29/05/2012

Μέθοδος ανίχνευσης του ψεύδους στον εγκέφαλο δοκιμάζεται σε δικαστήριο των ΗΠΑ.

"Brain Probe" ανιχνεύει το ψεύδος εκεί που γεννιέται -στον προμετωπιαίο λοβό.

Ανιχνευτής συναισθημάτων αναγνωρίζει το ψέμα.
To σύστημα αναλύει τις εκφράσεις του προσώπου και τις φυσιολογικές μεταβολές που συνοδεύουν το ψέμα. Οι κόρες διαστέλλονται, τα χείλη σφίγγουν, ανεπαίσθητες μυικές συσπάσειςρυτιδώνουν το μέτωπο: οι ακούσιες εκφράσεις του προσώπου μας όταν λέμε ψέματα μπορούν να γίνουν αντιληπτές με τη βοήθεια μιας κάμερας και ειδικών αλγόριθμων, υποστηρίζουν ερευνητές που συνεργάζονται με τις βρετανικές αρχές. Το σύστημα που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ στη Βρετανία διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα στα δύο τρίτα των περιπτώσεων, ανέφεραν οι ερευνητές στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης. Εφόσον η αξιοπιστία της τεχνολογίας βελτιωθεί, το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση μεταναστών από τη βρετανική Υπηρεσία Συνόρων, η οποία σχεδιάζει να ξεκινήσει τις δοκιμές εντός του έτους σε κάποιο αεροδρόμιο της χώρας.

Εκτός από τις ανεπαίσθητες κινήσεις των μυών του προσώπου που είναι γνωστό ότι συνοδεύουν τα ψέματα, οι αλγόριθμοι της νέας τεχνολογίας καταγράφουν μεταβολές στην αναπνοή, την κατάποση από αμηχανία και άλλες φυσιολογικές μεταβολές που δείχνουν άγχος. Με τη βοήθεια μιας θερμικής κάμερας στραμμένη στο πρόσωπο του εξεταζόμενου ενώ απαντά ερωτήσεις, το λογισμικό του συστήματος παρακολουθεί ακόμα και την αύξηση της αιμάτωσης κάτω από το δέρμα, ένδειξη αγγειοδιαστολής λόγω άγχους. «Συνδυάσαμε σε ένα σύστημα τις καθιερωμένες πια έρευνες για τις εκφράσεις του προσώπου, τις πρόσφατες εξελίξεις στη θερμική απεικόνιση, τις τεχνικές για την παρακολούθηση προσώπων και τους νέους αλγόριθμους [για την ανάλυση των στοιχείων]» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Χασάν Ουγκέιλ, επικεφαλής του προγράμματος. (http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-14900800)

Ο ερευνητής εκτιμά ότι η αξιοπιστία της τεχνολογίας μπορεί να αυξηθεί στο 90%, αντίστοιχο με το ποσοστό επιτυχίας του διαβόητου πολύγραφου, μιας συσκευής που καταγράφει αυξήσεις της εφίδρωσης μετρώντας την ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος. Ο Δρ Ουγκέιλ πιστεύει μάλιστα ότι η αξιοπιστία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη σε πραγματικές συνθήκες, όταν οι εξεταζόμενοι νιώθουν πραγματικό άγχος να μην γίνουν αντιληπτοί. Ο ίδιος παραδέχεται πάντως ότι η αξιοπιστία είναι αδύνατο να φτάσει το 100%, δεδομένου ότι το άγχος μπορεί και να οφείλεται στην ανησυχία του εξεταζόμενου ότι δεν θα γίνει πιστευτός. Το βρετανικό σύστημα δεν είναι η μόνη νέα τεχνολογία για την ανίχνευση του ψεύδους -σε αμερικανικά δικαστήρια έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί τομογράφοι που αναγνωρίζουν το ψέμα απευθείας στον εγκέφαλο
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231128195

17.02.2004
Μέθοδος ανίχνευσης του ψεύδους στον εγκέφαλο δοκιμάζεται σε δικαστήριο των ΗΠΑ. Οι σκέψεις ως πειστήρια.

