Η κινεζική «συμμορία των Εννέα»: Στην κορυφή της κινεζικής εξουσίας και υπεράνω όλων. Διοικούν τη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου με αδιαφανείς διαδικασίες. Αποφασίζουν για το πόσα παιδιά θα γεννιούνται, για την ισοτιμία του γουάν και το ποιος διαφωνών πρέπει να φυλακιστεί. Ο λόγος για την ηγεσία της Κίνας. Είναι εννέα. Εννέα άνδρες επιλεγμένοι με μια αδιαφανή και μυστηριώδη διαδικασία, οι οποίοι διοικούν μόνοι τους τη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου. Εννέα «Αδελφοί Μαρξ» που υποδύονται χωρίς γέλια τον δικτάτορα. Κατέχουν την κορυφή της κινεζικής εξουσίας, είναι μέλη της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, του Πολιτμπιρό. Σε πλήρη σύνθεση το Πολιτμπιρό αριθμεί 25 μέλη. Η Διαρκής Επιτροπή του αριθμεί εννέα άτομα, τους, κατά σειρά, Χου Τζιντάο, Γου Μπανγκούο, Γουέν Τζιαμπάο, Τζία Τσινγκλίν, Λι Σανγκσούν, Σι Τζινπίνγκ, Λι Κετσιάνγκ, Χε Γκουοτσιάνγκ και Τσου Γιονγκάνγκ. Το κτιριακό συγκρότημά του, που εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, κρύβει μια λίμνη, περίπτερα, γραφεία, την πισίνα όπου έκανε μπάνιο ο Μάο Τσετούνγκ και τη «βιβλιοθήκη των αρωματισμένων χρυσάνθεμων». Εκεί είναι που ο Μεγάλος Τιμονιέρης συγκαλούσε κάποτε τα μέλη του Πολιτμπιρό. Οι Εννέα πιθανόν δεν συνεδριάζουν πλέον εκεί, αλλά ουδείς το γνωρίζει, όπως ουδείς γνωρίζει και τη συχνότητα των συναντήσεών τους. Ο,τι αφορά αυτή τη «συμμορία των Εννέα» είναι τόσο απόρρητο όσο απόλυτη είναι η εξουσία τους.
Ασκούν άμεσο έλεγχο: Το Πολιτμπιρό βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας του κόμματος, το οποίο είναι με τη σειρά του υπεράνω όλων των θεσμών, των νόμων περιλαμβανομένων. Με τα 70 εκατομμύρια μέλη του, είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός οργανισμός στον κόσμο. Σαν ένα αόρατο Άγιο Πνεύμα, η επιρροή του είναι πανταχού παρούσα: στις επιχειρήσεις, στις συνοικίες, στα μέσα ενημέρωσης, στο Ίντερνετ. Κατά περιόδους, το χέρι του μπορεί να είναι βελούδινο ή σιδερένιο. Το ουσιαστικό είναι να μην απειλήσει τίποτε «τον ηγετικό ρόλο του κόμματος». Ως φωτισμένοι δεσπότες, οι Εννέα αποφασίζουν για το αν οι κινεζικές οικογένειες μπορούν να αποκτούν ένα ή δύο παιδιά, για την ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου, για τους προσανατολισμούς του πενταετούς πλάνου και για το ποιος σημαντικός διαφωνών πρέπει να φυλακιστεί. Ασκούν άμεσο έλεγχο στους 3 εκατομμύρια στρατιώτες του Λαϊκού Στρατού, ο οποίος βρίσκεται υπό τις διαταγές του κόμματος και όχι του κράτους (στα γεγονότα της Τιενανμέν, τον Ιούνιο του 1989, η απόχρωση αυτή έκανε όλη τη διαφορά). Οι Εννέα ελέγχουν ασφαλώς και την κυβέρνηση, στην οποία αναλαμβάνουν θέσεις και οι ίδιοι - αρχίζοντας από τον Χου Τζιντάο, ο οποίος συγκεντρώνει τα καθήκοντα του πρώτου στην ιεραρχία του Πολιτμπιρό και του προέδρου της Δημοκρατίας.
Το «Κοινοβούλιο»: Η Εθνική Λαϊκή Συνέλευση, η οποία συχνά περιγράφεται ως Κοινοβούλιο, βρίσκεται επίσης υπό τον έλεγχο των Εννέα (ο πρόεδρός της είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία του Πολιτμπιρό). Στις πρεσβείες ή στους δήμους, πάντα το κόμμα είναι αυτό που έχει την τελευταία λέξη. Ορισμένες λεπτομέρειες προδίδουν την πραγματικότητα αυτή: στη Σαγκάη, η πινακίδα κυκλοφορίας του υπηρεσιακού αυτοκινήτου του δημάρχου είναι «0002», αυτή του αρχηγού του κόμματος της πόλης «0001»… Οι Εννέα κυβερνούν μια Κίνα που έχει γίνει η δεύτερη παγκόσμια οικονομία και προβλέπεται να καταλάβει το 2020 την πρώτη θέση. Η κινεζική οικονομία, η οποία ανθεί από τότε που στράφηκε στον κρατικό καπιταλισμό, είναι το μεγαλύτερο ατού τους και φροντίζουν ώστε καμιά ιδιωτική επιχείρηση κάποιου μεγέθους να μην μπορεί να ευημερήσει χωρίς την υποστήριξή τους.
