23/08/2012

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Προς Θεού, όχι εδώ, στο... Σύδνεϋ !

Ξεκίνησαν στο Σύδνεϋ οι εορταστικές εκδηλώσεις της εκατονταετηρίδας της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, με την παρουσίαση του μυθιστορήματος «Μακεδνώς: Τέκνο Ενός Θεού» που έγραψε ο Αυστραλός Πολ Χάνσεν. Το συγκεκριμένο βιβλίο κέρδισε φέτος το πρώτο λογοτεχνικό βραβείο και αναφέρεται στην ιστορία του Μακεδνού, του μυθικού προγόνου των Μακεδόνων.

Ο κ. Χάνσεν δηλώνει ότι ο ίδιος είναι «μαθητής της επιστροφής στα πρωτότυπα αρχαία θραύσματα και έγγραφα». Η έρευνά του για το βιβλίο του, διέρχεται από τους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας, ιδίως την αρχαία βασιλική νεκρόπολη των Αιγών (σημερινή Βεργίνα). Ο δρ Βασίλης Αδραχτάς, του Πανεπιστημίου Macquarie, έκανε λόγο για ένα βιβλίο «γεμάτο δράση», με «χαρακτήρες που έχουν προσωπικότητες συνεπείς με τους ρόλους τους στον ελληνικό χώρο», «εκεί που ο Χάρι Πότερ συναντά τον Ηρακλή».

Η σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Δυτικής Μακεδονίας, διάρκειας ενός έτους, εγκαινιάστηκε επίσημα από τον κ. Βασίλειο Τόλιο, Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ. «Συγχαίρω την πολλά υποσχόμενη ομάδα που έχει συγκροτήσει αυτό το εντυπωσιακό πρόγραμμα και καλώ όλους να στηρίξουν αυτές τις εκδηλώσεις που χρησιμεύουν για την προώθηση του Μακεδονικού Ελληνισμού ειδικά και της Ελλάδος γενικότερα» είπε ο κ. Τόλιος και πρόσθεσε: «Θα πρέπει όλοι μας να υποστηρίξουμε τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται γύρω από την έκθεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Αυστραλιανό Μουσείο. Είναι μια μοναδική ευκαιρία προώθησης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας σε όλα τα τμήματα της Αυστραλιανής κοινωνίας».

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης της Νέας Νότιας Ουαλίας Χρήστος Παπαπέτρου ευχαρίστησε το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο (ΝΝΟ) για τη συνεργασία του «σε αυτό το μοναδικό έργο και κάλεσε την παροικία να αγκαλιάσει όλα τις εκδηλώσεις στο κατάμεστο πρόγραμμα».

Ο συντονιστής του «Φεστιβάλ Δημήτρια 2012», Δημήτρης Καμετόπουλος, παρουσίασε τις 30 εκδηλώσεις του προγράμματος εφιστώντας ιδιαίτερα την προσοχή σε σημαντικά γεγονότα, όπως την έκθεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο τελετάρχης, Δρ. Παναγιώτης Διαμάντης, παρουσίασε επίσης το πρόγραμμα για το επόμενο μάθημα στα Αγγλικά του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ με θέμα «Μια Σύντομη Ιστορία της Μακεδονίας», με ιδιαίτερη έμφαση, όπως είπε, στους τελευταίους δύο αιώνες, στις σχέσεις της Αυστραλίας με τη γη, τον λαό και την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ;

Σε δύο μήνες ο Ελληνισμός θα εορτάσει και πρέπει να εορτάσει πανηγυρικά τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου, των νήσων του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης. Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου 1912 και αποκορύφωμά του υπήρξε η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στις 26 Οκτωβρίου. Η ιδιαίτερη σημασία της συμπρωτεύουσας Θεσσαλονίκης και η συμβολική σύμπτωση της απελευθερώσεως με την ημέρα μνήμης του πολιούχου Αγίου Δημητρίου εστιάζει περισσότερο το ενδιαφέρον μας σ’ αυτή την πόλη. Άραγε έχουν γίνει οι κατάλληλες προετοιμασίες για να αποδοθεί η πρέπουσα τιμή σε όσους αγωνίσθηκαν και σε όσους έπεσαν στον επικό εκείνον αγώνα;

