18/11/2011

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Tο υπουργείο Εργασίας προτίθεται να επαναφέρει στο προσκήνιο νομοσχέδιο που αφορά στην απασχόληση των οικονομικών μεταναστών και το οποίο προβλέπει αυστηρότατες ποινές για όσους απασχολούν μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Το εν λόγω νομοσχέδιο εκκρεμεί εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο κι ενώ ήλθε στη Βουλή το περασμένο καλοκαίρι, μεσολάβησαν οι εξελίξεις με το Μεσοπρόθεσμο και οι σκληρές διαπραγματεύσεις για την καταβολή της 6ης δόσης και το θέμα ξεχάστηκε. Όμως, τώρα πλέον αποτελεί μια από τις 15 προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας όπως φάνηκε άλλωστε και από τις προχθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τα ακόλουθα:
- Όποιος εντοπίζεται να απασχολεί οικονομικό μετανάστη ο οποίος βρίσκεται παράνομα στη χώρα, θα υποχρεώνεται να πληρώσει το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών καθώς και των εισφορών που αντιστοιχούν στον εργαζόμενο.

- Σε περίπτωση επανάληψης των παραβάσεων, οι ποινές θα είναι ακόμη σκληρότερες καθώς μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης, υψηλά χρηματικά πρόστιμα, αφαίρεση της δυνατότητας της επιχείρησης να συμβληθεί με το δημόσιο ακόμη και ποινές φυλάκισης που μπορεί να φτάσουν στους έξι μήνες.

- Οι ποινές αυτές, θα είναι πρόσθετες σε αυτές που μπορεί να επιβάλλει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το ΙΚΑ και οι οποίες προβλέπονται ούτως ή άλλως από την εργατική νομοθεσία (πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία κλπ).

Οι εντάσεις σε πολιτικό επίπεδο -λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στη νέα κυβέρνηση-αναμένεται να προκληθούν λόγω άλλης διάταξης, η οποία δίνει τη δυνατότητα εργασίας σε όσους μετανάστες βρίσκονται σε καθεστώς μη απομάκρυνσης από τη χώρα. Το καλοκαίρι, όταν είχε τεθεί ξανά το ζήτημα είχαν υπάρξει αντιδράσεις τόσο από βουλευτές του ΛΑΟΣ όσο και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Η επανέναρξη των συζητήσεων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή που και τα τρία κόμματα στηρίζουν πλέον την ίδια κυβέρνηση…

Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment