27/07/2015

Νέο προηγμένο ραντάρ με κεραία ενεργού ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA: Active Electronically Scanned Array)

Εκπέμπει σε υπερυψηλές συχνότητες (UHF) και θα το παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό η Israel Aerospace Industries (IAI) στη διεθνή αεροδιαστημική έκθεση Paris Air Show 2015 που διεξάγεται στο Παρίσι από 15 έως 21 Ιουνίου. Το UHF ραντάρ έχει σχεδιαστεί για την έρευνα, εντοπισμό και ιχνηλάτηση εναέριων στόχων συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth), βλημάτων, μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) και τακτικών βαλλιστικών βλημάτων σε πολύ μεγάλη απόσταση προσφέροντας με αυτό τον τρόπο κρίσιμη επιχειρησιακά έγκαιρη προειδοποίηση. Το νέο ραντάρ που έχει ήδη εισαχθεί σε υπηρεσία με χρήστη ο οποίος δεν κατονομάζεται αποτελεί μέλος μίας οικογένειας UHF ραντάρ που ονομάζεται ULTRA και η οποία έχει αναπτυχθεί από την ELTA Systems Group, θυγατρική εταιρία του ομίλου της IAI. Το ραντάρ ULTRA (που έχει τυποποιηθεί από την ELTA ως ELM2090) συνήθως χρησιμοποιείται για την έγκαιρη προειδοποίηση συμπληρώνοντας λειτουργικά άλλα ραντάρ όπως το Super Green Pine (ELM2080S) και το πολλαπλών λειτουργιών ραντάρ ELM2084 παρέχοντας αυξημένο χρόνο έγκαιρης προειδοποίησης κατά διαφόρων τύπων στόχων συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) και μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) σε αποστάσεις μεγαλύτερες από άλλους αισθητήρες (υπερβαίνουν τα 500 χιλιόμετρα). Από τη στιγμή που οι στόχοι εντοπισθούν τα ίχνη μπορούν να μεταβιβασθούν σε άλλα μέσα που εκτελούν πρόσκτηση και έλεγχο πυρός.

Η βασική έκδοση του ραντάρ που έχει τυποποιηθεί ως ULTRA-C1 περιλαμβάνει ένα συγκρότημα AESA με διαστάσεις τρία επί τρία μέτρα και είναι αναρτημένη επί περιστρεφόμενου βάθρου που παρέχει ολοπεριμετρική κάλυψη (360 μοίρες). Το ULTRA C-1 έχει σχεδιαστεί με δυνατότητα μετεγκατάστασης (αλλαγής θέσης) και αυτόνομης λειτουργίας έρευνας και εντοπισμού σε αποστάσεις μέχρι 500 χιλιόμετρα στην περίπτωση ενός τυπικού μαχητικού. Μία άλλη έκδοση είναι η ULTRA-C6, που περιλαμβάνει έξι συγκροτήματα εκπομπής (τρεις στοίβες με δύο μονάδες η καθεμία). Έχει σχεδιαστεί για την παροχή έγκαιρης προειδοποίησης σε μεγάλες αποστάσεις κατά βαλλιστικών βλημάτων και άλλων εναέριων στόχων αλλά και δορυφόρων! Τέλος, διατίθεται η έκδοση ULTRA C-22 που περιλαμβάνει 22 συγκροτήματα εκπομπής (11 στοίβες με δύο μονάδες η καθεμία) και η οποία έχει διαστάσεις 10 επί 30 μέτρα. Πρόκειται για ένα στρατηγικό σύστημα εντοπισμού και ιχνηλάτησης βαλλιστικών βλημάτων και διαστημικών αντικειμένων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Σημειώνεται, ότι οι εκδόσεις C-6 και C-22 προορίζονται για εγκατάσταση σε μόνιμες θέσεις αλλά έχουν δυνατότητα στροφής προς συγκεκριμένη κατεύθυνση με τη βοήθεια περιστρεφόμενων βάσεων. Ο τομέας που καλύπτουν έχει εύρος 320 μοίρες. Πάντως σύμφωνα με την κατασκευάστρια είναι δυνατή η διαμόρφωση του ραντάρ με όποιο αριθμό συγκροτημάτων ικανοποιεί τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του χρήστη.

Εν κατακλείδι η οικογένεια UHF ραντάρ ULTRA που έχει ήδη αποδείξει τις πολύ μεγάλες δυνατότητες της σε επιχειρησιακές συνθήκες χρησιμοποιεί μία κοινή, σπονδυλωτή αρχιτεκτονική συγκροτημάτων εκπομπής σε υπερυψηλές συχνότητες που παρέχει δυνατότητα σάρωσης σε ευρείς τομείς καθ’ ύψος και κατά διεύθυνση (αζιμούθιο). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αυτόνομης λειτουργίας ραντάρ έρευνας υποστηρίζοντας όλα τα στρώματα ενός πολυστρωματικού συστήματος αεράμυνας: Επιτήρηση αεράμυνας για μεσαίες αποστάσεις, έγκαιρη προειδοποίηση για μεγάλες αποστάσεις και στρατηγική κάλυψη σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

http://www.defence-point.gr/news/?p=133700

No comments :

Post a Comment