Εκφράζω την ανησυχία μου διότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης φαίνεται να μην πολυενδιαφέρεται για αυτήν την επέτειο. Κι αν ενδιαφερθεί μάλλον σε λάθος κατεύθυνση θα είναι , διότι ήδη έχει ανακοινώσει κάποιες σκέψεις του, δηλαδή να κληθούν Τούρκοι και Σκοπιανοί εκπρόσωποι. Αν ό μη γένοιτο, συμβεί αυτό στο όνομα της αποτυχημένης πολυπολιτισμικότητας, θα είναι μεγάλη ασέβεια προς τους απελευθερωτές της Μακεδονικής γης. Οι Οθωμανοί Τούρκοι ήσαν οι κατακτητές επί 500 χρόνια, οι δε Σκοπιανοί δεν υπήρχαν καν ως έθνος, αφού τους κατασκεύασε ο κομουνιστής Τίτο το 1944. Εκείνοι που δικαιούνται να κληθούν είναι οι Σύμμαχοί μας στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, Σέρβοι, Μαυροβούνιοι και Βούλγαροι. Βεβαίως οι Βούλγαροι παρασπόνδησαν και μας επετέθησαν κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο το 1913, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε τη μοναδική φορά που υπήρξαν σύμμαχοί μας. Άλλωστε σήμερα οι σχέσεις μας είναι φιλικές λόγω Ορθοδοξίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευτυχώς που δεν εξαρτώμεθα μόνον από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το Γ΄ Σώμα Στρατού έχει οργανώσει πολλές εκδηλώσεις για τα εκατόχρονα της ελεύθερης Θεσσαλονίκης. Θα κληθούν οι μαθητές να γράψουν σχετική έκθεση –δοκίμιο και θα βραβευθούν οι τρεις πρώτοι. Θα γίνουν επίσης δημόσιες διαλέξεις και συμπόσια με ελεύθερη είσοδο, όπως πληροφορήθηκα από ανωτάτους στρατιωτικούς. Η φιλοτελική κίνηση ετοιμάζει σχετικό γραμματόσημο για την επέτειο. Η Μητρόπολις Θεσσαλονίκης, όπως και όλες οι κατά τόπους Μητροπόλεις των πανηγυριζουσών πόλεων και επαρχιών θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να τονισθεί η ελληνορθόδοξη ταυτότητα της Βορείου Ελλάδος. Αξιέπαινη είναι και η προσπάθεια της ΕΤ-3, η οποία από την αρχή του χρόνου παρουσιάζει σχετικά αφιερώματα, αν και ορισμένες εκπομπές έχουν έντονη ιδεολογική στόχευση. Η ανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης από τον Αντώνη Σαμαρά θα συντελέσει σημαντικά στην καλύτερη προβολή του μεγάλου γεγονότος.

Από σεβασμό σε όσους συνέβαλαν τότε και από αγάπη στη γενέτειρά μου Θεσσαλονίκη καταθέτω ορισμένες προτάσεις για τους εορτασμούς των 100 χρόνων:
Α) Να τιμηθεί ο ρόλος του Μακεδονικού Αγώνος ως προδρόμου της απελευθερώσεως. Το Μουσείο του που λειτουργεί με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη να γίνει επίκεντρο επισκέψεων από όλα τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων περιοχών.
Β) Να τονισθεί ότι το 1912-13 μάς βοήθησε η εθνική ενότητα και η συνεργασία του Αρχιστρατήγου Διαδόχου Κωνσταντίνου με τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο. Βενιζέλο. Μετά από τρία χρόνια η διαμάχη των δύο ανδρών οδήγησε στον ολέθριο Εθνικό Διχασμό.
Γ) Να γίνει ειδική μελέτη από ιστορικούς και να προβληθεί στους νέους μας πώς από τη πτώχευση του Χαριλάου Τρικούπη το 1893 φθάσαμε στην Εθνική Αναγέννηση του 1912. Από τη χρεωκοπία στον διπλασιασμό των εδαφών μας. Και Δ) Να τιμηθεί για το συγγραφικό του έργο υπέρ της Μακεδονίας ο αειθαλής πρώην Υπουργός Νικόλαος Μάρτης.

Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων

No comments :

Post a Comment