Μια αμφιλεγόμενη μέθοδος που εντοπίζει τον ένοχο ενός εγκλήματος εξετάζοντας απ ευθείας την εγκεφαλική του λειτουργία θα χρησιμοποιηθεί κατά την εκδίκαση έφεσης που έχει υποβάλλει θανατοποινίτης στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρει την Τρίτη το BBC, η τεχνική της «εγκεφαλοσκόπησης», ή «εγκεφαλικής αποτύπωσης» (brain fingerprinting), έχει δοκιμαστεί από το FBIως μέθοδος ανίχνευσης του ψεύδους και γίνεται δεκτή από τα αμερικανικά δικαστήρια. Θα χρησιμοποιηθεί τώρα από τους δικηγόρους του Τζίμι Ρέι Σλότερ, προκειμένου να αποδείξουν ότι ο πελάτης τους δεν δολοφόνησε τη φίλη του και την κόρη της. Για να υποβληθεί στο τεστ εγκεφαλοσκόπησης, το υποκείμενο φορά ένα «καπέλο» με ηλεκτρόδια που καταγράφουν τα εγκεφαλικά κύματα. Στη συνέχεια, το υποκείμενο καλείται να κοιτάξει εικόνες που σχετίζονται με την υπόθεση (για παράδειγμα, το όπλο του εγκλήματος). Αν έχει δει τις εικόνες αυτές και στο παρελθόν, ο εγκέφαλός του παράγει αυτόματα ένα εγκεφαλικό σήμα που ονομάζεται p300.

Αντίθετα με ό,τι ισχύει για τον πολυγράφο, τον ανιχνευτή ψεύδους που χρησιμοποιείται κατά κόρον στις ΗΠΑ, στην εγκεφαλοσκόπηση το υποκείμενο δεν χρειάζεται να απαντήσει σε ερωτήσεις. «Είναι απόλυτα επιστημονικό, η εγκεφαλική αποτύπωση δεν έχει καμία σχέση με τα συναισθήματα, με το αν ένας άνθρωπος ιδρώνει ή όχι. Απλά ανιχνεύει επιστημονικά αν η πληροφορία είναι αποθηκευμένη στον εγκέφαλο» εξηγεί ο Δρ Λάρι Φάργουελ, εφευρέτης της συσκευής και ιδρυτής της εταιρείας Brain Fingerprinting Laboratories. (http://www.brainwavescience.com/) «Σε έρευνες με το FBI, παρουσιάσαμε λέξεις και φράσεις που μόνο ένας πράκτορας του FBI θα γνώριζε και μπορέσαμε να διακρίνουμε από την απόκριση του εγκεφάλου ποιος ήταν πράκτορας και ποιος όχι. Μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό με ακρίβεια 100%» υποστηρίζει.

Ο Φάργουελ επισκέφθηκε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Οκλαχόμα και υπέβαλε στο τεστ τον Τζίμι Ρέι Σλότερ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία και τον ακρωτηριασμό της φίλης του Μέλοντι Ουέρτζ και τη δολοφονία της κόρης της, ηλικίας 11 μηνών. Ο Φάργουελ παρουσίασε στον θανατοποινίτη διάφορα πειστήρια και πείστηκε για την αθωότητά του: «Ο Τζίμι Ρέι Σλότερ δεν γνώριζε σε ποιο σημείο του σπιτιού διαπράχθηκε ο φόνος· δεν γνώριζε πού βρισκόταν το πτώμα της μητέρας, ούτε τι φορούσε την ώρα του θανάτου» αναφέρει. «Αυτό που μπορώ να πω, από επιστημονική σκοπιά, είναι ότι ο εγκέφαλος του Τζίμι Ρέι Σλότερ δεν έχει καταγράψει ορισμένες από τις πλέον βασικές λεπτομέρειες του φόνου για τον οποίο καταδικάστηκε» δηλώνει ο επιστήμονας, απαντώντας έτσι στις αυστηρές επικρίσεις που δέχεται για την αξιοπιστία της μεθόδου.

