20/01/2012

Εάν τα μέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ πληρώνουν τα έξοδα από τον κορβανά τους, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Με δικά μας λεφτά όμως;

Θάνος Ντόκος είπε:
Αγαπητή κυρία Γκατζούλη, Ευχαριστώ για το μήνυμά σας της 10ης Ιανουαρίου 2012 σχετικά με την εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ για τις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Εκτιμώ ιδιαίτερα την προσωπική σας, αλλά και των συλλόγων που εκπροσωπείτε, «αγωνία» και ενδιαφέρον για την εξέλιξη αυτού του σημαντικού ζητήματος. Σας διαβεβαιώ ότι την αγωνία αυτή συμμερίζονται και άλλοι, ακόμα και αν δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων.

Επί της ουσίας του μηνύματός σας, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ προσκαλεί στις συζητήσεις του πρόσωπα και όχι οργανώσεις. Σε κάθε περίπτωση οι θέσεις των Μακεδόνων ακούστηκαν στην εν λόγω συζήτηση από τον κ. Καρακωστάνογλου, στον οποίο φρόντισα να δώσω το λόγο κατ’ εξαίρεση (αφού οι κανόνες της συζήτησης προέβλεπαν την υποβολή ερωτήσεων και πολύ σύντομων τοποθετήσεων). Επίσης, θα φροντίσω να ενημερώνεστε μελλοντικά για κάθε σχετική δραστηριότητα (εκδήλωση ή δημοσίευση) του ΕΛΙΑΜΕΠ, σε περίπτωση που αυτό δεν συνέβαινε μέχρι τώρα.

Σας εύχομαι καλή χρονιά.
Με εκτίμηση, Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ

ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ είπαν:

Αγαπητέ Κύριε Ντόκο, Ευχαριστούμε για το ηλεκτρονικό σας μήνυμα και θα επιθυμούσαμε να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα: 

- Η πολιτική του Ιδρύματος σας να μην προσκαλεί οργανώσεις δεν αποκλείει την πρόσκληση ατόμων που είναι ενταγμένα μεν σε οργανώσεις, που εκφράζουν προσωπικές θέσεις λόγω των γνώσεων και εμπειρίας τους. Έχουμε εμπειρία και είμαστε γνώστες του θέματος. Πρόσκληση από το Ίδρυμα σας δεν έλαβε κανένας από εμάς ως άτομο. Ως εκ τούτου η προσπάθεια του Ιδρύματος σας να εμφανίσει αντικειμενικότητα στις παρουσιάσεις των θεμάτων αφήνει πολύ εύλογα ερωτηματικά.

- Η καλοσύνη σας να δώσετε τον λόγο στον Καθηγητή κ. Καρακωστάνογλου, για ελάχιστα λεπτά της ώρας, ο οποίος κατήλθε στην Αθήνα για να παρευρεθεί στην συνάντηση και αυτοβούλως να παρουσιάσει τις απόψεις μας, όντας όσο καλός γνώστης του θέματος όσο και οι καλεσμένοι σας, αμβλύνεται από τον πολύ μεγαλύτερο χρόνο που δώσατε σε άλλους παρευρεθέντες, εν πολλοίς άσχετους επί του θέματος.

- Κύριε Ντόκο, η Σλαβική επιβουλή κατά της Μακεδονίας δεν αποτελεί υπόθεση των Μακεδόνων αλλά όλου του Ελληνικού Έθνους καθ' όσον η σλαβοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού των Μακεδόνων θα συρρικνώσει και τον Ελληνικό πολιτισμό, κάτι για το οποίο δυστυχώς το Ίδρυμά σας δεν επέδειξε το κατάλληλο ενδιαφέρον, αντίθετα με εκατομμύρια Έλληνες που ανησυχούν, όπως εσείς επισημαίνετε. Μάλιστα συνεργάτες σας έχουν αναφερθεί [1] σε μεγάλους αριθμούς μελών μιας «Μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα βασιζόμενοι σε στοιχεία από ΜΚΟ αγνώστου προελεύσεως (2% του πληθυσμού, Τριανταφυλλίδη 2002). Με άλλα λόγια η κ. Τριανταφυλλίδη αναπαράγει τις θέσεις της Σκοπιανής προπαγάνδας εναντίον της Ελλάδας ή η Σκοπιανή προπαγάνδα βασίζεται σε τέτοιου είδους μελέτες προερχόμενες από άτομα του Ιδρύματός σας. Ποια είναι η ποιοτική και ποσοτική εκτίμηση του ΕΛΙΑΜΕΠ για το ζήτημα;