Υπεράνω των νόμων: «Το σύστημα είναι ταυτόχρονα άκαμπτο και ευέλικτο. Άκαμπτο διότι το κόμμα επιμένει να διατηρεί το μονοπώλιο της εξουσίας. Και ευέλικτο επειδή είναι ένα διοικητικό σύστημα που βρίσκεται υπεράνω των νόμων», εξηγεί στη γαλλική «Λιμπερασιόν» ο Ρίτσαρντ Μακγκρέγκορ, πρώην ανταποκριτής των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» στο Πεκίνο και συγγραφέας ενός βιβλίου για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Από ποια στόφα είναι φτιαγμένοι αυτοί οι άνδρες της εξουσίας; Ας πάρουμε τον πρώτο στην ιεραρχία, τον Χου Τζιντάο, 69 ετών, και τον διάδοχό του, τον Σι Τζινπίνγκ, 58 ετών, που πρόκειται να τον αντικαταστήσει το 2012. Αμφότεροι, σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής τους, έκαναν ιδιαίτερες επιλογές που χάραξαν το δρόμο τους.
Ο Σι Τζινπίνγκ είναι ο γιος ενός από τους ήρωες της κινεζικής επανάστασης, του στρατιωτικού Σι Ζονγκσούν.Ανήκει στην κόκκινη αριστοκρατία και πέρασε την παιδική ηλικία του στις συνοικίες του Πεκίνου που προορίζονται για την κυβερνώσα ελίτ. Εστάλη στην επαρχία το 1966, όταν ο πατέρας του περιέπεσε σε δυσμένεια. «Υπέφερα περισσότερο απ' ό,τι οι περισσότεροι. Με αποκαλούσαν πουτάνας γιο και αντιδραστικό», αφηγήθηκε ο Σι το 1996 σε ένα περιοδικό του Πεκίνου.Ενώ ο πατέρας του βασανιζόταν και φυλακιζόταν από τους ερυθροφρουρούς του Μάο, ο Σι Τζινπίνγκ επέλεξε, πέραν πάσης προσδοκίας, να ενταχθεί στο Κόμμα. Ήταν τότε 21 ετών και για να το κάνει χρειάστηκε να απαρνηθεί τον πατέρα του.
Οι διωγμοί στην Πολιτιστική Επανάσταση διαμόρφωσαν επίσης το χαρακτήρα του σημερινού πρώτου στην ιεραρχία, του Χου Τζιντάο. Όταν άρχισαν, το 1966, ο Χου ήταν 23 ετών και είχε πάρει πρόσφατα δίπλωμα μηχανικού, ένας «κόκκινος εμπειρογνώμονας». Όμως το 1968 οι ριζοσπάστες μαοϊκοί κατήγγειλαν τον πατέρα του επειδή οι ρίζες του δεν ήταν προλεταριακές. Οι ερυθροφρουροί τον βασάνισαν και τον φυλάκισαν και πέθανε δέκα χρόνια αργότερα από τις συνέπειες της κακομεταχείρισης που υπέστη. Για να προστατεύσει τον εαυτό του, ο Χου φάνηκε πιο κόκκινος από τους κόκκινους. Μπήκε στην κεντρική σχολή του κόμματος, όπου γνώρισε την Ντενγκ Ναν, την κόρη του τότε ηγέτη Ντενγκ Σιαοπίνγκ, η οποία του άνοιξε εν μέρει τον δρόμο για το Πολιτμπιρό.
Ο Χου Τζιντάο, ο Σι Τζινπίνγκ και οι επτά άλλοι του Πολιτμπιρό είναι άπαντες, σε διαφορετικούς βαθμούς, επιζώντες της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο.
http://www.sigmalive.com/simerini/world/epikairotita/411552
ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣΩΝΟΙ ΤΗΣ ΥΠΕΡΣΤΟΑΣ "HONG". ΥΠΕΡΣΤΟΑ ΔΙΟΤΙ ΑΜΕΣΩΣ ΚΙ ΕΜΜΕΣΩΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ-ΑΔΕΛΦΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΣΤΟΩΝ, ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΑΥΤΩΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.
No comments :
Post a Comment