09.01.2003
Νέοι ανιχνευτές αναγνωρίζουν το ψεύδος κατά τη γέννησή του στον εγκέφαλο.Το Brain Probe ανιχνεύει το ψεύδος εκεί που γεννιέται -στον προμετωπιαίο λοβό.
Αμερικανοί επιστήμονες σχεδιάζουν ανιχνευτές ψεύδους που αναγνωρίζουν απ ευθείας στον εγκέφαλο πότε κάποιος.. ετοιμάζεται να πει ένα ψέμα. Ένας ερευνητής δημιούργησε μια συσκευή που φοριέται στο κεφάλι και καταγράφει τη ροή του αίματος, ενώ ένας άλλος χρησιμοποιεί την τεχνική της μαγνητικής τομογραφίας για να «φωτογραφίσει» τη γέννηση του ψεύδους στον προμετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου. Ο Μπρίτον Τσανς, βιοφυσικός του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, εξηγεί πώς όταν κάποιος αποφασίζει να πει ένα ψέμα -και πριν καν το ξεστομίσει- η ροή του αίματος αυξάνεται στιγμιαία σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Η συσκευή που δημιούργησε ο ίδιος, με την ονομασία Brain Probe, φοριέται στο κεφάλι και ανιχνεύει την αύξηση στη ροή, εκπέμποντας ακτινοβολία στην περιοχή του φάσματος κοντά στο υπέρυθρο. Οι αυξήσεις της ροής απεικονίζονται στη συνέχεια στην οθόνη ενός φορητού υπολογιστή, ώστε να αποφασιστεί αν τα λεγόμενα του υποκειμένου είναι αληθή ή όχι. Σύμφωνα με τον ερευνητή, η συσκευή του στο μέλλον ίσως γίνει τόσο ευαίσθητη ώστε να αναγνωρίζει τα ψεύδη από μακριά, χωρίς να τοποθετηθεί στο κεφάλι. Και καθώς ο Τσανς εργάζεται για να τελοιοποιήσει την τεχνική του, ο ψυχολόγος Ντάνιελ Λάνγκλεμπεν του ίδιου πανεπιστημίου πειραματίζεται με μια διαφορετική μέθοδο. Ζητά από τους εθελοντές του να διαλέξουν ένα χαρτί της τράπουλας και να το κρατήσουν κρυφό, καθώς η εγκεφαλική τους δραστηριότητα καταγράφεται μελειτουργικό μαγνητικό συντονισμό. Οι εθελοντές στη συνέχεια «ανακρίνονται» από έναν υπολογιστή για το ποιο χαρτί έχουν στα χέρια τους. Όταν απαντούν ψέματα, συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου τους «φωτίζονται», λόγω αυξημένης δραστηριότητας. 

Μια άλλη μέθοδος, που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Brain Wave Science Inc, εστιάζεται σε ένα συγκεκριμένο εγκεφαλικό κύμα, με την ονομασίαΡ300, το οποίο εμφανίζεται μόνο όταν το άτομο δει ένα αντικείμενο που του είναι γνωστό. Η μέθοδος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από έναν κατηγορούμενο για φόνο, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν θυμόταν τη σκηνή του εγκλήματος. Το δικαστήριο, ωστόσο, δεν έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα. Η ανίχνευση του ψεύδους απ ευθείας στον εγκέφαλο είναι σίγουρα πιο αξιόπιστη από την παλαιότερη τεχνική του πολυγράφου, ο οποίος καταγράφει μεταβολές της καρδιακής συχνότητας και της εφίδρωσης. Το κατά πόσο όμως η χρήση των ανιχνευτών ψεύδους είναι θεμιτή παραμένει ανοιχτό ως θέμα. «Μόνο ένα πράγμα είναι χειρότερο από έναν ανιχνευτή ψεύδους που δεν δουλεύει, και αυτό είναι ένας ανιχνευτής ψεύδους που δουλεύει» σχολιάζει ο φυσικός Ρόμπερτ Παρκ, γνωστός πολέμιος της χρήσης του πολυγράφου στις ΗΠΑ.

No comments :

Post a Comment