04/10/2011

Σαλπάρει για το… «Οικόπεδο 12» η φρεγάτα «ΥΔΡΑ»

Έτοιμη να σαλπάρει και αν αναλάβει υπηρεσία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» (F452) κλάσεως MEKO 200HN, αποτελώντας την ελληνική έμπρακτη συνεισφορά στην ασφάλεια της περιοχής όπου διεξάγονται γεωτρήσεις για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων.

Οι πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι το σκάφος θα αποπλεύσει σήμερα ή αύριο για τη διεξαγωγή ασκήσεων με το υποβρύχιο Type 214 «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» στο πλαίσιο των δοκιμών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθεί κάποια στιγμή και το συγκεκριμένο υποβρύχιο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται οι ασκήσεις ανάμεσα στις δύο ναυτικές μονάδες να στοχεύουν και στην ετοιμασία για σενάρια τα οποία αμφότεροι ενδεχομένως θα μπορούσαν να κληθούν να αντιμετωπίσουν στην περιοχή.
Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» θα είναι απόλυτα έτοιμη να αποπλεύσει για την Ανατολική Μεσόγειο, με την αναχώρηση να τοποθετείται περί τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, εκτός εάν αλλάξει οτιδήποτε στον προγραμματισμό την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πολεμικού Ναυτικού, ο οπλισμός της φρεγάτας είναι, ένα πυροβόλο 5 ιντσών/54, δύο συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, 8 κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας-επιφανείας Harpoon, 16 κατευθυνόμενα βλήματα Sea Sparrow, δύο τριπλούς Τ/Λ Mk32, εκτοξευτής ΗΝ αντιμέτρων και ανάλογο ΗΝ εξοπλισμό. Δύναται να μεταφέρει ένα ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk. Το Πολεμικό Ναυτικό επιβεβαίωσε την είδηση του απόπλου της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» και διευκρίνισε ότι η μετάβασή του στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εντάσσεται στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης «ACTIVE ENDEAVOUR» για την ασφάλεια στη Μεσόγειο.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ για τις εξελίξεις στην περιοχή είναι αυτονόητο, αφού ένα κράτος-μέλος, η Τουρκία, έχει εγείρει αξιώσεις, οι οποίες ασχέτως του αν είναι σύννομες ή παράνομες, απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια, κυρίως όμως αυξάνουν την πιθανότητα σύγκρουσης με ένα άλλο μέλος της Συμμαχίας, την Ελλάδα.Κατά συνέπεια, η ΝΑΤΟϊκή παρουσία στην περιοχή στόχο έχει να κατευνάσει τα πνεύματα και να επικοινωνήσει προς κάθε ενδιαφερόμενο το μήνυμα ότι η Ατλαντική Συμμαχία ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα και την ηρεμία στην περιοχή.

http://www.defence-point.gr/news/?p=21863

No comments :

Post a Comment