11/05/2012

Reuters: Η Ευρώπη θα χρηματοδοτεί την Ελλάδα μέχρι να βρεθεί κυβέρνηση - ΕΕ: Σχέδιο Μάρσαλ που θα είναι ουδέτερο ως προς το χρέος

Τα κράτη της ευρωζώνης είναι διατεθειμένα να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα μέχρι να συγκροτηθεί σταθερή κυβέρνηση στη χώρα, έστω κι αν χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters. «Δεν υπάρχει λόγος να τους αφήσουμε να πτωχεύσουν στο μέσο των πραγμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί. Προσέθεσε μάλιστα ότι η έγκριση εκταμίευσης της δόσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εχθές, 9 Μαΐου, είχε ακριβώς αυτό το σκοπό. «Τους δώσαμε αρκετά χρήματα ώστε να συνεχίσουν να επιπλέουν χωρίς να προκληθεί χάος εάν [οι μισθοί και οι συντάξεις] δεν καταβληθούν», συνέχισε ο αξιωματούχος. «Αλλά όχι περισσότερα από το ελάχιστο, προκειμένου να αποθαρρύνουμε κόμματα που λένε ‘Μπορούμε να κάνουμε ο,τιδήποτε θέλουμε και θα μας σώσουν, γιατί είναι στο συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης’».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι πρόθεση της Ευρώπης είναι να επιμείνει στην χρηματοδότηση της Ελλάδας, ακόμα κι αν χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές προκειμένου να συγκροτηθεί λειτουργική κυβέρνηση στη χώρα. «Καταλαβαίνω ότι οι δεύτερες εκλογές στην Ελλάδα μπορούν να διεξαχθούν έως τα μέσα Ιουνίου», σχολίασε ο πληροφοριοδότης. «Έχουμε τα μέσα να υποστηρίξουμε την Ελλάδα έως τότε», κατέληξε. Οι επίμαχες πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και από έναν δεύτερο ευρωπαίο αξιωματούχο. «Θα τους παράσχουμε αρκετά χρήματα μέχρι να ξεκαθαρίσει η πολιτική απόφαση», δήλωσε ο δεύτερος πληροφοριοδότης, εκφράζοντας μάλιστα την βεβαιότητά του για την διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών: «Περιμένω την αναγγελία νέων εκλογών στην Ελλάδα το αργότερο έως την Κυριακή», προέβλεψε.

Η υπομονή της ευρωζώνης όμως δεν είναι ανεξάντλητη, τόνισε ο δεύτερος αξιωματούχος, αποσαφηνίζοντας ότι σε περίπτωση παρατεταμένης ακυβερνησίας δεν πρόκειται να δοθεί οποιαδήποτε βοήθεια. «Κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι μία ανύπαρκτη κυβέρνηση θα νομοθετεί», εξήγησε ο πληροφοριοδότης, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες από τους ευρωπαίους εταίρους, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα διάσωσης.Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε και μία άλλη δήλωση του πρώτου αξιωματούχου, αναφορικά με τα δάνεια που έχει παράσχει η Ευρώπη για τις ανάγκες της Ελλάδας.Συγκεκριμένα, ο πληροφοριοδότης παραδέχτηκε ότι «έχουμε ήδη δεχτεί πως δεν θα πάρουμε το 100% [των χρημάτων] πίσω», εγείροντας την πιθανότητα νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, που θα περιλαμβάνει τα ομόλογα που διακρατούν επίσημοι φορείς, όπως η ΕΚΤ και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Reuters

Η Διαδικτυακή πύλη euractiv.com σε δημοσίευμα με τίτλο «η ΕΕ μελετά ένα Σχέδιο Μάρσαλ που θα είναι ουδέτερο ως προς το χρέος» αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει προτάσεις που προέρχονται από διάφορες χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το euractiv.com, δύο κυρίως προτάσεις κυκλοφορούν ανάμεσα στις πρωτεύουσες της Νότιας Ευρώπης τις τελευταίες εβδομάδες, με τη Ρώμη να πρωτοστατεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Σύμφωνα μάλιστα με συμβούλους του Μάριο Μόντι, έχουν συζητηθεί από τον Ιταλό πρωθυπουργό και τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ. Επιπλέον η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία φαίνεται να δίνει νέα ώθηση στα σχέδια αυτά.

Μία ιδέα αφορά την πληρωμή των υπαρχόντων δανείων που έχουν συνάψει οι εθνικές δημόσιες διοικήσεις με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η πληρωμή θα μπορούσε να αποτελέσει μοναδική εξαίρεση και να μην έχει επίπτωση στο έλλειμμα των κρατών μελών. Εξάλλου το πρόσφατα εγκριθέν Δημοσιονομικό Σύμφωνο επιτρέπει πράγματι «μοναδικά και προσωρινά μέτρα» στην κατεύθυνση ενός ισορροπημένου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δημόσιο χρέος που παραμένει απλήρωτο στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 180 δισ. ευρώ. Εάν αυτά τα χρήματα μπορούσαν να καταβληθούν χωρίς καθυστερήσεις, θα σήμαινε μία τεράστια ένεση ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Κάτι τέτοιο, σχολιάζει το δημοσίευμα, θα ήταν πολύ κοντά στην ιδέα για ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ», πιο κοντά από άλλες ιδέες που έχουν κατατεθεί όπως είναι η ενίσχυση της δανειακής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με 10 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, σημειώνει το euractiv.com, το πρόβλημα της εξεύρεσης χρημάτων παραμένει σοβαρό καθώς πολλές ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις έχουν ξεμείνει από ρευστότητα. Μία πιθανή εκδοχή θα ήταν η έκδοση ομολόγων και η διάθεσή τους στις αγορές, αλλά με τις αβεβαιότητες που επικρατούν σήμερα στην αγορά, οι κίνδυνοι είναι σίγουρα μεγάλοι. Παρόλα αυτά, η πρόταση αυτή υποστηρίζεται όλο και περισσότερο από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) οι οποίες αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα προβλήματα στην εύρεση χρηματοδότησης. Τέλος, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την πιστωτική πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις αρχές του 2011, το 14% των ΜμΕ αντιμετώπιζαν πρόβλημα να βρουν τραπεζικά δάνεια, ενώ σήμερα ένας στους πέντε επιχειρηματίες δηλώνει ότι έχει δυσκολίες στην εξεύρεση πίστωσης.
http://www.e-typos.com/

No comments :

Post a Comment