27/06/2012

Ομηρική γεωγραφία: Η ανατροπή των πόλων

Σήμερα θα σας δώσω ένα σημαντικό στοιχείο για την ανατροπή των φυσικών πόλων που συνέβη γύρω στο 12000 πχ. Το στοιχείο αυτό δεν είναι άγνωστο, όπως όλα τα υπόλοιπα που έχω αναφέρει, απλά κανείς δεν θέλησε να το δει και να το εκτιμήσει ανάλογα όπως και δεκάδες άλλα. Πάμε λοιπόν στον Ορφέα για να δούμε την αναφορά του στην ανατροπή των πόλων. Όχι ο Ορφέας δεν την έχει βιώσει μια και έζησε 5000 χρόνια νωρίτερα αλλά περιγράφει την καθημερινότητά του. Έκεί λοιπόν μας αναφέρει μια πολύ σημαντική πραγματικότητα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν σε αυτήν την ψηλάφιση με μια πρώτη παρατήρηση. Αν θέλετε να δείτε τον ήλιο. Προς ποιο σημείο του ορίζοντα κοιτάτε; Μην βιαστείτε να απαντήσετε. Πάρτε τον χρόνο σας ώστε να μπορέσετε να απαντήσετε εύκολα στο γιατί κοιτάτε προς τα εκεί; Όλος ο κόσμος κοιτάζει προς το ίδιο σημείο αν θέλει να δει τον ήλιο;

Η σωστή απάντηση είναι ότι κοιτάζουμε Νότια και αυτό γιατί ο ήλιος "κινείται" πάνω στον άξονα του Ισημερινού και άρα όταν θέλω να δω τον ήλιο κοιτάζω από τα Ν/Α(ανατολή) ως τα Ν/Δ(δύση). Όχι όλος ο κόσμος δεν κοιτάζει προς το ίδιο σημείο αλλά σχεδόν όλος, μιας και τα κατοικημένα μέρη του (σημερινού) Νότιου ημισφαιρίου είναι πολύ λίγα. Άρα, σχεδόν, όλος ο κόσμος βλέπει τον ήλιο κοιτάζοντας προς την ίδια κατεύθυνση, Ν/Α - Ν/Δ. Συμπέρασμα: Αν θέλουμε να παρακολουθήσουμε την φαινόμενη πορεία του ήλιου δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε νότια από τα αριστερά προς τα δεξιά. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε καλύτερα αν το παρατηρήσουμε με την βοήθεια ενός χάρτη. Στο πρόχειρο σχηματάκι φαίνεται η θέση της ανατολής που για τους Βόρειους λαούς είναι αριστερά και μόνο για τους Νότιους δεξιά. Ελπίζω ότι σε αυτό δεν θα υπάρχουν αντιρήσεις.

Ας δούμε τώρα τι λέει ο Ορφέας για την δική του πραγματικότητα... Ύμνος στον ήλιο στίχος 4: "ΔΕΞΙΕ ΜΕΝ ΓΕΝΕΤΩΡ ΗΟΥΣ ΕΥΩΝΥΜΕ ΝΥΚΤΟΣ". Για τον Ορφέα λοιπόν ο ήλιος ανατέλει από την δεξιά πλευρά και δύει αριστερά. Αν δεν ισχυριστεί λοιπόν κάποιος ότι ο Ορφέας ζούσε είτε στην Αυστραλία είτε στην Γη του Πυρός τότε ο κόσμος του ήταν αναποδογυρισμένος και ολόκληρο το Βόρειο ημισφαίριο ήταν Νότιο και άρα σωστά έβλεπε τον ήλιο να ανατέλει από Δεξιά.

http://operiplous.blogspot.gr/2012/06/blog-post.html

No comments :

Post a Comment