ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ, ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΕΗΛΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ!
Ολίγοι γνωρίζουν και όσοι γνωρίζουν στα ανώτατα κλιμάκια σιωπούν, ότι οι άφθονες πολυεθνικές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στη χώρα μας δεν πληρώνουν στην ουσία φόρους στην Ελλάδα! Διαθέτουν μια ιδιόρρυθμη φορολογική ασυλία! Ο λόγος είναι απλός. Για τις θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών ισχύει ειδικό, περίπου, απαλλακτικό φορολογικό καθεστώς.
Για παράδειγμα, ας πάρουμε τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ελβετίας καιΕλλάδας που ψηφίστηκε, άρον-άρον, λίγο πριν τα Χριστούγεννα στη Βουλή και διαφημίστηκε, μάλιστα, διότι υποτίθεται δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές αρχές να λαμβάνουν πληροφορίες για τους έλληνες καταθέτες στην Ελβετία. Με βάση αυτή τη συμφωνία, για να το πούμε απλά, επιτρέπεται στην Ελλάδα (φυσικά στη βάση αμοιβαιότητας !) να φορολογεί τα μερίσματα που διανέμουν οι θυγατρικές των ελβετικών πολυεθνικών προς τις μητρικές τους εταιρείες μόνο με συντελεστή έως 5%! Σκανδαλωδώς, συντελεστής πάνω από 5% απαγορεύεται, ενώ μπορεί να προσεγγίζει και στο μηδέν αφού το 5% είναι το ανώτατο όριο!
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι θυγατρικές των ελβετικών πολυεθνικών (γαλακοβιομηχανίες, φαρμακοβιομηχανίες κλπ) δεν πληρώνουν καθόλου, σχεδόν, φόρους στην Ελλάδα, απ' όπου αντλούν υπερκέρδη! Οι θυγατρικές πολυεθνικών, συνήθως, δεν διακρατούν αδιανέμητα κέρδη για να κάνουν επενδύσεις στη χώρα που είναι εγκατεστημένες και διανέμουν, υπό τη μορφή μερίσματος, όλα, σχεδόν, τα κέρδη τους στη μητρική εταιρεία! Για αυτά τα κέρδη στην ουσία δεν έχουν φορολογική υποχρέωση, αφού ο συντελεστής 5% το πολύ με τον οποίο φορολογούνται, είναι αστείος και ευτελέστατος !
Αυτό το καθεστώς, όμως, της ειδικής φορολογικής ασυλίας δεν ισχύει μόνο για τις θυγατρικές των ελβετικών πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα. Ισχύει για όλες τις θυγατρικές όλων των πολυεθνικών εταιρειών, ανεξαρτήτως που βρίσκεται η έδρα της μητρικής τους. Κι αυτό γιατί ανάλογες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας, σύμφωνα με υπόδειγμα - μοντέλο του ΟΟΣΑ, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του των ισχυρότερων μερίδων του διεθνούς κεφαλαίου, έχει υπογράψει η χώρα μας με όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, μέχρι και με τα εμιράτα του Κόλπου. Και αυτές οι συμφωνίες προβλέπουν μηδαμινά ποσοστά φορολογίας για τα μερίσματα των θυγατρικών προς τις μητρικές τους εταιρείες. Κι αυτό, τη στιγμή που τα αντίστοιχα ποσοστά για τις εγχώριες εταιρείες είναι 25%.
Φορολογική ασυλία, λοιπόν, για τις θυγατρικές των πολυεθνικών, αθέμιτος ανταγωνισμός με τις εγχώριες εταιρείες και φορολεηλασία την ίδια ώρα για τους οικονομικά ασθενέστερους! Να ποιοι πληρώνουν την κρίση και ποιοι κερδίζουν από αυτήν!
ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ: Και δεν είναι μόνο αυτό. Επειδή έχω δουλέψει χρόνια ως στέλεχος πολυεθνικής, σας ενημερώνω (και σας παροτρύνω να το ψάξετε παραπέρα) ότι οι πολυεθνικές έχουν θεσμοθετήσει σε αγαστή συνεργασία με το διευθυντήριο των Βρυξελών και τις κυβερνήσεις και άλλα τεχνάσματα, ώστε να αποφεύγουν την φορολόγηση.
Ένα τυπικό παράδειγμα είναι ο θεσμός της διαβόητης transfer-price. Πρόκειται για την δυνατότητα που έχει η μαμά εταιρεία να τιμολογεί στην θυγατρική, τα προϊόντα της σε τιμή που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματική FOB, ex work, ή CIF τιμή που έχει η ίδια στον τιμοκατάλογο της. Αντίθετα τιμολογεί την θυγατρική της με μια εντελώς πλαστή τιμή, την οποία ονομάζει transfer price. Αυτή η περιβόητη transfer price διαμορφώνεται ως εξής:
1ο βήμα: Η εγχώρια θυγατρική κάνει έρευνα αγοράς και ανταγωνισμού ώστε να προσδιορίσει την τιμή με την οποία μπορεί να πωληθεί το προϊόν στην εγχώρια αγορά, και ενημερώνει την μητρική εταιρεία.
2ο βήμα:Η μητρική εταιρεία ξέρωντας αυτή την τιμή, πουλά το εν λόγω προϊόν στην θυγατρική της, σε τιμή τέτοια ( transfer price) ώστε όταν αυτό πουληθεί στην εγχώρια αγορά να μένει στην θυγατρική της εταιρεία, και άρα στην τοπική αγορά, το 5% της κερδοφορίας του προϊόντος, ενώ το 95% το κρατά η ίδια στην έδρα της.
Με αυτό τον τρόπο φορολογείται μόνο το 5% των πραγματικών κερδών που προκύπτουν από την πώληση των προϊόντων, στην χώρα που εδρεύει η θυγατρική. Στην πράξη ούτε αυτό το 5% φορολογείται, καθώς αυτό (το 5%) είναι υπολογισμένο να καλύπτει μόλις μετά βίας τα έξοδα της θυγατρικής ( μισθούς, marketing, λοιπά έξοδα ) και φοροαπαλλάσεται . Το ωραίο είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία, είναι νόμομη και ψηφισμένη από την ΕΕ και το Ελληνικό κοινοβούλιο.
Υπάρχουν και άλλα παρόμοια κόλπα, γιά αυτό έπεται και από εμένα συνεχεια.....
No comments :
Post a Comment