08/09/2011

Ρωσία: Σε λειτουργία ο αγωγός Nord Stream

Ρώσικο φυσικό αέριο ρέει από την Τρίτη στον αγωγό Nord Stream, σηματοδοτώντας τα εγκαίνια του αμφιλεγόμενου και ακριβού ρωσο-γερμανικού έργου, που παράλληλα έχει και γεωπολιτικές προεκτάσεις. Σε μια χαμηλών τόνων τελετή στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος Πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, με ένα κλικ στο «ποντίκι» ενός υπολογιστή έθεσε σε λειτουργία το γιγάντιο συμπιεστή φυσικού αερίου που βρίσκεται στην περιοχή Portovaya, έξω από την πόλη, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία διοχέτευσης αερίου στον αγωγό. Σε περίπου ένα μήνα, μέσα στον Οκτώβριο, ο αγωγός θα φτάσει σε επαρκή επίπεδα πίεσης για να λειτουργήσει κανονικά, και ύστερα η Gazprom θα αρχίσει να διοχετεύει αέριο κατά μήκος της διαδρομή του αγωγού. Η επίσημη τελετή έναρξης λειτουργίας του Nord Stream έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο στη Γερμανία.

Ο Nord Stream, που ξεκινά από τη ρωσική πόλη Vyborg καταλήγει μέσω της Βαλτικής στη γερμανική πόλη Greifswald, φέρει τις προσωπικές «σφραγίδες» του Ρώσου Πρωθυπουργού Πούτιν και του πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Σκοπός του είναι να μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γηραιά Ήπειρο παρακάμπτοντας τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και του ανατολικού μπλοκ. Ο αγωγός, μήκους 760 μιλίων, θεωρείτο αμφιλεγόμενο έργο κυρίως επειδή η μεταφορά αερίου μέσω υφιστάμενων δικτύων μεταφοράς που διατρέχουν την Ουκρανία θα ήταν σημαντικά φθηνότερη σε σχέση με την κατασκευή του Nord Stream που κόστισε περί τα 6,8 δισ. ευρώ. Το οικονομικό «βάρος» του αγωγού θα κληθούν να… σηκώσουν οι Γερμανοί καταναλωτές, μέσα από τους λογαριασμούς των εταιρειών κοινής ωφέλειας, καθώς ο αγωγός χρηματοδοτήθηκε με μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας αερίου οι οποίες έχουν «κλειδώσει» σε υψηλές τιμές.

Ο κ. Πούτιν, συνοδευόμενος στην τελετή από τον κ. Σρέντερ, εκμεταλλεύτηκε την περίσταση για να σχολιάσει ότι η Ρωσία μπορεί πλέον να παρακάμπτει την Ουκρανία και να μειώσει την επιρροή της στη μεταφορά και τις τιμές φυσικού αερίου. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε η Ουκρανία είχε απειλήσει πολλές φορές με αυξήσεις στο κόστος μεταφοράς του αερίου ως απάντηση στις απαιτήσεις της Gazprom για υψηλότερες τιμές. «Αυτή η αποκλειστικότητα τώρα εξαφανίζεται», είπε ο κ. Πούτιν καθώς με το Nord Stream, η Gazprom έχει τώρα έναν επιπλέον τρόπο να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη. Ο κ. Πούτιν και ο κ. Σρέντερ, ο οποίος υπηρέτησε ως Πρόεδρος της εταιρείας κατασκευής του έργου, δήλωσαν ότι η υποθαλάσσια διαδρομή που ακολουθεί ο Nord Stream είναι πιο ασφαλής και θα προστατεύει τους Γερμανούς καταναλωτές από τις διακοπές τροφοδοσίας που προκαλούν οι πολικές συνήθως διαφορές της Ρωσίας με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής ένωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πρόσφατα η Ουκρανία και η Ρωσία ξεκίνησαν εκ νέου τις συνομιλίες για τις συμβάσεις προμήθειας αερίου, και ήδη απειλείται νέα διαμάχη.

http://energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/023c7fd7-5fd7-43f9-8867-a5b40c2e38ac

No comments :

Post a Comment