27/02/2013

Gladius project: Google Glass για την «ομίχλη του πολέμου»

Στα -κυρίως γερμανικά- στρατιωτικά φόρουμ στο Διαδίκτυο το νέο μελλοντικό «σύστημα στρατιώτη», κατασκευής Rheinmetall που διατίθενται στο εμπόριο με την ονομασία Gladius, με όλο τον έπαινο για τις λεπτομέρειες του συστήματος, φαίνεται να είναι ως επί το πλείστον το ηλεκτρονικό πίσω μέρος και τα υψηλής τεχνολογίας «ηλεκτρονικά μενταγιόν» που δεν αντιμετωπίζονται με αγάπη, αναφέρουν οι παρατηρητές. Halo, Borderlands, Call of Duty, Medal of Honor, Battlefield, Metal Gear Solid - αυτά τα είδη των παιχνιδιών δίδαξαν μια ολόκληρη γενιά να βλέπει τους εχθρούς ως κόκκινα στίγματα σε ένα μίνι-χάρτη, γράφει το διαδικτυακό περιοδικό Slate. Τώρα, ο πόλεμος παίρνει μια άλλη στροφή, προς το εικονικό, με ένα εξαιρετικά προηγμένο «σύστημα στρατιώτη» που φέρει το όνομα Gladius, και το οποίο συμφωνα με τα γερμανικά στρατιωτικά σχέδια αναμένεται να βρει εφαρμογή το συντομότερο δυνατό - στο Αφγανιστάν αυτόν τον Ιούνιο.

Στο πεδίο της μάχης, οι στρατιώτες συχνά δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους. Για χρόνια, οι στρατιωτικές δυνάμεις προσπαθούν να συνδέσουν τους μαχητές τους με τη σύγχρονη τεχνολογία των υπολογιστών - με μέτρια επιτυχία. Πολλά έθνη έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια μεγάλες προσπάθειες για τη βελτίωση του εξοπλισμού των στρατιωτών τους. Σήμερα 44 χώρες σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να εξοπλίσουν το πεζικό τους: Combatente Brasileiro (Βραζιλία), FÉLIN (Γαλλία), FIST (Μεγάλη Βρετανία), F-INSAS (Ινδία), ACIES (Ιαπωνία), NORMANS (Νορβηγία), Tytan (Πολωνία), Ratnik (Ρωσία), MARKUS (Σουηδία) ή Land Warrior (ΗΠΑ), τα περισσότερο γνωστά παραδείγματα. Πού ακριβώς είμαι; Τι είναι γύρω μου; Πού είναι οι φίλοι μου; Όποιος θέλει να μάθει αυτά, βγάζει το τηλέφωνό του από την τσέπη και έχει συνήθως την απάντηση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Όχι όμως οι στρατιώτες: Αν και είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, στη μάχη δεν γνωρίζουν πάντα τι συμβαίνει γύρω τους, που είναι φίλοι και που οι εχθροί. Ο Πρώσος στρατηγός Κλάουσεβιτζ είχε καλέσει αυτό το φαινόμενο ως «ομίχλη του πολέμου»: Πάνω στη φασαρία και το χάος της μάχης, οι περισσότερες αποφάσεις βασίζονται σε ελλιπείς πληροφορίες. Το αποτέλεσμα είναι συχνά τραγικό: Τα φίλια πυρά είναι υπεύθυνα για ένα μεγάλο μέρος των νεκρών και τραυματιών στο πεδίο της μάχης.

Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τους στρατιώτες, εξακολουθούν να είναι οι δικοί τους συντρόφοι. Στον πόλεμο του Κόλπου του 1990/91, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 35 από τα 146 νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες σκοτώθηκαν από φίλια πυρά. Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, η στατιστική δεν ήταν καλύτερη: Εκείνη την εποχή, το ποσοστό των νεκρών Αμερικανών από φίλια πυρά εκτιμάται στι 21%, στην Κορέα σε 18% και στις στις ζούγκλες του Βιετνάμ στο καταστροφικό 39%. Ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης σε συστήματα επίγειων δυνάμεων, η Rheinmetall, ισχυρίζεται το Gladius ως το πιο προηγμένο «σύστημα στρατιώτης» του είδους του. Μέχρι στιγμής, όπως γνωρίζουμε, τα περιβόητα ελίτ αμερικανικά κομάντο Seal Team Six μπορεί να μην έχουν συγκρίσιμο υλικό. Η νέα τεχνολογία αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τις σύγχρονες μονάδες πεζικού και μια καινοτόμο φιλοσοφία στην επικοινωνία, με στόχο την καλύτερη προστασία των σύγχρονων στρατιωτών. Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό: Το heads-up display, ένα Google Glass για την μάχη. 