- Οι μονόπλευρες θέσεις των μελών του πάνελ-όχι και τόσο σύνηθες γεγονός για πανεπιστημιακό περιβάλλον-να παραμείνουν στις θέσεις της σύνθετης ονομασίας της γείτονος, μας αφήνουν έκπληκτους, ιδιαίτερα δε με τις τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Η σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι ύψιστης σημασίας για όλους μας. Αλλά η σταθερότητα στην περιοχή δεν μπορεί να επιτευχθεί, εκτός εάν όλες οι χώρες των Βαλκανίων συνεργαστούν για να το πετύχουν. Όταν μία από τις χώρες της περιοχής, η ΠΓΔΜ, προωθεί τη βία με απόλυτο εθνικισμό [2,3] συνηγορώντας υπέρ μιας φανταστικής ταυτότητας, τότε τα αποτελέσματα αυτών των δραστηριοτήτων δεν μπορεί να είναι παρά μόνο αρνητικά. Ο πρόεδρος της Ενωμένης «Μακεδονικής» Διασποράς (ΕΜΔ – οργάνωση της Σκοπιανής Διασποράς που εδρεύει στις ΗΠΑ) κ. Metodija Koloski παραδείγματος χάρη, σε συνέντευξη που εδόθη κατά τη διάρκεια συνεδρίου που είχε η ΕΜΔ στο Τορόντο του Καναδά το 2010 [4], συμφώνησε για μια «Ενωμένη Μακεδονία» στα σχόλια Καναδού επιχειρηματία με την παρουσία Καναδών πολιτικών.

- Κύριε Ντόκο γιατί αυτή η εμμονή του ΕΛΙΑΜΕΠ στη σύνθετη ονομασία; Όσο πιο ενδοτικές γίνονται οι θέσεις της Ελλάδας, τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο αλυτρωτισμός της ΠΓΔΜ... αυτό δυστυχώς είναι το αποτέλεσμα της ενδοτικής πολιτικής που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις βοηθώντας έμμεσα στο μακεδονισμό των Σλάβων. Μπορείτε επομένως να μας διευκρινίσετε ποια είναι τα αποτελέσματα της επιρροής του Ιδρύματός σας στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδος; 

- Οι ειδήμονες του ΕΛΙΑΜΕΠ έχουν σκεφτεί πως δίνοντας τον όρο Μακεδονία στους γείτονες, για πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας δημιουργείται χώρα που θα φέρει το όνομα «Μακεδονία» έστω και μ’ ένα διαχωριστικό προσδιορισμό; Ο λαός αυτής της χώρας θα δικαιούται τη «Μακεδονική» εθνικότητα και θ’ απαιτήσει η γλώσσα του να είναι η «Μακεδονική». Εμείς οι Μακεδόνες, κ. Ντόκο, τι θα είμαστε; Μήπως η Διασπορά αυτής της χώρας;

- Επιπροσθέτως, σε συνέντευξη [5] του Γκιόργκι Ιβάνοφ στο συνεργάτη σας Γιώργο Τζογόπουλο, ο Πρόεδρος του γειτονικού κράτους ισχυρίστηκε ότι «τα 2/3 από τα μέλη του ΟΗΕ» έχουν αναγνωρίσει τη χώρα του με τη συνταγματική της ονομασία, όμως είναι εντυπωσιακή η έλλειψη επίσημων στοιχείων. Το ΕΛΙΑΜΕΠ και οι συνεργάτες του ασχολούνται επί σειρά ετών με το ζήτημα. Γνωρίζετε ποια είναι αυτά τα μέλη του ΟΗΕ;

- Και μία γενική ερώτηση: Ποια πιστεύετε πως είναι η ευθύνη του ΕΛΙΑΜΕΠ απέναντι στους χρηματοδότες του;

Τέλος, σας ευχαριστούμε για την προθυμία σας να μας ενημερώνετε για τις συναντήσεις και δημοσιεύσεις σας, ευελπιστώντας ότι θα καταστούν αντικειμενικότερες, και θα γίνουν αντικειμενικότερες όταν το θέμα δεν τίθεται μονόπλευρα, αλλά εκφράζονται και άλλες απόψεις.

Με εκτίμηση, Οι Μακεδόνες
(ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ,ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥΣ)

No comments :

Post a Comment