31/12/2011

Δεν αναγνωρίζει η Σερβία το Κόσοβο παρά τις πιέσεις - Δημοψήφισμα για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου!

Η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου, αν και αυτό ζητούν διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, επανέλαβε η πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) Σλάβιτσα Τζούκιτς-Ντεγιάνοβιτς. Υπογράμμισε δε ότι η πορεία της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι αδιαμφισβήτητη.
«Στις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους μας ζητείται να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο. Ωστόσο, όταν λέμε ότι μας το ζητούν αυτό, αυτοί το αρνούνται» δήλωσε η κ. Ντεγιάνοβιτς στην εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου.Υπενθύμισε ακόμη ότι πέντε μέλη της ΕΕ καθώς και τα δύο τρίτα των μελών των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και σημείωσε πως ούτε η Σερβία θα κάνει κάτι τέτοιο.Η πρόεδρος της σερβικής βουλής ανέφερε ακόμη πως τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη δεν εστίασε στη Σερβία, όπως περίμεναν οι πολίτες της βαλκανικής αυτής χώρας, οι οποίοι και αισθάνονται, όπως είπε, απογοητευμένοι.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους της Σερβίας, ανέφερε πως οι στόχοι είναι δύο: ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας και η περαιτέρω εναρμόνιση για την ένταξη στην ΕΕ. Αναφερόμενη στις επικείμενες εκλογές, η κ. Ντεγιάνοβιτς δήλωσε ως αντιπρόεδρος του SPS, ότι η άποψη των Σοσιαλιστών είναι πως δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, χωρίς τη δική τους συμμετοχή.

Τμήμα ειδήσεων Defencenet


Τρεις στους τέσσερις δήμους των Σέρβων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισαν να διεξάγουν δημοψήφισμα στις αρχές του 2012 με το ερώτημα της αναγνώρισης ή μη της αλβανικής «κυβέρνησης» στην Πρίστινα, ώστε εάν λάβουν το «πράσινο φως» από τους πολίτες να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση του Βελιγραδίου!

Υπάρχουν βέβαια και δήμαρχοι που δεν συμφωνούν, με το επιχείρημα ότι το σερβικό Σύνταγμα αναφέρει ξεκάθαρα ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι τμήμα της Σερβίας, άρα δεν υπάρχει λόγος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Με τους δημάρχους αυτούς συντάσσεται και το Βελιγράδι, προειδοποιώντας τους συμπατριώτες τους ότι θα επηρεαστούν οι συνομιλίες με την Πρίστινα, το οποίο με τη σειρά του θα καταστρέψει τις προοπτικές έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν και πρόκειται για κίνηση τακτικισμού από σερβικής πλευράς, οι Σέρβοι έχουν προβεί σε κινήσεις μερικής αποκατάστασης των σχέσεων με τους Αλβανούς, συνομολογώντας συμφωνίες που αφορούν τις πινακίδες των αυτοκινήτων, τα ταξιδιωτικά έγγραφα και τα πανεπιστημιακά πτυχία. Αυτές οι ενέργειες βέβαια, έχουν προκαλέσει την οργή των Σέρβων που παραμένουν στο Κοσσυφοπέδιο, αφού θεωρούν ότι ισοδυναμούν με de facto αναγνώριση της «κυβέρνησης» της Πρίστινα.
 

No comments :

Post a Comment