Στα παιχνίδια, το HUD σας δίνει τη δυνατότητα να σκοτώνεται πιο εύκολα τους Ναζί ζόμπι ή τους αντάρτες της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό σας λέει πώς να ολοκληρώσετε την αποστολή σας, ποιοί είναι οι φίλοι σας και πόσοι κακοί σας περιμένουν στη γωνία - αυτό το τελευταίο κομμάτι γίνεται συχνά με κάποια ανεξήγητη μαγεία. Στο πεδίο της μάχης, με ένα «κράνος οθόνη» το οποίο διπλασιάζεται τη νυχτερινή όραση, ένας στρατιώτης μπορεί να έχει πρόσβαση σε χάρτες, σημεία, Blue Force (καλοί), Enemy Threat Reporting και Red Force Visualization (κακοί ). Και ξέρετε ότι ακριβώς η επόμενη έκδοση θα φέρει το μάτι στον ουρανό μέσα στο κράνος. (Οι Βρετανοί χρησιμοποιούν ήδη μικροσκοπικά ελικόπτερα επιτήρησης.)  Η Rheinmetall σχεδίασε το σύστημα για να κρατήσει μια δεκαμελής ομάδα σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους, εκτός από την ενσωμάτωση αυτών με οχήματα υποστήριξης και ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο από εξωτερικές πληροφορίες. Αυτό καλείται «network-enabled operational loop», και αυτό είναι ισοδύναμο με την δυνατότητα ενός παίκτη να κοιτάζει στην οθόνη του άλλου παίκτη. Το υπόλοιπο του συστήματος Gladius προμηθεύει τους στρατιώτες με προηγμένο εξοπλισμό αναγνώρισης, όπως θερμική απεικόνιση, νυχτερινή όραση, υπέρυθρες και μεγάλου βεληνεκούς συσκευές στόχευσης. Επίσης, έρχεται εξοπλισμένο με μια ψηφιακή μαγνητική πυξίδα, GPS και αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, τα οποία τροφοδοτούν με μια στο Linux βασισμένη «ηλεκτρονική σπονδυλική στήλη».

Η Rheinmetall έχει κάνει αυτές τις συσκευές αναγνώρισης έτσι, ώστε να μπορεί να πει αν η σιλουέτα σε μια ταράτσα είναι φίλος σας ή εχθρός σας. Κάθε κομμάτι της τεχνολογίας είναι προσανατολισμένο προς την κατεύθυνση της ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών και της επίγνωσης της κατάστασης από κοινού, στο πεδίο της μάχης. Το Gladius έρχεται με μια «αρθρωτή στολή μάχης, θώρακα, και σύστημα καλωδίωσης» που περιλαμβάνει ψηφιακή απόκρυψη και αντι-υπέρυθρη τεχνολογία, για να βοηθήσει το χρήστη να αποφύγει τα μάτια του εχθρού. Η στολή είναι από επιβραδυντικά υλικά σε περίπτωση πυρκαγιάς, και αυτός που την φοράει προστατεύεται από βιολογικούς και χημικούς παράγοντες. Η ιδέα που βασίζεται το «σύστημα στρατιώτης» Gladius είναι ότι μια υπερ-πληροφορημένη ομάδα των 10 είναι πιο θανατηφόρα (και πιθανόν μπορεί να επιβιώσει καλύτερα) σε σχέση με μια ανεπαρκώς εξοπλισμένη πολυπληθέστερη ομάδα στρατιωτών. Εάν όμως δεν διαθέτεται 2 εκατομμύρια δολάρια για να εξοπλίσεται τον εαυτό σας και εννέα από τους φίλους σας με αυτό το 13 κιλά υψηλής τεχνολογίας πακέτο, για την επικείμενη αποκάλυψη των Ναζί ζόμπι συνίσταται η συνέχεια στο Battlefield.

http://www.fox2magazine.net/

ΣΧΕΤΙΚΟ:  http://isxys.blogspot.com/2013/01/blog-post_3450.html

ΕΔΩ ΤΑ ...google glass:  http://isxys.blogspot.com/2013/02/google.html
ΚΙ ΑΥΤΟ: Presentation of a german company involved in Gladius project 

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Υποσυστήματα για τον μελλοντικό στρατιώτη

No comments :

Post a Comment