17/01/2013

Υποσυστήματα για τον Γερμανό μελλοντικό στρατιώτη

Σύμβαση υποκατασκευής ανέθεσε στη Thales η Rheinmetall Defence στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του προγράμματος του γερμανικού μελλοντικού στρατιώτη Infanterist der Zukunft 2 (IdZ 2) που φέρει την ονομασία «Gladius». Στο πλαίσιο της ύψους 7,5 εκατ. ευρώ σύμβασης η Thales θα κατασκευάσει και παραδώσει στη Rheinmetall 310 διόπτρες νυκτερινής όρασης Lucie II D και 16 εξαρτήματα υπερύθρων για 30 συστήματα IdZ 2 (κάθε σύστημα αποτελείται από τον εξοπλισμό 10 ατόμων), όπως επίσης και 300 σταθμούς ασυρμάτου SOLAR 400 EG-E που εκπέμπουν στη ζώνη συχνοτήτων UHF, συσσωρευτές ιόντων λιθίου, φορτιστές, κεραίες, προσαρμογείς και τις απαραίτητες καλωδιώσεις. Επίσης, ως αντικείμενα της σύμβασης περιλαμβάνονται η παροχή τεχνικής βιβλιογραφίας και εκπαίδευσης, όπως και το δικαίωμα προαίρεσης (option) για την προμήθεια μίας επιπλέον μερίδας 600 διοπτρών, 192 εξαρτημάτων υπερύθρων και 600 σταθμών ασυρμάτων.

Η χαμηλού βάρους και κατανάλωσης ενέργειας, σπονδυλωτής διαμόρφωσης Lucie II D, είναι μία διόπτρα ενίσχυσης εικόνας με λυχνία 2ης γενιάς (μπορεί να αντικατασταθεί και από λυχνία 3ης γενιάς), που ανήκει στην ομώνυμη οικογένεια διοπτρών που παράγει η Thales. Αποτελεί δε στάνταρ εξοπλισμό των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η συγκεκριμένη έκδοση διαθέτει επίσης ενσωματωμένη οθόνη απεικόνισης δεδομένων και video τεχνολογίας OLED (Organic Light-Emitting Diode). Με ευρύ πεδίο θέασης 51 μοιρών η Lucie II D επιτρέπει την εύκολη παρατήρηση, εντοπισμό και αναγνώριση ενώ για τη λειτουργία της χρησιμοποιεί συσσωρευτές τύπου AA που είναι διαθέσιμοι και στο εμπόριο. Επιπρόσθετα η Lucie II D είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να επιτρέπει την ταχεία προσαρμογή εξαρτήματος IR (οπότε και τυποποιείται ως Lucie II DIR), επιτρέποντας τη δημιουργία μίας ενιαίας συνδυαστικής εικόνας (διόπτρας νυκτερινής όρασης + IR). Η ενσωματωμένη οθόνη χρησιμοποιείται για τη διασύνδεση με το «δίκτυο κορμού» του συστήματος IdZ 2. Σε αυτή μπορεί να προβληθεί εικόνα από τη νυκτερινή διόπτρα, η υπέρυθρη εικόνα IR εξάρτημα, ή και ο συνδυασμός αυτών, χάρτες και τμήματα χαρτών, συμπεριλαμβανομένων και «διαφανών» με την τακτική συμβολολογία, και η αναφορά λειτουργικής κατάστασης του συστήματος (στο επάνω ή στο κάτω μέρος της οθόνης).

Όσον αφορά τον UHF σταθμό ασυρμάτου Thales SOLAR 400EG-E, αποτελεί την «καρδιά» του επικοινωνιακού υποσυστήματος του συστήματος «Gladius». Διαθέτει ολοκληρωμένο, υψηλής απόδοσης επεξεργαστή που υποστηρίζει επικοινωνιακό πρωτόκολλο IP (Internet Protocol), και τρεις διεπαφές για τη διασύνδεση του με τον κεντρικό επεξεργαστή του συστήματος IdZ 2 (στην πλάτη του χρήστη), με το όχημα μάχης στην περίπτωση διεξαγωγής μηχανοκίνητων επιχειρήσεων, και με τον VHF σταθμό ασυρμάτου του ομαδάρχη, επικεφαλής της ομάδας. Με δυνατότητα ασύρματης μετάδοσης 384 kbit ανά δευτερόλεπτο, ο SOLAR 400 EG-E επιτρέπει την ταυτόχρονη μετάδοση φωνής και δεδομένων μεταξύ των μελών της ομάδας σε αποστάσεις μέχρι και 2.000 μέτρα, που όμως περιορίζονται σε 700 μέτρα εντός κατοικημένων τόπων. Η επικοινωνία φωνής είναι αμφίδρομη, δηλαδή τα μέλη της ομάδας μπορούν να ακούνε και να μιλάνε ταυτόχρονα. Με ισχύ μετάδοσης 1 Watt, ο SOLAR 400EG-E καλύπτει ολόκληρο το φάσμα εκπομπής από 225 ως 400 MHz. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στη θέση της κεραίας του σταθμού, πίσω ακριβώς από τον ώμο του χρήστη, που εξασφαλίζει τόσο τη μέγιστη απόσταση επικοινωνίας όσο και την ελάχιστη ηλεκτρομαγνητική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα.


Η κυματομορφή του SOLAR 400EG-E διαμορφώνεται μέσω λογισμικού, οπότε κατά συνέπεια είναι εύκολο να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες επικοινωνιακές απαιτήσεις και φυσικά διασφαλίζει απρόσκοπτη επικοινωνία – διαλειτουργικότητα με τον SVFuA, που αποτελεί το διαμορφούμενο με λογισμικό σταθμό ασυρμάτου του Γερμανικού στρατού (German Software Defined Radio).Τέλος για τη λειτουργία του SOLAR 400EG-E χρησιμοποιεί δύο συσσωρευτές ιόντων λιθίου, που φέρουν ενδείκτες ποσοστού φόρτισης και μπορούν εύκολα και άμεσα να αντικατασταθούν ακόμη και εν ώρα λειτουργίας.



http://www.defence-point.gr/news/?p=67240

ΣΧΕΤΙΚΟ:  http://isxys.blogspot.com/2013/02/google-glass-gladius.html

No comments :

Post a Comment