20/08/2012

Διατάραξη της στρατηγικής ισορροπίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας - Η Τουρκία θα δαπανά πάνω από 20 δις δολάρια ετησίως από το 2017 - για όπλα

Η σημερινή πρόχειρη στρατηγική ισορροπία που υπάρχει μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδος και της Τουρκίας αναμένεται να διαταραχθεί ανεπανόρθωτα. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ελλάδος εντός του 2012 αναμένεται να υποστεί σοβαρή μείωση της τάξης άνω του 16% σε σύγκριση με το 2011, ως μέρος των μέτρων λιτότητας. Η εξοικονόμηση πόρων πραγματοποιείται με μειώσεις στους μισθούς, στα λειτουργικά έξοδα, στις προμήθειες και στα έξοδα της ανάπτυξης των ΕΔ στο εξωτερικό. Η μείωση των δαπανών για τις δραστηριότητες στο εξωτερικό σημαίνει σημαντική μείωση των εθνικών δραστηριοτήτων στο Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια και τον Ινδικό Ωκεανό. Ο βαθμός στον οποίο ο αμυντικός προϋπολογισμός έχει μειωθεί, διαφέρει αισθητά από τις περικοπές σε άλλους τομείς. Σε στρατηγικό επίπεδο, αν και οι εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για το μέλλον της Κύπρου, καθώς και η οριοθέτηση του εναέριου χώρου μεταξύ των δύο χωρών, συνεχίζουν. Υπάρχει μια πρόχειρη στρατηγική ισορροπία μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών, προς το παρόν, αν και αυτό θα διαταραχθεί μακροπρόθεσμα όταν η Τουρκία αποκτήσει το νέο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου.

Η Ελλάδα θα πρέπει να εκτελέσει μια παρόμοια προμήθεια νέων μαχητικών στο μέλλον, αν είναι να διατηρηθεί η ισορροπία δύναμης στον αέρα μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, μία ελληνική αγορά νέου μαχητικού έχει ήδη ακυρωθεί, ενώ μια ανανεωμένη προσπάθεια απόκτησης νέων μαχητικών αεροσκαφών έως το 2020, φαίνεται απίθανη δεδομένης της κατάστασης των ελληνικών οικονομικών θεμάτων. Μαζί με την απαίτηση για νέα μαχητικά αεροσκάφη, το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να αγοράσει νέα αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας, αν και αυτό αναμένεται να αναβληθεί μέχρι η η χώρα να ανταπεξέλθει στην οξεία οικονομική κρίση. Ωστόσο, η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την αμερικανική προσφορά για την απόκτηση ενός μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης από το απόθεμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενώ η αγορά νέων μαχητικών είναι ίσως σχεδόν αδύνατη για την Αθήνα στο άμεσο μέλλον, η αεροπορική δύναμη της χώρα υπήρξε πρόθυμη να διατηρήσει τις ικανότητές της και να εμβαθύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ για το σκοπό αυτό. Η Ελλάδα είναι πιθανό να συνεχίσει να επωφελείται της επιδείνωσης των σχέσεων του Τελ Αβίβ με την πρώην σύμμαχό του Τουρκία. Εως τέλος του 2013, οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδος θα συνεχίζουν να μειώνονται αισθητά...

