02/01/2012

Έτος μηδέν

Φυσικά και δεν ζηλέψαμε την δόξα διαφόρων γραφικών ή κατ' επάγγελμα καταστροφολόγων οι οποίοι πιστεύουν πως το 2012 θα έλθει η συντέλεια του κόσμου. Είτε γιατί αυτό το λένε οι προφητείες των Μάγια, είτε διάφοροι απόκρυφοι κώδικες που μπορείτε να τους διαβάσετε μόνο στα βιβλία τους. Από την άλλη δεν μπορούμε να συμμεριστούμε ούτε και την υπέρμετρη αισιοδοξία κάποιων άλλων, που θεωρούν πως η νέα χρονιά θα δώσει μια λύση στα παγκόσμια προβλήματα. Και για να γυρίσουμε και λίγο στα της Ελλάδας, δεν μπορούμε να ενστερνιστούμε τις ατεκμηρίωτες ελπίδες κάποιων οι οποίοι πιστεύουν πως η χρονιά που έρχεται θα είναι αυτή των μεγάλων πολιτικών ανατροπών.

Όχι, δεν θεωρούμε ότι όποτε και εάν γίνουν οι εκλογές, μές στο 2012 θα φέρουν κάποια ουσιαστική αλλαγή. Είτε επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι αρκεί να φύγει το ΠΑΣΟΚ, είτε κάποιοι άλλοι νομίζουν ότι με το να μπούν καινούρια πρόσωπα ή κόμματα στην Βουλή θα αλλάξει κάτι. Το μόνο το οποίο θα αλλάξει αυτή την χρονιά είναι ότι θα καταρρεύσουν όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα. Η οικονομική ανάπτυξη, ένα σχετικό επίπεδο ζωής, η δυνατότητα ενός καλύτερου μέλλοντος, η σιγουριά κάποιων ήσυχων γηρατιών. Όλα όσα οι λαοί είχαν πιστέψει ως δεδομένα, θα καταρρεύσουν στις συνειδήσεις τους. Στην Ελλάδα το μοντέλο της μεταπολίτευσης αυτοκαταργείται πολιτικά και κοινωνικά αλλά και κυρίως καταργείται στην συνείδηση των Ελλήνων ως ένα σύστημα το οποίο μπορεί να παράγει λύσεις στα όποια προβλήματα ανακύπτουν.

Στην Ευρώπη και στον κόσμο ο ξέφρενος διεθνιστικός καπιταλισμός καταρρέει από την απρόσκοπτη πλέον διάθεση των τραπεζών να κυριαρχήσουν και τυπικά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Και όλα αυτά είναι τα θετικά που θα φέρει το 2012. Η δημιουργία δηλαδή συνειδήσεων λευκών από δεδομένα, αποξενωμένων από προπαγάνδα και έτοιμων πλέον να δημιουργήσουν αλλαγές. Το 2012 θα είναι ένα έτος μηδέν. Δηλαδή δεν θα σημάνει το τέλος κάποιων καταστάσεων απλά θα μηδενίσει τα δεδομένα ενός μεταπολεμικού κόσμου, ο οποίος είχε στηριχθεί σε έννοιες όπως η κατανάλωση, ο δικαιωματισμός, η αέναη κατανάλωση υλικών αγαθών. Για όλα αυτά τα οποία παύουν να λειτουργούν ως θέσφατα ή ως μπαμπούλες στις συνειδήσεις των πολιτών είμαστε χαρούμενοι και γι' αυτό αισιόδοξοι για το μέλλον.

Δ. Ζαφειρόπουλος
http://www.elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10178

No comments :

Post a Comment