09/07/2012

Η.Π.Α: ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΙΛΑΝΔΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ν.Α ΑΣΙΑΣ

Η Ταϊλάνδη όπως φαίνεται, θα προστεθεί στη λίστα των χωρών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού (ΠΑΕ), όπου τα αμερικανικά στρατεύματα θα εδρεύουν σε μόνιμη βάση.

Την προσοχή του Πενταγώνου τράβηξε το αεροδρόμιο Ουταπάο στην ομώνυμη κύρια βάση του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης. Είχε χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ κατά τον πόλεμο στην Ινδοκίνα στις αρχές της δεκαετίας των 70΄ του περασμένου αιώνα για τους βομβαρδισμούς του Βιετνάμ, του Λαός και της Καμπότζη. Το Ουταπάο βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πόλη παραθερισμού Πατάγια. Είναι ταυτόχρονα και διεθνές πολιτικό αεροδρόμιο, το οποίο λαμβάνει κυρίως τσάρτερ πτήσεις από τη Ρωσία, την ΚΑΚ, την Ανατολική και την Δυτική Ευρώπη. Η NASA σκοπεύει να μετατρέψει το Ουταπάο σε βασικό αεροδρόμιο για το περιφερειακό μετεωρολογικό της πρόγραμμα. Αυτά τα σχέδια ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λέων Πανέττα ανακοίνωσε στη Σιγκαπούρη σε περιφερειακό συμβούλιο ασφαλείας. Επίσης εκεί ο Πανέττα δήλωσε, πως μέχρι το 2020, 60% των πολεμικών πλοίων και των άλλων δυνάμεων του Π/Ν θα μεταφερθούν στο ΠΑΕ. Οι παρατηρητές αμέσως σύνδεσαν αυτήν την αναδιάταξη με την πρόθεση του Πενταγώνου να πιέσει την Κίνα και να εξουδετερώσει την αυξανόμενη στρατιωτική της ισχύ.

Είναι σαφές ότι σε αυτά τα πλαίσια η βάση στο Ουταπάο μπορεί να βοηθήσει τις ΗΠΑ να συλλέγει όχι μόνο τα μετεωρολογικά στοιχεία. Σύμφωνα με έναν ανώνυμο καθηγητή της Ακαδημίας του Γενικού Επιτελείου της Ταϊλάνδης, την Μπανγκόγκ δεν μπορεί να μην ανησυχεί η αντίδραση της Κίνας για τις πτήσεις των αμερικανικών αεροσκαφών στον ουρανό της Νότιο-Ανατολικής Ασίας από την ταϊλανδέζικη αεροπορική βάση. Είναι πολύ πιθανό, πως η Κίνα μπορεί να υποπτευτεί πως πίσω από το μετεωρολογικό πρόγραμμα των ΗΠΑ κρύβεται η κατασκοπεία. Αυτή η υπόθεση δεν είναι και τόσο αβάσιμη, δεδομένου μάλιστα πως στο Ουταπάο υπάρχει ήδη μια μικρή αμερικανική εταιρεία η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο της σύμβασης με το Πεντάγωνο. Ανεφοδιάζει τα αεροσκάφη της Π/Α και τα σκάφη του Π/Ν των ΗΠΑ, τα οποία μεταφέρουν του στρατιωτικούς και τα στρατιωτικά φορτία στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Υπάρχουν επίσης στοιχεία, πως μέσω του αμερικανικού τμήματος του Ουταπάο είχαν πετάξει τα αόρατα αεροσκάφη, τα οποία μεταφέρουν στις ΗΠΑ και στην βάση Γκουαντάναμο στη Κούβα ξένους πολίτες, οι οποίοι έχουν συλληφθεί δήθεν για τρομοκρατία. Επιπλέον οι ΗΠΑ απαιτούν από την Ταϊλάνδη να οργανώσουν την από κοινού επίβλεψη από τον αέρα της μετακίνησης των εμπορικών και στρατιωτικών φορτίων από την Μέση Ανατολή στον Ειρηνικό Ωκεανό. Και αυτή είναι η κύρια μεταφορική θαλάσσια αρτηρία στο εμπόριο της Κίνας με πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Η γνώμη του Αντρέι Βολόντιν, διευθυντή του Κέντρου Ανατολικών Ερευνών της διπλωματικής ακαδημίας του ΥΠΕΞ Ρωσίας: Οι ΗΠΑ ανησυχούν σοβαρά για την αυξανόμενη γεωοικονομική δύναμη της Κίνας, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε στρατιωτικό-πολιτική επιρροή. Γι’ αυτό προσπαθούν να αναβιώσουν το σύστημα των σχέσεων που υπήρχε κατά την εποχή του Ψυχρού πολέμου. Το ερώτημα τίθεται ως εξής: είτε οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να επαναλάβουν την στρατηγική περιορισμού του κουμμουνισμού, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Κίνας στις νέες συνθήκες, είτε θα πρέπει να εφαρμόσουν αυτήν την στρατηγική με συμβιβαστικές μεθόδους. Η δεύτερη επιλογή για τις ΗΠΑ φαίνεται απλώς απαράδεκτη. Επίσης σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην στρατιωτική αεροπορική βάση Καμράν στο Βιετνάμ, την οποία την παράτησαν μετά την ήττα τους στον πόλεμο στην Ινδοκίνα. Όπως επίσης και στην πρώην δική τους βάση Σούμπικ-μπέι στις Φιλιππίνες.Οι ειδικοί πιστεύουν, πως η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ εκεί θα υπάρξει στο προσεχές μέλλον.

Η προσπάθεια των ΗΠΑ να περιτριγυρίσει την Ασία με τις βάσεις της πραγματοποιείται εδώ και μόλις μερικούς μήνες, όμως ήδη υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα. Με τι θα απαντήσει η Κίνα σε αυτήν την πρόκληση; Προφανώς θα κάνει τα πάντα, ώστε το Π/Ν και Π/Α της να μάθει να λειτουργεί μακριά από τα σύνορά του. Ταυτόχρονα, μερικές χώρες αυτής της περιοχής σε πολλές περιπτώσεις, θα εξαρτούνται περισσότερο από την Κίνα από ότι από τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο σίγουρα θα χρησιμοποιήσει αυτόν τον πόρο για να μην επιτρέψει την εφαρμογή των συμφωνιών τους με την Ουάσιγκτον, οι οποίες θα έβαζαν σε κίνδυνο τα στρατηγικά της συμφέροντα.

http://greek.ruvr.ru/2012_07_01/79777214/

No comments :

Post a Comment