Μια πρόσφατη έκθεση αποτιμά την αγορά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Καθώς η οικονομία της Τουρκίας ανθεί, η χώρα επιδιώκει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες. Η Τουρκία αναμένεται να δαπανήσει έως 8 δισεκατομμύρια δολάρια στις αγορές του τομέα της άμυνας, με τις εξαγωγές να αναμένεται να φτάσουν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά, η χώρα δαπάνησε 70,89 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα την περίοδο 2008-12. Οι αμυντικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν σταθερά για να φθάσουν τα 20,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017. Οι τουρκικές αμυντικές δαπάνες κατέγραψαν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,50% στη διάρκεια της περιόδου 2008-12, και αποτιμώνται σε 14,99 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008 και 14,11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2013-17 οι αμυντικές δαπάνες αναμένεται να καταγράψουν ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 7,67% και φθάσουν τα 20,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017. Μεταξύ των προγραμματισμένων αγορών είναι περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35. Εκτός από το F-35, το στρατηγικό πρόγραμμα προμηθειών για το διάστημα 2012-16 περιλαμβάνει την αγορά υποβρυχίων κλάσσης U-214 από τη Γερμανία. Επεκτείνοντας τις προβλεπόμενες αγορές, η Τουρκία είναι σε διαπραγμάτευση με τέσσερις ξένες βιομηχανίες για μία προμήθεια συστημάτων αεράμυνας ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκία αναφέρει ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας για το έτος 2012 σημειώνει μια αύξηση 7,4% σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες για το 2011 -1,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για το 2012. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, ο αμυντικός προϋπολογισμό της χώρας για το 2012 είναι 1,72%, υποστηρίζουν οι αναλυτές. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι από ερευνητές του τουρκικού Πανεπιστημίου Μπιλγκι υπογράμμισε ωστόσο τις δυσκολίες στον καθορισμό των αμυντικών δαπανών με ακρίβεια. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι άν και τα δεδομένα είναι προσβάσιμα σε όλους, οι διαθέσιμες πληροφορίες ίσως να μην χαρακτηρίζονται από διαφάνεια. Ο Υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ είπε ότι η αναλογία εγχώριας παραγωγής των εξοπλισμών για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το 2010 έφθασε το 52% από περίπου 15% το 2004. Ωστόσο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Bilgi δεν ήταν σε θέση να καθορίσουν αν το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει κρίσιμες στρατιωτικές τεχνολογίες. Η Τουρκία εξακολουθεί να εξαρτάται από κρίσιμες στρατιωτικές τεχνολογίες από το εξωτερικό και το ποσοστό των κονδυλίων που προορίζονται για την έρευνα και την ανάπτυξη αμυντικών προγραμμάτων θα αυξηθεί 2% με 5%. Υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη εξάρτηση της Τουρκίας σε ξένο εξοπλισμό, ο Γιλμάζ δήλωσε το Σάββατο ότι η Άγκυρα έχει αγοράσει 50 συστήματα εντοπισμού ναρκών Visor 2500 από την αμερικανική εταιρεία ΝΙΙΤΕΚ σε μια συμφωνία αξίας 115 εκατομμυρίων δολαρίων, για να τα χρησιμοποιήσει στις νοτιοανατολικές τουρκικές μεθοριακές περιοχές για την εκκαθάριση των ναρκών.

Η πλειοψηφία των τουρκικών αμυντικών αναγκών καλύπτεται από τις εισαγωγές. Κατά την περίοδο 2008-12, η Γερμανία αναδείχθηκε ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων προς την Τουρκία, με μερίδιο αγοράς 30,54%. Το 2011, οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών όπλων της Toουρκίας, που ανέρχονται σε περίπου 61,52% του συνόλου των εισαγωγών του τομέα της άμυνας. Κατά τη διάρκεια του 2007-2011, το Ισραήλ αντιπροσώπευε το 19,37% του συνόλου των εισαγωγών. Ωστόσο, οι τουρκικές εξαγωγές αμυντικού μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό -36,96%. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007-2011, η Γεωργία, το Πακιστάν και η Μαλαισία, αναδείχθηκαν ως οι μεγαλύτεροι καταναλωτές των τουρκικών στρατιωτικών εξαγωγών. Η τουρκική οικονομία, παρά τον αντίκτυπο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2009 και την μεγάλη οικονομική ύφεση (αύξηση του ΑΕΠ: -4,7%), έχει ανακτήσει το χαμένο έδαφος σχετικά γρήγορα. Το 2010, η Τουρκία με 8,9%, είχε τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη μετά την Κίνα. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2011, η χώρα έχει με 9,6%, μια ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη από αυτήν της Κίνας. Από το 2002, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξάνεται κατά μέσο όρο σε περίπου 6 τοις εκατό. Μέχρι το 2050, η Τουρκία θα συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Σύμφωνα με την HSBC, η Τουρκία θα επιτυγχάνει μια ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,375%, με αποτέλεσμα να μεταλλαχθεί στην 11η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

http://www.fox2magazine.net/

No comments :

Post a Comment