουρκικός τύπος και πρόκειται να κατατεθεί στην τουρκική Βουλή. Με την καταθεσή του η Επιτροπή Διερεύνησης Πραξικοπημάτων της τουρκικής Βουλής αναμένεται να καλέσει τον αμερικανό Πρέσβη στην Αγκυρα για να εξηγήσει τον ρόλο των ΗΠΑ. Για να μπούμε στο κλίμα να θυμίσουμε ότι ο τουρκικός στρατός είχε κάνει εκστρατεία, το 1997, με στόχο τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν που υποτίθεται ότι απειλούσε το κοσμικό καθεστώς της Τουρκίας. Η κίνηση αυτή των ενόπλων δυνάμεων είχε χαρακτηριστεί «μεταμοντέρνο πραξικόπημα». Η εφημερίδα Hurriyet που έχει το θέμα στην πρώτη σελίδα κάνει λόγο για αμερικανικό έγγραφο του 1996 που καλούσε τον τότε αμερικανό Πρέσβη στην Αγκυρα να ενεργοποιήσει τον τουρκικό στρατό και να εξασφαλίσει ότι ο τουρκικός στρατός θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το εν λόγω έγγραφο προετοιμάστηκε τον Οκτώβριο του 1996 και φέρεται να έχει υπογραφεί από τον τότε αμερικανό Υπουργό Αμυνας Warren Christopher. Το εν λόγω έγγραφο απεστάλη στις αμερικανικές Αποστολές στο ΝΑΤΟ, στα Ηνωμένα Εθνη, στην Αθήνα, στην Βηρυτό, στην Μόσχα, στην Σόφια και στην Αγκυρα. Στο έγγραφο εκφράζονται οι αμερικανικές ανησυχίες για τον προσανατολισμό της τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής κατά την διακυβέρνηση της χώρας από τον τότε Πρωθυπουργό Νετσμεττίν Ερμπακάν και ειδικότερα για την ενδυνάμωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ιράν, την Νιγηρία και το Σουδάν, εξέλιξη που, σύμφωνα με το έγγραφο, έπληττε τα αμερικανικά συμφέροντα. Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι το συγκυβερνών με τον ισλαμιστή Ερμπακάν κόμμα DYP (της κ. Τσιλέρ) απέτυχε να περιορίσει την φονταμενταλιστική ισλαμική ιδεολογία και ότι έπρεπε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση προκαλώντας έτσι πρόωρες εκλογές. Στις εκλογές αυτές αναμενόταν να επικρατήσει –σύμφωνα με τις τότε δημοσκοπήσεις– το Κόμμα Ευημερίας του Ερμπακάν και για αυτό το λόγο απαιτούνταν η παρέμβαση του τουρκικού στρατού για να προληφθεί αυτή η εξέλιξη. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι έπρεπε να ενθαρρυνθεί ο τουρκικός στρατός να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες ώστε να αναδιαρθρώσει την τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. 

Η εφημερίδα Turkiye αναφέρει ότι το εν λόγω έγγραφο βρίσκεται στα χέρια του στενού τότε συνεργάτη του Ερμπακάν, κ. Ρετζάϊ Κουτάν και ότι μόλις αυτός το καταθέσει στην Εθνοσυνέλευση, η Επιτροπή Διερεύνησης Πραξικοπημάτων αναμένεται να καλέσει τον αμερικανό Πρέσβη στην Αγκυρα κ. Francis Ricciardone να δώσει εξηγήσεις για το αμερικανικό σχέδιο που στόχο είχε να «πιέσει τον τουρκικό στρατό να αναλάβει δράση» αλλά και για το ποιες ενέργειες έγιναν τότε για να εφαρμοστούν οι οδηγίες της τότε αμερικανικής κυβέρνησης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο αμερικανός Πρέσβης στην Αγκυρα θα κληθεί από την Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης για να πιστοποιήσει την αυθεντικότητα των οδηγιών του Warren Christopher.

No comments :

Post a Comment